Ухвала
від 22.06.2016 по справі 755/9663/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/9663/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" червня 2016 р. Слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого слідчого відділу ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві про проведення обшуку у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016101040000065 від 25.04.2016, за ознаками злочину, передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України,

в с т а н о в и в :

До слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва надійшло вищезазначене клопотання слідчого, яке погоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_4 , та обґрунтоване тим, що у провадженні слідчого відділу ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016101040000065 від 25.04.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

На цей час, на думку заявника, проведення обшуку необхідне з метою встановлення відомостей визначених ст.ст. 91, 234 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначних ст. 2 КПК України.

Слідчий у судовому засіданні заявлене клопотання підтримав у повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених у мотивувальній частині.

У судове засідання не з`явився прокурор, однак слідчий суддя, враховуючи положення ч. 4 ст. 234 КПК України, вважає за можливе розглянути клопотання у відсутність останнього.

Тож, слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі КПК), приходить до наступного.

З положень ч. 1 ст. 234 КПК України випливає, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч. 2 ст. 234 КПК України).

Як убачається з клопотання, у цьому випадку, у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ "Будтрадиції" (код ЄДРПОУ 35575079) в період з 01.01.2013 по 29.02.2016 діючи умисно, з метою мінімізації податкових зобов`язань, сформували податковий кредит з ПДВ на внутрішньому ринку України, за рахунок декларування безтоварних операцій з придбання товарно-матеріальних цінностей від суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, що призвело до ненадходження до бюджету податкових зобов`язань на суму 3575094,90 грн.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Будтрадції» у період 2013-2016 рр., з метою мінімізації податкових зобов`язань, сформували податковий кредит з ПДВ на внутрішньому ринку України, за рахунок декларування безтоварних операцій з придбання ТМЦ від СГД з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Бат Трейд Ліга» (код ЄДРПОУ 38465585, постачальник фруктів «банани, апельсини, мандарини») на суму 1833382 грн. ПДВ, ТОВ «Трак Сервіс Плюс» (код ЄДРПОУ 37012734, надання послуг) на суму 225810 грн. ПДВ, ТОВ «МК КОМ» (код ЄДРПОУ 36470478, надання послуг) на суму 200477 грн. ПДВ, ТОВ «Лайк Трест» (код ЄДРПОУ 38389211, надання послуг) на суму 108793 грн. ПДВ, ПП «Некс Трейд» (код ЄДРПОУ 36856419, надання послуг) на суму 105990 грн. ПДВ. При цьому, аналізом зареєстрованих цими підприємствами податкових накладних щодо придбання ТОВ «Бат Трейд Ліга», ТОВ «Трак Сервіс Плюс», ТОВ «МК КОМ», ТОВ «Лайк Трест», ПП «Некс Трейд» товарів, встановлено їх повну невідповідність по асортименту. У вказаних підприємств відсутні виробничі потужності, матеріальні та людські ресурси для виробництва товарів, які реалізовано на адресу ТОВ «Будтрадиції».

Враховуючи той факт, що службовими особами ТОВ «Бат Трейд Ліга», ТОВ «Трак Сервіс Плюс», ТОВ «МК КОМ», ТОВ «Лайк Трест», ПП «Некс Трейд» декларується реалізація товарів в асортименті, який не придбавався та не вироблявся вказаними підприємствами, вбачається фактичне декларування від імені вказаних підприємств транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди третім особам, в даному випадку на ТОВ «Будтрадиції», з метою штучного формування вказаному підприємству валових витрат та податкового кредиту які не мають реального товарного характеру. При цьому, невідповідність асортименту товарів (робіт, послуг) підтверджена податковими накладними зареєстрованими у встановленому порядку безпосередньо самими підприємствами (ТОВ «Бат Трейд Ліга», ТОВ «Трак Сервіс Плюс», ТОВ «МК КОМ», ТОВ «Лайк Трест», ПП «Некс Трейд»), що свідчить про внесення службовими особами цих СГД недостовірних даних до податкової звітності поданої до ДПІ.

Додатково, в ході відпрацювання ТОВ «Бат Трейд Ліга» (знаходиться на податковому обліку в ДПІ в Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві, основним видом діяльності є оптова торгівля фруктами й овочами, податкова адреса: м. Київ, вул. Білоруська, 28) встановлено, що у 2011 році громадянин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду, з метою прикриття незаконної діяльності. Підприємство має стан платника 8, до ЄДР внесено запис про відсутність за місцезнаходженням. Фактично у ТОВ «Бат Трейд Ліга» відсутнє виробниче обладнання, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення основного виду діяльності. Крім того, в ході аналізу єдиного реєстру податкових накладних підприємства ТОВ «Бат Трейд Ліга» встановлено «обрив» придбаної ТОВ «Будтрадиції» продукції у «Бат Трейд Ліга». Отже, ТОВ «Будтрадиції» формує «вигоду» контрагентам покупцям маніпулюючи номенклатуру групами товарів, та формує штучний податковий кредит.

Таким чином, з`ясовано, що операції здійснені ТОВ «Бат Трейд Ліга» по ланцюгу постачання до ТОВ «Будтрадиції» не мали реального товарного характеру.

Так, відносно засновника ТОВ «Бат Трейд Ліга» ОСОБА_5 . Солом`янським районним судом м. Києва винесено вирок від 01.09.2014 р., яким визнано винним ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205 КК України.

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ "Будтрадиції" у період 2013 2016 років здійснює імпорт товарів - брендової сантехніки (умивальники, дзеркала, унітази, ванни, крани змішувальні, шланги для душу, фітинги, та інші ТМЦ з країн Італії, Франції, Польщі) через Київську міську митницю ДФС на суму понад 184 млн. грн., з приховуванням від митного контролю шляхом заниження в декілька разів митної вартості товарів за рахунок подання неправдивих відомостей щодо їх митної вартості, опису та коду товару згідно УКТЗЕД.

Оформлення товарів для ТОВ "Будтрадиції" на Київській міській митниці ДФС здійснює на постійній основі декларант ПП "Імпекс логістік" (код за ЄДРПОУ 33342027, знаходиться на податковому обліку в Білоцерківській ОДПІ ГУ ДФС у Київські області). Громадяни ОСОБА_6 (іпн. НОМЕР_1 ) та ОСОБА_7 (іпн. НОМЕР_2 ), згідно баз ЄАІС Держмитслужби та «Інспектор 2006», є брокерами на ПП "Імпекс логістік", які безпосередньо здійснюють незаконне виготовлення, підроблення вантажно-митних декларацій, зовнішньоекономічних контрактів, інвойсів та інших товарно-супровідних документів, з метою заниження митної вартості товарів для ТОВ "Будтрадиції".

Окрім того, встановлено, що на митну територію України, на адресу ТОВ "Будтрадиції" (код за ЄДРПОУ 35575079) в режимі контролю доставки вантажу згідно поданих митних декларації, надходив та буде надходити товар «Вентилі (крани) кульові, крани для трубопроводів водопостачання, фітинги, сантехніка та інші ТМЦ». Країна відправника Китайська Народна Республіка, Італія, Польща, Франція.

З метою підтвердження митної вартості товарів для оформлення в режимі «ІМ40ДЕ» до митного органу направлені документи, що підтверджують числові значення складових митної вартості (ДМВ, зовнішньоекономічний контракт, інвойс та ін.), до яких суб`єктом ЗЕД вносяться занижені числові значення митної вартості.

Крім того, за результатами аналізу країни походження, виробника, торгівельної марки отримано інформацію, про те що вказані сантехнічні вироби виготовлені із сплаву кольорових матеріалів, що може впливати на визначення рівня митної вартості та коду товару згідно УКТЗЕД.

Таким чином, до Київської міської митниці ДФС України, для митного оформлення в режимі «імпорт-40», не надаються за встановленою формою достовірні відомості щодо митної вартості, опису та коду товару згідно УКТЗЕД, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Таким чином службові особи ТОВ "Будтрадиції" (код за ЄДРПОУ 35575079) ухиляються від сплати податків в значних розмірах, формують податковий кредит шляхом накопичення імпортного ПДВ з подальшою його реалізацією підприємствам реального сектору економіки, що призводить до заниження суми податкових зобов`язань та ухилення від сплати податків та зборів до бюджету України.

З урахуванням даних обставин, є достатні підстави вважати, що предмети та документи, які містять достовірні відомості про діяльність ТОВ "Будтрадиції", в тому числі документи, які свідчать про умисне ухилення в період 2013 - 2016 рр. від сплати податків службовими особами підприємства, а саме: документи бухгалтерського та податкового обліку; реєстраційні, установчі та звітні документи; документи про функціонування банківських рахунків; підроблені документи фінансово-господарської діяльності, а також інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій; бухгалтерські та фінансово-господарські документи підприємств-контрагентів; документи «тіньового» бухгалтерського обліку та інші документи, які відображають фактичні обставини здійснення господарської діяльності; документи, які свідчать про ухилення від сплати податків; підроблені фінансово-господарські документи ТОВ "Будтрадиції" по операціям з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, в тому числі ТОВ «Бат Трейд Ліга» (код ЄДРПОУ 38465585), ТОВ «Трак Сервіс Плюс» (код ЄДРПОУ 37012734), ТОВ «МК КОМ» (код ЄДРПОУ 36470478), ТОВ «Лайк Трест» (код ЄДРПОУ 38389211), ПП «Некс Трейд» (код ЄДРПОУ 36856419); печатки, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери на яких здійснюється складання підроблених документів, електронні носії інформації, мобільні телефони, які використовуються для здійснення злочинної діяльності; інші знаряддя створених мнимих фінансових та господарських операцій; кошти та інше майно здобуте злочинним шляхом, документи які можуть містити відомості про фактичні обставини виплати не облікованої заробітної плати робітникам підприємства, документи «тіньового» бухгалтерського обліку необхідні для встановлення осіб, причетних до організації незаконної діяльності по ухиленню від сплати податків, та визначення обсягу вини кожного з учасників, документи, які стосуються декларанта ПП "Імпекс Логістік" (код ЄДРПОУ 33342027), а також інші предмети та документи, які забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства та можуть бути доказами під час судового розгляду знаходяться на тіньовому офісі імпортера ТОВ «Будтрадиції» де декларантом виступає ПП «Імпекс Логістк» адресою: м. Київ, вул. Маршала Тимошенко, 6, кв. 79.

За таких обставин, на думку автора клопотання, наявні обставини визначені ст. 234 КПК України для проведення обшуку.

В свою чергу, слідчий суддя, вивчивши клопотання заявника та долучені до нього матеріали, вважає, що у ньому наявні в цілому відомості визначені ст. 234 КПК України, зокрема її частиною 3, обставин, регламентованих частиною 5 вказаної статті, які б слугували підставою для відмови у задоволенні клопотання, у судовому засіданні, слідчим суддею не встановлено.

Порушень вимог ст. 234 КПК України, Глави 20 КПК України слідчі (розшукові) дії, та Глави 2 КПК України засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Крім того, слідчий суддя враховує, що згідно ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У справі Бакланов проти Росії (рішення від 9 червня 2005 р.), так і в справі Фрізен проти Росії (рішення від 24 березня 2005 р.), ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу законності і воно не було свавільним.

Окрім того, у справі Ізмайлов проти Росії (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити особистий і надмірний тягар для особи.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи та інші) свідчать про те, що клопотання є обґрунтованим, кореспондується з положеннями ч. 3 ст. 132 КПК України та підлягає задоволенню для досягнення мети регламентованої ч. 1 ст. 234 цього Кодексу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1-2, 7-29, 223, 234-236, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку на тіньового офісі імпортера ТОВ «Будтрадиції» де декларантом виступає ПП «Імпекс Логістк» за адресою: м. Київ, вул. Маршала Тимошенко, 6, кв. 79, з метою виявлення, вилучення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення, а саме: документи бухгалтерського та податкового обліку ТОВ "Будтрадиції"; реєстраційні, установчі та звітні документи; документи про функціонування банківських рахунків; підроблені документи фінансово-господарської діяльності, а також інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій; бухгалтерські та фінансово-господарські документи підприємств-контрагентів; документи «тіньового» бухгалтерського обліку та інші документи, які відображають фактичні обставини здійснення господарської діяльності; документи, які свідчать про ухилення від сплати податків ТОВ "Будтрадиції"; підроблені фінансово-господарські документи ТОВ "Будтрадиції" по операціям з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, в тому числі ТОВ «Бат Трейд Ліга» (код ЄДРПОУ 38465585), ТОВ «Трак Сервіс Плюс» (код ЄДРПОУ 37012734), ТОВ «МК КОМ» (код ЄДРПОУ 36470478), ТОВ «Лайк Трест» (код ЄДРПОУ 38389211), ПП «Некс Трейд» (код ЄДРПОУ 36856419); печатки, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери на яких здійснюється складання підроблених документів, електронні носії інформації, мобільні телефони, які використовуються для здійснення злочинної діяльності; інші знаряддя створених мнимих фінансових та господарських операцій; кошти та інше майно здобуте злочинним шляхом, документи які можуть містити відомості про фактичні обставини виплати не облікованої заробітної плати робітникам підприємства, документи «тіньового» бухгалтерського обліку необхідні для встановлення осіб, причетних до організації незаконної діяльності по ухиленню від сплати податків ТОВ "Будтрадиції", та визначення обсягу вини кожного з учасників; документи, які стосуються декларанта ПП "Імпекс Логістік" (код ЄДРПОУ 33342027); документи «тіньового» бухгалтерського обліку та інші документи, які відображають фактичні обставини здійснення господарської діяльності; печатки підприємств, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери на яких здійснюється складання підроблених документів, електронні носії інформації, мобільні телефони, які використовуються для здійснення злочинної діяльності; грошові кошти та інше майно здобуте злочинним шляхом, а також інші предмети та документи, які забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, є обов`язковою і підлягає безумовному виконанню на всій території України.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення22.06.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу63910962
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016101040000065 від 25.04.2016, за ознаками злочину, передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України

Судовий реєстр по справі —755/9663/16-к

Ухвала від 23.06.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Дзюба О. А.

Ухвала від 22.06.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Дзюба О. А.

Ухвала від 22.06.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Дзюба О. А.

Ухвала від 22.06.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Дзюба О. А.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 13.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 08.11.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 08.11.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 08.11.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 08.11.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні