Рішення
від 23.07.2009 по справі 6/77-09-2166
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" липня 2009 р. Справа № 6/77-09-2166

Позивач: Комерційн ий банк Товариство з обмежен ою відповідальністю „Місто Б анк”

Відповідачі: 1) Арбітраж ний керуючий, ліквідатор Ком андитного товариства „Юніал та Ко” Москаленко Василь Л еонідович

2) Товариство з об меженою відповідальністю „К уліндоровський консервний з авод”

3) Командитне това риство „Юніал та Ко”

Про: визнання догово ру купівлі-продажу майна від 08.04.2009 року недійсним

Суддя Демешин О.А.

Представники:

Від позивача: Фуч ило Т.В. - довіреність

Від відповідачів: 1) Мос каленко В.Л.

2) Підлуб ний С.А. - довіреність

3) Москаленко В.Л. - арбітражний керуючий -ліквідатор КТ„Юніал та Ко”

Суть спору: Комерці йний банк Товариство з обмеж еною відповідальністю „Міст о Банк” (далі - Позивач) зверн увся до господарського суду Одеської області з позовом, у точненнями та доповненням до позову, до арбітражного керу ючого, ліквідатора Командитн ого товариства „Юніал та Ко” Москаленко В. Л. (Відповід ач 1) та Товариства з обмеженою відповідальністю „Куліндор овський консервний завод” (В ідповідач 2) про визнання дого вору купівлі-продажу майна в ід 08.04.2009 року між КТ „Юніал і Ко” в особі арбітражного керуюч ого (ліквідатора) Москаленк о В. Л. та ТОВ „Куліндоровсь кий консервний завод” - неді йсним.

Ухвалою господарсько го суду Одеської області від 04.06.2009 року до участі у справі в якості іншого відповідача за лучено Командитне товариств о „Юніал та Ко” (Відповідач 3)..

Ухвалою господарськ ого суду Одеської області ві д 23.07.2009 року провадження по спра ві в частині вимог до арбітра жного керуючого, ліквідатора Командитного товариства „Юн іал та Ко” Москаленко В. Л. - припинено на підставі п.1 ч астини першої статті 80 ГПК Укр аїни.

Позивач позов підтримує у повному обсязі.

Відповідачі з позов ом не згодні про що зазначили у відповідних відзивах.

В судовому засіданні огол ошувалась перерва до 09.07.2009р. о 11.0 0

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Одеської області від 09.11.2 006 порушено провадження у

справі № 21/391-06-11625 про банкрутс тво КТ „Юніал та Ко".

Постановою господарсько го суду Одеської області від 19.06.2007 у справі №21/391-06-11625 КТ „Юніал т а Ко" визнано банкрутом, відно сно нього відкрита ліквідаці йна процедура та призначено ліквідатора - арбітражного к еруючого Москаленко В.Л.

08.04.2009 року між Командитним то вариством „Юніал та Ко” (прод авець) в особі арбітражного к еруючого-ліквідатора Моск аленко В.Л. та Товариством з обмеженою відповідальністю „Куліндоровський консервни й завод” (покупець) було уклад ено Договір купівлі-продажу майна, відповідно до умов яко го відповідач продав, а відпо відач 2 купив виробниче облад нання - технологічну лінію з виробництва, розливу та упак овки соків, напоїв і нектарів вартістю 400 000 грн., перелік яког о встановлено в Додатку №1 до в казаного договору.

Позивач, обґрунтовуючи св ої позовні вимоги, посилаєть ся на порушення вимог п.8 ст.16, п .2 ст.30 Закону України „Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом, оскільки на укладен ня вищевказаної значної угод и не було надано згоди коміте ту кредиторів боржника - Ком андитного товариства „Юніал та Ко”.

Крім того, як стверджує пози вач у доповненнях та уточнен нях до позовної заяви (вх.16412 ві д 02.07.2009р.) - майно, яке є предмето м спірного договору, знаходи лось у позивача в заставі і пр одаж цього майна без згоди за ставодержателя, також, було з дійснено з порушенням вимог Закону України „Про заставу ”

Відповідач 1 та відповідач 2 проти позову заперечують та у своїх відзивах посилаютьс я на те, що при укладенні спірн ого договору порушень чинног о законодавства допущено не було, оскільки на продаж майн а: виробничого обладнання - технологічної лінії з виробн ицтва, розливу та упаковки со ків, напоїв і нектарів було од ержано згоду комітету кредит орів, що підтверджується про токолом засідання комітету к редиторів від 25.06.2008р.

Крім того, відповідач 1 вваж ає, що необґрунтованими є пос илання позивача про необхідн ість одержання згоди заставо держателя на відчуження майн а, яка знаходилось у нього в за ставі, оскільки таке відчуже ння здійснювалось за спеціал ьними нормами у відповідност і до Закону України „Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом”

Заслухавши пояснення сторін та дослідивши матері али справи суд вважає, що позо в підлягає задоволенню, вихо дячи з наступного:

Як зазначалось вище, по договору купівлі-продажу від 08.04.2009 року Командитне

Товариство „Юніал та Ко” з а 400000 гривень продало Товарист ву з обмеженою відповідальні стю „Куліндоровський консер вний завод” виробниче обладн ання - технологічну лінію з виробництва, розливу та упак овки соків, напоїв і нектарів .

Відповідно до балансу КТ „ Юніал та Ко” на 01.10.2006р., тобто - н а останню звітну дату, що пере дувала зверненню боржника до господарського суду із заяв ою про визнання його банкрут ом, балансова вартість майна банкрута (основні засоби - к од рядка 030) становила 2814600 гриве нь, а вартість активів (код ряд ка 030) - 3348700гривень.

Згідно частини 25 статті 1 Зак ону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” - угоди щодо розпорядження м айном боржника,

балансова вартість якого перевищує один відсоток бал ансової вартості активів бор жника, віднесено до значних у год.

Таким чином, укладений мі ж КТ „Юніал та Ко” і ТОВ „Кулін доровський консервний завод ” спірний договір купівлі-пр одажу є значною угодою, що не з аперечується відповідачами .

Частиною 8 статті 16 вищевказ аного Закону встановлено, що до компетенції комітету кре диторів належить прийняття р ішення про надання згоди на у кладення арбітражним керуюч им значних угод боржника чи у год боржника, щодо яких є заін тересованість.

Заперечуючи проти позову в ідповідач 1 та відповідач 2 по силаються на те, що укладення спірного договору було здій снено за згодою комітету кре диторів на засіданні, яке від булося 25.06.2008р. (Протокол № 4).

З вказаного протоколу вбач ається, що на засіданні коміт ету кредиторів від 25.06.2008року бу ли присутні представники кре диторів: Комерційного банку ТОВ „Місто-Банк” (5227голосів), ВА Т „Одеська продовольча компа нія” (372голоси), ВАТ „Елопак Фас тів” (620 голосів). Не приймав уч асті у цьому засіданні коміт ету кредиторів представник Ф ермерського господарства „І лькяз” (435 голосів).

Також, в протоколі зазначен о, що комітет кредиторів прий няв рішення про доручення ар бітражному керуючому, ліквід атор КТ „Юніал та Ко” Моска ленко В.Л. організації пров едення аукціону з продажу те хнологічної лінії з виробниц тва, розливу та упаковки сокі в за початковою ціною 1564303грн. В разі ж, якщо аукціон не відбуд еться з причин ненадходження заявок на участь в ньому від п отенційних покупців - лікві датору надано право вирішува ти в подальшому порядок прод ажу ліквідаційного майна, у т .ч. шляхом проведення повторн ого аукціону зі зменшенням п очаткової ціни або шляхом пр ямого продажу майна реальном у покупцеві, який звернеться з відповідною заявою.

Частиною 9 статті 16 Закону Ук раїни „Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” встан овлено, що рішення зборів (ком ітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього про голосували присутні на збора х (комітеті) кредитори, кількі сть голосів яких визначаєтьс я відповідно до частини четв ертої цієї статті.

Кредитори, відповідно до ча стини 4 вказаної статті, мають на зборах кредиторів

кількість голосів, пропор ційну сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог к редиторів, кратній тисячі гр ивень.

Таким чином, для прийнятт я рішення, які розглядались н а засіданні комітету кредито рів КТ „Юніал та Ко” необхідн о було, щоб присутні на цих збо рах кредитори проголосували за питання, винесенні на розг ляд комітету кредиторів.

Однак, присутній на засідан ні представник Комерційного банку ТОВ „Місто Банк” (5227голо сів) - не проголосував за винесенні до порядку денн ого питання щодо продажу май на боржника, а утримався при г олосуванні з цих питань..

Тобто, більшістю з присутні х на засіданні комітету кред иторів - не було прийнято рі шення про надання згоди на ві дчуження майна КТ „Юніал та К о”, оскільки за це ріше ння проголосувало лише 992 гол оси з присутніх 6219голосів.

Крім того, спірну угоду укл адено у зв`язку з тим, що не від бувся аукціон, виходячи з над аних арбітражному керуючому -ліквідатору КТ „Юніал та Ко” повноважень на продаж майна реальному покупцеві, який зв ернеться з відповідною заяво ю.

Як вбачається з пункту 3 про токолу № 4 засідання комітету кредиторів від 25.06.2008р., - ліквіда тору було надано можливість вирішувати в подальшому поря док продажу ліквідаційного м айна реальному покупцеві, як ий звернеться з відповідною заявою.

Однак, це не звільняло арбіт ражного керуючого, на викона ння вимог частини 8 статті 16 ви щевказаного Закону, від необ хідності одержання згоди ком ітету кредиторів саме на укл адення значної угоди з конкр етно визначеним покупцем, за встановленою по домовленост і сторін ціною, з визначенням порядку та строків оплати, ві дповідальності сторін та інш их істотних умов договору.

Тобто - вищевказаною норм ою закону встановлено необхі дність погодження з комітето м кредиторів саме угоди з пот енційним покупцем, а не поряд ку продажу ліквідаційного ма йна.

Оскільки на момент проведе ння засідання комітету креди торів від 25.06.2008р. - ТОВ „Куліндо ровський консервний завод” н авіть ще не значився серед по купців майна банкрута, то не і снувало і угоди, яку комітет к редиторів мав би погодити.

Тому, суд вважає, що на уклад ення спірного договору купів лі-продажу майна від 08.04.2009р. - зго ди комітетом кредиторів КТ „ Юніал та Ко” не надавалось, ос кільки цей договір не був пре дметом розгляду порядку денн ого засідання комітету креди торів вказаного товариства-б анкрута, яке відбулось 25.06.2008р.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 Цивіл ьного кодексу України правоч ин не може суперечити цьому к одексу та іншим актам цивіль ного законодавства.

Згідно ст. 215 Цивільного код ексу України недодержання в момент вчинення правочину ви мог ч.1 ст. 203 є підставою недійс ності правочину.

Як встановлено частиною 1 ст атті 216 ЦК України - недійсний правочин не створює юридичн их наслідків, крім тих, що пов` язані з його недійсністю.

У разі недійсності правочи ну кожна із сторін зобов`язан а повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала н а виконання цього правочину.

Таким чином, КТ „Юніал та Ко ” слід зобов`язати повернути ТОВ „Куліндоровський консер вний завод” грошові кошти в с умі 400000гривень, а ТОВ „Куліндор овський консервний завод” з обов`язати повернути КТ „Юні ал та Ко” майно - технологіч ну лінію з виготовлення та ро зливу соків, напоїв і нектарі в.

Суд не приймає до уваги поси лання позивача, як на підстав у визнання недійсним спірног о договору, про неодержання з годи КБ ТОВ „Місто Банк” на пр одаж майна, яке знаходилось у банка в заставі, оскільки це м айно при визнанні КТ „Юніал т а Ко” банкрутом було включен о до ліквідаційного майна і й ого відчуження вже повинно б уло регулюватись норами Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”, а не нормами Закону України „Про заставу”.

На підставі викладеного п озов підлягає задоволенню у повному обсязі з покладенням порівну на відповідача 1 та ві дповідача 2, як сторін договор у, судових витрат по сплаті де ржмита та послуг на ІТЗ судов ого процесу.

.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити у повному обсязі.

2. Визнати недійсним догов ір купівлі - продажу майна в ід 08.04.2009 року, укладений між Ком андитним товариством „Юніал та Ко” (код - 05529254, 65033, м. Одеса, вул . Фабрична, 1/2/54) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Куліндоровський консервни й завод” (код - 35639823, 65013, м. Одеса, в ул. Чорноморського козацтва, буд. 80).

3. Зобов`язати Командитне то вариство „Юніал та Ко” (65033, м. Од еса, вул. Фабрична, 1/2/54, код ЄДРПО У 05529254,) повернути Товариству з о бмеженою відповідальністю „ Куліндоровський консервний завод” (65013, м. Одеса, вул. Чорном орського козацтва, буд. 80,(код - 35639823) грошові кошти в сумі 400000 гри вень .

4. Зобов`язати Товариство з о бмеженою відповідальністю „ Куліндоровський консервний завод” (65013, м. Одеса, вул. Чорном орського козацтва, буд. 80, код Є ДРПОУ 35639823) повернути Командит ному товариству „Юніал та Ко ” (65033, м. Одеса, вул. Фабрична, 1/2/54, к од ЄДРПОУ 05529254) майно - Техноло гічну лінію з виробництва, ро зливу та упаковки соків, напо їв і нектарів, перелічене в До датку № 1 до Договору купівлі-п родажу майна від 08.04.2009р., а саме: б ак із нержавіючої сталі для з бору конденсату - 1шт.; водонаг рівач ємнісний-1шт.; водонагрі вач паровий швидкісний - 1 шт.; в одоочисні споруди - 1шт.; відно влювач сухого молока ВСМ 252 - 1 шт.; гомогенізатор А1 - ОГ 2М (50000 л /год.) - 1шт.; градирня - 1шт.; деаера тор-1шт.; Ел. таль в комплекті з к ронштейном - 1шт.; ємність для охолодження води V 5 м 3 - 1шт.; ємність нерж. для пригот ування дезрозчинів V 5 м3 - 1шт.; єм ність нерж. ля приготування д езрозчинів V 1,875м3 - 1шт.; ємність н ерж. для зберігання харчових продуктів V 7,5м3 - 2шт. ; ємність не рж. для зберігання харчових п родуктів V 2,5м3;-3шт.; ємніст ь нерж. для зберігання х арчових продуктів V 5,0 м3 з ел. пр иводом та системою перемішув ання -2шт.; ємність нерж. для збе рігання харчових продуктів V 0,625 м3 - 1 шт.; ємність для зберіга ння води V 7,5 м3 - 1 шт; охолоджува ч тунельний (модульний пасте ризатор) - 1 шт.; панельний вип арювач - 1 шт.; перекидувач боч ок - 1 шт.; пластинчатий теплоо бмінник РО 53/15-1,0-2-0,2 -1шт.; пожежна ш афа з обладнанням - 9 шт.; регу лятор тиску COSR - 16 DN - 40PN4C - 1 шт.; р ефрактометр RF-2 - 1 шт.; станція скидання та подання рідини - 1 шт.; стіл накопичу вальний по воротний - 1шт.

5. Стягнути з Командитного т овариства „Юніал та Ко” (65033, м. О деса, вул. Фабрична, 1/2/54, код ЄДРП ОУ 05529254) на користь Комерційног о банку Товариство з обмежен ою відповідальністю „Місто Б анк” (65009, м.Одеса, вул..Фонтанськ а дорога, 11, код ЄДРПОУ 20966466) витра т по сплаті держмита 44гривні 5 0 коп. та витрат по сплаті ІТЗ с удового процесу 59гривень

6. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю „К уліндоровський консервний з авод” (65013, м. Одеса, вул. Чорномор ського козацтва, буд. 80, код ЄДР ПОУ 35639823) на користь Комерційно го банку Товариство з обмеже ною відповідальністю „Місто Банк” (65009, м.Одеса, вул..Фонтансь ка дорога, 11, код ЄДРПОУ 20966466) витр ат по сплаті держмита 44гривні 50 коп. та витрат по сплаті ІТЗ с удового процесу 59гривень

Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.07.2 009р. одночасно з прийняттям рі шення було припинено провадж ення у справі стосовно позов них вимог до арбітражного ке руючого ліквідатора КТ „Юніа л та Ко” Москаленко Василя Леонідовича на підставі п.1 ч.1 статті 80 ГПК України

Рішення суду набирає з аконної сили після закінченн я 10-денного строку з дня його п ідписання

Рішення підписано 28.07.2009 р.

Суддя Демешин О.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.07.2009
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу5734100
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/77-09-2166

Постанова від 29.09.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Рішення від 23.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 04.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 23.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Постанова від 29.09.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні