Ухвала
від 19.12.2016 по справі 913/1347/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

19 грудня 2016 року Справа № 913/1347/16

Провадження №26/913/1347/16

За позовом керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі

позивач 1 - Державна інспекція сільського господарства в Луганській області, м. Сєвєродонецьк

позивач 2 - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області, м. Сєвєродонецьк

до відповідача 1 - Сичанської сільської ради Марківського району с. Сичанське Марківського району Луганської області

до відповідача 2 - Приватного акціонерного товариства сільськогосподарської виробничої фірми В«АгротонВ» м. Луганськ

про визнання недійсними договору оренди землі та повернення земельної ділянки

Суддя Масловський С.В.

У засіданні брали участь:

від органу прокуратури: ОСОБА_1 прокурор відділу прокуратури Харківської області на підставі посвідчення № 028256 від 15.08.2014;

від позивача-1: представник не прибув;

від позивача-2: представник не прибув;

від відповідача-1: представник не прибув;

від відповідача-2: ОСОБА_2, представник за довіреністю б/н від 10.10.2016.

В С Т А Н О В И В:

Керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області та Головного управління Держгеокадастру у Луганській області звернувся до господарського суду Луганської області з позовом до Сичанської сільської ради Марківського району та Приватного акціонерного товариства сільськогосподарської виробничої фірми В«АгротонВ» про визнання недійсними договору оренди землі та повернення земельної ділянки.

06.12.2016 ухвалою господарського суду на 19.12.2016 призначено розгляд в судовому засіданні питання щодо підтвердження підстав представництва Керівником Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області та Головного управління Держгеокадастру з вказаними вимогами.

19.12.2016 керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області на електрону адресу господарського суду Луганської області надіслав пояснення, в яких зазначає, що витяг з нормативно грошової оцінки земельної ділянки загальної площею 126,80 га, у тому числі рілля-103,20 га, пасовища 23,60 га, яка знаходиться на території Сичанської міської ради надати не має можливості у зв'язку з тим, що технічна документація про нормативно грошову оцінку земельної ділянки не розроблялась.

19.12.2016 Державна інспекція сільського господарства в Луганській області на електрону адресу господарського суду Луганської області надіслала пояснення, в яких зазначає, що договір оренди землі б/н від 06.02.2009, предметом якого є земельна ділянка площею 126,80 га на території Сичанської міської ради у відділі Держгеокадастру у Марківському районі Луганської області відсутній. Технічна документація про нормативно грошову оцінку земельної ділянки не розроблялась.

19.12.2016 відповідач 2 через канцелярію господарського суду Луганської області подав відзив на позовну заяву, в якому зазначає, що звернення прокурора до суду в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області та Головного управління Держгеокадастру є безпідставним та необґрунтованим. Відповідач 2 посилаючись на п.6.3 Положення про державну інспекцію сільського господарства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі зазначає, що керівник Старобільської місцевої прокуратури має право звернутись з позовом до суду виключно щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також повернення самовільно чи тимчасово зайнятих земельних ділянок, строк користування якими закінчився. Також відповідач 2 посилаючись на Положення про Головне управління Держгеокадастру в області зазначає, що Головне управління Держгеокадастру у Луганській області не наділено повноваженнями у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для представництва керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області та Головного управління Держгеокадастру з наведеними позовними вимогами, господарський суд виходить з наступного.

Згідно з ч.1 ст.29 Господарського процесуального кодексу України прокурор бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, порушену за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або держави. З метою вступу у справу прокурор може подати апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд рішення Верховним Судом України, про перегляд рішення за нововиявленими обставинами або повідомити суд і взяти участь у розгляді справи, порушеної за позовом інших осіб. При цьому прокурор для представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді (незалежно від форми, в якій здійснюється представництво) повинен обґрунтувати наявність підстав для здійснення такого представництва, передбачених частинами другою або третьою статті 25 Закону України В«Про прокуратуруВ» . Для представництва інтересів громадянина в господарському суді прокурор також повинен надати документи, що підтверджують недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність відповідного громадянина, та письмову згоду законного представника або органу, якому законом надано право захищати права, свободи та інтереси відповідної особи, на здійснення представництва. Невиконання прокурором вимог щодо надання господарському суду обґрунтування наявності підстав для здійснення представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді має наслідком повернення поданої ним позовної заяви (заяви, скарги) у порядку, встановленому статтею 63 цього Кодексу.

За змістом ч.3 ст.23 Закону України В«Про прокуратуруВ» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також уразі відсутності такого органу.

Частиною 4 ст.23 Закону України В«Про прокуратуруВ» передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

Дослідивши зміст позовних вимог, господарський суд відзначає наступне.

Листом №11-25/0370 від 04.09.2015 Державна інспекція сільського господарства в Луганській області повідомляє, що за результатами перевірки дотримання вимог земельного законодавства встановлено, що рішенням Сичанської сільської ради від 06.02.2009 №20/18 земельна ділянка загальної площею 126,80 га, у тому числі рілля-103,20 га, пасовища 23,60 га, передана в оренду Приватного акціонерного товариства сільськогосподарської виробничої фірми В«АгротонВ» із порушенням вимог земельного законодавства, а саме без продажу права оренди на конкурентних засадах (земельних торгах).

Державна інспекція сільського господарства в Луганській області направила клопотання №6 від 16.07.2015 на адресу Сичанської сільської ради Марківського району щодо дотримання вимог земельного законодавства.

Сичанська сільська рада Марківського району листом №136 від 10.08.2015 повідомила, що договір оренди укладений між Сичанською сільською радою та ПАТ СВФ В«АгротонВ» відповідає нормам чинного законодавства.

Листом №03/104/2760 вих.16 від 14.11.2016 керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області повідомив Державну інспекцію сільського господарства в Луганській області про намір звернутись до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області.

Листом №03/104/2761 вих.16 від 14.11.2016 керівник Старобільської місцевої прокуратури Луганської області повідомив Головне управління Держгеокадастру у Луганській області, що межі земельної ділянки загальною площею 126,80 га, яка є предметом договору оренди землі б/н від 06.02.2009 укладеного між Сичанською сільською радою та ПАТ СВФ В«АгротонВ» , не визначені, не можливо встановити нормативну грошову оцінку земельної ділянки та встановити розмір орендної плати за її користування. У зв'язку з чим Старобільська місцева прокуратура має намір звернутись до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, про наявність у даному випадку підстав для представництва прокурором інтересів держави у відповідності до ст.23 Закону України В«Про прокуратуруВ» .

Вирішуючи питання щодо прийняття позовної заяви до розгляду, господарський суд, приходить до висновку про достатність поданих матеріалів та необхідність порушення провадження у справі.

Керуючись ст.23 Закону України В«Про прокуратуруВ» , ст.ст.29, 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

У Х В А Л И В :

1. Підтвердити підстави представництва керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області та Головного управління Держгеокадастру у Луганській області з заявленими позовними вимогами.

2. Порушити провадження у справі та прийняти позовну заяву до розгляду.

3. Розгляд справи призначити на 10.01.2017 о 14 год. 45 хв.

4. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: м.Харків, проспект Науки, 5, в залі судових засідань №109 .

5. Зобов'язати прокурора:

- забезпечити явку представника в судове засідання;

- власне письмове підтвердження того, що в провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, немає рішення цих органів з такого спору.

6. Зобов'язати позивача 1:

- надати письмові пояснення по суті спору.

7. Зобов'язати позивача 2:ї

- надати письмові пояснення по суті спору.

8. Зобов'язати відповідача 1:

- відзив на позовну заяву.

9. Зобов'язати відповідача 2:

- при наявності заперечень по справі - документальне підтвердження.

Зобов'язати сторін надати витребувані судом матеріали до канцелярії суду за три дні до дати судового засідання.

Явка повноважних та компетентних представників у судове засідання на їх розсуд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя С.В. Масловський

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення19.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63611222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/1347/16

Ухвала від 14.08.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 19.04.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

Ухвала від 24.03.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

Рішення від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Масловський С.В.

Ухвала від 25.01.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Масловський С.В.

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Масловський С.В.

Ухвала від 19.12.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Масловський С.В.

Ухвала від 06.12.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Масловський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні