Рішення
від 02.07.2009 по справі 15/34/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.07.09 Справа № 15/34/09

Суддя

За позовом Закритого а кціонерного товариства «Стр ахова компанія «АХА Страхува ння», 04070, м. Київ, вул. Іллінська буд. 8 в особі Запорізької філі ї Закритого акціонерног о товариства «Страхова компа нія «АХА Страхування», 69035, м. За поріжжя, вул. Сорок років Радя нської України 57-В

до відповідача Закритого акціонерного товариства « Страхова компанія «Континен т», 04050, м. Київ, вул. Пимоненко бу д. 13, корп. 5 офіс 4, адреса для лис тування: 01025, м. Київ, вул. Воздвиж енська 43 в особі Запорізької ф ілії Закритого акціонер ного товариства «Страхова ко мпанія «Континент», 69057, м. Запо ріжжя, вул. Кам`яногірська буд . 2 офіс 1

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

ОСОБА_2, 69076, АДРЕСА_1

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а:

ОСОБА_3, 69096, АДРЕСА_2

про стягнення 4217,54 грн.

Суддя Горохов І.С.

Представники:

від позивача: Біла О.С ., представник довіреність № 353-09/3 від 19.02.2009

від відповідача: не прибув

від третьої особи, які не за являють самостійних вимог на предмет спору на стороні поз ивача:

не прибув

від третьої особи, які не за являють самостійних вимог на предмет спору на стороні від повідача: не прибув

Сутність спору:

Розглядається позовна з аява Закритого акціонер ного товариства «Страхова ко мпанія «АХА Страхування»в ос обі Запорізької філії Закр итого акціонерного товари ства «Страхова компанія «АХА Страхування», м. Запоріжжя до Закритого акціонерного товариства «Страхова компан ія «Континет»в особі Запоріз ької філії Закритого акц іонерного товариства «Страх ова компанія «Континент», м. З апоріжжя за участі третіх ос іб про стягнення 4217,54 грн. страх ового відшкодування.

Ухвалою господарського су ду від 27.05.2009 порушено проваджен ня у справі, розгляд справи пр изначено на 02.07.2009.

Позивач підтримав позовні вимоги з наступних підстав: п озивач звернувся до відповід ача з заявою про виплату стра хового відшкодування в межах на виплату страхового відшк одування в сумі 4217,54 грн. Страхо ве відшкодування позивачу зд ійснено не було. Просить позо в задовольнити.

Відповідач у судове засіда ння не прибув, представника н е направив, про причини неявк и не повідомив. Своїм правом б ути присутнім в судовому зас іданні не скористався. Відзи в на позовну заяву та витребу вані судом документи не нада в. Про час та місце проведення судового засідання відповід ача повідомлено належним чин ом.

Треті особи, які не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору на стороні позивача та відповідача в судове засі дання також не з' явились, св оїх представників не направи ли, витребувані судом докуме нти не надали. Про причини нея вки суду не повідомили.

Відповідно до п. 3.6 роз'яснень президії Вищого господарськ ого суду України від 18.09.1997р. №02-5/289 «Про деякі питання практики застосування Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни»(з наступними змінами т а доповненнями) особи, які бер уть участь у справі, вважають ся повідомленими про час і мі сце її розгляду судом, якщо ух валу про порушення проваджен ня у справі надіслано за пошт овою адресою, зазначеною у по зовній заяві. У випадку нез'яв лення в засідання господарсь кого суду представників обох сторін або однієї з них справ а може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких пре дставників не перешкоджає ви рішенню спору.

Справу розглянуто відпові дно до вимог ст. 75 Господарськ ого процесуального кодексу У країни за наявними в ній мате ріалами.

За клопотанням позивача ро згляд справи ведеться без за стосування технічних засобі в фіксування судового процес у.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, суд

Встановив:

19.04.2008 о 13 год. 35 хв. гр.. ОСОБА _3 керуючи транспортним зас обом марки ДЕУ, державний реє страційний номер НОМЕР_1 п о вул. Б. Хмельницького в район і б. 22 у м. Запоріжжі при перест роюванні не надала перевагу в русі транспорту, який рухав ся по тій самій смузі руху на я ку вона перестроювалася та с коїла зіткнення з автомобіле м «Тойота»державний реєстра ційний номер НОМЕР_2 під к еруванням водія ОСОБА_2., я кий рухався в попутному напр ямку. Своїми діями гр.. ОСОБА _3 порушила п. 10.3 ПДР України. В наслідок ДТП було пошкоджено автомобілі, травмованих не м ає.

Постановою Ленінського ра йонного суду м. Запоріжжя від 24.04.2008 року у справі № 3-6884/2008 притяг нуто до адміністративної від повідальності за ст. 124 КУпАП т а накладено стягнення у вигл яді штрафу в доход держави в р озмірі 17 грн.

Внаслідок ДТП автомобіль « Тойота»було пошкоджено, що п ідтверджується довідкою від ділу ДАІ про ДТП від 19.04.2008 року.

В результаті пошкодження а втомобіля «Тойота»йому було завдано шкоди, характер та об сяг якої підтверджується нас тупними документами: протоко лом технічного огляду трансп ортного засобу № 502 від 24.04.2008 року за яким ОСОБА_3 та предста вник ЗАТ «СК «Континент»пого дились з виявленим об' ємом пошкоджень; висновком фахівц я авто товарознавчого дослід ження по визначенню вартості відновлювального ремонту по шкодженого транспортного за собу № 502 від 02.06.2008 року, складено го фахівцем - автотоварознав цем ОСОБА_6

Реальні збитки ОСОБА_2 п ов' язані з володінням, кори стуванням та розпорядженням автомобіля «Тойота»на момен т ДТП були застраховані у поз ивача за договором добровіль ного страхування наземного т ранспорту № 481-а/08зп від 31.01.2008, зі с троком дії до 01.09.2009.

За умовами договору позива ч взяв на себе зобов' язання виплатити страхове відшкоду вання при настанні страховог о випадку, в тому числі за ризи ком «Збитки внаслідок ДТП».

Страховим актом № 1948-а/08зп від 30.05.2008 пошкодження автомобіля « Тойота»в ДТП позивачем було визнано страховим випадком.

За заявою ОСОБА_2 на випл ату страхового відшкодуванн я від 29.05.2008 на користь заявника було виплачено страхове відш кодування в сумі 4217,54 грн., шляхо м перерахування даної суми н а поточний рахунок ТОВ «Прог рес Автолак», що підтверджує ться платіжним дорученням ві д 30.05.2008.

Статтями 27 Закону України « Про страхування»та 993 Цивільн ого кодексу України встановл ено, що до страховика, який вип латив страхове відшкодуванн я за договором майнового стр ахування, у межах фактичних з атрат переходить право вимог и, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове в ідшкодування, має до особи, ві дповідальної заподіяний зби ток.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 Цивіль ного кодексу України, особа, я ка відшкодувала шкоду, завда ну іншою особою, має право зво ротної вимоги (регресу) до вин ної особи у розмірі виплачен ого відшкодування, якщо інши й розмір не встановлений зак оном.

Згідно з ст. 1187 Цивільного ко дексу України, джерелом підв ищеної небезпек є діяльність , пов' язана з використанням , зберіганням або утриманням транспортних засобів, механ ізмів та обладнання, викорис танням, зберіганням хімічних , радіоактивних, вибухо - і во гненебезпечних та інших речо вин, утриманням диких звірів , службових собак та собак бій цівських порід тощо, що створ ює підвищену небезпеку для о соби, що цю діяльність здійсн ює, та інших осіб.

Шкода, завдана джерелом під вищеної небезпеки, відшкодов ується особою, яка на відпові дній правовій підставі (прав о власності, інше речове прав о, договір підряду, оренди тощ о) володіє транспортним засо бом, механізмом, іншим об' єк том, використання, зберіганн я або утримання якого створю є підвищену небезпеку.

Відповідно до ст. 1188 Цивільно го кодексу України, шкода, зав дана внаслідок взаємодії кіл ькох джерел підвищеної небез пеки, відшкодовується на заг альних підставах, а саме: шкод а, завдана одній особі з вини і ншої особи, відшкодується ви нною особою.

На підставі договору від 22.08. 2007 обов' язкового страхуванн я цивільно-правової відповід альності власників транспор тних засобів (полісу) цивільн о-правова відповідальність ОСОБА_3 застрахована в З акритому акціонерному тов аристві «Страхова компанія « Континент»в особі Запорізьк ої філії. Строк дії договору д о 21.08.2008. Ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну майну 25 500 г рн., франшиза 0,00 грн., тип догово ру ІІІ (застрахована відпові дальність за шкоду, заподіян у третім особам внаслідок ек сплуатації транспортного за собу, визначеного в договорі страхування, особою, вказано ю в договорі страхування, або однією з осіб, зазначених у до говорі, якою є ОСОБА_3). На п ідставі умов договору застра ховано відповідальність за ш коду, заподіяну третім особа м внаслідок експлуатації тра нспортного засобу, визначено го в договорі страхування, бу дь-якою особою, яка експлуату є його на законних підставах .

Відповідно до ст. 981 Цивільно го кодексу України, договір с трахування укладається в пис ьмовій формі. Договір страху вання може укладатись шляхом видачі страховиком страхува льникові страхового свідоцт ва (поліса, сертифіката).

Відповідно до ст. 1192 Цивільно го кодексу України, з урахува нням обставин справи суд за в ибором потерпілого може зобо в' язати особу, яка завдала ш коди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж ро ду і такої ж якості, полагодит и пошкоджену річ тощо) або від шкодувати завдані збитки у п овному обсязі.

Розмір збитків, що підлягаю ть відшкодуванню потерпілом у, визначається відповідно д о реальної вартості втрачено го майна на момент розгляду с прави або виконання робіт, не обхідних для відновлення пош кодженої речі.

Згідно з статтею 22 Цивільно го кодексу України, особа, які й завдано збитків у результа ті порушення її цивільного п рава, має право на їх відшкоду вання. Збитками є зокрема, втр ати, яких особа зазначила у зв ' язку зі знищенням або пошк одженням речі, а також витрат и, які особа зробила або мусит ь зробити для відновлення св ого порушеного права (реальн і збитки).

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 Закон у України «Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів»від 01.07.2004 № 1961-ІV.при настанн і страхового випадку страхов ик відповідно до лімітів від повідальності страховика ві дшкодовує у встановленому ци м Законом порядку оцінену шк оду, яка була заподіяна у резу льтаті дорожньо-транспортно ї пригоди життю, здоров' ю, ма йну третьої особи.

Згідно з ст. 29 вказаного Зако ну України, у зв' язку з пошко дженням транспортного засоб у відшкодовуються витрати, п ов' язані з відновлювальним ремонтом транспортного засо бу з урахуванням зносу, розра хованого у порядку, встановл еному законодавством, включа ючи витрати на усунення пошк оджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспор тної пригоди, з евакуацією тр анспортного засобу з місця д орожньо-транспортного засоб у, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-тр анспортної пригоди, ч до місц я здійснення ремонту на тери торії України.

11.06.2008 ЗАТ «СК «АХА Страхуванн я»звернулось до відповідача з заявою про виплату страхов ого відшкодування в межах ви трат на виплату страхового в ідшкодування в сумі 4217,54 грн. (ви х.. № 3880-08 від 05.06.2008), шляхом направле ння рекомендованого лиса, о п ідтверджується реєстром на в ідправлення рекомендованих листів від 11.06.2008 та фіскальним чеком від 11.06.2008 № 6309.

Відшкодувавши за договоро м збитки ОСОБА_2, завдані ОСОБА_3, позивач став в межах сплаченої суми відшкодуванн я стороною - кредитором у зо бов' язанні з відшкодування м майнової шкоди замість ОС ОБА_2, оскільки до позивача п ерейшло право вимоги відшкод увати заподіяну шкоду від ос оби відповідальної за завдан і збитки.

Підставами виникнення цив ільних прав та обов' язків в ідповідно до вимог ст. 11 Цивіл ьного кодексу України, зокре ма є: договори та інші право чи ни; завдання майнової (матері альної) та моральної шкоди ін шій особі.

Відповідно до вимог ст. 193 Гос подарського кодексу України та 526 Цивільного кодексу Укра їни зобов' язання має викону ватись належним чином відпов ідно до умов договору та вимо г цього Кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться .

Відповідно до ст. 514 Цивільно го кодексу України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов ' язанні в обсязі і на умовах , що існували на момент перехо ду цих прав, якщо інше не встан овлено договором або законом .

За наявності укладеного мі ж відповідачем та ОСОБА_3 договору обов' язкового стр ахування цивільно-правової в ідповідальності власників т ранспортних засобів (полісу) від 22.08.2007 у позивача виникло пр аво вимоги в порядку регресу на відшкодування завданих в наслідок ДТП збитків як до ві дповідача так і до ОСОБА_3

Доказів сплати відповідач ем та ОСОБА_3 майнової шко ди, а також відповідачем спла ти відшкодування позивачу не надано.

Враховуючи вище викладене , суд вважає вимоги позивача о бґрунтованими і такими, що пі длягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, стороні, на корист ь якої відбулося рішення, гос подарський суд відшкодовує м ито за рахунок другої сторон и і в тому разі, коли друга сто рона звільнена від сплати де ржавного мита.

Судові витрати на користь п озивача підлягають відшкоду ванню за рахунок відповідача .

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, суд, -

Вирішив:

1. Позовну заяву задово льнити.

2. Стягнути з Закритого а кціонерного товариства «Стр ахова компанія «Континент»(0 4050, м. Київ, вул. Пимоненка, буд. 13, корп. 5, оф. 4, код. ЄДРПОУ 32828854) на ко ристь Закритого акціоне рного товариства «Страхова к омпанія «АХА»в особі Запоріз ької філії Закритого акц іонерного товариства «Страх ова компанія «АХА Страхуванн я»(69035, м. Запоріжжя, вул. Сорок ро ків Радянської України 57-В, ко д ЄДРПОУ 26183400) 4217 (чотири тисячі д вісті сімнадцять грн. 54 коп.) г рн. страхового відшкодування . Видати наказ.

3. Стягнути з Закрито го акціонерного товариств а «Страхова компанія «Контин ент»(04050, м. Київ, вул. Пимоненка, буд. 13, корп. 5, оф. 4, код. ЄДРПОУ 32828854) на користь Закритого акц іонерного товариства «Страх ова компанія «АХА»в особі За порізької філії Закритого акціонерного товариства « Страхова компанія «АХА Страх ування»(69035, м. Запоріжжя, вул. Со рок років Радянської України 57-В, код ЄДРПОУ 26183400) судових витр ат з державного мита в розмір і 102 (сто дві) грн. та витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу в роз мірі 312 (триста дванадцять) грн . 50 коп. Видати наказ.

Суддя І.С. Горохов

Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено24.01.2011
Номер документу6192815
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/34/09

Ухвала від 21.10.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Птичкіна В.В.

Ухвала від 18.10.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Птичкіна В.В.

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 06.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 12.06.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 20.06.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 25.09.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Устинов І. А.

Ухвала від 25.09.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Устинов І. А.

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Устинов І. А.

Постанова від 09.10.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Коробка Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні