Ухвала
від 05.10.2009 по справі 10/117-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

05 жовтня 2009 р. № 10/117-09

Вищий господарс ький суд України у складі кол егії суддів: Кота О.В. - головую чого, Демидової А.М., Шевчук С.Р .,

розглянувши касаційну ск аргу

ВАТ КБ "Надра" в особі філі ї ВАТ КБ "Надра" Дніпропетровс ьке регіональне управління

на ухвалу Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 20.07.2009 р.

у справі № 10/117-09

за позовом ВАТ КБ "Надра" в особі філії ВАТ КБ "Надра" Дніпропетровсь ке регіональне управління

до Територіальної громади в особі Кіровської районної ра ди м. Дніпропетровська

третя особа-1 без самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача

ОСОБА_1

третя особа-2 без самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача

П'ята Дніпропетровська державна нотаріальна контор а

про звернення стягнення на пр едмет застави

в с т а н о в и в:

Відповідно до ч. 2 ст. 11113 кас аційні скарги на ухвали місц евого або апеляційного госпо дарських судів розглядаютьс я у порядку, передбаченому дл я розгляду касаційних скарг на рішення місцевого господа рського суду, постанови апел яційного господарського суд у.

В силу ст. 110 ГПК України каса ційна скарга (подання) може бу ти подана (внесена) протягом о дного місяця з дня набрання р ішенням місцевого господарс ького суду чи постановою апе ляційного господарського су ду законної сили.

28.08.2009 р. ВАТ КБ "Надра" в особі філії ВАТ КБ "Надра" Дніпропет ровське регіональне управлі ння звернулося з касаційною скаргою на ухвалу Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду від 20.07.2009 р. у спр аві № 10/117-09 із заявою про відновл ення строку для її подання.

В обґрунтування заяви про відновлення строку для пода ння касаційної скарги скаржн ик посилається на те, що оскар жувану ухвалу він отримав 30.07.20 09 р., що, як зазначає скаржник, п ідтверджується датою отрима ння в журналі обігу кореспон денції Дніпропетровської фі лії ВАТ КБ "Надра".

Відповідно до ст. 53 ГПК Укра їни Вищий господарський суд України може відновити пропу щений строк в разі наявності поважних причин пропуску ць ого строку.

Враховуючи, що Господарськ ий процесуальний кодекс Укра їни не пов'язує право суду від новити пропущений процесуал ьний строк лише з певним коло м обставин, що спричинили про пуск строку, оцінивши доводи та обставини, що наведені в об ґрунтування заяви про віднов лення строку, колегія суддів дійшла до висновку щодо непо важності причин його пропуск у, виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 129 Консти туції України основними заса дами судочинства, зокрема, є: з абезпечення апеляційного та касаційного оскарження ріше ння суду, крім випадків, встан овлених законом; законність; рівність усіх учасників суд ового процесу перед законом і судом; змагальність сторін .

Згідно з положеннями ст. 33 ГП К України кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я кі вона посилається як на під ставу своїх вимог і заперече нь.

Колегія суддів зазначає , що у заяві про відновлення пр опущеного строку повинно міс титися обґрунтування поважн ості причин пропуску процесу ального строку. Якщо відновл ення процесуального строку з дійснюється за заявою сторон и чи прокурора, заявник повин ен обґрунтувати поважність п ричини (причин) пропуску стро ку, в разі необхідності - з под анням доказів цього за загал ьними правилами розділу V ГПК України.

При цьому, що виходячи зі зм істу ст. 53 ГПК України, поважни ми визнаються лише ті обстав ини, які є об`єктивно неперебо рними і пов`язані з дійсними і стотними труднощами для вчин ення процесуальних дій.

Оскаржувану ухвалу було на діслано сторонам 21.07.2009 р., про що свідчить відповідна відмітк а суду на звороті оригіналу в казаної ухвали (а.с. 84).

Твердження ВАТ КБ "Надра" в особі філії ВАТ КБ "Надра" Дні пропетровське регіональне у правління у заяві про віднов лення строку для подання кас аційної скарги щодо поважнос ті причин пропуску строку є н еобґрунтованими, оскільки у разі отримання скаржником 30.07 .2009 р. ухвали Дніпропетровсько го апеляційного господарськ ого суду від 20.07.2009 р. у нього було достатньо часу, щоб подати ка саційну скаргу у місячний ст рок, передбачений ст. 110 ГПК Укр аїни.

Таким чином, оскаржувачем н е доведені обставини щодо по важності причини звернення д о суду касаційної інстанції з пропуском встановленого на касаційне оскарження процес уального строку, як необхідн у складову підстави відповід ної вимоги щодо відновлення цього строку. Водночас, колег ія суддів не вбачає інших обс тавин.

Врахувавши положення ст.с т. 43, 53 ГПК України, не визнавши п ричини пропуску встановлено го законом процесуального ст року для подання касаційної скарги поважними, колегія су ддів відмовляє в задоволенні поданої заяви про відновлен ня цього строку.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1113 ГПК України касаційна скарга не приймається до розгляду і по вертається судом, якщо скарг у (подання) подано після закін чення строку, встановленого для її подання, без клопотанн я або таке клопотання відхил ено про відновлення цього ст року.

Крім того, за приписом ч. 4 ст. 111 ГПК кодексу України до ка саційної скарги додаються до кази надіслання її копії інш ій стороні у справі.

Згідно з ч. 2 ст. 36 ГПК Ук раїни письмові докази подают ься в оригіналі або в належни м чином засвідченій копії.

До касаційної скарги пози вача не додано належних дока зів надіслання її копії відп овідачу та третім особам, які відповідно до ч. 4 ст. 27 ГПК Укра їни користуються процесуаль ними правами сторін, оскільк и ксерокопії фіскальних чекі в поштової установи № 3200, № 3201 та № 3202, додані до касаційної скар ги, не можуть вважатися належ ними доказами відповідно до норм ГПК України.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 1113 ГПК Украї ни касаційна скарга не прийм ається до розгляду і поверта ється судом, якщо до скарги не додано доказів надіслання ї ї копії іншій стороні (сторон ам) у справі.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 53, 86, 110, п.п. 3, 5 ч. 1 ст. 1113 ГП К України, суд

у х в а л и в:

Відмовити ВАТ КБ "Надр а" в особі філії ВАТ КБ "Надра" Д ніпропетровське регіональн е управління в задоволенні з аяви про відновлення строку для подання касаційної скарг и на ухвалу Дніпропетровсько го апеляційного господарськ ого суду від 20.07.2009 р. у справі № 10/11 7-09.

Касаційну скаргу ВАТ КБ "Над ра" в особі філії ВАТ КБ "Надра " Дніпропетровське регіональ не управління повернути заяв нику.

Головуючий суддя О.В. Кот

Судді А.М. Демидова

С.Р. Шевчук

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення05.10.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5944725
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/117-09

Ухвала від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 05.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Ухвала від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Рішення від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 21.04.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Постанова від 04.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко І.М.

Рішення від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Ухвала від 16.06.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні