Ухвала
від 25.08.2016 по справі 923/1495/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

25 серпня 2016 року Справа № 923/1495/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Ситюка В.Г., при секретарі Кулик В.О., розглянувши справу

за заявою Державної податкової інспекції у м. Херсоні Головного управління ДФС у Херсонській області

до Приватного підприємства "Промислово-торгівельна фірма "Георгій Побєдоносець", м. Херсон

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від кредитора - ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області - ОСОБА_2, головний державний інспектор, дов. у справі,

ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_3

в с т а н о в и в:

Кредитор - Державна податкова інспекція у м. Херсоні Головного управління ДФС у Херсонській області звернулася до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника, мотивуючи свої вимоги неспроможністю останнього задовольнити на протязі більше трьох місяців вимоги по сплаті заборгованості по податкових платежах до бюджету, безспірний розмір яких становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою господарського суду від 14.09.2015 р. порушено провадження у справі про банкрутство боржника, визнано вимоги ініціюючого кредитора до боржника, введено процедуру розпорядження майном, призначено розпорядника майна, якого зобов'язано подати до суду реєстр вимог кредиторів та призначено дату попереднього засідання суду.

Постановою господарського суду від 01.12.2015 р. боржника визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3, якого зобов'язано здійснити ліквідаційну процедуру і подати до суду звіт і ліквідаційний баланс банкрута, затверджено звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період процедури розпорядження майном в сумі 6702,39 грн., з яких 6614,39 грн. грошова винагорода, 88,00 грн. витрати арбітражного керуючого.

Ліквідатором подано до суду заяву про стягнення з ініціюючого кредитора ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області грошової винагороди та витрат за період процедури розпорядження майном боржника.

Ухвалою господарського суду від 10.08.2016 р. для розгляду заяви призначено судове засідання, зобов'язано кредитора надати до суду дані щодо здійснення оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна).

Ліквідатором арбітражним керуючим ОСОБА_3 підтримано заяву, просить її задовольнити і стягнути з податкової інспекції заборгованість по оплаті послуг та відшкодуванні витрат, зазначаючи при цьому на нездійснення кредитором авансування та оплати грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна боржника.

Кредитором заперечень чи доказів оплати послуг арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не подано, представником кредитора зазначено на непередбачення кошторисом податкової інспекції коштів на оплату послуг арбітражного керуючого.

Заслухавши ліквідатора арбітражного керуючого ОСОБА_3, представника кредитора, розглянувши матеріали справи, суд вважає заяву арбітражного керуючого такою, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна. Розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Ухвалою господарського суду від 14.09.2015 р. порушено провадження у справі про банкрутство боржника, введено процедуру розпорядження майном, призначено розпорядника майна арбітражного керуючого ОСОБА_3, встановлено арбітражному керуючому ОСОБА_3 оплату послуг (грошову винагороду) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень, яка сплачується шляхом авансування коштів заявником (кредитором).

Комітетом кредиторів на засіданні комітету 25.11.2015 р. затверджено звіт розпорядника майна арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період процедури розпорядження майном боржника в сумі 6702,39 грн., з яких 6614,39 грн. грошова винагорода, 88,00 грн. витрати арбітражного керуючого.

Постановою господарського суду від 01.12.2015 р. затверджено звіт розпорядника майна арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період процедури розпорядження майном боржника у погодженому комітетом кредиторів розмірі.

Ініціюючим кредитором ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області оплата послуг (грошова винагорода) арбітражному керуючому ОСОБА_3 за виконання повноважень розпорядника майна не здійснювалася і відповідних доказів оплати послуг кредитором до суду не надано.

Таким чином, враховуючи, що ініціюючим кредитором ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області щомісячне авансування грошової винагороди не здійснювалося і оплата послуг (грошова винагорода) арбітражного керуючого ОСОБА_3 за виконання повноважень розпорядника майна не відбувалася, що не заперечується кредитором та вбачається з листа кредитора № 2555/10/21-03-17-02-05 від 05.07.2016 р., вимога арбітражного керуючого ОСОБА_3 про стягнення з кредитора заборгованості по оплаті послуг арбітражного керуючого за період виконання повноважень розпорядника майна є законною та обґрунтованою, оскільки право арбітражного керуючого (розпорядника майна) на отримання винагороди передбачено ч. 1 ст. 98 та ч. 1 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

При цьому, суд зазначає, що розмір винагороди арбітражного керуючого та порядок її сплати - дві мінімальні заробітні плати за кожний місяць виконання повноважень розпорядника майна боржника шляхом авансування коштів ініціюючим кредитором, визначено ухвалою суду від 14.09.2015 р. відповідно до положень ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Також, суд зазначає, що Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не встановлено залежності оплати послуг (грошової винагороди) за рахунок коштів кредиторів від організаційно-правової форми юридичної особи кредитора чи особливостей його фінансування.

За таких обставин, враховуючи, що кредитором у добровільному порядку не здійснено оплату послуг арбітражного керуючого ОСОБА_3 за виконання повноважень розпорядника майна, суд вважає за необхідне заяву арбітражного керуючого про стягнення з кредитора суми коштів на оплату послуг задовольнити та стягнути 6614,39 грн. заборгованості.

В той же час, заява арбітражного керуючого ОСОБА_3 в частині стягнення витрат арбітражного керуючого у сумі 88 грн. задоволенню не підлягає, оскільки відповідно до ч. 4 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", витрати арбітражного керуючого відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно ж до ч. 5 ст. 115 цього Закону сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Таким чином, вказаним Законом покладено на ініціюючого кредитора обов'язок щодо сплати шляхом авансування арбітражному керуючому виключно грошової винагороди за період виконання ним повноважень розпорядника майна, у зв'язку з чим підстави для стягнення з ініціюючого кредитора витрат арбітражного керуючого відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, суд, -

у х в а л и в:

1. Заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3 задовольнити частково.

2. Стягнути з кредитора ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного Управління ДФС у Херсонській області, м. Херсон, вул. І. Кулика, 143-а, ідентифікаційний код 39473382 на користь арбітражного керуючого ОСОБА_3, свідоцтво № 866 від 24.04.2013 р., м. Херсон, бульвар Мирний, 3, офіс 612, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 - 6614 (шість тисяч шістсот чотирнадцять) грн. 39 коп. грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна боржника приватного підприємства "Промислово-торгівельна фірма "Георгій Побєдоносець".

3. У задоволенні заяви в частині стягнення витрат арбітражного керуючого відмовити.

Повний текст ухвали складено 26.08.2016 р.

Суддя В.Г. Ситюк

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.08.2016
Оприлюднено31.08.2016
Номер документу59961294
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1495/15

Ухвала від 03.11.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 03.11.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 03.10.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 19.09.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 12.09.2016

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 25.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 10.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Постанова від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні