Ухвала
від 15.11.2016 по справі 522/1894/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/1894/16-к

Провадження № 1-кс/522/20668/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2016 року Приморський районний суд м. Одеси у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_3 про арешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42014000000000802 від 05.08.2014 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-5 ч. 1, ч. 2, ст. 109 ч. 3, ст. 27 ч. 3, ст. 205 ч. 1, ст. 358 ч. 1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В ході досудового розслідування отримано відомості про організацію та функціонування конвертаційного центру, через фіктивні фірми якого виводяться та легалізуються грошові кошти, частина яких можливо використовується для фінансової підтримки проросійських Інтернет ресурсів, сепаратистських організацій, а також фінансування терористичних організацій.

Згідно матеріалів кримінального провадження встановлено факти створення та придбання невстановленими особами низки підприємств, діяльність яких містить ознаки фіктивності, які використовуються для вчинення фіктивних правочинів та проведення так званих "безтоварних операцій", через які здійснюється укладення безтоварних договорів про постачання товарів та надання послуг, на підставі яких підприємствами різноманітних форм власності реального сектору економіки перераховують грошові кошти на рахунки суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності з метою подальшого їх переведення в готівку в різноманітних банківських установах та повернення "замовникам" за вираховуванням раніше обумовленого відсотка.

Невстановлені особи, які виступають власниками фіктивних підприємств, здійснюють легалізацію (відмивання) грошових доходів, одержаних в наслідок суспільно небезпечного протиправного діяння, які є результатом фіктивного підприємництва, шляхом проведення фінансових оборудок з безготівковими коштами без фактичного здійснення будь-яких господарських операцій (постачання товарів, надання послуг, виконання робіт тощо).

Зокрема існує обґрунтована підозра, що при здійснені господарської діяльності вищевказані підприємства не мали необхідних трудових ресурсів для здійснення господарської діяльності у задекларованих об`ємах, існують невідповідності у номенклатурі придбаних та реалізованих товарів, робіт, послуг, відсутні основні засоби та інші необоротні активи, транспортні засоби, маніпуляції з визначенням сум податкового кредиту та податкових зобов`язань, а також інші.

В ході проведення слідчих та процесуальних дій, у тому числі обшуків, допитів, тимчасових доступів, слідчим відділом отримано вичерпні відомості стосовно ведення ТОВ "ТИРАС" (код 22457496, юридична адреса: Одеська область, Біляївський район,с. Великий Дальник, вул. Маяцька, буд. 2), фінансово-господарської діяльності з рядом вищевказаних підприємств, у тому числі з ТОВ "Бонпассаж" (код 39926939), ТОВ "Спец-буд-інвест" (код 39269681, засновники зареєстровані в м. Донецьк).

Щодо ознак фіктивності підприємств можна виділити, що вони здебільшого мають одну і ту саму реєстрації, за місцем реєстрації не знаходяться, засновники та директори мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях (м. Донецьк, м. Луганськ, АРК) та згідно відповідей всіх державних адміністрацій не перебувають на обліках як переселенці, тобто не перебували на підконтрольній Державній владі України території.

Також, в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 (місце проживання особи, яка виконувала функції бухгалтера ковертаційного центру), виявлено та вилучено оригінали фінансово-господарських документів ТОВ "ТИРАС" (код 22457496) з ТОВ "Бонпассаж" (код 39926939) по реконструкції та модернізації будівлі технічного обслуговування на території бази ТОВ "ТИРАС" (код 22457496).

При цьому слід зазначити, що протягом 2015-2016 років ТОВ "Бонпассаж" (код 39926939) мало лише одного працевлаштованого працівника директора, зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Возз`єднання, буд. 7-Б та згідно податкових відомостей не мало необхідних трудових ресурсів для здійснення господарської діяльності у задекларованих об`ємах, існують невідповідності у номенклатурі придбаних та реалізованих товарів, робіт, послуг, відсутні основні засоби та інші необоротні активи, транспортні засоби, маніпуляції з визначенням сум податкового кредиту та податкових зобов`язань.

30.05.2016 під час проведення тимчасового доступу до речей і документів, ТОВ "ТИРАС" (код 22457496) не надало первинних бухгалтерських документів по взаємовідносинах з ТОВ "Спец-буд-інвест" (код 39269681), посилаючись на їх відсутність. Дані документи ТОВ "ТИРАС" до органу досудового розслідування не надані до теперішнього часу, що дає підстави вжати про відсутність таких документів та безтоварність проведених операцій.

Окрім того, згідно податкових відомостей продовж 2016 року ТОВ "ТИРАС" мало господарські взаємовідносини з підприємствами групи ризику, а саме: ТОВ "КАТРАЛ ПІВДЕНЬ" (код 39301756); ТОВ "ГРАНРЕСУРСИ" (код 37170646, засновник зареєстрований в м. Донецьк); ТОВ "ТК "ДНІПРОТРАНСНАФТА" (код 37425507); ТОВ "НІКА-СТАРТ ПЛЮС" (код 37803855); ТОВ "БЕСТ ФЬЮЕЛ" (код 38381144); ТОВ "ПОМЕРАНЧ" (код 39567359); ТОВ "ЧОРНОМОРПРОЕКТ" (код 40106591); ТОВ "РЕАЛБУД-М" (код 38116600) та іншими.

Директором ТОВ "ТИРАС" є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засновниками: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які безпосередньо приймають участь в управлінській діяльності підприємства, обізнані про ведення господарської діяльності, а також можливо зберігають документи по веденню господарської діяльності.

ТОВ "ТИРАС" (код 22457496) зареєстровано та фактично розташовано за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно відомостей з єдиного реєстру прав на нерухоме майно, право власності на нерухоме майно розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстроване за ТОВ "ТИРАС" (код 22457496).

Згідно відомостей з єдиного реєстру прав на нерухоме майно, ТОВ "ТИРАС" (код 22457496) має право власності на нерухоме майно розташоване за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно відомостей з єдиного реєстру прав на нерухоме майно, ОСОБА_5 має право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 .

10.11.2016 в ході проведення санкціонованого обшуку за адресами: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , тобто за місцем фактичного знаходження ТОВ "ТИРАС" (код 22457496), виявлено та вилучено документи та речі.

Згідно ст. 170 ч. 1 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів, та органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ст. 170 ч. 2 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-виховного характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

За ст. 170 ч. 3 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу, тобто критеріям речових доказів.

За ст. 170 ч. 5 КПК України, у випадку, передбаченому п. 3 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Вилучені в ході обшуку предмети та документи, мають значення для дослідження обставин функціонування конвертаційного центру, через фіктивні фірми якого виводяться та легалізуються грошові кошти, частина яких можливо використовується для фінансової підтримки проросійських Інтернет ресурсів, сепаратистських організацій та фінансування терористичних організацій, окрім того виявлено печатки підприємств, які не здійснюють свою діяльність по адресі проведення обшуку.

Отже, згідно ст. 98 ч. 1 КПК України, вилучені предмети мають ознаки речових доказів у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим потребують додаткового поглибленого дослідження, в тому числі при проведенні судових експертиз.

Таким чином, всі вилучені в ході обшуку документи та предмети мають бути збережені для проведення подальших слідчих дій у кримінальному провадженні, для чого слідчий, прокурор, відповідно до ст. 170 ч. 1 КПК України, повинні вжити необхідних заходів.

Згідно ст. 170 ч. 10 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Обставини кримінального провадження містять достатні підстави вважати, що без вилучення і арешту у встановленому законом порядку перелічені предмети, документи та грошові кошти можуть бути приховані для унеможливлення їх використання в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Вислухавши слідчого, а також дослідивши докази, що є в матеріалах кримінального провадження, суд вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 98, 167, 170-173 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на документи, предмети і грошові кошти, тимчасово вилучені у кримінальному провадженні № 42014000000000802 від 05.08.2014, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-5 ч. 1, ч. 2, ст. 109 ч. 3, ст. 27 ч. 3, ст. 205 ч. 1, ст. 358 ч. 1 КК України, в ході проведення обшуку 10.11.2016 за адресами: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , тобто за місцем фактичного знаходження ТОВ "ТИРАС" (код 22457496), а саме:

-копія договору №17 транспортного експедирування від 10.05.2011, на 3 арк.;

-копія договору №1004-ТК перевезення вантажу від 10.04.2013, на 3 арк.;

-копія договору поставки №10013 від 10.04.2013, на 2 арк.;

-копія видаткової накладної №2104 від 21.04.2013, на 1 арк.;

-копія рахунку на оплату №2104 від 21.04.2013, на 1 арк.;

-копію товарно-транспортної накладної на відпуск нафти №21041, на 1 арк.;

-копію видаткової накладної №1304 від 13.04.2013, на 1 арк.;

-копію товарно-транспортної накладної на відпуск нафти №13042, на 1 арк.;

-копія видаткової накладної №322 від 18.07.2013, на 1 арк.;

-копія товарно-транспортної накладної (ТТН) на відпуск нафти №320/1 від 12.07.2013, на 1 арк.;

-копія видаткової накладної №320 від 12.07.2013, на 1 арк.;

-копія ТТН на відпуск нафти №322/1 від 18.07.2013, на 1 арк.;

-копія видаткової накладної №1504 від 15.04.2013, на 1 арк.;

-копія ТТН на відпуск нафти №1504 від 15.04.2013, на 1 арк.;

-25 (двадцять п`ять) копій видаткових накладних №№ 247 від 22.03.2013, 320 від 08.04.2013, 144 від 28.02.2013, 214 від 15.03.2013, РН-859/1 від 20.05.2013, РН-785 від 15.05.2013, 758 від 29.09.2012, 728 від 22.09.2012, 976 від 26.11.2012, 983 від 28.11.2012, РН-1984 від 03.12.2012, РН-1995 від 04.12.2012, РН-2289 від 25.12.2012, РН-1961 від 30.11.2012, РН-1946 від 29.11.2012, РН-1940 від 29.11.2012, РН-1931 від 28.11.2012, РН-1895 від 23.11.2012, РН-1876 від 21.11.2012, РН-1850 від 19.11.2012, РН-1827/1 від 15.11.2012, 580 від 09.08.2012, 608 від 20.08.2012, РН-1500 від 04.10.2012, 1068 від 27.12.2012, на 25 арк.;

-договір поставки б/н від 2015р. між ТОВ "СПЕЦ-БУД-ІНВЕСТ" і ТОВ "ТИРАС", на 2 арк.;

-копія акту №1 прийняття виконання будівельних робіт, на 1 арк.;

-таблиця з написом "Лоти", на 1 арк.;

-таблиця з написом "Лот 1 Ананьїв", на 1 арк.;

-таблиця "Біляївський район Дороги державного значення", на 2 арк.;

-таблиця "Саратський район Дороги державного значення", на 1 арк.;

-карта доріг Саратського району, на 1 арк.;

-карта доріг Біляївського району, на 1 арк.;

-бланк додаткової угоди №3 до договору №43У/2016 від 20.05.2016 з календарним планом і планом фінансування, на 3 арк.;

-бланк додаткової угоди №3 до договору 6У/2016 від 20.05.2016 з календарним планом, на 2 арк.;

- бланк додаткової угоди №2 до договору 16У/2016 від 20.05.2016 з календарним планом і планом фінансування, на 3 арк.;

-копія листа №10146/10/15-09-15-02 від 08.09.2015, на 2 арк.;

-копія листа ТОВ "ТИРАС" до ДПІ у Біляївського раноні, ГУ ДФС в Одеській області від 04.09.2015, на 6 арк.;

-копії запитів про подання інформації та її документального підтвердження №1779/10/15-02 від 23.02.2016, на 2 арк. та №9452/10/15-02 від 02.09.2015, на 2 арк.;

-роздруківка зведеного кошторисного розрахунку мосту на км 40+640 автодороги загального користування 14-15 Одеса-Рені (на Бухарест), на 1 арк.;

-роздруківка акту б/н прийняття виконаних будівельних робіт, на 9 арк.;

-роздруківка локального кошторису на будівельні роботи №03-01-01, на 4 арк.;

-таблиця "Автомобільна дорога М-15 Одеса-Рені" (на Бухарест), км 11+700-км 128+633, на 7 арк.;

-копії видаткових накладних від 1324/9 від 02.09.2011, на 1 арк. та №439 від 08.05.2015, на 1 арк.;

-2 (дві) копії ордену №17 від 01.06.2016, на 2 арк. кожна;

-копія схеми встановлення технічних засобів регулювання дорожнього руху при проведені ремонтних робіт на дорогах загального користування в Одеській області, на 1 арк.;

-бланк акту №2 прийняття виконаних будівельних робіт від 2016 р., на 1 арк.;

-копія листа СВ УСБУ в Одеській області №65/16/5508/8 від 01.09.2016, на 2 арк.;

-копія листа СВ УСБУ в Одеській області №65/16/5508/3 від 01.09.2016, на 3 арк. (з копією конверту);

-копія ухвали №522/1894/16-к, 1-"кс"/522/8763/16, на 3 арк.;

-протокол тимчасового доступу до речей і документів від 30.05.2016, на 3 арк.;

-накладна №РН-0819/01 від 19.08.2015, на 1 арк. в файлі;

-договір про виконання роботи №22П від 02.11.2015, на 2 арк.;

-документація (оригінали) до договору №22П від 02.11.2015, на 15 арк.;

-картонна папка для паперів, на якій міститься напис "Документы по письму!", в середині якої міститься перший аркуш листа №65/16/5508 від 01.09.2016 та копії документів ТОВ "ТИРАС", які готувались, зі слів директора ОСОБА_4 , для відповіді на запит СБУ, на 127 арк.; 1-й аркуш запиту, на 1 арк.;

-договір №К-10-52 "участия в долевом строительстве многоквартирного дома", підписаний учасником, на 11 арк.; (прошитий і скріплений печаткою);

-не підписане "соглашение о расторжении Договора №К10-52 участия в долевом строительстве многоквартирного дома от 01.04.2016 года" на 1 арк.;

-схеми автостоянки, на 2 арк.;

-"договор уступки права требования" №123-К10 від 04.04.2016 з чеком-орденом операції №278, на 2 арк.;

-довіреність НАІ 370168, на 2 арк.;

- довіреність НАІ 370170, на 1 арк.;

-довіреність НАІ 370171, на 1 арк.;

-довіреність 77АВ 0318573;

-договір №К10-52 "участия в долевом строительстве многоквартирного дома" від 01.04.2016, на 11 арк. (прошитий і скріплений печаткою) із страховим полісом №ГО3-78-0601/15/52, на 1 арк. і 5 (п`ятьма) чеками-ордерами з операціями №159, 5016, 67, 200, 5015, на 5 арк. (поміщено у файл);

-системний блок від ПК з написом на корпусі "3" та написом на дисководі "Werring" білого кольору;

-флеш-носій "Transcent 256 Mb" зеленого кольору;

-флеш-носій "HASP" ORGLB 600 4896;

-носій інформації "Silicon Power 320 Gb";

-системний блок ПК з написом на корпусі чорного кольору "Frime";

-системний блок ПК з написом на корпусі чорного кольору "FSP"

-системний блок ПК з наклейкою на корпусі сірого кольору "АЛГРИ";

-системний блок ПК чорного кольору без маркувань і позначень з кнопкою запуску синього кольору;

-чекові книжки на 25 чеків для отримання готівки за №№ від ЛЕ 3555276 до ЛЕ 35555300, від ЛГ 6461026 до ЛГ 6461050, від ЛГ 2479276 до ЛГ 2479300, від 3031851 до 3031875, від ЛГ 2463151 до ЛГ 2463175, від ЛД 0373551 до ЛД 0373575, від ЛГ 4060076 до ЛГ 4060100, від ЛГ 9741226 до ЛГ 9741250, від ЛЕ 6210876 до ЛЕ 6210900, від ЛГ 1814876 до ЛГ 1814900, від ЛИ 4916776 до ЛИ 4916800, від ЛИ 3129851 до ЛИ 3129875, від 4570001 до 4570025, від МА 9231376 до МА 8231400, від ЛИ 4570751 до ЛИ 4570775 та чекова книжка без номеру, яка позинається з чеку ЛИ 9640576, всього 16 чекових книжок;

-підшивка документів на 132 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 250 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 171 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 259 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 143 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 159 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 322 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-підшивка документів на 359 аркушах, які скріплені печаткою СВ;

-блокнот "Центр безопасности труда" з рукописними записами;

-617 (шістсот сімнадцять) банкнот номіналом 500 (п`ятсот) гривень;

-436 (чотириста тридцять шість) банкнот номіналом 200 (двісті);

-393 (триста дев`яносто три) банкноти номіналом 100 (сто) гривень;

-72 (сімдесят дві) банкноти номіналом 50 (п`ятдесят) гривень.

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

15.11.2016

Дата ухвалення рішення15.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62718518
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42014000000000802 від 05.08.2014 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-5 ч. 1, ч. 2, ст. 109 ч. 3, ст. 27 ч. 3, ст. 205 ч. 1, ст. 358 ч. 1 КК України

Судовий реєстр по справі —522/1894/16-к

Ухвала від 10.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 19.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 31.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні