Ухвала
від 13.10.2016 по справі 308/8263/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/8263/16-ц

У Х В А Л А

Іменем України

13 жовтня 2016 року м. Ужгород

Апеляційний суд Закарпатської області в складі:

Головуючого - судді Фазикош Г. В.

суддів - Панька В. Ф., Мацунича М. В.

з участю секретаря - Шукаль О. Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_1, що діє від імені ОСОБА_2, на ухвалу судді Ужгородського міськрайонного суду від 18 серпня 2016 року по справі за позовом ОСОБА_3 до ТОВ "Молочарня", ОСОБА_2, третя особа - Ужгородська міська рада, про спонукання до виконання умов мирової угоди, -

В С Т А Н О В И В :

17 серпня 2016 року ОСОБА_3 звернувся до суду першої інстанції із заявою про забезпечення позову у даній справі. Свою заяву мотивував тим, що умови мирової угоди, визнаної ухвалою Ужгородського міськрайонного суду від 8 липня 2016 року, сторонами не виконуються. Зокрема, на стадії будівництва першого поверху новобудови залиті бетонні колони для зовнішніх стін, відстань до яких з боку існуючої будівлі складає 204 см, в той час як умовами мирової угоди обумовлено 250 см. Крім того, рівень підлоги другого поверху новобудови виступає вище рівня підвіконь вікон другого поверху існуючої будівлі. Отже, будівництво ведеться з порушенням умов мирової угоди. У зв'язку з цим заявник просив заборонити відповідачу ОСОБА_2 здійснювати на земельній ділянці по АДРЕСА_1, в м. Ужгороді, особисто чи із залученням третіх осіб будь-які роботи, в тому числі, але не виключно підготовчі, земляні, будівельні, монтажні, оздоблювальні, інші роботи в рамках реконструкції з розширення власної будівлі по АДРЕСА_1, на власній земельній ділянці під торгові, офісні приміщення та заклад громадського харчування.

Ухвалою судді Ужгородського міськрайонного суду від 18 серпня 2016 року заяву про забезпечення позову задоволено. Заборонено відповідачу ОСОБА_2 здійснювати на земельній ділянці по АДРЕСА_1, в місті Ужгороді особисто чи із залученням сторонніх третіх осіб будь-які роботи, в тому числі, але не виключно підготовчі, земляні, будівельні, монтажні, оздоблювальні, інші роботи в рамках "Реконструкції з розширенням власної будівлі по АДРЕСА_1 на власній земельній ділянці під торгові, офісні приміщення та заклад громадського харчування".

В апеляційній скарзі адвокат ОСОБА_1, що діє від імені відповідача ОСОБА_2, просить цю ухвалу скасувати, оскільки вона постановлена з порушенням норм процесуального права. Зазначає, що підстав для забезпечення позову в суду першої інстанції не було. Крім того, внаслідок зупинення будівництва, як відповідач ОСОБА_2, так і субпідрядні організації несуть значні матеріальні збитки, які не співрозмірні з вимогами позивача.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.

Згідно ч. 1 ст. 151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим кодексом, заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду (ч. 3 ст. 151 ЦПК України).

У відповідності до ч. 1 ст. 152 ЦПК України позов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб; 2) забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов'язку вчинити певні дії; 4) забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; 7) передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

У разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову. Суд може застосувата кілька видів забезпечення позову (ч. 2 ст. 152 ЦПК України).

Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (ч. 3 ст. 152 ЦПК України).

Відповідно до п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 року № 9 "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вживаючи заходи забезпечення позову у вигляді заборони вчиняти певні дії (проводити будівельні роботи) суд першої інстанції правильно встановив фактичні обставини справи та виходив з того, що між сторонами дійсно виник спір, існує реальна загроза виконання можливого рішення суду, а вид забезпечення позову відповідає заявленим позовним вимогам.

Оскаржена ухвала постановлена з додержанням вимог закону, підстав для її зміни чи скасування немає.

Колегія суддів також враховує, що 18 серпня 2016 року Ужгородським міськрайонним судом було постановлено у даній справі ще одну ухвалу про забезпечення позову, якою заборонено ТОВ «Молочарня» здійснювати будь-які роботи на земельній ділянці по АДРЕСА_1, в м. Ужгороді. Однак, ця ухвала товариством не оскаржена.

Враховуючи наведене, керуючись п. 1 ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. ст. 312, 314, 315, 317, 319 ЦПК України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_1, що діє від імені ОСОБА_2, - відхилити.

Ухвалу судді Ужгородського міськрайонного суду від 18 серпня 2016 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення13.10.2016
Оприлюднено20.10.2016
Номер документу61982757
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/8263/16-ц

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Іванов А. П.

Ухвала від 21.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Собослой Г. Г.

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Собослой Г. Г.

Ухвала від 16.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Собослой Г. Г.

Ухвала від 07.12.2016

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 07.12.2016

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 13.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Фазикош Г. В.

Ухвала від 28.09.2016

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 28.09.2016

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні