Постанова
від 30.07.2009 по справі 44/61
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2009 р. № 44/61

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

Головуючого

суддів: Кочерової Н.О.

Харченка В.М.

Черкащенка М.М.

розглянувши

касаційну скаргу суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_1

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду

від 14.05.2009 року

у справі № 44/61 господарського суду мі ста Києва

за позовом товариства з обмеженою ві дповідальністю "Юг-Контракт"

до суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_1

про стягнення 537397,92 грн.

за участю представник ів сторін:

від позивача: Панов В.С. д ов. від 21.01.2009 року

від відповідача: Васильє в Є.Є. дов. від 19.05.2009 року

ВСТАНОВИВ:

В січні 2009 року товарист во з обмеженою відповідальні стю "Юг-Контракт" звернулось д о господарського суду з позо вом до суб'єкта підприємниць кої діяльності-фізичної особ и ОСОБА_1 про стягнення 537397,9 2 грн., з яких 498799,08 грн. основного боргу, 13775,05 грн. пені, 10474,78 грн. 3% річ них та 14349,01 грн. інфляційних втр ат.

В обгрунтування позовних в имог позивач зазначав, що від повідач в порушення умов укл аденого між сторонами догово ру не оплатив поставленої йо му продукції.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 17.03.2009 року (с уддя Чеберяк П.П.) позов задово лено частково. Стягнуто з суб 'єкта підприємницької діяльн ості-фізичної особи ОСОБА_1 498799,08 грн. боргу, 5374,0 грн. державн ого мита та 118,0 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу. В інш ій частині позову відмовлено .

При цьому, господарський су д виходив з того, що з накладни х, на які посилається позивач як на доказ передачі товару з а договором поставки, не вбач ається факту поставки товару саме на виконання умов цього договору.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 14.05.2009 року (судді: В.В.Андрі єнко - головуючий, С.І.Буравл ьов, О.В.Вербицька) рішення міс цевого господарського суду з алишено без змін з тих же підс тав.

В касаційній скарзі суб'єкт підприємницької діяльності -фізична особа ОСОБА_1 про сить рішення місцевого та по станову апеляційного господ арських судів скасувати, а сп раву направити на новий розг ляд, посилаючись на порушенн я та неправильне застосуванн я судами норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, перевіривш и повноту встановлених судом обставин справи та їх юридич ну оцінку, Вищий господарськ ий суд України вважає, що каса ційна скарга не підлягає зад оволенню, виходячи з наступн ого.

Як встановлено господарсь кими судами та підтверджуєть ся матеріалами справи, 03.02.2008 рок у між товариством з обмежено ю відповідальністю "Юг-Контр акт" (постачальник) та суб'єкто м підприємницької діяльност і-фізичною особою ОСОБА_1 (покупець) укладено договір п оставки № 0302-02, за умовами якого постачальник зобов'язався п ередати (поставити) покупцев і в обумовлені строки товар, а покупець зобов'язався прийн яти вказаний товар і сплатит и за нього певну грошову суму .

Відповідно до п.4.3 договору с торони погоджують асортимен т, кількість товару, ціну та ва ртість партії поставки товар ів шляхом надіслання покупце м заявки постачальнику, скла деної на підставі специфікац ії, в якій покупець вказує асо ртимент та кількість товарів , що поставляються у партії, та дату поставки товару. Постач альник підтверджує прийнятт я заявки до виконання шляхом надіслання покупцю підтверд ження заявки, в якому вказує а сортимент, кількість товару, ціну та вартість партії пост авки товарів, що можуть бути п оставлені постачальником.

Пунктами 4.4, 4.5 договору перед бачено, що заявка надсилаєть ся покупцем на адресу постач альника не пізніше ніж за 7 дні в до дати поставки партії тов ару за допомогою поштового з в'язку на адресу постачальни ка, вказану в цьому договорі, а бо засобами факсимільного зв 'язку на телефон/факс постача льника, вказаних у реквізита х в цьому договорі. Постачаль ник повинен не пізніше 2 днів з дати отримання заявки покуп ця надіслати останньому підт вердження заявки за допомого ю поштового зв'язку на адресу покупця, вказану в цьому дого ворі, або засобами факсиміль ного зв'язку на телефон/факс п окупця, вказаний у реквізита х в цьому договорі,в якому пос тачальник вказує асортимент , кількість товару, ціну та вар тість партії поставки товарі в, які постачальник зобов'язу ється поставити покупцю, дат у поставки, транспортний зас іб, який здійснюватиме поста вку, назву перевізника.

Також встановлено, що позив ач поставив відповідачу това р на загальну суму 498799,08 грн., що п ідтверджується видатковими та податковими накладними, н аявними в матеріалах справи. Відповідач факту отримання товару від позивача не запер ечує.

При цьому, господарськими с удами досліджено, що поставк а товару на загальну суму 498799,08 г рн. здійснювалась не на викон ання умов укладеного між сто ронами договору поставки та встановлено, що між сторонам и виникли нові майново-госпо дарські відносини, не пов'яза ні з цим договором.

Враховуючи, що доказів, які б свідчили про здійснення ст оронами дій на виконання умо в укладеного договору постав ки, а саме надіслання заявки н а отримання товару та підтве рдження цієї заявки, позивач ем не надано та беручи до уваг и, що накладні, наявні в матері алах справи, не містять жодни х посилань на договір постав ки № 0302-02, укладений між сторона ми, колегія суддів касаційно ї інстанції погоджується з в исновками господарських суд ів попередніх інстанцій та в важає, що між сторонами виник ли позадоговірні відносини, не пов'язані з укладеним дого вором поставки.

Як визначено в ст.175 Господар ського кодексу України майно во-господарськими визнаютьс я цивільно-правові зобов'яза ння, що виникають між учасник ами господарських відносин п ри здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов 'язана сторона повинна вчини ти певну господарську дію на користь другої сторони або у триматися від певної дії, а уп равнена сторона має право ви магати від зобов'язаної стор они виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які ви никають між учасниками госпо дарських відносин, регулюють ся Цивільним кодексом Україн и з урахуванням особливостей , передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.526 Цивільно го кодексу України та положе нь ст.193 Господарського кодекс у України зобов'язання має ви конуватися належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звича їв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлять ся.

Згідно ст.692 покупець зобов'я заний оплатити товар після й ого прийняття або прийняття товаророзпорядчих документ ів на нього, якщо договором аб о актами цивільного законода вства не встановлений інший строк оплати товару.

Оскільки, відповідач не опл атив отриманий від позивача товар, господарський суд кас аційної інстанції вважає, що місцевий господарський суд, з яким погодився і апеляційн ий, правомірно стягнув з ньог о 498799,08 грн. боргу.

Також, слід зазначити, що го сподарським судом правомірн о не задоволено позовні вимо ги в частині стягнення пені, р ічних та інфляційних втрат, о скільки сторонами не визначе но строку виконання зобов'яз ання з оплати товару, а пеня, р ічні та інфляційні втрати ві дшкодовуються лише в разі пр острочення (несвоєчасного ви конання) зобов'язання.

Разом з тим, господарський с уд апеляційної інстанції не звернув уваги на помилку, доп ущену місцевим господарськи м судом, що полягає в наступно му.

Як зазначено в ч.1 ст.49 Господ арського процесуального код ексу України державне мито у спорах, що виникають при вико нанні договорів та з інших пі дстав покладається на сторін пропорційно розміру задовол ених позовних вимог.

Таким же чином розподіляєт ься сума, яка підлягає сплаті за витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу (ч.5 ст.49 ГПК України) .

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням господарсь кого суду позов задоволено ч астково на суму 498799,08 грн.

Таким чином, судові витрати повинні бути відшкодовані в ідповідачем у наступному роз мірі: 4988,0 грн. державного мита т а 109,5 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу, а не 5374,0 грн. та 118,0 грн. як помилково зазначив го сподарський суд.

За таких обставин, прийняті у справі судові рішення в час тині стягнення судових витра т підлягають скасуванню з пр ийняттям нового рішення про стягнення з відповідача 4988,0 гр н. державного мита та 109,5 грн. ви трат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу суб 'єкта підприємницької діяльн ості-фізичної особи ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення господарського су ду міста Києва від 17.03.2009 року та постанову Київського апеляц ійного господарського суду в ід 14.05.2009 року у справі № 44/61 в части ні стягнення 5374,0 грн. державног о мита та 118,0 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу скасува ти та прийняти в цій частині н ове рішення.

Стягнути з суб'єкта підприє мницької діяльності-фізично ї особи ОСОБА_1 4988,0 грн. держ авного мита та 109,5 грн. витрат н а інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу.

В іншій частині судові ріше ння залишити без змін.

Головуючий суддя Н. Кочерова

Судді В.Харченко

М.Черкащенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення30.07.2009
Оприлюднено04.12.2009
Номер документу6054772
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/61

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Рішення від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 14.05.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Постанова від 30.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

Ухвала від 09.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кочерова Н.О.

Рішення від 25.06.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні