Рішення
від 03.06.2016 по справі 369/13900/15-ц
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/13900/15-ц

Провадження № 2/369/275/16

РІШЕННЯ

Іменем України

03.06.2016 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі головуючої судді Ковальчук Л.М., при секретарі Рябець А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом ОСОБА_1 співвласників багатоквартирного будинку «Добробут-2012» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2015 року позивач ОСОБА_1 співвласників багатоквартирного будинку «Добробут-2012» звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, посилаючись на те, що ОСОБА_2 є власником квартири № 89, яка розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Боярка, вул. Колгоспна, 23/3.

Експлуатацію будинку, в якому знаходиться квартира під № 89, здійснює ОСББ «Добробут-2012».

ОСББ «Добробут-2012», як балансоутворювач, відповідно до вимог ч. 6 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» є особливим учасником відносин у сфері житлово-комунальних послуг.

ОСОБА_2 несвоєчасно та не у повному обсязі сплачує кошти за надані їй житлово-комунальні послуги. Станом на 01 жовтня 2015 року ОСОБА_2 має заборгованість у розмірі 4579 грн. 42 коп., 2278 грн. 48 коп. - інфляційні нарахування, 217 грн. 77 коп. - нараховані 3 % річних, а всього - 7 075 грн. 07 коп..

У своїй діяльності ОСББ «Добробут-2012» керується Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків», Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та діє на підставі Статуту.

ОСОБА_3 п. 2.5. Статуту, ОСББ «Добробут-2012» має право вимагати у ОСОБА_2 своєчасно та у повному обсязі сплатити всі необхідні платежі.

ОСББ «Добробут-2012» неодноразово звертався до ОСОБА_2 з пропозицією укласти договір про надання житлово-комунальних послуг, проте вона ухиляється від укладання такого договору. 27 січня 2013 року ОСОБА_2 було доставлено шляхом вкидання у поштову скриньку два примірники Договору відносин власників житлових та нежитлових приміщень і управителя для їх підписання, однак до даного часу вказані примірники нею не підписані.

Неправомірні дії ОСОБА_2 призводять до погіршення фінансового становища ОСББ «Добробут-2012».

Враховуючи викладене, позивач ОСББ «Добробут-2012» просив стягнути з ОСОБА_2 заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 4579 грн. 42 коп., 2278 грн. 48 коп. - інфляційні нарахування, 217 грн. 77 коп. - нараховані 3 % річних, а всього - 7 075 грн. 07 коп., та сплачений судовий збір у розмірі 1 218 грн. 00 коп., та витрати за надану правову допомогу у розмірі 1 574 грн. 40 коп..

У судовому засіданні представник позивача ОСББ «Добробут-2012» позов підтримав та просив його задовольнити.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 та її представник позов не визнали та заперечували проти його задоволення.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, з'ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши письмові докази, дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, видане 26 вересня 2011 року Виконавчим комітетом Боярської міської ради, ОСОБА_2 на праві приватної власності належить однокімнатна квартира № 89, яка розташована за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Боярка, вул. Колгоспна, 23/3.

ОСОБА_3 рішення Боярської міської ради VI скликання чергової 24 сесії від 06 вересня 2012 року «Про передачу на баланс ОСББ «Добробут-2012» багатоповерхового будинку за адресою: вул. Колгоспна, 23/3, м. Боярка» надано згоду про передачу на баланс ОСББ «Добробут-2012» багатоповерхового будинку за адресою: вул. Колгоспна, 23/3, м. Боярка.

ОСОБА_3 приймання-передачі житлового будинку в м. Боярка по вул. Колгоспна, 23/3 на баланс ОСББ «Добробут-2012», КП «Боярське ГВУЖКГ» передало, а ОСББ «Добробут-2012» прийняло на обслуговування житловий будинок по вул. Колгоспна, 23/3 в м. Боярка.

ОСОБА_3 п. 1.1. Статуту ОСОБА_1 співвласників багатоквартирного будинку «Добробут-2012», затвердженого рішенням установчих зборів члена ОСББ «Добробут-2012» від 13 травня 2012 року протокол № 1, ОСОБА_1 співвласників багатоквартирного будинку «Добробут-2012» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку № 23/3 по вул. Колгоспна в м. Боярка Києво-Святошинського району Київської області, відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків».

ОСОБА_3 п 1.4. Статуту ОСББ «Добробут-2012» є юридичною особою з моменту його державної реєстрації, має самостійний баланс, рахунки в банківських установах, печатки з власним найменуванням та ніші необхідні реквізити.

Пунктом 2.5. Статуту передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків ОСББ «Добробут-2012» має право вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх установлених законом та Статутом ОСОБА_1 платежів. Зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів.

ОСОБА_3 Статуту діяльність ОСББ «Добробут-2012» регулюється Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, Цивільним, Житловим, Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та цим Статутом.

Судом встановлено, що між ОСББ «Добробут-2012» та ОСОБА_2 до даного часу так і не укладено договору про надання житлово-комунальних послуг.

У позовній заяві позивач зазначає про те, що 27 січня 2013 року ОСОБА_2 було вкинуто у поштову скриньку два примірники Договору відносин власників житлових та не житлових приміщень і управителя для їх підписання, однак до даного часу вказані примірники договору так і не підписані відповідачем.

У судовому засіданні представник позивача пояснив, що позивач ОСББ «Добробут-2012» виконав свій обов'язок, підготував і намагався укласти із споживачем ОСОБА_2 відповідний договір про надання житлово-комунальних послуг, однак ОСОБА_2 всупереч вимогам чинного законодавства ухиляється від підписання такого договору.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 заперечувала факт отримання нею примірника договору, та пояснила, що ніякого договору вона не отримувала, а навпаки, сама зверталась в усному порядку до голови правління ОСББ «Добробут-2012» з проханням укласти з нею відповідний договір про надання житлово-комунальних послуг.

ОСОБА_3 наявного в матеріалах справи листа-попередження, який направлявся ОСББ «Добробут-2012» на адресу ОСОБА_2 за № 22 від 29 травня 2014 року, зазначено про те, що борг по квартирі АДРЕСА_1 станом на 29 травня 2014 року складає 2385 грн. 35 коп. із зазначенням вимоги про погашення заборгованості. Однак, в матеріалах справи відсутні докази про вручення даного попередження ОСОБА_2. Вказаних доказів також не надано і представником позивача під час розгляду справи.

Слід зазначити, що обов'язок споживача відповідає зустрічному обов'язку виконавця, передбаченому п. 3 ч. 2 ст. 21 цього Закону України «Про житлово-комунальні послуги» підготувати та укласти зі споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

У судовому засіданні представник позивача зазначив, що позивач неодноразово намагався укласти договір із споживачем ОСОБА_2 про надання житлово-комунальних послуг, однак доказів на підтвердження даної обставини суду не надав.

Про те, що ОСОБА_2 ухиляється від підписання Договору, надано ОСОБА_3 від 27 січня 2013 року, складений в складі п'ятьох членів комісії, в якому зазначено, що власникам 136 квартир будинку по вул. Колгоспна, 23/3 в м. Боярка, який знаходиться на балансі та в управлінні ОСББ «Добробут-2012», в присутності всіх членів комісії в поштові скриньки квартир з метою ознайомлення та підписання були вкинуті по два примірники Договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя.

Однак, з даного ОСОБА_3, який долучений до матеріалів справи, неможливо достовірно встановити, що відповідачу ОСОБА_2 дійсно надсилався відповідний примірник договору, та вона мала можливість ознайомитись зі змістом такого договору. Також слід зазначити, що представником позивача не надано належних доказів про те, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від укладання Договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя. Доказів про те, що відповідачу у встановленому порядку за допомогою засобів поштового зв'язку направлявся примірник відповідного договору, суду не надано.

У судовому засіданні представник позивача також посилався лише на те, що відповідачу надавався примірник Договору шляхом його вкидання у поштову скриньку, що, на думку суду, не є належною пропозицією щодо укладання договору про надання житлово-комунальних послуг.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 пояснила, що вона усно зверталась до відповідача з проханням укласти відповідний договір про надання житлово-комунальних послуг, а саме до управителя та бухгалтера ОСББ «Добробут-2012», однак їй було відмовлено в укладанні такого договору.

ОСОБА_3 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник, при чому виробник послуг може бути і їх виконавцем.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

ОСОБА_3 п. 3 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець зобов'язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Відповідно до п. 1.3 Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 25 квітня 2005 року № 60, виконавцем житлово-комунальних послуг може бути суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання відповідних житлово-комунальних послуг та який може забезпечити виконання обов'язків, визначених у ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якими, зокрема, є підготовка та укладення із споживачем договору на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Таким чином, законодавством передбачений двосторонній обов'язок, щодо укладання договору про надання житлово-комунальних послуг, у зв'язку з чим у разі відмови на оплату таких послуг споживачем з посиланням на відсутність укладеного договору не звільняє його від обов'язку оплати житлово-комунальних послуг, якщо він фактично користувався ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

В даному випадку суд дійшов висновку, що позивач ОСББ «Добробут-2012», неналежним чином виконав свій обов'язок щодо підготовки та укладання із споживачем відповідного договору на надання житлово-комунальних послуг.

З наявного в матеріалах справи розрахунку заборгованості вбачається, що станом на 01 жовтня 2015 року ОСОБА_2 має заборгованість у розмірі 4579 грн. 42 коп., 2278 грн. 48 коп. - інфляційні нарахування, 217 грн. 77 коп. - нараховані 3 % річних, а всього - 7 075 грн. 07 коп..

Нарахований борг ОСОБА_2 складається з: витрат на утримання будинку, які нараховані з жовтня 2012 року по вересень 2015 року і становлять - 4443 грн. 52 коп., заборгованості по опаленню, нараховані з листопада 2014 року по вересень 2015 року у розмірі 976 грн. 69 коп., заборгованості за користування ліфтом з жовтня 2012 року по вересень 2015 року у розмірі 289 грн. 90 коп., заборгованості по платі за землю, нарахованої з січня 2015 року по квітень 2015 року у розмірі 23 грн. 30 коп.. Загальна сума боргу складає 4 579 грн. 42 коп..

З матеріалів справи вбачається, що 25 вересня 2015 року Дарницьким районним судом м. Києва за заявою ОСББ «Добробут-2012» було видано судовий наказ про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості за оплату спожитих послуг. Однак, згідно ухвали Дарницького районного суду від 28 жовтня 2015 року судовий наказ, постановлений Дарницьким районним судом м. Києва за заявою ОСББ «Добробут-2012» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості за оплату спожитих послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості, скасовано з тих підстав, що між сторонами існує спір щодо нарахування заборгованості.

Відповідач заперечувала проти наявності в неї заборгованості та пояснила, що відповідачем взагалі не надаються послуги з обслуговування прибудинкової території.

Слід зазначити, що згідно протоколу № 5 загальних зборів ОСББ «Добробут-2012» від 07 червня 2015 року затверджено тариф на утримання будинку, прибудинкової території в розмірі 3,80 грн. за один квадратний метр загальної площі займаного приміщення з 01 червня 2015 року.

ОСОБА_3 з п. 7 «Правил користування приміщеннями житлових будинків», затверджених Постановою КМУ № 45 від 24 січня 2006 року «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572», власник та наймач квартири зобов'язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов'язки.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

ОСОБА_3 закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що Балансоутримувачем будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд є власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом; виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору; виробник - суб'єкт господарювання, який виробляє або створює житлово-комунальні послуги;

Житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Якість житлово-комунальної послуги - це сукупність нормованих характеристик житлово-комунальної послуги, що визначає її здатність задовольняти встановлені або передбачувані потреби споживача відповідно до законодавства.

До матеріалів справи представником позивача надано довідку ОСББ «Добробут-2012» від 04 травня 2016 року, з якої вбачається, що ОСББ «Добробут-2012» з метою належного утримання будинку та прибудинкової території укладено договір про надання послуг з наступними організаціями: КП «Ліфт-Сервіс» (договір № 12615 від 01 червня 2016 року), ПАТ «Київобленерго» (договір № 220059812 від 19 червня 2013 року), КП «Боярка-водоканал» (договір № 233 від 29 листопада 2012 року про надання послуг з водопостачання і водовідведення).

ОСОБА_3 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник, при чому виробник послуг може бути і їх виконавцем.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

ОСОБА_3 ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

ОСОБА_3 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі виникає спір.

Однак, судом встановлено, що між сторонами договір про надання житлово-комунальних послуг не укладався. Позивач зазначав про те, що відповідач ОСОБА_2 не сплачує надані їй житлово-комунальні послуги, а саме за прибудинкову територію, послуги за користування ліфтом та за опалення, однак в обґрунтування заявлених вимог не надав належних доказів про надання таких послуг в належній якості.

Враховуючи вищевикладене, суд дослідивши письмові докази по справі, дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог ОСББ «Добробут-2012» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги .

Щодо клопотання представника позивача про стягнення з відповідача витрат за правову допомогу, пов'язаних із розглядом справи у розмірі 1 574 грн., слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Оскільки суд дійшов висновку про відмову у задоволені позовних вимог позивача у повному обсязі, тому клопотання представника позивача ОСББ «Добробут-2012» про стягнення витрат на правову допомогу, пов'язаних з розглядом справи, задоволенню не підлягає.

Керуючись ч. 1 ст. 19, п. 1 ч. 3 ст. 20, п. 3 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. ст. 11, 610 ЦК України, ст. ст. 10, 60, 88, 212-215, 218 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 співвласників багатоквартирного будинку «Добробут-2012» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через Києво-Святошинський районний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення суду або шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення в разі відсутності в судовому засіданні осіб, які брали участь у справі, під час проголошення судового рішення.

Суддя Ковальчук Л.М.

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.06.2016
Оприлюднено15.06.2016
Номер документу58221749
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —369/13900/15-ц

Ухвала від 27.03.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Попович Олена Вікторівна

Ухвала від 25.10.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Попович Олена Вікторівна

Ухвала від 25.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Ухвала від 03.10.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Попович Олена Вікторівна

Рішення від 16.08.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Рішення від 16.08.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Ухвала від 24.06.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Ухвала від 24.06.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Рішення від 03.06.2016

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Рішення від 03.06.2016

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні