Рішення
від 08.02.2017 по справі 923/1323/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2017 року Справа № 923/1323/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Гридасова Ю.В. при секретарі Головльовій Є.С., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Херсонської філії ПАТ "Укртелеком", м. Херсон,

до Управління праці та соціального захисту населення Горностаївської районної державної адміністрації, смт. Горностаївка Херсонської області,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 управління Державної казначейської служби України у Херсонській області, м. Херсон,

про стягнення 5589 грн. 50 коп.,

за участю представників:

позивача - ОСОБА_2, представник, дов. № 1304 від 12.12.16р.;

відповідача - не прибув;

третьої особи - не прибув.

Позивач звернувся до господарського суду Херсонської області з позовною заявою у якій просить стягнути з відповідача 5589,50грн. основного боргу за надані телекомунікаційні послуги громадянам та організаціям, що мають пільги. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на положення ч. 3, ч. 4 ст. 11, ч. 1, ч. 2 ст. 509, ст. 526, ст. 530, Цивільного кодексу України, абз. 2 ч. 1 ст. 175, ст. 193 Господарського кодексу України, ч. 3 ст. 63 Закону України Про телекомунікації .

Представник позивача в ході судового засідання підтримав вимоги, викладені у позовній заяві.

Представники відповідача та третьої особи, належним чином повідомлені про час, дату і місце проведення судового засідання, не скористались своїм правом на участь у вирішенні спору, відповідно до письмових заперечень (відзиву) на позовну заяву, відповідач заперечує проти позовних вимог посилаючись на наступні обставини. Законом України Про Державний бюджет України на 2015 рік передбачались видатки на надання пільг на послуги зв'язку пільговим категоріям громадян, визначених законодавством. Управлінням соціального захисту населення Горностаївської районної державної адміністрації здійснюється відшкодування за надання пільг на послуги зв'язку пільговим категоріям громадян відповідно до Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 року № 256. Кошторисними призначеннями на 2015 рік із змінами по КФК 090214 Надання пільг на послуги зв'язку пільговим категоріям громадян було передбачено 37375,69 грн. Фактично прийнято розрахунків до відшкодування та зареєстровано бюджетні фінансові зобов'язання в органах державного казначейства на загальну суму 34056,27 грн., профінансовано та проплачено на суму 34737,48 грн. Через недостатність фінансування виникла кредиторська заборгованість в сумі 2638,21 грн. Відповідно до статті 102 Бюджетного кодексу України виплати на надання пільг на послуги зв'язку пільговим категоріям громадян здійснюються за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту. В Законі України Про Державний бюджет України на 2016 рік відповідні видатки у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не були передбачені, тому погашення заборгованості не можливе, та відсутня підстава для реєстрації бюджетних зобов'язань.

Третя особа не представила відзив на позовну заяву, у зв'язку з чим справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні 08.02.17 оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

Публічне акціонерне товариство Укртелеком (надалі за текстом рішення - Позивач) є оператором телекомунікацій, який надає телекомунікаційні послуги споживачам відповідно до вимог Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України Про телекомунікації , Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 № 295, інших законодавчих актів України.

Відповідно до п. 3 ст. 63 Закону України Про телекомунікації та п. 63 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою КМУ № 295 від 11.04.2012, споживачам, які мають установлені законодавством України пільги з їх оплати, телекомунікаційні послуги надаються операторами, провайдерами телекомунікацій відповідно до законодавства України.

Згідно з п. 63 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 № 295 визначено, що встановлені законами пільги з оплати послуг зв'язку надаються споживачеві відповідно до законодавства за місцем його проживання з дня пред'явлення ним документа, що підтверджує право на пільги. У відповідності до ст. 19 Закону України Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії , який визначає правові засади формування та застосування державних соціальних стандартів і нормативів, спрямованих на реалізацію закріплених Конституцією України та законами України основних соціальних гарантій, встановлено, що пільги щодо оплати житлово- комунальних, транспортних послуг і послуг зв'язку та критерії їх надання визначаються виключно законами України.

Законом України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу від 22.10.1993 р № 3551-XII, Законом України Про жертви нацистських переслідувань від 23.03.2000 № 1584-ІІІ, Законом України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи від 28.02.1991 № 796-ХІІ, Законом України Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист від 24.03.1998 р. № 203/98-ВР та Законом України Про охорону дитинства від 26.04.2001 ]||№ 2402-ІІІ встановлені пільги з оплати за послуги зв'язку для категорій осіб, визначених цими законами.

У період 01.01.2015 р. по 31.12.2015 р. Херсонська філія Позивача надавала послуги пільговим категоріям абонентів, які проживають на території смт. Горностаївка. Сума заборгованості Відповідача - Управління праці та соціального захисту населення Горностаївської районної державної адміністрації, за розрахунком позивача, становить 5589,50 грн., що підтверджується щомісячними звітами щодо послуг, наданих особам, які мають право на відповідні пільги (розрахунки видатків на відшкодування витрат, пов'язаних з наданням пільг за вказаний вище період, аркуші справи 7 - 11).

Згідно із ст. 87 Бюджетного кодексу України видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення належать до видатків, що здійснюються з Державного бюджету України. При цьому порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим визначаються Кабінетом Міністрів України (ч. 2 ст. 97 Бюджетного кодексу України).

Крім того відповідно до пп. б п. 4 ч. 1 ст. 89 та ст. 102 Бюджетного кодексу України, видатки на відшкодування вартості послуг наданих пільговим категоріям громадян здійснюються з місцевих бюджетів за рахунок коштів, які надходять з державного бюджету України (субвенцій з державного бюджету України) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256 (надалі за текстом рішення - Постанова), затверджено Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення на рахунок субвенцій з державного бюджету (надалі за текстом рішення - Порядок), встановлено механізм фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення компенсаційних виплат за вказані пільги окремих категорій громадян за рахунок субвенцій з державного бюджету. Зокрема, п. 2 Постанови визначено, що головні розпорядники коштів місцевих бюджетів здійснюють розрахунки з постачальниками послуг на підставі поданих ними щомісячних звітів щодо послуг, наданих особам, які мають право на відповідні пільги.

Пунктом 3 Порядку визначено, що головними розпорядниками коштів місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціальною захисту населення е керівники головних управлінь, відділів та інших самостійних структурних підрозділів місцевих держадміністрацій, виконавчих органів рад, до компетенції яких належать питання праці та соціального захисту населення (далі - головні розпорядники коштів).

Пунктом 5 Порядку визначено, що головні розпорядники коштів місцевих бюджетів щомісяця готують інформацію про фактично нараховані суми та акти звіряння розрахунків за надані послуги з підприємствами - надавачами відповідних послуг і надсилають їх фінансовим органам райдержадміністрацій, виконкомів міських рад (міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення):

до 22 числа місяця, що настає за звітним. - щодо пільг з послуг зв'язку, зокрема безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з придбанням відповідних стаціонарних абонентських терміналів.

Відповідно до пункту 6 Порядку фінансові органи районних держадміністрацій, виконкомів міських рад (міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення) на підставі актів звіряння , зазначених у пункті 5 цього Порядку, щомісяця готують реєстри нарахованих сум та подають їх Міністерству фінансів Автономної Республіки Крим, фінансовим органам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, управлінням Державної казначейської служби в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі:

до 25 числа місяця, що настає за звітним, - щодо пільг з послуг зв'язку, зокрема безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з придбанням відповідних стаціонарних абонентських терміналів.

Відповідно до пункту 8 Порядку отримані місцевими бюджетами суми субвенцій перераховуються протягом одного операційного дня на рахунки головних розпорядників коштів, відкриті в територіальних управліннях Державної казначейської служби, для здійснення відповідних видатків.

ОСОБА_1 розпорядники коштів місцевих бюджетів здійснюють у п'ятиденний строк розрахунки з постачальниками відповідних послуг і ведуть облік за видами пільг населенню, в тому числі на оплату пільг з послуг зв'язку, зокрема безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з придбанням відповідних стаціонарних абонентських терміналів.

ОСОБА_1 розпорядником коштів у межах своїх повноважень на території Горностаївського району Херсонської області є Управління праці та соціального захисту населення Горностаївської районної державної адміністрації (надалі за текстом рішення - Відповідач). Управлінням соціального захисту населення Горностаївської районної державної адміністрації здійснюється відшкодування за надання пільг на послуги зв'язку пільговим категоріям громадян відповідно до Порядку.

Відповідно до положень ст. 526 Цивільного кодексу України (435-4) "зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться".

Враховуючи викладене, відсутність бюджетних коштів не виправдовує бездіяльність замовника і не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення договірного зобов'язання (див. постанову Вищого господарського суду України від 23.08.2012 № 15/5027/715/2011). Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 15.05.2012 № 11/446 та в рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України" від 18.10.2005.

З огляду на вказані обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, а заперечення відповідача проти позову не приймаються судом до уваги.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Управління праці та соціального захисту населення Горностаївської районної державної адміністрації (ідентифікаційний код - 03198209, адреса - вул. Набережна, 2 смт. Горностаївка Херсонська область, 74600) на користь Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Херсонської філії ПАТ "Укртелеком" (ідентифікаційний код - 21560766, адреса - 73000, місто Херсон, проспект Ушакова, 41) 5589грн.50коп. основного боргу, 1378грн.00коп. витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

(Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом).

Повне рішення складено 13 лютого 2017 р.

Суддя Ю.В. Гридасов

Дата ухвалення рішення08.02.2017
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64679874
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5589 грн. 50 коп

Судовий реєстр по справі —923/1323/16

Постанова від 10.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 02.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 06.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 06.06.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 29.05.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 26.04.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 01.03.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Рішення від 08.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 19.01.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні