Ухвала
від 26.10.2016 по справі 760/8195/16-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2016 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

з участю секретаря ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

представника

ТОВ «Вераєті », «Вебікс»,

«Петропродуктсервіс», «Ф-Проект» ОСОБА_6

директора ТОВ «Нокас » ОСОБА_7

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційні скарги директора ТОВ «Вареєті», «Вебікс» ОСОБА_8 , директора ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директора ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директора ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 06 вересня 2016 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_11 та накладено арешт на грошові кошти, що містяться на банківських рахунках ТОВ «Вебікс» (код ЄДРПОУ 26009052737189 (українська гривня) № НОМЕР_1 (українська гривня), ТОВ «Вераєті» (код ЄДРПОУ 40545926) № НОМЕР_2 (українська гривня) , НОМЕР_3 (українська гривня), ТОВ «Ф-Проект» (код ЄДРПОУ 33348165) № НОМЕР_4 (українська гривня), НОМЕР_5 (українська гривня), ТОВ «Нокас » (код ЄДРПОУ 39120948) № НОМЕР_6 (українська гривня) № НОМЕР_7 (українська гривня), ТОВ «Петропродуктсервіс» (код ЄДРПОУ 37422729) № НОМЕР_8 (українська гривня), НОМЕР_9 (українська гривня) відкритих в ПАТ КБ «Приват Банк» (МФО 300711) в тому числі видаткові операції по вказаних рахунках.

Також слідчий суддя зобов`язав службових осіб ПАТ КБ «Приват Банк» надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_11 , іншим слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження, або уповноваженій особі за дорученням слідчого тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію про залишок на рахунку у формі довідки, на момент накладення арешту на вищевказані рахунки та виписку по рахункам з моменту відкриття по момент виконання ухвали.

В ухвалі слідчий суддя вказав, що клопотання слідчого містить достатньо правових підстав для арешту майна, передбачених ст. 170 КПК України та з метою збереження речових доказів, та з метою забезпечення можливої спеціальної конфіскації майна, наявні підстави для накладення арешту на вищевказані грошові кошти, оскільки слідчим доведено те, що у разі не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, існують ризики приховування або зникнення цього майна.

Не погоджуючись з ухвалою слідчого судді директор ТОВ «Вераєті », «Вебікс» ОСОБА_8 , директор ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директор ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директор ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 подали апеляційні скарги в яких просять ухвалу слідчого скасувати та відмовити в задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на рахунки товариств. В обґрунтування своїх вимог зазначають, що клопотання слідчого було постановлене з істотними порушеннями кримінального процесуального закону, оскільки, в ньому відсутня аргументація накладення арешту на рахунки товариства в банківській установі, також відсутні конкретні факти незаконної діяльності товариств.

Апелянти вважають, що слідчий в своєму клопотанні не надав доказів того, що кошти на рахунках товариств «Вареєті», «Петропродуктсервіс», «Нокас», «Вебікс», «Ф-Проект» здобуті незаконним, злочинним шляхом і є знаряддям кримінального правопорушення та набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, не врахував відсутність правової підстави для арешту рахунків товариства. Крім того, апелянти зазначають про те, що директори вищезазначених товариств не є підозрюваними, як і не пред`явлено жодній особі даних товариств підозри в кримінальному провадженні.

Одночасно апелянтами заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 06.09.2016 р. В обґрунтування поважності причин пропуску встановленого законом строку на апеляційне оскарження апелянти вказують на те, що оскаржувана ухвала суду була постановлена без виклику директора та представників товариств, про ухвалу слідчого судді дізнались лише з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника ТОВ «Вераєті », «Вебікс», «Петропродуктсервіс», «Ф-Проект» ОСОБА_6 , директора ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , які підтримали апеляційні скарги, та просили її задовольнити, думку прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційних скарг та просили залишити ухвалу слідчого без змін, вивчивши матеріали провадження за клопотанням слідчого, обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги не підлягають задоволенню.

З апеляційної скарги, доданих до неї документів та матеріалів судового провадження вбачається, що клопотання органу досудового розслідування про накладення арешту було розглянуто судом у відсутність директорів та представників ТОВ «Вераєті », «Вебікс», «Петропродуктсервіс», «Ф-Проект», ТОВ «Нокас», про ухвалу слідчого судді товариств як вбачається з матеріалів провадження та пояснень наданих в суді апеляційної інстанції дізнались лише з Єдиного державного реєстру судових рішень 10.10.2016 року, а тому оскарження ухвали про накладення арешту на майно здійснено фактично без пропущення процесуального строку.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Під час апеляційного розгляду колегією суддів встановлено, що зазначені вимоги закону слідчим суддею дотримані.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Треті особи, майно яких може бути арештовано, - особи, які отримали чи придбали у підозрюваної, обвинуваченої чи засудженої особи майно безоплатно або в обмін на суму, значно нижчу ринкової вартості, або знали чи повинні були знати, що мета такої передачі - отримання доходу від майна, здобутого внаслідок вчинення злочину, приховування злочину та/або уникнення конфіскації.

Вищезазначені відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

Підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли санкцією статті Кримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному, обвинуваченому, передбачається застосування конфіскації, до підозрюваної, обвинуваченої особи заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у випадках, якщо існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна.

Як вбачається з матеріалів провадження, Слідчим управлінням фінансових розслідувань головного управління ДФС у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32015110130000019 від 28.07.2015 року за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст. 212, ч.2 ст. 205 КК України за фактом фіктивного підприємництва та сприяння в ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах юридичним особам.

29 серпня 2016 р. старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_11 звернувся з клопотанням на грошові кошти що містяться на банківських рахунках, який належать ТОВ «Вераєті », «Вебікс», «Петропродуктсервіс», «Ф-Проект», ТОВ «Нокас», відкритого в ПАТ КБ «Приват Банк» (МФО 300711), посилаючись на те, що з метою всебічного, повного та неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, припинення злочинної діяльності, збереження речового доказу в заявленому вище розмірі грошових коштів та просив задовольнити його.

Встановивши зазначені обставини, перевіривши обґрунтованість висновків органу досудового розслідування з приводу обставин вчинення кримінального правопорушення та врахувавши положення ст.ст. 170 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для арешту майна та наклав арешт на грошові кошти товариств.

Як встановлено під час апеляційного розгляду, слідчий суддя, обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 131-132, 170-173 КПК України, наклав арешт на грошові кошти на банківських рахунках, які належать ТОВ «Вераєті », «Вебікс», «Петропродуктсервіс», «Ф-Проект», ТОВ «Нокас», відкритого в ПАТ КБ «Приват Банк» заборонивши розпоряджатися грошовими коштами в частині видаткових операцій, крім обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітних плат працівникам товариств з тих підстав, що вони можуть відповідати критеріям, передбачених ч. 1 ст. 98 КПК України, оскільки можуть бути отримані кримінально протиправним шляхом.

Як вважає колегія суддів, слідчий суддя під час розгляду клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту.

Колегія суддів погоджується з такими висновками слідчого судді, виходячи з того, що з огляду на положення ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, майно яке може мати ознаки речового доказу повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

З урахуванням вищенаведеного, слідчий суддя всупереч твердженням представників вищезазначених товариств, встановив належні правові підстави, передбачені ч. 1 ст. 170, п. п. 2, 3 ч. 2 ст. 170, ч. ч. 4, 5 ст. 170 КПК України.

Доводи апеляційних скарг щодо порушень судом норм КПК України не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду та зазначені в апеляційних скаргах обставини не можуть бути безумовними підставами для скасування ухвали суду.

Доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, апелянтами не надано та колегією суддів не встановлено.

Істотних порушень вимог КПК України, які б давали підстави для скасування ухвали слідчого судді, по справі не вбачається.

Керуючись ст.ст. 117, 131, 132, 170, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Поновити директору ТОВ «Вареєті», «Вебікс» ОСОБА_8 , директору ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директору ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директору ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 .

Ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 06 вересня 2016 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_11 та накладено арешт на грошові кошти, що містяться на банківських рахунках ТОВ «Вебікс» (код ЄДРПОУ 26009052737189 (українська гривня) № НОМЕР_1 (українська гривня), ТОВ «Вераєті» (код ЄДРПОУ 40545926) № НОМЕР_2 (українська гривня) , НОМЕР_3 (українська гривня), ТОВ «Ф-Проект» (код ЄДРПОУ 33348165) № НОМЕР_4 (українська гривня), НОМЕР_5 (українська гривня), ТОВ «Нокас » (код ЄДРПОУ 39120948) № НОМЕР_6 (українська гривня) № НОМЕР_7 (українська гривня), ТОВ «Петропродуктсервіс» (код ЄДРПОУ 37422729) № НОМЕР_8 (українська гривня), НОМЕР_9 (українська гривня) відкритих в ПАТ КБ «Приват Банк» (МФО 300711) в тому числі видаткові операції по вказаних рахунках - залишити без змін, а апеляційні скарги директора ТОВ «Вареєті», «Вебікс» ОСОБА_8 , директора ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директора ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директора ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 - без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(резолютивна частина ухвали)

26 жовтня 2016 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

з участю секретаря ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

представника ТОВ «Вераєті », «Вебікс»

«Петропродуктсервіс», «Ф-Проект» ОСОБА_6

директора ТОВ «Нокас » ОСОБА_7

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційні скарги директора ТОВ «Вареєті», «Вебікс» ОСОБА_8 , директора ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директора ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директора ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 06 вересня 2016 року, -

Керуючись ст.ст. 117, 131, 132, 170, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Поновити директору ТОВ «Вареєті», «Вебікс» ОСОБА_8 , директору ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директору ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директору ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 .

Ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 06 вересня 2016 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_11 та накладено арешт на грошові кошти, що містяться на банківських рахунках ТОВ «Вебікс» (код ЄДРПОУ 26009052737189 (українська гривня) № НОМЕР_1 (українська гривня), ТОВ «Вераєті» (код ЄДРПОУ 40545926) № НОМЕР_2 (українська гривня) , НОМЕР_3 (українська гривня), ТОВ «Ф-Проект» (код ЄДРПОУ 33348165) № НОМЕР_4 (українська гривня), НОМЕР_5 (українська гривня), ТОВ «Нокас » (код ЄДРПОУ 39120948) № НОМЕР_6 (українська гривня) № НОМЕР_7 (українська гривня), ТОВ «Петропродуктсервіс» (код ЄДРПОУ 37422729) № НОМЕР_8 (українська гривня), НОМЕР_9 (українська гривня) відкритих в ПАТ КБ «Приват Банк» (МФО 300711) в тому числі видаткові операції по вказаних рахунках - залишити без змін, а апеляційні скарги директора ТОВ «Вареєті», «Вебікс» ОСОБА_8 , директора ТОВ «Петропродуктсервіс» ОСОБА_9 , директора ТОВ «Нокас» ОСОБА_7 , директора ТОВ «Ф-Проект» ОСОБА_10 - без задоволення.

Повний текст ухвали оголосити 31.10.2016 о 15 год. 45 хв.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/796/3513/2016 Категорія ст. 172 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції ОСОБА_12

Доповідач: ОСОБА_1

Справа № 11сс/796/3513/2016 Категорія ст.170 КПК України.

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції ОСОБА_12

Доповідач в суді апеляційної інстанції ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено15.03.2023

Судовий реєстр по справі —760/8195/16-к

Ухвала від 29.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні