Рішення
від 02.09.2009 по справі 7/245/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.09.09 Справа № 7/245/09

Суддя

За позовом: Прокурора За порізького району Запорізьк ої області в інтересах держа ви в особі органу, уповноваже ного здійснювати відповідні функції в спірних правовідн осинах - Розумівської сі льської ради Запорізького ра йону Запорізької області, с. Р озумівка Запорізького район у Запорізької області

До відповідача: Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _1, АДРЕСА_1

Суддя Н.С. Кутіщева

Представники:

Від прокуратури Томчук А.С., посв. № 298 від 09.07.2 007р.

Від позивача не з' явився

Від відповідача не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про зо бов' язання відповідача пов ернути самовільно зайняту з емельну ділянку площею 0,0099 га з приведенням земельної ділян ки у придатний для використа ння стан.

14.08.2009 порушено провадження у справі, розгляд якої признач ено на 02.09.2009р.

Ухвала суду про порушення п ровадження у справі була нап равлена на адреси сторін в ус тановлений законом строк, по штовим відділенням на адресу господарського суду не пове ртались, що свідчить про нале жне повідомлення сторін про дату, час та місце розгляду сп ору.

Згідно п. 26.4.7-1 Роз' яснення пр езидії Вищого господарськог о суду України № 04-5/609 від 31.05.2002р. “П ро внесення змін і доповнень і про визнання таким, що втрат ило чинність, деяких роз' яс нень президії Вищого арбітра жного суду України”, особи, як і беруть участь у справі, вваж аються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщ о ухвалу про порушення прова дження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначено ю у позовній заяві.

У відповідності із ст. 93 ЦК У країни, місцезнаходженням юридичної особи (суб' єкта підприємницької діяльності ) є адреса органу або особи, я кі відповідно до установчих документів юридичної особи ч и закону виступають від її ім ені.

Представники позивача та в ідповідача в судове засідан ня не з' явилися, про причин и неявки суд не повідомили, ви моги ухвали суду від 14.08.2009р. не в иконали, витребувані матеріа ли не надали.

Відповідач, згідно зі ст.28 ГП К України, зобов' язаний н аправити компетентного пред ставника в судове засідання , чи особисто прийняти участь в судовому засіданні.

Згідно ст. 22 ГПК України, стор они зобов' язані добросо вісно користуватися належни ми їх процесуальними правами , виявляти взаємну повагу до п рав і охоронюваних законом і нтересів другої сторони, в живати заходів до всебічного , повного та об' єктивного до слідження всіх обставин спра ви.

Згідно ст. 33 ГПК України, кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень.

Докази додаються сторонам и та іншими учасниками судов ого процесу.

Спір розглядається згідн о зі ст. 75 ГПК України, по наявни х у справі матеріалах.

За усним клопотанням предс тавника прокуратури судове з асідання ведеться без застос ування технічних засобів фік сації судового процесу.

Судовий процес завершено 02. 09.2009р. оголошенням рішення суду в повному об' ємі.

Прокурор підтримав вимоги викладені в позовній заяві, о бґрунтувавши їх ст.ст. 2,29,54-57 ГПК України, ч.2 ст. 20, ст. 36-1 Закону Ук раїни “Про прокуратуру”, ст.с т.93, 96, 116,125,212 Земельного кодексу Ук раїни, ст.ст. 10,26 Закону України “Про місцеве самоврядування ” просить зобов' язати відп овідача звільнити самовільн о зайняту земельну ділянку.

Вивчивши матеріали сп рави, вислухавши пояснення п редставників сторін, прокуро ра, суд, -

ВСТАНОВИВ:

До прокуратури Запорі зького району 27.05.2009 р. надійшло звернення Управління з контр олю за використанням та охор оною земель в Запорізькій об ласті з приводу порушення ви мог зального законодавства У країни в діяльності фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (ПП ОСОБА_1), яким використо вується самовільно зайнята з емельна ділянка, площею 0,0099 га, шляхом розташування об'єкту комерційного призначення (к афе) та літнього майданчика н а території с. Розумовка Запо різького району.

В ході проведення перевірк и за звернення встановлено н аступне.

19.06.2008 р. Управлінням з контрол ю за використанням та охорон ою земель в Запорізькій обла сті проведено перевірку доде ржання вимог земельного зако нодавства України ПП ОСОБА _1 на території Розумівсько ї сільської ради Запорізьког о району.

Встановлено, що земельна ді лянка загальною площею 0,0099 га, яка розташована на території Розумівської сільської ради Запорізького району (землі ж итлової та громадської забуд ови) в межах населеного пункт у с. Розумовка, по вул. Леніна, н а території торгівельного ма йданчика поряд з будівлею Ро зумівської сільської ради, з айнята ПП ОСОБА_1 під розт ашування об' єкта комерційн ого призначення (кафе) та літн ього майданчика. Фактично за йнята площа земельної ділянк и становить під кафе 0,0046 га, під літнім майданчиком - 0,0053 га.

На момент проведення перев ірки встановлено, що рішення м Розумівської сільської рад и № 10 від 19.05.2005 р. надано дозвіл ПП Багрію на розробку проекту в ідведення земельної ділянки площею 0,2 га, проте документи, щ о посвідчують право власност і або користування земельною ділянкою не оформлені до теп ерішнього часу.

У зв'язку з вищевикладеним, 19.06.2008 р. складено протокол про а дміністративне правопоруше ння № 00301 за ст. 53-1 КУпАП - самовіль не зайняття земельної ділянк и у відношенні ПП ОСОБА_1, з яким ПП ОСОБА_1 був ознайо млений.

17.09.2008 р. державним інспекторо м Управління з контролю за ви користанням та охороною земе ль в Запорізькій області скл адено постанову № 19 про наклад ення адміністративного стяг нення, якою ПП ОСОБА_1 визн ано винним у вчиненні адміні стративного правопорушення , передбаченого ст. 53-1 КУпАП, як а 18.09.2008 р., направлена поштою та о тримана 19.09.2008 р. ПП ОСОБА_1 ос обисто.

17.09.2008 р. державним інспекторо м Управління з контролю за ви користанням та охороною земе ль в Запорізькій області скл адено припис №003004, яким покладе но на ППБагрія обов'язок до18.10.2 008р.усунути виявлені порушенн я земельного законодавства.

22.05.2009р. державним інспектором Управління з контролю за

використанням та охороною земель в Запорізькій об ласті проведено

перевір ку стану виконання ПП ОСОБА _1 припису № 003004 від 17.09.2008 р. та

встановлено, що вимоги вказа ного припису не виконані. Док ументи, які

посвідчують пр аво власності або право кори стування земельною ділянкою

ПП ОСОБА_1 не отримані. Про вказані обставини 22.05.2009 р. с кладено акт

перевірки дот римання вимог земельного зак онодавства, який під розпис

вручено ПП ОСОБА_1

22.05.2009 р. державним інспекторо м Управління з контролю за ви користанням та охороною земе ль в Запорізькій області скл адено протокол про адміністр ативне правопорушення № 007781 у в ідношенні ПП ОСОБА_1 за ст . 188-5 КУпАП - невиконання законн их розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які з дійснюють контроль в галузі охорони навколишнього приро дного середовища, використан ня природних ресурсів, радіа ційної безпеки або охорону п риродних ресурсів, який під р озпис надано ПП ОСОБА_1

22.05.2009 р. ПП ОСОБА_1 був притя гнений до адміністративної в ідповідальності за вищевказ ане правопорушення, про що св ідчить постанова про накладе ння адміністративного стягн ення № 17/09 від 22.05.2009 р., вручена під розпис ПП ОСОБА_1

22.05.2009 р. державним інспекторо м Управління з контролю за ви користанням та охороною земе ль в Запорізькій області скл адено припис № 013300, яким поклад ено на ПП ОСОБА_1 обов'язок до 23.06.2009 р. усунути виявлені пор ушення земельного законодав ства, який вручено під розпис ПП ОСОБА_1

На теперішній час порушенн я не усунені, правовстановлю ючі документи на земельну ді лянку ПП ОСОБА_1 не отрима ні.

Відповідно до розділу III Зем ельного кодексу України, чин ним законодавством передбач ено лише два різновиди прав н а землю, а саме: право власност і та право користування.

Стаття 116 Земельного кодекс у України встановлює, що гром адяни та юридичні особи набу вають права власності та пра ва користування земельними д ілянками із земель державної або комунальної власності з а рішенням органів виконавчо ї влади або органів місцевог о самоврядування в межах їх п овноважень, визначених цим К одексом або за результатами аукціону. Набуття права на зе млю громадянами та юридичним и особами здійснюється шляхо м передачі земельних ділянок у власність або надання їх у к ористування.

Таки чином, з урахуванням на веденої норми Земельного код ексу України, ПП ОСОБА_1 має право набуття права влас ності або право користування земельною ділянкою.

Проте до теперішнього часу , незважаючи на викладені вищ е обставини (неодноразові пр итягнення до адміністративн их відповідальності та покла дення обов'язку оформити пра вовстановлюючі документа на земельну ділянку), відповіда ч ухиляється від набуття зак онного права на використовув ану ним тривалий час земельн у ділянку.

Відповідно до ч. 1,5 ст. 126 Земел ьного кодексу України, право власності на земельну ділян ку посвідчується державним а ктом, крім випадків, визначен их ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України; право оренди земель ної ділянки посвідчується до говором оренди землі, зареєс трованим відповідно до закон у.

Стаття 125 Земельного кодекс у України передбачено, що пра во власності на земельну діл янку, а також право постійног о користування та оренди зем ельної ділянки виникають з м оменту державної реєстрації вказаних прав.

Порушення даної норми тягн е за собою відповідальність, визначену ст. 212 ЗК України, - по вернення самовільно зайняти х земельних ділянок з привед ення їх у придатний для викор истання стан, включаючи знес ення будинків, будівель та сп оруд ,яке провадиться за ріше нням суду.

Таким чином, в ході проведен ня перевірки встановлено, що земельна ділянка площею 0,0099 га використовується ПП ОСОБА _1 на території Розумівсько ї сільської ради в межах насе леного пункту с. Розумовка бе з отримання відповідних доку ментів та без укладення дого вору оренди, а тому земельна д ілянка є самовільно зайнятою .

Відповідно до п. 12 Перехідни х положень Земельного кодекс у України до розмежування зе мель державної та комунально ї власності повноваження щод о розпорядження землями (крі м земель, переданих у приватн у власність, та земель, зазнач ених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пун ктів здійснюють відповідні с ільські, селищні, міські ради , а за межами населених пункті в - відповідні органи виконав чої влади.

Наведене свідчить про пору шення ПП ОСОБА_1 права вла сності на землю територіальн ої громади в особі Розумівсь кої сільської ради Запорізьк ого району та Запорізької ра йонно державної адміністрац ії шляхом її обмеження, що зоб ов'язує, відповідно до ч.2 ст.121 К онституції України, органи п рокуратури представляти інт ереси держави в суді.

Статтею 212 Земельного кодек су України встановлено, що са мовільно зайняті земельні ді лянки підлягають поверненн ю власникам землі або земле користувачам без відшкодува ння затрат, понесених за час н езаконного користування ним и. Приведення земельних діля нок у придатний для використ ання стан, включаючи знесенн я будинків, будівель і споруд , здійснюється за рахунок гро мадян або юридичних осіб, як і самовільно зайняли земель ні ділянки.

За приписами ст. 33 ГПК Украї ни, обов' язок доказування і подання доказів покладаєт ься на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Відповідач не надав суду до казів щодо правомірного вико ристання земельної ділянки п лощею 0,0099 га.

Враховуючи вищевикладене, суд приймає до висновку, що в имоги прокурора про зобов' я зання відповідача по справі звільнити самовільно зайнят у земельну ділянку площею 0,0099 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до ст.49 ГПК України судові витрати покла даються на відповідача поскі льки спір з його вини доведен о до судового розгляду.

Керуючись ст.ст. 116, 125, 126, 212 Земел ьного кодексу, ст. ст. 3, 22, 28, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольни ти.

Зобов' язати Прива тного підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ НОМЕ Р_1) повернути самовіль но зайняту земельну ділянку площею 0,0099 га, що розташована п о вул. Леніна на території тор гівельного майданчика, поряд з будівлею Розумівською сіл ьської ради Запорізького рай ону за належністю територіал ьній громаді Розумівської сі льської ради Запорізького ра йону (70424, Запорізька область, З апорізькій район, с. Розумова , вул.. леніна,26, код ЄДРПО 24912160) з пр иведенням земельної ділянки у придатний для використанн я стан шляхом знесення (демон тажу) розташованого на земел ьній ділянці об' єкту комерц ійного призначення (кафе) та л ітнього майданчика.

Видати наказ.

Стягнути з Пр иватного підприємця ОСОБА _1 (АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ Н ОМЕР_1) на користь державног о бюджету (отримувач - держа вний бюджет Орджонікідзевсь кого району, банк отримувача - Головне управління Держав ного казначейства у Запорізь кій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 34677145, на рахунок № 31119095700007, КБК 22090200, си мвол звітності банку 095) 85 грн. 0 0 коп. державного мита.

Видати наказ.

Стягнути з Приватн ого підприємця ОСОБА_1 (А ДРЕСА_2, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на користь Державного підп риємства “Судовий інформаці йний центр” (отримувач - дер жавний бюджет Орджонікідзев ського району, банк отримува ча - Головне управління Держ авного казначейства у Запорі зькій області, МФО 813015, код ЄДРП ОУ 34677145, на рахунок №31212259700007, КБК 22050000, символ звітності банку 259) 236 гр н. 00 коп. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

Видати наказ.

Рішення вступа є в законну силу через 10 днів з дня його прийняття

Суддя Н.С. Ку тіщева

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення02.09.2009
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу6316239
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/245/09

Постанова від 15.01.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Антонік С.Г.

Рішення від 02.09.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутищева Н.С.

Ухвала від 22.04.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Рішення від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 03.04.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні