Постанова
від 19.08.2009 по справі 3/142-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Україна

Харківський апеляційний г осподарський суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" серпня 2009 р. Справа № 3/142-09

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Могилєвк ін Ю.О., судді Такмаков Ю.В. , Плу жник О.В.

при секретарі Голозубовій О.І.

за участю представників с торін:

позивача - не з*явився

відповідача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу відповідача (в х. № 2101С/3-7) на рішення господа рського суду Сумської област і від 25.06.09 р. по справі № 3/142-09

за позовом Малого прив атного виробничо-торгівельн ого підприємства "ВМ", м. Суми

до СПД - ФО ОСОБА_3, м. Суми

про стягнення 15000,00 грн.

встановила:

У березні 2009 р. позивач зв ернувся до господарського су ду з позовом про стягнення з в ідповідача грошової суми в р озмірі 15000 грн., яка включає в се бе - 5000 грн. - відшкодування зби тків, 10000 грн. - неустойка за не своєчасне повернення торгів ельного місця та просив зобо в' язати відповідача поверн ути позивачу торгівельні міс ця № 53, № 95 в стані, в якому було о держано в оренду. Стягнути з в ідповідача судові витрати п ов' язані з розглядом даної справи.

Рішенням господарського с уду Сумської області від 25.06.2009 р . по справі № 3/142-09 (суддя - П.І. Левч енко) позов задоволено та стя гнуто з фізичної особи - суб'єк та підприємницької діяльнос ті ОСОБА_3 грошову суму в р озмірі 15000 гривень, з них - 5 000 гр ивень відшкодування збитків , 10000 гривень - неустойка за непо вернення торгівельного місц я та зобов'язано фізичну особ у - суб'єкта підприємницької д іяльності ОСОБА_3 поверну ти позивачу торгівельні місц я № 53, № 95 в стані, в якому були од ержані в оренду. Стягнуто з в ідповідача суму державного м ита за вимоги майнового хара ктеру - 150,00 гривень.; суму держав ного мита за вимоги немайнов ого характеру - 85,00 гривень; вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу - 118,00 гривень; витрати за опл ату послуг адвоката - 1000,00 гриве нь.

Рішення мотивоване тим, що м іж сторонами укладені догово ри оренди торгівельних місць , строк яких закінчився 31.03.2008 р., п озивач повідомив відповідач а, що договори оренди пролонг уватися не будуть та просив з вільнити займані торгівельн і місця. Відповідач після зак інчення строку дії договору торгівельні місця не звільни в та не повернув позивачу, пер ешкоджає позивачу отримуват и доход від використання тор гівельного місця, в зв' язку з чим повинен сплатити неуст ойку та збитки.

Відповідач з рішенням госп одарського суду не погоджуєт ься, вважає рішення незаконн им, необґрунтованим, надав ап еляційну скаргу, в якій проси ть рішення скасувати та в поз ові відмовити.

У апеляційній скарзі відпо відач зазначив, що стягнувши збитки в вигляді упущеної ви годи суд не дослідив та не оці нив належним чином лист пози вача № 46 від 17.03.2008 р., яким позивач вимагав звільнити спірні то ргівельні місця у зв' язку з плановою реконструкцією рин ку та проведення на ньому від повідних ремонтних робіт. То бто, за наявності вказаних об ставин позивач об' єктивно б ув позбавлений можливості от римувати прибуток від здачі в оренду спірних торгівельни х місць.

Відповідач вважає, що задов ольняючи вимоги про стягненн я 5 000 грн. відшкодування збиткі в та одночасно стягуючи неус тойку за неповернення торгів ельних місць в розмірі 10000 грн., суд неправильно застосував норми матеріального права ч . 1 ст. 232 ГК України, за якою якщо за невиконання зобов' язанн я встановлено штрафні санкці ї, то збитки відшкодовуються в частині, не покритій штрафн ими санкціями.

При стягненні неустойки у с умі 10000 грн. суд не досліджував, чи на момент звернення з позо вом відповідач звільнив займ ані торгівельні місця /та кол и вони були звільнені/, якщо ні - з яких причин позивач не вч иняв дій щодо звільнення тор гівельних місць. В порушення вимог ч. 6 ст. 232 ГК України неуст ойка стягнута за 10 місяців, а н е за 6 місяців.

В доповненнях до апеляційн ої скарги відповідач надав д одаткові документи, які не бу ли предметом розгляду у суді першої інстанції, відповіда ч не обґрунтував неможливіст ь їх подання в суд з причин, що не залежали від нього, в зв' я зку з чим відповідно до ч. 1 ст. 101 ГПК України апеляційний су д не приймає додаткові доказ и.

Представник позивача у при значене судове засідання не з' явився, хоча був належним чином повідомлений про час т а місце розгляду справи, про п ричини не прибуття суд не пов ідомив, заперечення по скарз і не надав, не з' явлення пред ставника позивача не перешко джає розгляду апеляційної ск арги.

Судова колегія, повторно ро зглянувши справу, перевіривш и законність та обґрунтовані сть рішення суду встановила, що між сторонами у справі укл адені договори № 95, № 53 від 24 груд ня 2007 року відповідно до умов яких, позивач передає, а відпо відач приймає у платне корис тування торгівельні місця № 95, № 53 території ринку, розміще ного за адресою: м. Суми, вул. Ле ваневського, 2Ж, для торгівлі п родовольчими товарами, вказа ні торгівельні місця перебув ають в робочому стані і підля гають передачі відповідачев і з моменту підписання догов ору (пункти 1.1, 1.2 Договору).

Пунктом 3.1.4 договорів встано влений обов'язок відповідача своєчасно та в повному обсяз і сплачувати орендну плату, а пунктом 4.1. договорів встанов лено розмір орендної плати з а договорами.

Відповідно до пункту 7.1 дого ворів передбачено, що догово ри оренди вважаються втратив шими чинність з 31.03.2008 року та пр олонгації не підлягають.

Суд першої інстанції право мірно вважав, що між сторонам и укладені договори оренди, а не договори надання послуг.

Відповідно до ст. 759 Цивільно го кодексу України за догово ром найму (оренди) наймодавец ь передає або зобов'язується передати наймачеві майно у к ористування за плату на певн ий строк, а згідно частини 1 ст атті 760 ЦК України, предметом д оговору найму може бути річ, я ка визначена індивідуальним и ознаками і яка зберігає сві й первісний вигляд при неодн оразовому використанні (несп оживна річ).

Поняття неспоживаної речі визначено у частині 2 статті 1 85 Цивільного кодексу України - неспоживною є річ, призначе на для неодноразового викори стання, яка зберігає при цьо му свій первісний вигляд п ротягом тривалого часу.

Частиною 1 статті 184 Цивільно го кодексу України встановле но, що річ є визначеною інди відуальними ознаками, якщо в она наділена тільки їй власт ивими ознаками, що вирізняют ь її з-поміж інших однорідних речей, індивідуалізуючи її.

Згідно частини 1 стаття 190 Цив ільного кодексу України, май ном як особливим об'єктом вва жаються окрема річ, сукупніс ть речей, а також майнові прав а та обов'язки.

Відповідно до пункту 16 Прав ил торгівлі на ринках, затвер джених наказом Міністерства економіки та з питань європе йської інтеграції України ві д 26.02.2002 року № 57/188/84/105, торгівельне м ісце може використовуватись на правах оренди, про що сторо ни мають укласти відповідну угоду.

Суд першої інстанції право мірно встановив, що умовами д оговорів встановлено, що йог о предметом є платне користу вання не споживаною річчю - то ргівельними місцями, яка виз начена індивідуальними озна ками - номером, місцем розташу вання торгівельного місця, ц іллю використання.

Враховуючи зазначені обст авини, суд дійшов до обґрунто ваного висновку про те, що дог овори № 95, № 53 від 24.12.2007 року є дого ворами найму (оренди), а не дог оворами про надання послуг, т а як предметом договору про н адання послуг є надання посл уги, яка споживається, про що з азначено у частині 1 статті 901 Цивільного кодексу України - за договором про надання пос луг одна сторона (виконавець ) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) на дати послугу, яка споживаєть ся в процесі вчинення певної дії або здійснення певної ді яльності, а замовник зобов'яз ується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини 1 стат ті 763 Цивільного кодексу Украї ни, договір найму укладаєтьс я на строк, встановлений дого вором.

Суд першої інстанції обґру нтовано встановив, що позива ч листами № 46 від 17.03.2008 року та № 62 від 20.05.2008 року повідомив відпов ідача про те, що договори орен ди торгівельних місць пролон гуватися не будуть та просив останнього звільнити займан і торгівельні місця.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 785 Цивіл ьного кодексу України у разі припинення договору найму н аймач зобов'язаний негайно п овернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була оде ржана, з урахуванням нормаль ного зносу, або у стані, який б уло обумовлено в договорі. Як що наймач не виконує обов'я зку щодо повернення речі, най модавець має право вимагати від наймача сплати неустой ки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

В порушення вимог діючого з аконодавства після припинен ня договору відповідач негай но не звільнив торгівельні м ісця, доказів своєчасного зв ільнення не надав, відповіда ч та його представники не зая вляли про звільнення торгіве льних місць, в зв' язку з чим с уд першої інстанції обґрунто вано зобов' язав відповідач а повернути позивачу торгіве льні місця № 53, № 95 та стягнув з в ідповідача неустойку в розмі рі подвійної орендної плати у сумі 10000 грн.

Посилання відповідача на п орушення вимог ч. 6 ст. 232 ГК Укра їни і стягнення неустойки за 10 місяців, а не за 6 місяців без підставне, так як в зазначені й статті вказано, що нарахува ння штрафних санкцій за прос трочення виконання зобов' я зання, якщо інше не встановле но законом або договором, при пиняється через шість місяці в від дня, коли зобов' язання мало бути виконано.

В законі, а саме ч. 2 ст. 785 ЦК Укр аїни зазначено, що неустойка стягується за весь час прост рочення повернення речі.

Суд першої інстанції задов ольняючи вимоги про стягненн я 5000 грн. збитків та одночасно с тягуючи неустойку за неповер нення торгівельних місць в р озмірі 10000 грн. суд не застосув ав норми матеріального права , а саме ч. 1 ст. 232 ГК України, за я кою якщо за невиконання зобо в' язання встановлено штраф ні санкції, то збитки відшкод овуються в частині, не покрит ій штрафними санкціями.

Неустойка у розмірі 10000 грн. п окриває збитки у сумі 5000 грн., в зв' язку з чим рішення суду в частині стягнення 5000 грн. підл ягає скасуванню, а позов в ціє ї частині залишенню без задо волення.

Суд першої інстанції право мірно зазначив, що правовідн осини сторін у справі регулю валися договорами оренди тор гівельних місць, а не договор ом оренди землі, укладеного м іж Сумською міською радою та позивачем та не прийняв до ув аги посилання відповідача на те, що земельна ділянка не пер едавалась Сумською міською р адою в користування позиваче ві.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу с воїх вимог та заперечень, що в ідповідачем не виконано.

Таким чином, висновки викла дені в рішенні господарськог о суду, частково не відповіда ють нормам матеріального пра ва, а рішення підлягає частко вому скасуванню, керуючись с т.ст. 184, 185, 190, 759, 760, 763, 785 ЦК України, ст.с т. 101-105 ГПК України, колегія судд ів, -

постановила:

Апеляційну скаргу зад овольнити частково.

Рішення господарського су ду Сумської області від 25.06.2009 р. по справі № 3/142-09 в частині стягн ення 5000 грн. збитків скасувати та в цієї частині в позові від мовити.

В інший частині рішення суд у залишити без змін, а апеляці йну скаргу - без задоволення .

Стягнути з Малого приватно го виробничо-торгівельного п ідприємства «ВМ»(40035, м. Суми, ву л. Заливна, б.15, р/р 26002107459 в «Райфф айзен Банк Аваль», МФО 380805, ко д ЄДРПОУ 14001718) на користь суб' є кта підприємницької діяльно сті - фізичної особи ОСОБА _3 (40009, АДРЕСА_1 ідентифікац ійний номер НОМЕР_1) - 25 грн. держмита по скарзі.

Наказ доручити надати госп одарському суду Сумської обл асті.

Головуючий судд я Могилєвкін Ю.О.

Судді Такмаков Ю.В.

Плужник О.В.

Повний текст постанов и підписаний 19.08.2009 р.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.08.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу6127370
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/142-09

Постанова від 19.11.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 19.08.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 19.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Рішення від 25.06.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 30.04.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 19.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 03.04.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Судовий наказ від 26.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Ухвала від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні