Ухвала
від 08.02.2017 по справі 922/3918/16
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

"08" лютого 2017 р. Справа № 922/3918/16

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Барбашова С.В., суддя Істоміна О.А., суддя Пушай В.І.

розглянувши апеляційну скаргу Пересічанської селищної ради Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне (вх. №446 Х/3) та апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Березовка", м. Харків (вх. №447 Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 у справі №922/3918/16

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Березовка", м. Харків

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Пересічанська селищна рада Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне

до Приватного акціонерного товариства "КОЛОС.", смт. Пересічне, Дергачівського району Харківської області

про знесення (демонтаж) залізничної гілки, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Березовка" звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Колос", смт. Пересічна, Харківська область, в якому просив суд:

- визнати самочинним будівництвом частину нерухомого майна ПРАТ "КОЛОС." (код ЄДРПОУ 30753688), а саме залізничні гілки №1 та № 2, які входять у склад нерухомого майна - маслоекстракційного заводу по насінню соняшника, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівській район, смт. Пересічна, вулиця Центральна, будинок 1 та примикає до ходової колії ТОВ “Березовка” (код ЄДРПОУ 38771704), яка входить до складу нерухомого майна - під'їзна залізнична колії, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівський район, сщ. Березівське, вул. Березівська, будинок 1 Б;

- зобов'язати Приватне акціонерне товариства "КОЛОС." (код ЄДРПОУ 30753688) знести (демонтувати) залізничні гілки №1 та №2, які входять у склад нерухомого майна - маслоекстракційного заводу по насінню соняшника, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівській район, смт. Пересічна, вулиця Центральна, будинок 1 та примикають до ходової колії І ТОВ “Березовка” (код 38771704), яка входять до складу нерухомого майна - під'їзної залізничної колії, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівський район, сщ. Березівське, вул. Березівська, будинок 1 Б.

Ухвалою господарського суду від 10.01.2017 до участі у даній справі залучено Пересічанську селищну раду Дергачівського району Харківської області, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

18.01.2017 позивач надав суду доповнення доповнення до позовної заяви (вх.№1613), в яких просив доповнити позовні вимоги після слова "залізничної гілки № 1 та № 2 наступним "а саме стрілочного переводу № і довжиною 42 погонних метри та стрілочного переводу № 2 довжиною 37,5 погонних метри", та викласти позовні вимоги у такій редакції:

- визнати самочинним будівництвом частину нерухомого майна ПрАТ "КОЛОС." (код ЄДРПОУ 30753688), а саме залізничні гілки № 1 та № 2, а саме стрілочного переводу № 1 довжиною 42 погонних метри та стрілочного переводу № 2 довжиною 37,5 погонних метри, які входять у склад нерухомого майна - маслоекстракційного заводу по насінню соняшника, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівській район, смт. Пересічна, вулиця Центральна, будинок 1 та примикає до ходової колії І ТОВ "Березовка" (код ЄДРПОУ 38771704), яка входить до складу нерухомого майна - під'їзна залізнична колії, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівський район, смт. Березівське, вул. Березівська, будинок 1 Б;

- зобов'язати Приватне акціонерне товариства "КОЛОС." (код ЄДРПОУ 30753688) знести (демонтувати) залізничні гілки № 1 та № 2, гілки № 1 та № 2, а саме стрілочного переводу № 1 довжиною 42 погонних метри та стрілочного переводу № 2 довжиною 37,5 погонних метри, які входять у склад нерухомого майна - маслоекстракційного заводу по насінню соняшника, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівській район, смт. Пересічна, вулиця Центральна, будинок 1 та примикають до ходової колії ТОВ "Березовка" (код 38771704), яка входять до складу нерухомого майна - під'їзної залізничної колії, що знаходиться за адресою Харківська область, Дергачівський район, сщ. Березівське, вул. Березівська, будинок 1 Б.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 по справі №922/3918/16 (суддя Присяжнюк О.О.) у позові відмовлено.

07.02.2017 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Пересічанська селищна рада Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне із даним рішення не погодилась, звернулась до Харківського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою (вх. №446 Х/3), в якій посилаючись на порушення та неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить рішення Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 по справі №922/3918/16 скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити повністю. Судові витрати третя особа просить покласти на відповідача. Також Пересічанська селищна рада Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне звернулась до суду з клопотанням про відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги.

Одночасно, від Товариства з обмеженою відповідальністю "Березовка", м. Харків надійшла апеляційна скарга, в якій позивач також не погоджується із рішенням суду першої інстанції у даній справі, та вважає, що судом невірно застосовані норми матеріального права та порушені норми процесуального права, неповно з'ясовані обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, в зв'язку з чим просить рішення Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 у справі №922/3918/16 скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити, а також просить судові витрати, пов'язані із розглядом справи покласти на відповідача.

Перевіривши матеріали справи та матеріали поданих третьою особою і позивачем апеляційних скарг, заслухавши думку судді-доповідача у відповідності до частини 2 статті 93 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи поважність причин пропуску третьою особою строку на апеляційне оскарження (1 день), колегія суддів дійшла висновку, що клопотання Пересічанської селищної ради Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне підлягає задоволенню, пропущений третьою особою строк подання апеляційної скарги має бути відновлено, а подані матеріали є достатніми для прийняття апеляційних скарг до провадження.

Згідно частини другої статті 99 Господарського процесуального кодексу України апеляційний господарський суд користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до частини другої статті 58 Господарського процесуального кодексу України суддя має право об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, у яких беруть участь ті ж самі сторони, в одну справу, про що зазначається в ухвалі про порушення справи або в рішенні.

Пунктом 11 частини першої статті 65 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вчиняє інші дії, спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи.

Враховуючи зазначені норми, колегія суддів дійшла висновку про необхідність об'єднати в одне провадження апеляційні скарги Пересічанської селищної ради Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне (вх. №446 Х/3) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Березовка", м. Харків (вх. №447 Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 у справі №922/3918/16 для їх подальшого спільного розгляду, що дасть можливість досягти процесуальної економії, ефективніше використати процесуальні засоби для відновлення порушеного права, а також унеможливити винесення різних рішень за однакових обставин.

Керуючись статтями 53, 86, 93, 94, 98 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

1. Клопотання Пересічанської селищної ради Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне про відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження задовольнити.

2. Прийняти апеляційні скарги Пересічанської селищної ради Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне та Товариства з обмеженою відповідальністю "Березовка", м. Харків до провадження.

3. Об'єднати в одне провадження апеляційні скарги Пересічанської селищної ради Дергачівського району Харківської області, смт. Пересічне (вх. №446 Х/3) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Березовка", м. Харків (вх. №447 Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 18.01.2017 у справі №922/3918/16 та призначити їх до спільного розгляду на "28" лютого 2017 р. о 10:30 год. у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, каб. №118.

4. Учасникам процесу не пізніше ніж за три дні до початку судового засідання надати суду апеляційної інстанції відзиви на апеляційні скарги в порядку ст. 96 ГПК України або письмові пояснення з посиланням на відповідні норми чинного законодавства в обґрунтування своєї позиції у справі.

5. Викликати в судове засідання представників учасників процесу з належним чином оформленими повноваженнями. Про неможливість прибуття представників обов'язково письмово повідомити суд.

6. Попередити учасників процесу, що у разі неявки представників у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів справа може бути розглянута за наявними в ній матеріалами.

Головуючий суддя Барбашова С.В.

Суддя Істоміна О.А.

Суддя Пушай В.І.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.02.2017
Оприлюднено14.02.2017
Номер документу64622816
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3918/16

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 06.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 28.08.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Постанова від 11.05.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 04.04.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 02.03.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Ухвала від 08.02.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Рішення від 18.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні