Ухвала
від 14.05.2009 по справі 9/110б/3б/19б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігі вської області



14000 м. Чернігів, проспект Миру 20 Тел. 7-99-18, факс 7-44-62

УХВАЛА

"14" травня 2009 р. Справа № 9/110б/3б /19б

За заявою ліквідатора: Відкритого акціонерного тов ариства "Чернігівський комбінат хлібопродуктів"

Боржник: Відкрите акц іонерне товариство "Чернігів ський комбінат хлібопродукт ів", код ЄДРПОУ 00952640, вул. 1 Травня, 150, м.Мена, Менський район, Черн ігівська область,15600

Предмет спору: про ви знання боржника банкрутом

Суддя С.М. Івченко

Представники сторін:

Кредиторів: Довгаль С.М., Шар городський Ю.П.- представники Чернігівської МДПІ,

Скаржника: Бєлкін Л.М.-дирек тор ТОВ "Газета"

Банкрута: Барбаров О.Ю.- ліквідатор

Ухвалу винесено після п ерерви,що оголошувалась у с удовому засіданні 24.04.09р. згід но до ч. 3 ст. 77 Господарськог о процесуального кодексу У країни.

В межах провадження по спр аві про банкрутство відкрито го акціонерного товариства " Чернігівський комбінат хліб опродуктів" Товариством з о бмеженою відповідальністю "Газета" (84301,м.Краматорськ, вул.Л еніна,58) подано скаргу на дії ліквідатора, в якій скаржн ик просить визнати діяльні сть ліквідатора Барбаров а О.Ю. в процедурі банкрутс тва ВАТ „Чернігівський ком бінат хлібопродуктів” прот иправною та зобов”язати лі квідатора подати позови до суду щодо повернення май на(нерухомості) і грошових коштів шляхом визнання нед ійсними відповідних догов орів як укладених внаслідо к зловмисної змови, подати позови до дебіторів ВАТ що до стягнення дебіторської заборгованості, надати до кументи контролюючим орган ам на перевірку.

Письмовим доповненням до скарги на дії ліквідатора, скаржник крім зазначеного в скарзі просить суд:

- зобов' язати ліквідатор а подати позови до суду пр о стягнення з гр.. ОСОБА_5 дебіторської заборгованост і в розмірі фактично отри маної позики,

- зобов' язати ліквідатора подати позови до суду щод о повернення майна(нерухом ості) і грошових коштів шл яхом визнання недійсними відповідних договорів як у кладених внаслідок зловмис ної змови та/або фіктивних,

- зобов' язати ліквідатора проаналізувати фінансови й стан боржника з метою з' ясування можливості припин ення провадження у справі про банкрутство

- відповідно до ст.. 90 Госпо дарського процесуального к одексу України постановити окрему ухвалу з направлен ням її в Прокуратуру Черні гівської області щодо прот иправних дій осіб, причетних до подання в суд фальсифік ованих документів щодо банк рутства ВАТ „Чернігівський комбінат хлібопродуктів”.

Ліквідатором запере чується викладене скаржн иком у скарзі з посиланням на те, що права скаржника не є порушеними , оскільки згідно до ухвали Вищого го сподарського суду України від 10.09.08р. встановлено, що ТОВ „Газета” не є учасником п ровадження у справі про ба нкрутство ВАТ „Чернігівськ ий комбінат хлібопродуктів ” , а тому з точки зору лікв ідатора розгляд судом ска рги ТОВ „Газета” по суті с уперечить ч.2 ст. 19 Конституц ії України, тому ліквідатор просить суд припинити про вадження по розгляду скарг и ТОВ „Газета”. Ліквідатор н адав усні пояснення щодо здійснення у ході ліквідац ії дій по виявленню ліквід аційної маси, дебіторської заборгованості, заходів щод о її стягнення та подав кло потання про залучення до матеріалів справи додатко вих доказів на підтвердженн я його усних пояснень. Також ліквідатором надано пись мові пояснення щодо здійсн юваних правоохоронними о рганами перевірок, у яких з азначено, що перевірками не встановлено порушень з бо ку ліквідатора. Ліквідатор подано ліквідаційний зв іт та ліквідаційний баланс банкрута, з яких вбачаєтьс я, що заходи з ліквідації б анкрута ліквідатором завер шено.

Чернігівською МДПІ з посиланням на те, що здій снюються заходи з проведен ня перевірки банкрута подан о письмове клопотання з про ханням відкласти розгляд питання затвердження звіт у ліквідатора і винести ухв алу про заміну ліквідатора .

Під час судового за сідання по розгляду скарги на дії ліквідатора, скаржн иком подавалось клопотання про призначення експертиз и на предмет встановлення ознак фіктивного банкрутс тва чи доведення до банкрут ства.

Дослідивши надані господарському суду докази , заслухавши пояснення пред ставників скаржника, лікв ідатора банкрута, Чернігівсь кої МДПІ , господарський суд приходить до висновку пр о необхідність відкладення розгляду справи та витреб ування додаткових доказів виходячи з наступного.

Ст. 77 Господарського процесуального кодексу Укр аїни встановлено, що господа рський суд відкладає розгл яд справи, коли за якихось обс тавин спір не може бути виріш ено в даному засіданні. Таким и обставинами, зокрема, є: непо дання витребуваних доказів а бо необхідність витребуван ня нових доказів.

У скарзі на дії ліквід атора ТОВ "Газета" та у поясн еннях, наданих у судовому за сіданні представником ска ржника , є посилання на те, щ о ліквідатор має заявити позови про визнання недій сними угод та витребування майна від громадянина ОСОБА_5 та ТОВ "Авдіа", оскі льки за наявною у скаржни ка інформацією банкрут фак тично не вчиняв правочинів з цими особами. При цьому с каржник посилається на пис ьмову відповідь ТОВ "Авдіа", яка була надана на запит Д ПА України та про яку ДПА У країни повідомила скаржник а.

Як вбачається з наявних матеріалів справи за заява ми ТОВ "Газета" на час розгл яду судом скарги правоо хоронними та податковими о рганами здійснюються пере вірки. Про зазначене свідча ть наявні у матеріалах спр ави запити на ознайомлення з матеріалами справи Менс ького РВ УМВС України в Чер нігівській області № 911 від 05.0 2.09р., Прокуратури м. Чернігова № 625/1-08 від 13.03.09р. та № 625/1-08 від 19.03.09р., Чернігівської МДПІ № 463/9/10-010 ві д 17.03.09р., ДПА в Чернігівській області від 18.03.09р. № 554/9/26-90 .

Оскільки результати згад аних перевірок стосуватиму ться обставин, про які йде ться у скарзі на дії ліквід атора, і впливатимуть на ро згляд скарги на дії ліквід атора, а тому господарськи м судом мають бути витребу вані результати розгляду з гаданих заяв скаржника.

Клопотання скаржни ка про призначення судово-б ухгалтерської та судово-еко номічної експертизи не під лягає задоволенню як необг рунтоване, оскільки заявник ом не зазначено які саме п итання мають бути поставл ені експертам. Однак, зважа ючи на посилання скаржника на порушення з боку керів ництва боржника, неоднораз ові скарги та заяви до прав оохоронних органів з питан ь перевірки боржника, для вс тановлення наявності чи від сутності ознак фіктивного б анкрутства чи доведення бор жника до банкрутства у від повідності до "Методичних рекомендацій щодо виявленн я ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи д оведення до банкрутства" , зат верджених наказом Мінекон оміки України від 19.01.2006 N 14 госп одарським судом має бути в итребувано від державного органу з питань банкрутств а Звіт щодо поглибленого ана лізу фінансово-господарсько го стану банкрута.

Виходячи з зазначен ого не може бути розглянути й по суті та затверджений ліквідаційний баланс бан крута у цьому судовому за сіданні.

Клопотання скаржника пр о направлення прокуратурі повідомлення у порядку с т. 90 Господарського процесу ального кодексу України та Чернігівської МДПІ пр о заміну ліквідатора не пі длягають задоволенню як без підставні та передчасні з огляду на таке. Згідно згад аної ст. 90 ГПК України гос подарський суд надсилає пов ідомлення органам внутрішні х справ чи прокуратури про фа кт порушення законності у ді яльності працівників підпри ємств та організацій , що міст ять ознаки дії, переслідуван ої у кримінальному порядку з а результатами вирішення с пору. На даний час господарс ьким судом спір не вирішен о, достовірно передбаченими законодавством доказами ф акт порушення не встановлен о, а органами прокуратури здійснюється перевірка зая ви скаржника на предмет н аявності в діях посадових осіб банкрута ознак діянь , що переслідуються у кримі нальному порядку. Згідно до ст. 3-1, 16 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання його банкрутом" підставами усунення арбітражного кер уючого від виконання обов "язків є встановлення неви конання ним або неналежне виконання обов"язків та зве рнення комітету кредиторі в до господарського суду з питання припинення повно важень арбітражного керуюч ого та про призначення нов ого арбітражного керуючог о. До вирішення по суті скар ги на дії ліквідатора та за відсутності рішення коміт ету кредиторів питання зам іни ліквідатора є передчас ним та безпідставним.

Зважаючи на зазначене, кер уючись ст..23,24,25,32 Закону України “Про відновлення платоспро можності боржника або визна ння його банкрутом”, ст. 38, 77, 86 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти, призначивши судо ве засідання по розгляду ска рги на дії ліквідатора та лі квідаційного звіту і лікві дбалансу на 04 червня 2009р. на 12:00г од.. Засідання відбудеться у п риміщенні господарського су ду за адресою: 14000 м. Чернігів, пр оспект Миру 20, зал № 34.

2. Витребувати від дер жавного органу з питань ба нкрутства Звіт щодо поглибл еного аналізу фінансово-госп одарського стану банкрута на предмет виявлення чи від сутності ознак дій з прихову вання банкрутства, фіктивног о банкрутства чи доведення д о банкрутства.

3. Витребувати від Про куратури Чернігівської обл асті, Прокуратури м. Черніго ва, УМВС України в Чернігів ській області, ДПА в Чернігі вській області, Чернігівськ ої МДПІ письмову інформаці ю з доданням доказів( актів перевірок, постанов про п орушення кримінальних спра в, про відмову у порушенні к римінальних справ,тощо) що до результатів перевірки В АТ "Чернігівський комбінат хлібопродуктів" за зверненн ями ТОВ "Газета".

4. Цю ухвалу надіслати кредиторам, банкруту та ска ржнику та органам, зазначени м у п.2,3 резолютивної частин и цієї ухвали.

Суддя С.М.Івченко

Дата ухвалення рішення14.05.2009
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу5871241
СудочинствоГосподарське
Сутьви знання боржника банкрутом

Судовий реєстр по справі —9/110б/3б/19б

Ухвала від 14.05.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 02.10.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 04.06.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 16.01.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

Ухвала від 30.01.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Iвченко С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні