Ухвала
від 26.10.2016 по справі 740/1521/16-ц
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/1521/16-ц

Провадження № 2/740/563/16

УХВАЛА

26 жовтня 2016 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого -судді Ковальової Т.Г.,

з участю секретаря - Кононяко С.А.,

представника позивача - адвоката ОСОБА_1,

представника відповідача - адвоката ОСОБА_2,

при розгляді у відкритому судовому засіданні в м.Ніжині справи за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про поділ спільного сумісного майна подружжя,

ВСТАНОВИВ:

До початку розгляду справи по суті та з*ясування обставин у справі і перевірки їх доказами представник відповідача - адвокат ОСОБА_2 заявив у письмовій формі відвід судді Ковальовій Т.Г. з посиланням на те, що позивач ОСОБА_3 є рідною дочкою судді у відставці з 08.09.2016 року ОСОБА_5, що відповідно до п.4 ч.1 ст.20 ЦПК України дає підстави для сумніву в об*єктивності та неупередженості судді Ковальової Т.Г., враховуючи, що з цих підстав вже була задоволена заява про самовідвід попереднього головуючого у справі - судді Куровського Ю.В.

Надіслання після цього справи головою Ніжинського міськрайонного суду до Апеляційного суду Чернігівської області для зміни підсудності в порядку ст.108 ЦПК України вважає безпідставним, оскільки в ухвалі суду про самовідвід судді Куровському Ю.В. від 01.06.2016 року про це питання не ставилося і статтею 108 ЦПК регламентується визначення підсудності судом вищої інстанції цивільних справ, у яких однією із сторін є суд або суддя цього суду.

Сторони по справі не є такими суб*єктами, тому ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 08 червня 2016 року справу було повернуто до Ніжинського міськрайонного суду для визначення нового складу суду для її розгляду і посилання наступного головуючого по справі - судді Хандоги В.М. на вказану ухвалу як на підставу у відмовленні заявленого їй відводу є необґрунтованим.

Представник позивача - адвокат ОСОБА_1 в судовому засіданні заперечувала проти задоволення відводу, посилаючись на те, що співпраця в одному суді матері позивача - судді Діденко О.П. з головуючою по справі суддею Ковальовою Т.Г. не дає підстав для висновку, що суддя Ковальова Т.Г. є неупередженою і це є тільки припущенням представника відповідача.

Заслухавши думку учасників процесу, особи, якій заявлено відвід, суд дійшов висновку, що зазначені обставини у сенсі п.4 ч.1 статті 20 ЦПК України є підставою, яка виключає можливість участі судді Ковальової Т.Г. у якості головуючого у розгляді вказаної цивільної справи та суддя підлягає відводу.

Суд вважає, що заявлена ОСОБА_2 підстава для відводу є його процесуальним правом, заявленим в інтересах клієнта і має бути прийнята до уваги судом.

Відповідно до вимог ст. 23 ЦПК України за наявності підстав, зазначених у статтях 20-22 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід. Відвід (самовідвід) повинен бути вмотивований і заявлений до початку судового розгляду цивільної справи по суті у письмовій формі з обґрунтуванням підстав для відводу.

Отже, з метою уникнення будь-яких сумнівів у сторін щодо неупередженості судді Ковальової Т.Г. при розгляді даної справи, з метою дотримання учасниками процесу своїх процесуальних прав, виходячи з морально-етичних міркувань, а також обставин, зазначених у ст.20 ЦПК України, що виключають участь судді в судовому розгляді цивільної справи, суд вважає за необхідне задовольнити заявлений головуючій судді Ковальовій Т.Г. відвід.

Відповідно до ч.1 ст.25 ЦПК України у разі задоволення заяви про відвід справа розглядається в тому самому суді іншим суддую, який визначається в порядку, встановленому частиною третьою статті 11-1 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст.20, 23 - 25 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву про відвід головуючого судді Ковальової Т.Г. у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про поділ спільного сумісного майна подружжя, заявлений представником відповідача - адвокатом ОСОБА_6. В., - задовольнити, передавши справу до апарату Ніжинського міськрайонного суду для розгляду справи іншим суддею, який визначається автоматизованою системою документообігу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Ковальова Т.Г.

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено31.10.2016
Номер документу62246995
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —740/1521/16-ц

Ухвала від 30.11.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 15.11.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 11.11.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

Ухвала від 28.10.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

Ухвала від 26.10.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 14.09.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 24.06.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Хандога В. М.

Ухвала від 13.06.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Хандога В. М.

Ухвала від 01.06.2016

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Куровський Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні