Рішення
від 09.06.2009 по справі 10/56
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАК АРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09.06.2009 Справа № 10/56

За позовом ОСОБА_1,м .Ужгород

до відповідача 1 Товарис тва з обмеженою відповідальн істю”В-мікс”,м.Ужгород

до відповідача 2 Відді лу реєстрації суб”єктів підп риємницької діяльності вико навчого комітету Ужгородськ ої міської ради,м.Ужгород

до відповідача 3 Державн ого реєстратора виконавчого комітету Ужгородської міськ ої ради, м.Ужгород

про визнання недійсним рішення загальних зборів уч асників ТОВ ” В - мікс” від 8 г рудня 2008 року , оформленого про токолом № 1/2008 від 8 грудня 2008р. та скасування державної реєстр ації змін до установчих доку ментів товариства з обмежено ю відповідальністю ” В - мікс ” про виключення її зі складу у часників .

Суддя - І.В.Івашкович

представники:

від позивача- ОСОБА_1

від відповідача 1 - не з ' явився

від відповідача 2- не з ' явився

від відповідача 3- не з' явився

Cуть спору : ОСОБА_1 м. У жгород звернулась з позовом до ТОВ ' ' В - мікс ”, м. Ужгор од , до відділу реєстрації суб ' єктів підприємницької дія льності виконавчого комітет у Ужгородської міської ради ,м. Ужгород, в якому просить ви знати недійсним рішення зага льних зборів учасників ТОВ ” В - мікс” від 8 грудня 2008 року , о формлене протоколом № 1/2008 від 8 грудня 2008 та скасувати держа вну реєстрацію змін до устан овчих документів товариства з обмеженою відповідальніст ю ” В - мікс ” про виключення її зі складу його учасників .

Ухвалою господарського суду від 01.06.09 до участі у справі залучено іншого відповідача -державного реєстратора вико навчого комітету Ужгородськ ої міської ради, яким відпові дно до встановлених законом повноважень вчинялись дії що до оспорюваної реєстрації зм ін до Статуту ТОВ»В-мікс».

Позовні вимоги позивач мотивує тим, що 01.06.02 вона разом із гр. ОСОБА_2 виступила за сновником ТОВ»В-мікс» та згі дно з установчим договором с татутний фонд товариства ск ладав 12000 грн.,в т.ч. частка ОСО БА_2-9600 грн.(80% статутного фонду ),частка ОСОБА_1-2400 грн.(20% стат утного фонду). В послідуючому у складі учасників товарист ва відбулися зміни у зв' язк у з відступлення ОСОБА_2 н алежної йому частки у статут ному фонді ОСОБА_3,а згідн о з рішенням загальних зборі в учасників ТОВ»В-мікс»від 14.1 1.2006р. статутний фонд збільшено до 1000000 грн. та розподілено між у часниками наступним чином: ОСОБА_3-800000грн.(80%),ОСОБА_1-200000 грн.(20%).

При заявленні даного по зову позивач стверджує про н еправомірність рішення зага льних зборів учасників ТО» -мікс»від 08.12.08,згідно з яким її б уло виключено зі складу учас ників товариства. Наголошує, що тим самим грубо порушено ї ї гарантовані законом права учасника товариства,збори пр оведено із порушенням врегул ьованої Законом України”Про господарські товариства”,Ци вільним кодексом України та статутом ТОВ”В-мікс” (у діючі й на час проведення зборів ре дакції) процедури скликання та проведення зборів. Стверд жує,що вона не знала і не могла знати про скликання 08.12.08 загал ьних зборів учасників ТОВ„В- мікс”, оскільки жодних повід омлень, переданих у будь-який із передбачених Статутом сп осіб,на її адресу не надходил о,а отже її було позбавлено п рава прийняти участь у робот і зборів. Окрім того,позивач с тверджує про відсутність під став для виключення її зі скл аду товариства,оскільки нею не вчинялось жодних дій, які б вказували на навмисне ухиле ння нею від виконання обов' язків учасника товариства аб о на вчинення перешкод у діял ьності товариства. Наголошує ,що оспорюване рішення загал ьних зборів не містить обґру нтування причин її виключенн я, посилання на конкретні фак ти невиконання нею статутних обов' язків. Посилаючись на висновки,наведені у рекомен даціях президії Вищого госпо дарського суду України від 28.1 2.2007р. №04-5/14, наголошує,що недотрим ання вимог закону та установ чих документів господарсько го товариства щодо скликання та проведення загальних збо рів є порушенням права на уча сть у роботі цього органу та є підставою для визнання неді йсним рішення,прийнятого на таких зборах ,так само і відс утність у рішенні загальних зборів конкретних відомосте й щодо обґрунтування причин виключення з господарського товариства є підставою для в изнання такого рішення недій сним.

Позивач в процесі судо вого розгляду позовні вимоги підтримала в повному обсязі . Наполягає на задоволенні по зову,посилаючись на наведені у позовній заяві обґрунтува ння підстав позовних вимог.

Відповідач1-ТОВ»В-мікс », якого двічі було належним ч ином повідомлено про дату ,ча с та місце судового засіданн я по розгляду даної справи( пр о що свідчать зворотні повід омлення про вручення поштови х відправлень з ухвалами суд у від 19.05.09,від 01.06.09) на вимогу суду письмового відзиву на позов не надіслав,свого уповноваж еного представника для участ і в судовому засіданні не нап равив.

Відповідач2- відділ ре єстрації суб' єктів підприє мницької діяльності виконав чого комітету Ужгородської м іської ради надіслав письмов е клопотання №522/224 від 29.05.09 ,згідн о з яким повідомив про відсут ність у нього статусу юридич ної особи ,а також зазначив пр о те,що згідно зі ст.1 Закону Ук раїни”Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців” державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців від імені держави здійснює д ержавний реєстратор згідно з визначеними Законом повнова женнями.

Залучений до участі у справі відповідач 3-державн ий реєстратор виконавчого ко мітету Ужгородської міської ради на вимогу суду для участ і в даному судовому засіданн і не з' явився. Натомість,від відповідача 3 надійшли витре бувані судом документи на пі дтвердження здійснення держ авної реєстрації змін до Ста туту ТОВ»В- мікс»на підставі рішення загальних зборів уч асників від 08.12.08.

З огляду на викладен е суд вважає, що даний спір під лягає вирішенню в даному суд овому засіданні в порядку ст .75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними в справі матеріалами.

Дослідивши матеріа ли справи,заслухавши доводи позивача,суд констатує такі висновки.

Із фактичних обста вин і матеріалів справи слід ує, що 08.12.2008р. відбулися загальн і збори учасників товариства з обмеженою відповідальніст ю”В-мікс” ,на яких було прийня то рішення,оформлене протоко лом №1/2008,про виключення учасни ка ОСОБА_1(позивача) зі скл аду учасників ТОВ”В-мікс”,пр о зменшення розміру статутно го капіталу до 60 500 грн.,про затв ердження нової редакції Стат уту ТОВ”В-мікс”.На підставі в казаного рішення загальних з борів учасників ТОВ”В- мікс” державним реєстратором вико навчого комітету Ужгородськ ої міської ради проведено де ржавну реєстрацію нової реда кції Статуту ТОВ”В-мікс”(дат а реєстрації 29.12.08,номер запису 13241050009002241).

Положеннями чинного на день проведення спірних з агальних зборів Статуту ТОВ” В - мікс”(в редакції, затверд женій рішенням загальних збо рів учасників від 14.11.2006р. №02/06,дат а державної реєстрації 22.11.2006р.,н омер запису 132410500030002241) передбачал ось, що учасниками товариств а є фізичні особи ОСОБА_3 (і з часткою у статутному фонді в розмірі 800000 грн.,що становить 80%) та ОСОБА_1(із часткою у ст атутному фонді в розмірі 200000 гр н.,що становить 20%).

Згідно із протоколом з агальних зборів №1/2008 від 08.12.08 збо ри відбулися у складі одного учасника товариства ОСОБА _3,а рішення з усіх питань пор ядку денного зборів прийнято нею із використанням голосі в,пропорційних розміру її ча стки у статутному фонді,що ск ладає 80%.

Відповідно до ст.58 Зак ону України”Про господарськ і товариства” збори учасникі в, які складаються з учасникі в товариства або призначених ними представників,є вищим о рганом товариства з обмежено ю відповідальністю.

За приписами ст.61 Зако ну України”Про господарські товариства” про проведення загальних зборів товариства з обмеженою відповідальніст ю учасники повідомляються пе редбаченим статутом способо м з зазначенням часу і місця п роведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинн о бути зроблено не менш як за 3 0 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників т овариства вправі вимагати ро згляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не п ізніш як за 25 днів до початку з борів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинн а бути надана можливість озн айомитися з документами, вне сеними до порядку денного зб орів.

Відповідно до зазнач ених вимог Закону положенням и Статуту ТОВ”В-мікс”у редак ції, чинній на день проведенн я спірних загальних зборів, в регламентовано порядок скли кання чергових та позачергов их зборів учасників. Зокрема , п.8.8 вказаного Статуту встан овлено,що повідомлення про ч ергові загальні збори учасн иків із зазначенням порядку денного має бути відправлено або вручено під розписку кож ному з учасників в письмовій формі не менш,як за 30 днів до по чатку зборів. День відправки повідомлення або день одерж ання під розписку та день зас ідання при цьому не враховує ться. Встановлено, зокрема,що не пізніше як за 7 днів до скли кання зборів учасників учасн икам повинна бути надана мож ливість ознайомитися з докум ентами,внесеними на порядок денний зборів(п.8.8 названого С татуту). Згідно з п.8.12 Статуту п овідомлення про проведення п озачергових зборів учасникі в повинні бути складені у пис ьмовій формі та відправлені одним або декількома засобам и зв' язку: телетайпом, телек сом, телеграфом, телефаксом, л истом, електронною поштою аб о вручені під розписку з пові домленням фактичної адреси У часників та Товариства. Дато ю відправки вважається дата штемпеля поштового відомств а місця відправлення листа , т елеграми або дата одержання (в випадку вручення під розпи ску). П.8.13 врегульовано також по рядок прийняття рішення зага льних зборів шляхом письмово го опитування телексом, теле факсом, телеграфом або іншим способом.

Як з' ясовано судом, в даному випадку при скликанн і загальних зборів учасників ТОВ ”В-мікс”, які відбулися 08.12 .2008р.,процедуру повідомлення п озивача про час,місце провед ення загальних зборів та пор ядок денний,як це встановлен о ст.61Закону України ”Про госп одарські товариства” та визн ачено статутом, дотримано не було. Натомість,із доводів по зивача,які відповідач 1 в уста новленому порядку не оспорив та не спростував, слідує,що пр о час,місце проведення зборі в та порядок денний жодним із передбачених статутом спосо бів її повідомлено не було.

Відповідно до ст.1 Госпо дарського процесуального ко дексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які зд ійснюють підприємницьку дія льність без створення юридич ної особи і в установленому п орядку набули статусу суб' єкта підприємницької діяль ності (далі - підприємства т а організації), мають прав о звертатися до господарсь кого суду згідно з встан овленою підвідомчістю госп одарських справ за захистом своїх порушених або оспорю ваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямова них на запобігання правопор ушенням. У випадках, передб ачених законодавчими актам и України, до господарськог о суду мають право також звер татися державні та інші орга ни, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Згідно зі ст.12 Господар ського процесуального кодек су України господарським суд ом підвідомчі, зокрема, справ и, що виникають з корпоратив них відносин у спорах між гос подарським товариством та його учасником (засновником , акціонером), у тому числі у часником, який вибув, а також між учасниками (засновникам и, акціонерами) господарськи х товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управ лінням та припиненням діяльн ості цього товариства, крім т рудових спорів.

Виходячи із змісту с т.ст.58,61 Закону України”Про гос подарські товариства”,ст.145 Ци вільного кодексу України ,ст .167 Господарського кодексу Укр аїни дотримання встановлени х вимог до порядку скликання загальних зборів учасників забезпечує учасникам можлив ість реалізувати своє право на участь та здійснення свої х прав щодо управління товар иством.

Беручи до уваги ті об ставини, що в даному випадку м ало місце порушення вимог за кону та положень Статуту щод о порядку скликання та прове дення спірних загальних збор ів учасників ТОВ ”В-мікс”, у зв ' язку з чим учасник товарис тва ОСОБА_1(позивач) позба влена була можливості належн им чином підготуватися до ро згляду питань порядку денног о та в установленому порядку взяти участь у проведенні зб орів, суд констатує висновок про порушення прав позивача на участь в роботі загальних зборів учасників як вищого о ргану управління товариство м, що відповідно є підставою д ля визнання недійсним прийн ятого на таких зборах рішенн я від 08.12.08,оформленого протоко лом №1/2008.

Окрім того, слід зве рнути увагу на те, що рішення з агальних зборів учасників ТО В ”В-мікс”, оформлене протоко лом №1/2008 від 08.12.08, безпосередньо зачіпає права позивача як уч асника товариства, оскільки згідно з цим рішенням її було виключено зі складу товарис тва, а також вирішено питання щодо зменшення розміру стат утного фонду та, відповідно, щ одо затвердження нової редак ції Статуту. Із змісту оспорю ваного рішення вбачається, щ о ОСОБА_1 виключено зі скл аду учасників ТОВ ”В-мікс” у з в' язку з її неявкою на загал ьні збори учасників, відсутн істю конкретних пропозицій в ідносно діяльності товарист ва, неприйняттям участі в дія льності товариства, неналежн ого виконання обов' язків, п ерешкоджанням своїми діями д осягненню цілей діяльності т овариства, перешкоджанням ве денню законної господарсько ї діяльності .

Відповідно до ст. 64 З акону України „Про господарс ькі товариства”, учасника то вариства з обмеженою відпові дальністю, який систематично не виконує або неналежним чи ном виконує обов' язки, або п ерешкоджає своїми діями дося гненню цілей товариства, мож е бути виключено з товариств а на основі рішення, за яке про голосували учасники, що воло діють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кілько сті голосів учасників товари ства. При цьому цей учасник ( й ого представник) у голосуван ні участі не бере.

Зі змісту вказаної статті вбачається, що нею пер едбачено форму реагування то вариства на неправомірні дії учасників, тобто, виключення учасника зі складу товарист ва на підставі статті 64 Закону пов'язано не з вільним волеви явленням товариства, а саме з наявністю передбачених нею підстав, що спричиняють наст ання негативних наслідків дл я особи, що допустила порушен ня.

При цьому вказані о бставини підлягають доведен ню сторонами належними та до пустимими доказами за статям и 33 та 34 Господарського процес уального кодексу України

Розглянувши матер іали справи, судом встановле но, що відповідачем 1 всупереч приписів статей 33 та 34 Господа рського процесуального коде ксу України не доведено нале жним чином, що позивач систем атично не виконує або ненале жним чином виконує свої обов 'язки учасника товариства, ви кладені у статті 11 Закону "Про господарські товариства" , та кож відповідач не довів, що по зивач перешкоджає своїми дія ми досягненню цілей товарист ва, порушує статут, чинне зако нодавство.

Зі змісту оспорюва ного рішення вбачається, що с тосовно виключення позивачк и з учасників товариства (пит ання 1 порядку денного) у ньому не зазначено, невиконання як их конкретно зобов' язань зу мовило прийняття рішення про виключення ОСОБА_1 зі скл аду учасників ТОВ”В-мікс”, в ч ому полягала систематичніст ь їх невиконання, якими саме д іями ОСОБА_1 перешкоджала досягненню цілей товариства .

Таким чином, позивач ку виключено із складу учасн иків ТОВ”В-мікс” за відсутно сті достатніх для цього підс тав, а отже, в цій частині, та, ві дповідно, в частині зменшенн я розміру статутного капітал у товариства та затвердження нової редакції Статуту ТОВ” В-мікс” ,рішення загальних зб орів учасників від 08.12.08 має бут и визнано недійсним.

Вищенаведені виснов ки суд констатує також з урах уванням позицій, наведених у рекомендаціях президії Вищо го господарського суду Украї ни від 28. 12.07 №04-5/14 „Про практику за стосування законодавства у р озгляді справ, що виникають з корпоративних відносин”(п.п .2.16,3.10) та постанові Пленуму Верх овного Суду України №13 від 24.10.200 8р.” Про практику розгляду суд ами корпоративних спорів”(п. п.18,19,21,29).

Виходячи з вищенавед ених мотивів, суд вважає позо вні вимоги про визнання неді йсним рішення загальних збор ів Учасників ТОВ ”В-мікс” від 08.12.08,оформленого протоколом № 1/2008,такими, що заявлено з обґру нтованих відповідно до зако ну підстав, а отже підлягають задоволенню.

Згідно зі ст.31 Закону У країни” Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців” у раз і постановлення судового рі шення щодо скасування рішен ня засновників (учасників) юр идичної особи або уповноваже ного ними органу про внесенн я змін до установчих докумен тів юридичної особи, суд у де нь набрання законної сили су довим рішенням надсилає йо го державному реєстратору дл я внесення запису про судов е рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юриди чної особи. У зв' язку із задо воленням позову про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ ”В-мікс ” від 08.12.08, державна реєстрація змін до Статуту ТОВ”В-мікс” ,в несених на підставі такого р ішення,а саме,нової редакції Статуту, підлягає скасуванн ю. Позовні вимоги в цій частин і слід визнати правомірними .

Таким чином, виходячи з констатації вищенаведених висновків, суд визнає позовн і вимоги такими, що підлягают ь задоволенню .

Суд в порядку п.1ст.80 ГП К України припиняє проваджен ня у справі в частині вимог до відповідача відділу реєстра ції суб”єктів підприємницьк ої діяльності виконавчого ко мітету Ужгородської міської ради,м.Ужгород, оскільки згід но з поданими до справи доказ ами такий не має статусу юрид ичної особи.

При зверненні з даним позовом позивачем подано до кази оплати інформаційно-те хнічних послуг в розмірі 118 гр н., хоча відповідно до постано ви Кабінету Міністрів Україн и від 14 квітня 2009 р. N 361

„Про внесення змін до розмі рів витрат з інформаційно - те хнічного забезпечення судов их процесів, пов'язаних з розг лядом цивільних та господарських справ” (чин ної з 27.04.09 ) розмір витрат з інфо рмаційно-технічного забезпе чення судових процесів, пов' язаних із розглядом господар ських справ, складає 50 відсот ків однієї мінімальної заро бітної плати, встановленої В ерховною Радою України у Зак оні України про Державний бю джет України на відповідний рік (на день звернення з позов ом -312,50 грн.).Таким чином, відпові дно до ст.47-1 ГПК України з позив ача підлягає стягненню в дох од бюджету сума 194,50 грн.

За правилами ст.49 ГПК У країни суд при вирішенні спо ру по суті покладає на відпов ідача 1 відшкодування витрат позивача по оплаті держмита в розмірі 85 грн. та 312,50 грн. по оп латі інформаційно-технічних послуг.

З огляду на вирішення спору по суті в даному судово му засіданні та прийняття рі шення про визнання недійсни м оспорюваного рішення загал ьних зборів учасників ТОВ”В- мікс”, що тягне за собою втрат у цим рішенням обов' язковог о характеру для осіб, яким во но було адресоване, суд вважа є таким що не підлягає задово ленню клопотання позивача пр о вжиття заходів до забезпеч ення позову .

Керуючись ст.ст.ст.43,4 7-1,49,75,п.1ст.80,ст.ст.82,84,85 _Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд

В И Р І Ш И В :

1 .Позов задоволити частко во.

2.Визнати недійсним рішенн я загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відп овідальністю ” В - мікс” від 8 грудня 2008 року , оформлене про токолом № 1/2008 від 8 грудня 2008р.

3.Скасувати державну реєстр ацію змін до Статуту ТОВ ”В-м ікс”, а саме, нової редакції Ст атуту ТОВ ”В-мікс”, затвердже ної рішенням загальних зборі в учасників ТОВ ”В-мікс” від 08 .12.08,оформленим протоколом №1/2008.

4. Провадження у справі в час тині вимог до відділу реєстр ації суб' єктів підприємниц ької діяльності виконавчого комітету Ужгородської міськ ої ради(м. Ужгород, пл..Поштова ,3) припинити.

5.Стягнути з ОСОБА_1(АДР ЕСА_1) в доход державного бюд жету(по коду бюджетної класи фікації 22050000,символ звітності 259)194,50 грн.витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.Видати наказ.

6.Стягнути з ТОВ"В-мікс"(м.Ужго род,вул.Ст.-Попрадова,4/2,і.к.31535362) н а користьОСОБА_1(АДРЕСА _1) 397,50 грн. відшкодування судо вих витрат.Видати наказ.

Рішення може бути оска ржено в порядку, передбачено му Господарським процесуаль ним кодексом України.

Суддя І.В.Івашкович

Рішення, оформлене відпов ідно до ст.84 ГПК України, підпи сано 15.06.09

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення09.06.2009
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу5957190
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/56

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ніколаєва Лариса Вікторівна

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ніколаєва Лариса Вікторівна

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ніколаєва Лариса Вікторівна

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ніколаєва Лариса Вікторівна

Постанова від 19.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Постанова від 16.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 16.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 16.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Постанова від 15.11.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні