Ухвала
від 08.06.2016 по справі 909/1327/15
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

08.06.16 Справа № 909/1327/15

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії

головуючого-судді Бонк Т.Б.

суддів Бойко С.М.

ОСОБА_1

при секретарі судових засідань ОСОБА_2

за участю представників:

від позивача (скаржник) - ОСОБА_3 (представник), ОСОБА_4 (директор), ОСОБА_5 (адвокат)

від відповідача 1 - ОСОБА_6 (начальник відділу)

від відповідача 2 - не з'явився.

розглянувши апеляційну скаргу Приватного підприємства В«Золото КарпатВ» від 25.02.2016р.

на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 09.02.2016р. (головуючий суддя Фанда О.М.)

у справі № 909/1327/15

за позовом: Приватного підприємства "Золото Карпат", вул.І.Франка 19/1, смт. Вигода, Долинський район, Івано-Франківська область, 77552,

до відповідача 1: Відділу Держземагентства у Долинському районі Івано-Франківської області, вул. Пушкіна 12, м. Долина, Івано-Франківська область, 77503,

до відповідача 2: Головного управління Державної казначейської служби України у Івано-Франківській області, м.Івано-Франківськ,

про стягнення 50 000 грн.00 коп. - моральної шкоди та 3 000 грн. 00 коп. - судові витрати на надання правової допомоги

ВСТАНОВИВ:

ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 22.03.2016 року прийнято до провадження апеляційну скаргу Приватного підприємства В«Золото КарпатВ» від 25.02.2016 року.

Відповідачем-1 у даній справі при поданні позову позивачем було зазначено Відділ Держземагентства у Долинському районі Івано-Франківської області.

З ЄДРЮОФОП вбачається факт реєстрації припинення Відділу Держземагентства у Долинському районі Івано-Франківської області. Натомість, з матеріалів справи вбачається, що внаслідок припинення діяльності Відділу Держземагенства у Долинському районі Івано-Франківської області шляхом реорганізації було утворено Відділ Держгеокадастру у Долинському районі Івано-Франківської області.

Відповідно до ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч.3 ст. 25 ГПК України про заміну сторони її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

З огляду на вищенаведене, апеляційний суд вважає за необхідне залучити до участі у даній справі замість Відділу Держземагентства у Долинському районі Івано-Франківської області - Відділ Держгеокадастру у Долинському районі Івано-Франківської області.

Згідно ст. 24 ГПК України господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача. Господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за згодою позивача, не припиняючи провадження у справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 16.05.16 року відповідачем-2 за ініціативою апеляційного суду було залучено іншого відповідача - Головне управління Державної казначейської служби України у Івано-Франківській області, м.Івано-Франківськ.

Предметом спору у даній справі є стягнення суми моральної шкоди з Відділу Держгеокадастру у Долинському районі Івано-Франківської області, що є органом державної влади.

При розгляді справ за позовами про відшкодування моральної шкоди на підставі ст.56 Конституції судам слід мати на увазі, що при встановленні факту заподіяння такої шкоди незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, місцевого самоврядування або їх посадових чи службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень вона підлягає відшкодуванню за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування. При вирішенні спору про відшкодування моральної шкоди, заподіяної громадянинові незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, його посадовими або службовими особами, судам слід виходити з того, що зазначений орган має бути відповідачем у такій справі, якщо це передбачено відповідним законом. Якщо ж відповідним законом чи іншим нормативним актом це не передбачено або в ньому зазначено, що шкода відшкодовується державою (за рахунок держави), то поряд із відповідним державним органом суд має притягнути як відповідача відповідний орган Державного казначейства України. (постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року N 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди").

Згідно ст. 3 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень - за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд вважає за необхідне замінити відповідача - 2 Головне управління Державної казначейської служби України у Івано-Франківській області на Державну казначейську службу України.

Згідно Положення про Державну казначейську службу України Державна казначейська служба України (Казначейство) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну політику у сферах казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

Враховуючи викладене, з метою повного та всестороннього дослідження усіх обставин, що мають значення для вирішення справи, а також для забезпечення рівності всіх учасників судового процесу перед законом та судом, судова колегія вважає за доцільне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 24, 25, 77, 86 ГПК України Львівський апеляційний господарський суд,-

У Х В А Л И В :

1. Залучити до участі у справі замість Відділу Держземагентства у Долинському районі Івано-Франківської області - Відділ Держгеокадастру у Долинському районі Івано-Франківської області.

2. Замінити відповідача - 2 Головне управління Державної казначейської служби України у Івано-Франківській області на Державну казначейську службу України.

3. Відкласти розгляд справи на 29.06.2016р. об 11.20_год.

Явка уповноважених представників сторін в судове засідання на власний розсуд. Неявка представників в засідання суду не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги по суті.

Головуючий суддя Бонк Т.Б.

Суддя Бойко С.М.

Суддя Якімець Г.Г.

Дата ухвалення рішення08.06.2016
Оприлюднено15.06.2016
Номер документу58216659
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 50 000 грн.00 коп. - моральної шкоди та 3 000 грн. 00 коп. - судові витрати на надання правової допомоги

Судовий реєстр по справі —909/1327/15

Ухвала від 20.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 06.12.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Постанова від 29.06.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 08.06.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 14.01.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 04.12.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні