Рішення
від 01.12.2016 по справі 347/1327/16
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/1327/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року м. Косів

Косівський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді Бельмеги М.В.

секретаря Борисової О.М.

за участю:

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2

представника позивача - ОСОБА_3

відповідача - ОСОБА_4

відповідача - ОСОБА_5

представника відповідача - ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Яблунівська селищна рада про усунення перешкод у користуванні заїзною дорогою, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 подав на розгляд суду позовну заяву до ОСОБА_4, ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Яблунівська селищна рада про усунення перешкод у користуванні заїзною дорогою.

Позивач ОСОБА_1 та його представники ОСОБА_2 і ОСОБА_3 у судовому засіданні позов підтримали повністю із підстав наведених у позовній заяві і просили його задовольнити.

Із змісту позовних вимог ОСОБА_1, вбачається, що він є власником житлового будинку № 56 та земельної ділянки розміром 0,0664 га. цільовим призначенням для обслуговування цього житлового будинку, що розташовані по вул. Шевченка у с-щі Яблунів Косівського району Івано-Франківської області. До цього господарства є єдина заїзна дорога з боку вулиці Мазепи. Дана дорога належить до доріг місцевого значення і є землею комунальної власності. Відповідачі у справі є сусідами позивача, які не бажають щоб позивач користувався цією дорогою та фактично протиправно захопили цю дорогу, а саме перегородили дорогу вантажним автомобілем та складували на дорозі дошки та різні будівельні матеріали. Такими діями відповідачі позбавили позивача можливості користування цією заїзною дорогою та доступу з господарства позивача до вулиці. На неодноразові вимоги позивача забрати з дороги вантажний автомобіль, будівельні матеріали та не чинити позивачу перешкод у використанні заїзної дороги, відповідачі не реагують. За зверненням позивача до селищної ради про захист від незаконних посягань відповідачів на заїзну дорогу, яка належить до комунальної власності селища та є дорогою для заїзду до господарства позивача, це питання було розглянуто на засіданні комісії з земельних відносин, яка своїм рішенням від 11 червня 2016 року підтвердила факт неправомірних дій відповідачів та зобов'язала їх забрати вантажний автомобіль, будівельні матеріали та не чинити перешкод у користуванні заїзною дорогою. Однак відповідачі не виконали цих зобов'язань комісії. Позивач звернувся із цього приводу із заявою до Яблунівської селищної ради. 22 червня 2016 року, на черговій сесії депутатами Яблунівської селищної ради було прийнято рішення, яким зобов'язано ОСОБА_5 прибрати з проїзної частини дороги будівельні матеріали та автомобілі до 10 липня 2016 року. Але і це рішення відповідачі не виконали. Таким чином, відповідачі вчинили порушення прав позивача на користування заїзною дорогою загального користування і він потребує захисту від таких протиправних дій.

Просив зобов'язати ОСОБА_4 та ОСОБА_5, протягом тридцяти днів з моменту набрання рішенням суду законної сили, забрати вантажний автомобіль, дерев'яні дошки та інші будівельні матеріали з проїзної частини заїзної дороги з вулиці Мазепи до житлового будинку № 56 по вул. Шевченка у с-щі Яблунів Косівського району Івано-Франківської області, та зобов'язати ОСОБА_4 та ОСОБА_5 надалі не йому, перешкод у користуванні заїзною дорогою з вулиці Мазепи до будинку № 56 по вул. Шевченка у с-щі Яблунів Косівського району Івано-Франківської області, а також стягнути з ОСОБА_4, ОСОБА_5, на користь позивача, судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 551,20 грн. і судові витрати на правову допомогу у розмірі 800,00 грн.

Відповідач ОСОБА_5 та його представник ОСОБА_6, відповідач ОСОБА_4 у судовому засіданні позов не визнали. Суду пояснили, що підстав для задоволення позову немає. Просили відмовити у задоволенні позову за необґрунтованістю. Вказали, що на місці на якій позивачем зазначається про єдину заїзну дорогу до його господарства з боку вулиці Мазепи у с-щі Яблунів Косівського району нема дороги, а навпаки на тому місці є комунікації, два стави, лінії електропередач, газопровід, телефонні стовпи. Що спростовує твердження позивача про наявність дороги, оскільки там не може бути дороги з об'єктивних обставин. Крім того, зазначили, що до господарства ОСОБА_1 є заїзд з іншої вулиці.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Яблунівської селищної ради - селищний голова ОСОБА_7 у судове засідання не з'явилася, подала заяву про розгляд справи без участі представника третьої особи, щодо задоволення позовних вимог не заперечувала (а.с.32).

Допитаний у статусі свідка представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Яблунівської селищної ради - секретар Яблунівської селищної ради ОСОБА_8 у судовому засіданні пояснила, що на місце виходила комісія і зобов'язала відповідача ОСОБА_5 забрати з проїзної частини по вулиці Мазепи в с-щі Яблунів будівельні матеріали та автомобілі. Відповідно до планів забудови земельних ділянок сторін, до господарства ОСОБА_1 є заїзна дорога з вулиці Мазепи у с-щі Яблунів.

Свідки землевпорядник Яблунівської селищної ради ОСОБА_9, депутат Яблунівської селищної ради ОСОБА_10, які були членами земельної комісії Яблунівської селищної ради що склала 11 червня 2016 року акт, у судовому засіданні вказали, що згідно з планом забудови земельних ділянок сторін, до господарства ОСОБА_1 є заїзна дорога з вулиці Мазепи у с-щі Яблунів. Відповідачі на проїзну частину дороги до господарства ОСОБА_1 поставили будівельні матеріали, дошки та розмістили свої автомобілі.

Заслухавши сторони, свідків та вивчивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню із таких підстав.

Суд встановив, що сторони у справі є сусідніми землекористувачами.

Із копії договору дарування житлового будинку від 16 липня 2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Косівського районного нотаріального округу, зареєстрованого в реєстрі за № 412, суд встановив, що ОСОБА_11 передав безоплатно у власність ОСОБА_1 належний йому на праві приватної власності житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в с-щі Яблунів, вул. Т. Шевченка № 56, Косівського району Івано-Франківської області, який розміщений на земельній ділянці площею 0,0664 га., кадастровий номер 2623655800:01:001:0346, а ОСОБА_1 прийняв у власність (в дар) вказаний житловий будинок (а.с.5).

Право приватної власності на вказаний житловий будинок зареєстровано приватним нотаріусом Косівського районного нотаріального округу 16 липня 2015 року, що стверджується копією витягу № 50725807 сформованого 24 грудня 2015 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.6).

Згідно з копією договору дарування земельної ділянки від 16 липня 2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Косівського районного нотаріального округу, зареєстрованого в реєстрі за № 413, суд встановив, що ОСОБА_11 передав безоплатно у власність ОСОБА_1 належну йому на праві приватної власності земельну ділянку площею 0,0664 га., кадастровий номер 2623655800:01:001:0346, що знаходиться у с-щі Яблунів вул. Т.Шевченка, Косівського району Івано-Франківської області, а ОСОБА_1 прийняв у власність (в дар) вказану земельну ділянку (а.с.7, 82).

Право приватної власності на вказану земельну ділянку зареєстровано приватним нотаріусом Косівського районного нотаріального округу 16 липня 2015 року, що стверджується копією витягу № 40733136 сформованого 16 липня 2015 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень (а.с.8).

Із акту складеного земельною комісією Яблунівської селищної ради 11 червня 2016 року суд встановив, що комісія розглянувши заяву чотирьох жителів с-ща Яблунів про в'їзд до будинку по вул. Шевченка, про перешкоджання ОСОБА_1 в заїзді до житлового будинку, який знаходиться по вул. Шевченка, с-ще Яблунів, вирішила зобов'язати вказаних чотирьох жителів включно з ОСОБА_4, прибрати з проїжджої частини вул. Мазепи, будівельні матеріали та автомобілі і не перешкоджати в користуванні проїжджою частиною ОСОБА_1 (а.с.11).

Із рішення сесії Яблунівської селищної ради від 22 червня 2016 року Про вирішення конфлікту суд встановив, що розглянувши заяву ОСОБА_1 про конфліктну ситуацію з сусідом ОСОБА_5, щодо користування вулицею, сесія Яблунівської селищної ради вирішила згідно з актом постійної комісії з питань земельних відносин, екології та сільськогосподарського виробництва і розглянувши викопіювання земельної ділянки органу містобудування та архітектури, зобов'язати ОСОБА_5 прибрати з проїзної частини по вул. Мазепи в с-щі Яблунів будівельні матеріали та автомобілі до 10 липня 2016 року (а.с.12).

Оглянутими в судовому засіданні трьома фотографіями підтверджується, що на проїзній частині заїзної дороги з вулиці Мазепи до житлового будинку № 56 по вул. Шевченка у с-щі Яблунів Косівського району Івано-Франківської області знаходиться вантажний автомобіль, дерев'яні дошки та інші будівельні матеріали (а.с.14).

Крім того підтвердженням того, що до господарства ОСОБА_1 є єдина заїзна дорога з боку вулиці Мазепи у с-щі Яблунів Косівського району, підтверджується оглянутими в судовому засіданні копією будівельного паспорту на забудову земельної ділянки в с-щі Яблунів по вул. Шевченка 56, Косівського району складеного районним архітектором у м. Косів у 2015 році, зокрема схеми забудови земельної ділянки (а.с.9, 9-зворот, 58-90), копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 851751 від 10 червня 2009 року виданого ОСОБА_11 (а.с.10, 10-зворот).

Тому надані відповідачем ОСОБА_5 письмова відповідь заступника начальника Косівського відділення Снятинського КЕГГ з технічних питань № IF-ЛВ-4710-0916 (а.с.96) і письмова відповідь директора філії ПАТ «Косівський РЕМ» (а.с.97), а також фототаблиці (а.с.106-109) суд не вважає такими, що спростовують наявність дороги у зазначеному місці, а стосуються питань газопостачання та електропостачання на місці заїзду до господарства ОСОБА_1, а не предмета позову.

Відповідно до ч. 2 і ч. 3 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; ґ) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 ЦК України при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Як вбачається зі змісту ст. 10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Відповідно до ч. 4 ст. 60 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, виходячи із заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Згідно з роз'ясненням, що міститься в абз. 6 п. 35 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» № 10 від 17 жовтня 2014 року солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено.

Отже, сплачений позивачем судовий збір у розмірі 551,20 грн., відповідно до квитанції № ПН112 від 01 серпня 2016 року у розмірі 551,20 грн. (а.с.1), підлягає стягненню з відповідачів, у розмірі по 275,60 грн., з кожного, а судові витрати на правову допомогу, сплачені позивачем у розмірі 800,00 грн., відповідно до квитанції № 0187720 від 01 серпня 2016 року про надання правової допомоги адвокатом ОСОБА_3 (а.с.22), підлягає стягненню з відповідачів у розмірі по 400,00 грн., з кожного.

На підставі наведеного, ст. 152 ЗК України, ст. 13, 16 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Зобов'язати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, жительку с-ща Яблунів, вул. Мазепи, 36, Косівського району Івано-Франківський області та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії СС № 628425, жителя с-ща Яблунів, вул. Мазепи, 36, Косівського району Івано-Франківської області, протягом тридцяти днів з моменту набрання рішенням суду законної сили, забрати вантажний автомобіль, дерев'яні дошки та інші будівельні матеріали з проїзної частини заїзної дороги з вулиці Мазепи до житлового будинку № 56 по вул. Шевченка у с-щі Яблунів Косівського району Івано-Франківської області, та зобов'язати ОСОБА_4 та ОСОБА_5 надалі не чинити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, жителю с-ща Яблунів, вул. Шевченка, 56 Косівського району Івано-Франківської області, перешкод у користуванні заїзною дорогою з вулиці Мазепи до будинку № 56 по вул. Шевченка у с-щі Яблунів Косівського району Івано-Франківської області.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, жительки с-ща Яблунів, вул. Мазепи, 36, Косівського району Івано-Франківський області, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії СС № 628425, жителя с-ща Яблунів, вул. Мазепи, 36, Косівського району Івано-Франківської області, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, жителя с-ща Яблунів, вул. Шевченка, 56 Косівського району Івано-Франківської області, судові витрати по сплаті судового збору у розмірі по 275,60 грн. (двісті сімдесят п'ять гривень 60 копійок), з кожного, і судові витрати на правову допомогу у розмірі по 400,00 грн. (чотириста гривень 00 копійок), з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Косівський районний суд Івано-Франківської області протягом десяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя М.В. Бельмега

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено06.12.2016
Номер документу63112822
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —347/1327/16

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Гордій В. І.

Постанова від 15.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 05.04.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 20.03.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 02.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Проскурніцький П.І. П. І.

Ухвала від 23.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Проскурніцький П.І. П. І.

Ухвала від 23.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Проскурніцький П.І. П. І.

Рішення від 01.12.2016

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Бельмега М.В. М. В.

Рішення від 01.12.2016

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Бельмега М.В. М. В.

Ухвала від 01.11.2016

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Бельмега М.В. М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні