Ухвала
від 13.02.2017 по справі 522/18975/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/18975/16-к

1-кс/522/2312/17

У Х В А Л А,

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2017 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси Терзі І.Г., при секретарі Десятник Д.В., за участю прокурора Жуковського Ю.О., розглянувши клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 3 Жуковського Ю.О., про надання тимчасового доступу до речей та документів,-

В С Т А Н О В И В:

Як вбачається з клопотання прокурора, у провадженні слідчого відділу Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження №12014160330001088 відомості про яке 31.10.14 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4, 5 ст. 191, ст. 356 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 19.12.14 до чергової частини Комінтернівського РВ ГУМВС України в Одеській області, надійшло колективне звернення від інвесторів ЖК Ступені , щодо шахрайських дій з боку забудовників в особі ТОВ Чорноморська будівельна група та ДП Маккенлі у будівництві 3 та 4 корпусів ЖК Ступені , яке розташоване за адресою село Фонтанка вулиця Центральна, 25 Комінтернівського району Одеської області.

Так, службові особи ТОВ Чорноморська будівельна група та ДП Маккенлі в односторонньому порядку припинили виконання своїх зобов'язань щодо будівництва 3 та 4 корпусів ЖК Ступені по вулиці Центральній, 25, в селі Фонтанка Комінтернівського району Одеської області. Вказані дії службових осіб ТОВ Чорноморська будівельна група та ДП Маккенлі призвели до прострочення строків здачі об'єктів в експлуатацію та передачу їх у власність інвесторів.

В ході проведення досудового розслідування та проведення допиту інвесторів, які стали потерпілими, стало відомо, що приблизно, починаючи з 2009-2010 років на території Фонтанської сільської ради Одеської області, було почато будівництво нового житлового комплексу Ступені , будівельна адреса якого: Одеська обл., Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Центральна, 25. Проект будівництва передбачав будівництво чотирьох багатоквартирних будинків. Замовником забудови виступало Дочірнє підприємство Маккенлі (код ЄДРПОУ 31976757, юридична адреса: 65012, м. Одеса, вул. Новощепний ряд, 2, тел./факс 728-19-16).

Для здійснення, будівництва об'єктів ДП Маккенлі залучало кошти інвесторів із числа фізичних осіб. Відповідно до умов укладених Договорів купівлі-продажу майнових прав, по завершенню будівництва кожен мав отримати у власність нерухоме майно - а саме визначену договором квартиру.

Відповідно до умов п. 3.3. Договору, плановий строк закінчення будівництва Об'єкта будівництва та введення в експлуатацію встановлюється: 4-ий квартал 2013 року.

Інвестора виконали свої зобов'язання за Договором в повному обсязі та сплатили на рахунок відповідача визначену Договором суму грошових коштів в повному обсязі, що підтверджується відповідними квитанціями Банку та довідкою ДП Маккенлі про сплату грошових коштів

На сьогоднішній день, як вбачається із відкритих джерел інформації, зокрема із офіційного веб-сайту державної архітектурно-будівельної інспекції України (http://asdev.com.ua) Дочірнім підприємством Маккенлі подані, а державною архітектурно-будівельною інспекцією зареєстровані декларації про готовність об'єкта до експлуатації, при цьому підкреслюємо, що станом на сьогоднішній день роботи, обумовлені інвестиційними договорами не завершені в повному обсязі, а будинки не придатні для передачі їх у власність інвесторів. Залишаються не виконаними роботи з газо -, водопостачання та водовідведення, благоустрою прибудинкової території, а також деякі інші роботи, які можуть бути виконані підрядником й після здачі об'єкту в експлуатацію. Проте, не зважаючи на викладене, забудовник в односторонньому порядку припинив виконання своїх зобов'язань за Договорами та починаючи з травня і по даний час на об'єкті будівництва не проводиться жодних робіт, охорона з об'єкту будівництва знята, а представники забудовника фактично зникли та не виходять на зв'язок.

Перелічені вище особи залучили грошові кошти інвесторів на протязі тривалого періоду часу, для нібито здійснення будівельних робіт на об'єкті будівництва. Кошти залучались в тому розмірі, який дозволяв забудовникові закінчити почате будівництво у визначені умовами Договорів строки та здійснити таке будівництво належної якості та у повному обсязі, згідно умов Договору. Проте, отримавши кошти від інвесторів зокрема, керівництво ДП Маккенлі , не пояснюючи причин, припинивши виходити на зв'язок, згорнуло проведення усіх робіт, залишивши будинки ЖК Ступені в недобудованому стані. Таким чином, інвестора вважають, що кошти, які були передані інвесторами забудовникові, не були використані ДП Маккенлі в повному обсязі за цільовим призначенням та їх решта, яка не була використана в процесі будівництва, була ймовірно незаконно привласнена посадовими особами ДП Маккенлі , чим зазначені посадові особи завдали інвесторам значної майнової шкоди, так як об'єкт будівництва кинутий забудовником в недобудованому стані та фактично не переданий інвесторам у власність, відповідно до умов Договору. Ймовірно, бажаючи скрити сліди злочину, посадові особи ДП Маккенлі , здали зазначені об'єкти в експлуатацію, проте припинили здійснювати будівництво.

Таким чином, зазначені особи, на думку інвесторів, перебуваючи у змові, здійснили збір коштів, шляхом введення в оману фізичних осіб, для будівництва житлового комплексу Ступені , та досягнувши своєї мети (збір коштів), припинили здійснювати будівництво об'єкту і залишили його в недобудованому стані та на даний час, уникаючи спілкування із інвесторами, ймовірно намагаються зникнути із території України про що свідчить факти припинення роботи офісу ДП Маккенлі , звільнення працівників з роботи, зупинка проведення робіт, відсутність на будівельному майданчику будь-яких працівників та будівельної техніки, відсутність охорони на об'єкті будівництва та знаходження засновника постійно поза межами території України.

В ході досудового розслідування встановлено, що інвестори здійснювали оплату грошових коштів на рахунок ДП Маккенлі код ЄДРПОУ 31976757, номер рахунку на який надходили грошові кошти №26003500801 відкритий в АБ Порто-Франко МФО 328180.

Крім того, відповідно даних про банківські рахунки ДП Маккенлі відкрито рахунок №26008014227901 відкритий в ПАТ АЛЬФА-БАНК МФО 300346. З якого відповідно до руху коштів перераховано ТОВ ТД Вікант ЄДРПОУ 31568293 рахунок 26000500059602 відкритий у АТ УкрСиббанк МФО 351005 перераховано кошти у розмірі 94650 грн. у період коли будівельні роботи не виконувались.

Отже, з метою повного всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність у дослідженні перерахування коштів ДП Маккенлі код ЄДРПОУ 31976757 ТОВ ТД Вікант ЄДРПОУ 31568293 рахунок 26000500059602 відкритий у АТ УкрСиббанк МФО 351005, юридична адреса: м. Київ вул. Андріївська, 2/12.

Вважається, що використання отриманих відомостей, для даного кримінального провадження буде мати доказове значення та допоможе перевірити обставини кримінального правопорушення. Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у суспільні відносини.

Беручи до уваги все вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані відомості, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які допоможуть досудовому розслідуванні підтвердити здійснення протиправних дій, та, відповідно, кваліфікації кримінального правопорушення, прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів без виклику особи у володінні якої вони перебувають, оскільки існує загроза їх зміни чи знищення.

У суді прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити у повному обсязі.

Заслухавши прокурора, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Крім того, у судовому засіданні прокурором доведено, що перелічені документи які перебувають у володінні АТ УкрСиббанк МФО 351005, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів не можливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора задовольнити..

Надати прокурорам Одеської місцевої прокуратури № 3 Жуковському Юрію Олександровичу, Богулевському Андрію Володимировичу, Поломаному Юрію Сергійовичу, або за їх дорученням слідчим та оперативному працівникам Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області, тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю, а саме доступ до інформації про рух грошових коштів по поточному рахунку 26000500059602 відкритий у АТ УкрСиббанк МФО 351005, юридична адреса: м.Київ, вул. Андріївська, 2/12.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

13.02.2017

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення13.02.2017
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64687544
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/18975/16-к

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 15.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 15.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 18.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 18.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Кадегроб А. І.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Терзі І. Г.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Терзі І. Г.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Терзі І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні