Ухвала
від 24.10.2016 по справі 923/731/16
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

"24" жовтня 2016 р. Справа № 923/731/16

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Гладишевої Т.Я.

суддів: Савицького Я.Ф., Ліпчанської Н.В. (склад судової колегії визначено згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.10.2016)

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрекотек"

на рішення Господарського суду Херсонської області від 07.09.2016

по справі № 923/731/16

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрекотек"

до відповідача: Державного підприємства "Геройське дослідно-промислове підприємство"

про стягнення 1020000 грн.

та за зустрічним позовом: Державного підприємства "Геройське дослідно-промислове підприємство"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрекотек"

про визнання недійсним договору

Встановив:

10.10.2016 Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрекотек" направило до Господарського суду Херсонської області апеляційну скаргу на рішення даного суду від 07.09.2016 по справі № 923/731/16, яка отримана Одеським апеляційним господарським судом 20.10.2016 за вхідним № 5380/16.

Водночас скаржник просить поновити пропущений процесуальний строк подання апеляційної скарги, посилаючись на поважність причин, з яких встановлений ст. 93 ГПК України строк апеляційного оскарження рішення суду був пропущений з підстав несвоєчасного отримання копії вказаного рішення.

Ознайомившись з одержаними матеріалами, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід повернути, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка набула чинності для держави України 11.09.1997 р. згідно Закону України "Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року", кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Судове рішення проголошується публічно, але преса і публіка можуть бути не допущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини в інтересах моралі, громадського порядку чи національної безпеки в демократичному суспільстві, якщо того вимагають інтереси неповнолітніх або захист приватного життя сторін, або - тією мірою, що визнана судом суворо необхідною, - коли за особливих обставин публічність розгляду може зашкодити інтересам правосуддя.

Однією з основних засад судочинства, у відповідності до п. 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України, є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 93 ГПК України встановлено, що апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення. Розгляд заяви особи про поновлення строку на подання апеляційної скарги здійснюється одним із суддів колегії суддів апеляційного господарського суду, склад якої визначений при реєстрації справи відповідно до положень частини четвертої статті 91 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 53 ГПК України за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом; про відновлення пропущеного строку зазначається в рішенні, ухвалі чи постанові господарського суду. Про відмову у відновленні строку виноситься ухвала, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи вищенаведені положення чинного законодавства, а також те, що апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 94 ГПК України, судова колегія визнає причини пропуску строку на апеляційне оскарження, викладені в клопотанні скаржника, поважними та вважає необхідним відновити строк апеляційного оскарження та прийняти апеляційну скаргу до розгляду.

Керуючись ст. ст. 53, 86, 98 ГПК України, колегія суддів, –

Ухвалила:

1. Відновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Укрекотек" строк на апеляційне оскарження.

2. Прийняти апеляційну скаргу до провадження.

3. Розгляд апеляційної скарги призначити на 16.11.2016 об 11:15 год.

4. Засідання відбудеться за адресою: м. Одеса, пр. Шевченка, 29, у приміщенні Одеського апеляційного господарського суду в залі судових засідань № 1, тел. /0482/301-415.

5. Представники сторін повинні мати належно оформлені повноваження, в т.ч. копії довіреностей для залучення останніх до матеріалів справи.

          Головуючий суддя                                                                      Т.Я. Гладишева

          Суддя                                                                                          Я.Ф. Савицький

          Суддя                                                                                           Н.В. Ліпчанська

Дата ухвалення рішення24.10.2016
Оприлюднено28.10.2016
Номер документу62223921
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —923/731/16

Ухвала від 13.12.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Постанова від 14.12.2016

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 16.11.2016

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 15.11.2016

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 24.10.2016

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 23.09.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Рішення від 07.09.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 01.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 12.07.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні