Постанова
від 23.11.2016 по справі 802/1113/16-а
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 802/1113/16-а

Головуючий у 1-й інстанції: Крапівницька Н.Л.

Суддя-доповідач: Білоус О.В.

23 листопада 2016 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Білоуса О.В.

суддів: Совгири Д. І. Курка О. П.

за участю:

секретаря судового засідання: Коваль К.В.,

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - Кургаєва Д.М.

представників третьої особи (ОСОБА_4.) - ОСОБА_5, ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_4 на постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_7 до Державного реєстратора сектору державної реєстрації Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольги Миколаївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме про визнання дій неправомірними та скасування державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_7 звернувся з адміністративним позовом до державного реєстратора сектору державної реєстрації Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь О.М., за участі у справі третіх особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Споживчого товариства "Віто" (на стороні позивача) та ОСОБА_4 (на стороні відповідача) в якому просив:

- визнати протиправними дії державного реєстратора Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольги Миколаївни щодо внесення 13 травня 2016 року запису про внесення змін до відомостей про споживче товариство "Віто" (ЄДРПОУ 32701390), що не пов'язані зі змінами в установчих документах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: №11521070007000475 від 13.05.2016;

- зобов'язати державного реєстратора Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольгу Миколаївну скасувати в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис від 13 травня 2016 року: №11521070007000475 щодо внесення змін до відомостей про споживче товариств "Віто" (ЄДРПОУ 32701390), що не пов'язані зі змінами в установчих документах.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 року позовні вимоги ОСОБА_7 задоволено.

Не погодившись із прийнятим рішенням, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4, подала апеляційну скаргу в якій просила його скасувати та закрити провадження у справі. В апеляційній скарзі апелянт посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування всіх обставин справи та дослідження доказів, що у своїй сукупності призвело до неправильного її вирішення.

В судовому засіданні представники апелянта, надавши суду додаткові пояснення до апеляційної скарги, просили скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_7 відмовити.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив проти доводів апеляційної скарги, у зв'язку з чим просив залишити її без задоволення, а постанову суду першої інстанції - без змін.

Представник відповідача в судовому засіданні доводи апеляційної скарги ОСОБА_4 підтримав в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача та представників сторін, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм чинного законодавства, колегія суддів апеляційної інстанції, переглядаючи судове рішення у даній справі в межах апеляційної скарги у відповідності до частини 1 статті 195 КАС України, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи державним реєстратором Іллінецької районної державної адміністрації Воконоголь Ольгою Миколаївною було здійснено запис про внесення зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах №11521070007000475 від 13.05.2016 про зміну керівника юридичної особи.

Вказані дії були вчинені на підставі Протоколу №1 загальних зборів пайовиків Споживчого товариства "Віто" від 10.05.2016 року (а. с. 26), згідно до якого обрано нового голову СТ "Віто" - ОСОБА_4. Вказаним Протоколом уповноважено ОСОБА_9 вжити заходів по державній реєстрації зміни відомостей про СТ "Віто", що містяться в Єдиному державному реєстрі (а.с. 26).

13.05.2016 року на підставі зазначеного вище Протоколу, відповідач вніс до Єдиного державного реєстру запис №11521070005000475 про державну реєстрацію змін до відомостей про керівника Споживчого товариства "Віто".

Позивач вважаючи дії відповідача протиправними, звернулась до суду з даним адміністративним позовом.

Суд першої інстанції, задовольняючи позовні вимоги, виходив з того, що відповідач не перевіривши наявність повного пакету документів, які надано для проведення реєстраційних дій, помилково вчинила запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 13.05.2016 року №11521070007000475.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції, проте дійшла висновку, що оскаржувана постанова підлягає зміні, з огляду на таке.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців, регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (в редакції від 01.01.2016 року).

Частиною другою статті 6 цього Закону визначено, що державний реєстратор: 1) приймає документи; 2) перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; 3) перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; 4) проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; 5) веде Єдиний державний реєстр; 6) веде реєстраційні справи; 7) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Згідно з частинами першою та другою статті 14 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. Якщо документи подаються особисто, заявник пред'являє свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне або тимчасове проживання.

Як передбачає частина четверта статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи, зокрема: 1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; 2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв'язку з юридичною особою; 3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу громадського формування, на якому відповідно до установчого документа було скликано засідання вищого органу управління, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування; 4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування; 5) відомості про керівні органи громадського формування (ім'я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів; 7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону.

Відповідно до положень ст.33 аналізуємого законодавчого акту у разі якщо під час прийому документів для державної реєстрації або проведення реєстраційних дій у суб'єкта державної реєстрації, державного реєстратора виникає сумнів щодо справжності поданих документів, вони негайно повідомляють про це відповідні правоохоронні органи для вжиття необхідних заходів. Повідомлення правоохоронних органів для вжиття необхідних заходів не є підставою для зупинення розгляду документів або відмови у державній реєстрації.

В даному випадку, діючою редакцією статуту СТ "Віто" від 22.01.2008 року визначено, що голова споживчого товариства обирається Загальними зборами споживчого товариства (п. 19), кандидатура якого попередньо узгоджується з правлінням спілки до складу якої входить споживче товариство, а саме з Іллінецькою райспоживспілкою Вінницької області.

На разі, наявним в матеріалах справи (а.с. 123) листом правління Іллінецької районної спілки споживчих товариств від 12.09.2016 року №84 заперечується факт надходження інформації про час та місце проведення загальних зборів СТ "Віто" до правління Райспоживспіки та попереднього узгодження кандидатури на посаду голови СТ "Віто" з правління Райспоживспілки.

До того ж, як встановлено судом першої інстанції з наданих письмових пояснень представника СТ "Віто" (а.с. 88) на протязі 2016 року споживчим товариством жодних загальних зборів товариства проведено не було.

В судовому засіданні суду першої інстанції та під час апеляційного перегляду даної справи відповідачем не заперечувався факт того, що нею не було перевірено і залишено поза увагою наявність чи відсутність реєстраційного списку учасників зборів СТ "Віто" з особистими підписами, як того вимагає п. 26 Статуту СТ "Віто".

Таким чином, провівши системний аналіз норм чинного законодавства судова колегія апеляційної інстанції також погоджується з висновками суду першої інстанції щодо того, що державний реєстратор не отримавши належним чином оформленого Протоколу загальних зборів, (без реєстраційного списку учасників зборів), не отримавши належним чином оформленого документа про повноваження особи що звернулась з заявою (наявна довіреність) вчинено неправомірний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 13.05.2016 року №11521070007000475 про внесення змін до відомостей про юридичну особу

Відтак, враховуючи викладені обставини, судова колегія апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції, викладеними в оскаржуваній постанові від 13 вересня 2016 року, про задоволення позовних вимог ОСОБА_7

Разом з тим, суд апеляційної інстанції звертає увагу на те, що суд першої інстанції вірно встановивши всі обставини справи та повно обґрунтувавши власні висновки стосовно наявності підстав для задоволення позовної заяви ОСОБА_7, не прийняв рішення у повному обсязі, оскільки зі змісту оскаржуваної постанови не вбачається факт визнання судом дій державного реєстратора Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольги Миколаївни щодо внесення 13 травня 2016 року запису про внесення змін до відомостей про споживче товариство "Віто" (ЄДРПОУ 32701390), що не пов'язані зі змінами в установчих документах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: №11521070007000475 від 13.05.2016 року протиправними.

Тобто, в даному випадку судова колегія вважає, що судом першої інстанції в ході розгляду даної справи не було вирішено всі вимоги, викладені в розглянутій позовній заяві ОСОБА_7

Тому, враховуючи вищезазначене колегія суддів апеляційної інстанції приходить до висновку, що суд першої інстанції помилково в постанові від 13 вересня 2016 року не зазначив про визнання протиправними дій державного реєстратора Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольги Миколаївни щодо внесення 13 травня 2016 року запису про внесення змін до відомостей про споживче товариство "Віто" (ЄДРПОУ 32701390), що не пов'язані зі змінами в установчих документах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: №11521070007000475 від 13.05.2016, внаслідок чого даний судовий акт Вінницького окружного адміністративного суду підлягає зміні.

Відповідно до ст. 199 КАС України суд апеляційної інстанції за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції має право, окрім іншого, змінити постанову суду.

За ч.2 ст.201 КАС України, підставами для зміни постанови суду першої інстанції є вирішення не всіх позовних вимог або питань.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 201, 205, 207, 212, 254 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

апеляційну скаргу ОСОБА_4 задоволити частково.

Постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_7 до Державного реєстратора сектору державної реєстрації Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольги Миколаївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Споживче товариство "Віто", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні відповідача - ОСОБА_4 про визнання дій неправомірними та скасування державної реєстрації змінити .

Доповнити постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2016 року абзацом наступного змісту: "Визнати притиправними дії державного реєстратора сектору державної реєстрації Іллінецької районної державної адміністрації Вінницької області Воконоголь Ольги Миколаївни щодо внесення змін до відомостей про Споживче товариство "Віто" (ЄДРПОУ 32701390), що не пов'язані зі змінами в установчих документах до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 11521070007000475 від 13.05.2016 року".

В решті рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Постанова суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст. 212 КАС України.

Постанова суду складена в повному обсязі 28.11.16.

Головуючий Білоус О.В. Судді Совгира Д. І. Курко О. П.

СудВінницький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2016
Оприлюднено01.12.2016
Номер документу62987855
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/1113/16-а

Постанова від 23.11.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Ухвала від 24.10.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Ухвала від 24.10.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Ухвала від 10.10.2016

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Постанова від 13.09.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

Ухвала від 02.08.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

Ухвала від 02.08.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні