Ухвала
від 15.11.2016 по справі 522/1894/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/1894/16-к

Провадження № 1-кс/522/20645/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2016 року Приморський районний суд м. Одеси у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_3 про арешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42014000000000802 від 05.08.2014 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-5 ч. 1, ч. 2, ст. 109 ч. 3, ст. 27 ч. 3, ст. 205 ч. 1, ст. 358 ч. 1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В ході досудового розслідування отримано відомості про організацію та функціонування конвертаційного центру, через фіктивні фірми якого виводяться та легалізуються грошові кошти, частина яких можливо використовується для фінансової підтримки проросійських Інтернет ресурсів, сепаратистських організацій, а також фінансування терористичних організацій.

Згідно матеріалів кримінального провадження встановлено факти створення та придбання невстановленими особами низки підприємств, діяльність яких містить ознаки фіктивності, які використовуються для вчинення фіктивних правочинів та проведення так званих "безтоварних операцій", через які здійснюється укладення безтоварних договорів про постачання товарів та надання послуг, на підставі яких підприємствами різноманітних форм власності реального сектору економіки перераховують грошові кошти на рахунки суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності з метою подальшого їх переведення в готівку в різноманітних банківських установах та повернення "замовникам" за вираховуванням раніше обумовленого відсотка.

Невстановлені особи, які виступають власниками фіктивних підприємств, здійснюють легалізацію (відмивання) грошових доходів, одержаних в наслідок суспільно небезпечного протиправного діяння, які є результатом фіктивного підприємництва, шляхом проведення фінансових оборудок з безготівковими коштами без фактичного здійснення будь-яких господарських операцій (постачання товарів, надання послуг, виконання робіт тощо).

Зокрема існує обґрунтована підозра, що при здійснені господарської діяльності вищевказані підприємства не мали необхідних трудових ресурсів для здійснення господарської діяльності у задекларованих об`ємах, існують невідповідності у номенклатурі придбаних та реалізованих товарів, робіт, послуг, відсутні основні засоби та інші необоротні активи, транспортні засоби, маніпуляції з визначенням сум податкового кредиту та податкових зобов`язань, а також інші.

В ході проведення слідчих та процесуальних дій, у тому числі обшуків, допитів, тимчасових доступів, слідчим відділом отримано вичерпні відомості стосовно ведення ТОВ "ТИРАС" (код 22457496, юридична адреса: Одеська область, Біляївський район,с. Великий Дальник, вул. Маяцька, буд. 2), фінансово-господарської діяльності з рядом вищевказаних підприємств, у тому числі з ТОВ "Бонпассаж" (код 39926939), ТОВ "Спец-буд-інвест" (код 39269681, засновники зареєстровані в м. Донецьк).

Щодо ознак фіктивності підприємств можна виділити, що вони здебільшого мають одну і ту саму реєстрації, за місцем реєстрації не знаходяться, засновники та директори мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях (м. Донецьк, м. Луганськ, АРК) та згідно відповідей всіх державних адміністрацій не перебувають на обліках як переселенці, тобто не перебували на підконтрольній Державній владі України території.

Також, в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 (місце проживання особи, яка виконувала функції бухгалтера ковертаційного центру), виявлено та вилучено оригінали фінансово-господарських документів ТОВ "ТИРАС" (код 22457496) з ТОВ "Бонпассаж" (код 39926939) по реконструкції та модернізації будівлі технічного обслуговування на території бази ТОВ "ТИРАС" (код 22457496).

При цьому слід зазначити, що протягом 2015-2016 років ТОВ "Бонпассаж" (код 39926939) мало лише одного працевлаштованого працівника директора, зареєстроване за адресою: м. Київ, просп. Возз`єднання, буд. 7-Б та згідно податкових відомостей не мало необхідних трудових ресурсів для здійснення господарської діяльності у задекларованих об`ємах, існують невідповідності у номенклатурі придбаних та реалізованих товарів, робіт, послуг, відсутні основні засоби та інші необоротні активи, транспортні засоби, маніпуляції з визначенням сум податкового кредиту та податкових зобов`язань.

30.05.2016 під час проведення тимчасового доступу до речей і документів, ТОВ "ТИРАС" (код 22457496) не надало первинних бухгалтерських документів по взаємовідносинах з ТОВ "Спец-буд-інвест" (код 39269681), посилаючись на їх відсутність. Дані документи ТОВ "ТИРАС" до органу досудового розслідування не надані до теперішнього часу, що дає підстави вжати про відсутність таких документів та безтоварність проведених операцій.

Окрім того, згідно податкових відомостей продовж 2016 року ТОВ "ТИРАС" мало господарські взаємовідносини з підприємствами групи ризику, а саме: ТОВ "КАТРАЛ ПІВДЕНЬ" (код 39301756); ТОВ "ГРАНРЕСУРСИ" (код 37170646, засновник зареєстрований в м. Донецьк); ТОВ "ТК "ДНІПРОТРАНСНАФТА" (код 37425507); ТОВ "НІКА-СТАРТ ПЛЮС" (код 37803855); ТОВ "БЕСТ ФЬЮЕЛ" (код 38381144); ТОВ "ПОМЕРАНЧ" (код 39567359); ТОВ "ЧОРНОМОРПРОЕКТ" (код 40106591); ТОВ "РЕАЛБУД-М" (код 38116600) та іншими.

Директором ТОВ "ТИРАС" є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засновниками: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які безпосередньо приймають участь в управлінській діяльності підприємства, обізнані про ведення господарської діяльності, а також можливо зберігають документи по веденню господарської діяльності.

Згідно відомостей з єдиного реєстру прав на нерухоме майно, ОСОБА_5 має право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 .

10.11.2016 в ході проведення санкціонованого обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено та вилучено наступне: печатка ТОВ "Дорожно будівельна компанія" (код 38437060); печатка СПД " ОСОБА_7 " (код НОМЕР_1 ); печатка ТОВ "Ніка Плюс - 2011" (код 37136317); папка синього кольору з фінансово господарськими документами ТОВ "Тирас"; папка синього кольору "EconoMix" з фінансово господарськими документами ТОВ "Ніка Плюс-2011".

Згідно ст. 170 ч. 1 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів, та органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ст. 170 ч. 2 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-виховного характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

За ст. 170 ч. 3 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу, тобто критеріям речових доказів.

За ст. 170 ч. 5 КПК України, у випадку, передбаченому п. 3 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Вилучені в ході обшуку предмети та документи, мають значення для дослідження обставин функціонування конвертаційного центру, через фіктивні фірми якого виводяться та легалізуються грошові кошти, частина яких можливо використовується для фінансової підтримки проросійських Інтернет ресурсів, сепаратистських організацій та фінансування терористичних організацій, окрім того виявлено печатки підприємств, які не здійснюють свою діяльність по адресі проведення обшуку.

Отже, згідно ст. 98 ч. 1 КПК України, вилучені предмети мають ознаки речових доказів у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим потребують додаткового поглибленого дослідження, в тому числі при проведенні судових експертиз.

Таким чином, всі вилучені в ході обшуку документи та предмети мають бути збережені для проведення подальших слідчих дій у кримінальному провадженні, для чого слідчий, прокурор, відповідно до ст. 170 ч. 1 КПК України, повинні вжити необхідних заходів.

Згідно ст. 170 ч. 10 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Обставини кримінального провадження містять достатні підстави вважати, що без вилучення і арешту у встановленому законом порядку перелічені предмети, документи та грошові кошти можуть бути приховані для унеможливлення їх використання в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Вислухавши слідчого, а також дослідивши докази, що є в матеріалах кримінального провадження, суд вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 98, 167, 170-173 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на документи, предмети і грошові кошти, тимчасово вилучені у кримінальному провадженні № 42014000000000802 від 05.08.2014, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-5 ч. 1, ч. 2, ст. 109 ч. 3, ст. 27 ч. 3, ст. 205 ч. 1, ст. 358 ч. 1 КК України, в ході проведення обшуку 10.11.2016 за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено та вилучено наступне:

- печатка ТОВ "Дорожно будівельна компанія" (код 38437060);

- печатка СПД " ОСОБА_7 " (код НОМЕР_1 );

- печатка ТОВ "Ніка Плюс - 2011" (код 37136317);

- папка синього кольору з фінансово господарськими документами ТОВ "Тирас";

- папка синього кольору "EconoMix" з фінансово господарськими документами ТОВ "Ніка Плюс-2011".

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

15.11.2016

Дата ухвалення рішення15.11.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/1894/16-к

Ухвала від 10.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 19.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Ухвала від 20.03.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 31.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні