Постанова
від 15.10.2009 по справі 8/254-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2009 р. № 8/254-08

Вищий господарський с уд України у складі колегії суддів:

головуючого Бакуліної С.В.,

суддів : Глос О.І.,

Олійника В.Ф.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали касаційного подання Першого заступника прокур ора Київської області в інте ресах держави в особі: Інспек ції державного архітектурно -будівельного контролю в Киї вській області (далі - Інспе кція), Білоцерківської міськ ої ради Київської області

на рішення від 04.06.2008 року

у справі № 8/254-08

господарського суду Київської області

за позовом 1. Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1;

2. Фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_2

до 1. Гаражного коопер ативу “Лада”;

2. Білоцерківського міжміського бюро технічної інвентаризації

про визнання права власності

в судовому засіданні взяли участь представники :

від позивача-1:

від позивача-2: не з' явились

не з' явились

від відповідача-1:

від відповідача-2:

від прокуратури:

від Інспекції:

від Білоцерківської міськ ради: не з' явились

не з' явились

Рудак О.В. (прокурор відділу Генеральної прокуратури Укр аїни)

Чекомасова Н.Б. (довіреність № 7/10-2069 від 12.10.09р.)

Харабет О.І. (довіреність №1-7- 922 від 05.03.2009р.)

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарсько го суду Київської області (су ддя Чорна Л.В.) від 04.06.2008 року по с праві № 8/254-08 позов задоволено; в изнано право спільної сумісн ої власності за фізичною осо бою - підприємцем ОСОБА_1 т а ОСОБА_2 на нежитлові буд івлі - зблоковані гаражі бокс и №1308, 1307, 1306, що зазначені в плані л ітерою “А”, загальною площею 115,9м2, з оглядовою ямою 6,7м 2, зблоковані гаражі №1309, 1310, 1311, щ о зазначені на плані літерою “А”, загальною площею 114,8м2 , з оглядовою ямою 5,1м2, гара ж №1319, що позначений в плані літ ерою “А”, загальною площею 25,2м 2, з оглядовою ямою 5,2м2, г араж №1288, що зазначений на план і літерою “А”, загальною площ ею 26,6м2, з погребом загальн ою площею 12,3м2 і оглядовою ямою 4,4м2, які знаходяться з а адресою: м. Біла Церква, вул. М олодіжна, 19а; зобов' язано Біл оцерківське міжміське бюро т ехнічної інвентаризації зар еєструвати право власності н а нежитлові будівлі - зблоков ані гаражі бокси №1308, 1307, 1306, що заз начені в плані літерою “А”, за гальною площею 115,9м2, з огля довою ямою 6,7м2, зблоковані гаражі №1309, 1310, 1311, що зазначені на плані літерою “А”, загальною площею 114,8м2, з оглядовою ям ою 5,1м2, гараж №1319, що позначе ний в плані літерою “А”, загал ьною площею 25,2м2, з оглядов ою ямою 5,2м2, гараж №1288, що заз начений на плані літерою “А” , загальною площею 26,6м2, з по гребом загальною площею 12,3м 2 і оглядовою ямою 4,4м2, як і знаходяться за адресою: м. Бі ла Церква, вул. Молодіжна, 19а.

В касаційному поданні Перш ий заступник прокурора Київс ької області просить скасува ти рішення Господарського су ду Київської області від 04.06.2009 р оку, справу направити на нови й розгляд, посилаючись на пор ушення норм матеріального та процесуального права, а саме : ст.301 Закону України “Про планування і забудову терито рій”, ч.3 ст.18, ст.ст.7, 12, 24 Закону Укр аїни “Про основи містобудува ння”, ст.10 Закону України “Про архітектурну діяльність”, с т.ст.331, 376 ЦК України.

Відзиву на касаційне подан ня сторони не надіслали.

Сторони не скористались на даним процесуальним правом н а участь у засіданні суду кас аційної інстанції.

Заслухавши пояснення по ка саційному поданню прокурора відділу Генеральної прокура тури України, який підтримав викладені в ньому доводи, пер евіривши правильність засто сування норм матеріального т а процесуального права місце вим господарським судом, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України приходить до висновку, що касаційне под ання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фізичні особи - підприємці ОСОБА_1 і ОСОБА_2 зверну лись до суду з позовними вимо гами до Гаражного кооператив у “Лада” та Білоцерківського МБТІ про визнання права спіл ьної сумісної власності на н ежитлові будівлі - зблокова ні гаражі бокси, мотивуючи св ою позицію тим, що самочинна п еребудова гаражів на виділен их їм в гаражному кооператив і місцях була здійснена для з більшення рентабельності ді яльності підприємців за влас ний рахунок та власними сила ми. Нормативно позов обґрунт овано посиланням на ст.328, ч.ч.1, 2 ст.331, ч.1, ч.3 ст.376, ч.1 ст.368 ЦК України .

Задовольняючи позов, суд пе ршої інстанції виходив із об ґрунтованості позовних вимо г, оскільки позивачі без відп овідної проектно-кошторисно ї документації і дозволу від повідних органів, за власний рахунок та власними силами з робили самочинне будівництв о, та вмотивував такий виснов ок посиланням на ст.ст. 328, 355, 368 ЦК України, положення Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно (п.1 ст.4, п.4 ст.5, ст.7, п.5 Прикінц евих положень цього Закону).

Проте, дійшовши такого висн овку суд не з' ясував дійсни х обставин спору, і, зокрема, щ одо наявності умов, встановл ених законом для визнання пр ава власності на самочинно з будоване нерухоме майно за р ішенням суду.

Разом з цим, місцевий суд не звернув уваги на вимоги абза цу 2 ч.2, ч.3 ст.331 ЦК України, відпов ідно до яких право власності на новостворене нерухоме ма йно виникає з моменту його пр ийняття до експлуатації, якщ о прийняття цього майна до ек сплуатації передбачено дого вором або законом. До заверше ння будівництва (створення м айна) особа вважається власн иком матеріалів, обладнання тощо, які були використані в п роцесі цього будівництва (ст ворення майна).

Необхідність прийняття за кінчених будівництвом об' є ктів в експлуатацію в порядк у, встановленому Кабінетом М іністрів України, передбачен а ч.3 ст.18 Закону України “Про ос нови містобудування”.

Так, відповідно до постанов и Кабінету Міністрів України “Про порядок прийняття в екс плуатацію закінчених будівн ицтвом об' єктів” від 22 верес ня 2004 року №1243 прийняття в експл уатацію закінчених будівниц твом об' єктів полягає у під твердженні державними прийм альними комісіями готовност і до експлуатації закінчених будівництвом об' єктів. За р езультатами роботи державно ї приймальної комісії склада ється акт про прийняття в екс плуатацію закінченого будів ництвом об' єкта. Акт держав ної приймальної комісії підл ягає затвердженню у 15-денний с трок органом виконавчої влад и чи органом місцевого самов рядування, що утворив цю комі сію, та реєструється в інспек ції державного архітектурно -будівельного контролю, яка в идала дозвіл на виконання бу дівельних робіт.

Одночасно слід зазначити, щ о відповідно до ст.24 Закону Ук раїни “Про планування і забу дову територій” фізичні та ю ридичні особи, які мають намі р здійснити будівництво об' єктів містобудування на земе льних ділянках, що належать ї м на праві власності чи корис тування, зобов' язані отрима ти від виконавчих органів ві дповідних рад, Київської та С евастопольської міських дер жавних адміністрацій, у разі делегування їм таких повнов ажень відповідними радами, д озвіл на будівництво об' єкт а містобудування.

Статтею 29 цього Закону пере дбачено, що здійснення будів ельних робіт на об' єктах мі стобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а та кож здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним буді вництвом і передбачає відпов ідальність згідно із законод авством.

В порушення вимог ст.ст.4, 38, 43 Г ПК України щодо всебічного, п овного і об' єктивного розгл яду всіх обставин справи, суд ом не було з' ясовано обстав ин, пов' язаних з належним пр ийняттям спірного об' єкту н ерухомості до експлуатації у встановленому порядку.

Крім того, згідно з Тимчасов им положенням про порядок де ржавної реєстрації прав влас ності на нерухоме майно, затв ердженим наказом Міністерст ва юстиції України від 7 лютог о 2002 року №7/5, підприємства бюро технічної інвентаризації зд ійснюють державну реєстраці ю прав власності на нерухоме майно у межах визначених адм іністративно-територіальни х одиниць.

Вирішуючи спір, місцевий су д не звернув увагу на те, що Бі лоцерківське МБТІ відповідн о до вищезазначеного положен ня здійснює лише реєстрацію прав власності на нерухоме м айно, а відтак не може бути від повідачем у справі за позово м Фізичних осіб - підприємці в ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання права власності.

Як вбачається з касаційног о подання, ухвалене в даній сп раві рішення господарського суду стосується прав Інспек ції Державного архітектурно -будівельного контролю в Киї вській області, яка здійснює державний архітектурно-буді вельний контроль та нагляд з питань будівництва, містобу дування та архітектури (ст.10 З акону України “Про архітекту рну діяльність”), а також прав Білоцерківської міської рад и Київської області (ст.ст.7, 12, 24 Закону України “Про основи м істобудування”), що зумовлює їх участь в судовому процесі по даній справі.

Прийняття судом рішення, що стосується прав і обов' язк ів осіб, які не були залучені у справі, є безумовною підстав ою для скасування рішення го сподарського суду на підстав і п.3 ч.2 ст.11110 ГПК України.

Пленум Верховного Суду Укр аїни у п.1 постанови “Про судов е рішення” від 29 грудня 1976 року №11 роз' яснив, що обґрунтован им визнається рішення суду, в якому повно відображені обс тавини, що мають значення для справи, висновки суду про вст ановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відпо відають дійсності і підтверд жуються достовірними доказа ми, дослідженими в судовому з асіданні.

Під час нового розгляду спр ави господарському суду перш ої інстанції необхідно враху вати викладене, всебічно і по вно встановити всі фактичні обставини справи на підставі об' єктивної оцінки наявних у ній доказів, з' ясувати дій сні права та обов' язки стор ін, і залежно від встановлено го, правильно застосувати но рми матеріального права, що п ідлягають застосуванню до сп ірних правовідносин та ухвал ити законне й обґрунтоване р ішення.

За таких обставин ухвалене у даній справі судове рішенн я не можна визнати законним й обґрунтованими, у зв' язку з чим воно підлягає скасуванн ю з передачею справи на новий розгляд до суду першої інста нції.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117 , 1118, п.3 ч.1 ст.1119, ч.1, п.3 ч.2 ст.111 10, ст. 11111 Господарського процесуального кодексу Укра їни, Вищий господарський суд України,-

П О С Т А Н О В И В:

Касаційне подання пер шого заступника прокурора Ки ївської області на рішення Г осподарського суду Київсько ї області від 04.06.2008 року у справ і

№ 8/254-08 задовольнити.

Рішення Господарського су ду Київської області від 04.06.2008 р оку у справі № 8/254-08 - скасувати .

Справу № 8/254-08 направити до Гос подарського суду Київської о бласті на новий розгляд.

Головуючий-суддя С.Бакуліна

С у д д і О.Глос

В.Олійник

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення15.10.2009
Оприлюднено05.12.2009
Номер документу6451256
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/254-08

Постанова від 15.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

Ухвала від 09.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С.В.

Ухвала від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 19.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 15.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 23.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 02.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 18.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні