Ухвала
від 24.03.2016 по справі 308/2948/16-к
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2948/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 березня 2016 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваної ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді клопотання старшого слідчого - криміналіста слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області капітана юстиції ОСОБА_3 про відсторонення від посади:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, з вищою освітою, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , працюючої заступником головного лікаря з економічних питань Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, раніше не судимої, маючої на утриманні двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , -

підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий 2 відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області капітан юстиції ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про відсторонення від посади ОСОБА_5 .

З клопотання вбачається, що обіймаючи посаду заступника головного лікаря з економічних питань Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, який в 2013 та 2014 роках виступав Замовником державних закупівель за рахунок бюджетних коштів, товарів за кодом 26.60.1 «Устатковання радіологічне, електромедичне та електротерапевтичне устаткування (кардіостимулятори та інше пристосування)», до посадових обов?язків якої входило керування фінансово-господарською діяльністю диспансеру та здійснення підготовки матеріалів документації на проведення тендерних закупівель, окрім цього, будучи призначеною заступником голови комітету конкурсних торгів ЗОККД, до обов`язків якої входило вивчення ринку товарів та організація розроблення документації конкурсних торгів, а також виконання обов`язків голови комітету за час його відсутності, неналежно виконуючи свої службові обов`язки, з метою швидкого проведення торгів на закупівлю медичних товарів за кодом 26.60.1 «Устаткування радіологічне, електромедичне та електротерапевтичне устаткування (кардіостимулятори та інше пристосування)», 19.02.2013 року та 24.03.2014 року в порушення вимоги п.6 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про здійснення державних закупівель» № 2289-VI від 01.06.2010, внесла до Додатку №5 «Документації конкурсних торгів», завідомо неправдиву інформацію, яка не була сформована у відповідності до потреб медичного закладу з урахуванням вимог профільних спеціалістів, розроблена та затверджена комітетом конкурсних торгів, а була отримана ОСОБА_5 у файлі «Проект МТВ-2013», «Проект МТВ - редакция 20-03 (1)» та «Проект МТВ ШВРС - новое (7)», що був їй надісланий за допомогою електронної пошти невстановленими на даний час співробітниками ТОВ «НеоКард», та являв собою перелік медико-технічних характеристик до товарів виробництва «Biotronik», продаж яких здійснює вказане товариство.

Так, з поміж інших відомостей ОСОБА_5 внесла до «Документації конкурсних торгів» технічні вимоги під назвою «крок програмування частоти базового ритмоведення та крок програмування амплітуди ритмоведення», «максимальна частота ритмоведення та тривалість роботи», «мінімальна AV-затримка», які у відповідності до рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України №1653-р/пк-ск від 26.12.2014 р. є дискримінаційними.

Таким чином, оскільки недбале ставлення ОСОБА_5 до виконання покладених на неї службових обов`язків, призвело до встановлення в документації конкурсних торгів дискримінаційних вимог, це, в подальшому, суттєво обмежило кількість отриманих конкурсних пропозицій, та призвело до укладення головним лікарем медичної установи ОСОБА_9 , договорів поставки №34 від 26.03.2013 р., на постачання ТОВ «НеоКард» кардіостимуляторів та іншого пристосування за ціною в 919250 грн., яка відповідно до висновку товарознавчої експертизи №О-100 від 23.06.2015 р., що була проведена експертами Закарпатської торгово-промислової палати, на момент акцепту пропозиції є вищою від ринкової на 109900 грн., та договору поставки №12 від 30.04.2014 р., за ціною в 1670300 грн., яка у відповідності до висновку товарознавчої експертизи № О-100 від 23.06.2015 р., на момент акцепту пропозиції є вищою від ринкової на 648490 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, внаслідок вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, завдала державним інтересам матеріальних збитків на загальну суму 758390 грн., що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

23 березня 2016 року ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України та повідомлено про підозру у вчинені службової недбалості, тобто неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало тяжких наслідків, тобто у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України. Таким чином, враховуючи, що злочин який вчинила ОСОБА_5 відноситься до категорії злочину середньої тяжкості, вчинення якого стало можливим виключно через перебування її на посаді заступника головного лікаря ЗОККД, та виконання нею обов`язків здійснення підготовки матеріалів документації на проведення тендерних закупівель, та організації розроблення документації конкурсних торгів, що більшість свідків є співробітниками, а також щодо запобігання вчиненню іншого кримінального правопорушення чи продовження кримінального правопорушення, слідчий просить відсторонити від посади ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали, просили відсторонити підозрювану ОСОБА_5 від посади на час досудового розслідування, а саме до 17.05.2016 року.

Підозрювана ОСОБА_5 та її захисник ОСОБА_6 у судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання, просили відмовити в такому, з тих підстав, що підозрювана не вчиняє тиску на свідків, всі свідки допитані, а також те що ні слідчим, ні прокурором не доведені підстави для застосування такого заходу, як відсторонення від посади.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до наступного висновку.

Згідност.154 КПК Українивідсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

З письмового повідомлення про підозру, доданого до клопотання, вбачається, що ОСОБА_5 23.03.2016 року у встановленому кримінальним процесуальним законом порядку було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.367 ч.2 КК України. Вчинення кримінального правопорушення безпосередньо пов`язане із виконанням нею своїх посадових обов`язків.

Згідно наказу №13-к від 02.01.2013 ОСОБА_5 призначена на посаду заступника головного лікаря з економічних питань.

Таким чином, на даний час підозрювана є службовою особою.

Відповідно до ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Із врахуванням зазначеного, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим та прокурором (стороною кримінального провадження) доведено наявність достатніх підстав вважати, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді заступника головного лікаря з економічних питань, може впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, продовжити вчинення кримінальних правопорушень, а тому підозрювану слід відсторонити від займаної посади.

Керуючись ст.ст.154,156,157 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого - криміналіста слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області капітана юстиції ОСОБА_3 про відсторонення ОСОБА_5 від посади - задовольнити.

Відсторонити підозрювану у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади заступника головного лікаря Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру з економічних питань, на час досудового розслідування, тобто до 17 травня 2016 року.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Закарпатської області протягом п`яти днів з дня ї проголошення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення24.03.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61642534
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/2948/16-к

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 08.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Марчук О. П.

Ухвала від 01.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Марчук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні