Ухвала
від 03.03.2017 по справі 522/17258/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/17258/16-к

Провадження по справі № 1-кс/522/4002/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси Іванов В.В., при секретарі Константиновій Х.Ф., за участю слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_1 , про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням, погодженим із прокурором, про накладення арешту на тимчасово вилучені у кримінальному провадженні № 22016160000000083 від 29.03.2016 предмети та документи:

-блок персонального комп'ютера чорного кольору з надписом Spire ;

-планшет IPad 32 GB, ІМЕІ: 013116003345617, serial: DMQH912HDVGH;

-мобільний телефон IPhone 6 , ІМЕІ: 359296068082537, з сім-картою з номером мобільного телефону: НОМЕР_1.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим відділом УСБУ в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 22016160000000083 від 29.03.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-5 ч. 3 КК України.

За матеріалами кримінального провадження, невстановлені особи, що виступають безпосередніми власниками підприємств, зареєстрованих у м. Одесі, які здійснюють фінансово-господарську діяльність на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичних організацій Луганська народна республіка (далі за текстом - ЛНР ) та Донецька народна республіка (далі за текстом ДНР ), здійснюють фінансування тероризму, а саме фінансове і матеріальне забезпечення діяльності незаконних військових формувань та органів влади вищезазначених терористичних організацій.

Згідно повідомлення ГВ КЗЕ УСБУ в Одеській області № 65/3/1-422 від 01.02.2017, на території м. Одеси функціонує ПП ОНІКС-СОФТ (код ЄДРПОУ 32726918), юридична адреса: АДРЕСА_1, офіс якого розташований на першому поверсі будинку № 77 по вул. Базарній у м. Одеса. Директором підприємства є мешканець м. Одеси ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, комерційний директор - ОСОБА_3. Основним видом діяльності ПП ОНІКС-СОФТ є продаж та підтримка обладнання та програмного забезпечення для автоматизації торгового обліку магазинів, ресторанів, тощо. Підприємство є офіційним дистриб'ютором російського програмного забезпечення СуперМаг Плюс , яке розробляється компанією ООО Сервіс плюс . Разом з тим, в Україні є аналоги вказаного програмного продукту, який успішно функціонує в межах роздрібної та оптової торгівлі.

ПП ОНІКС СОФТ здійснює свою діяльність на тимчасово окупованих територіях - в АР Крим та Донецьку, систематично сплачує податки окупаційній владі, підтримуючи терористів та сепаратистів, ухиляється від сплати податків на території України, а також співпрацює напряму з російським підприємством ООО Сервіс-плюс , де закуповує та ввозить на територію України програмне забезпечення та обладнання для автоматизації торгівлі роздрібних мереж.

Так, в м. Сімферополь, на тимчасово окупованій території АР Крим, по вул. Гагаріна, 14А, оф. 315, функціонує офіс ПП ОНІКС-СОФТ , який повністю адмініструється працівниками Одеського офісу підприємства. Сімферопольський офіс зареєстрований за російським законодавством на батька ОСОБА_2 - громадянина ОСОБА_4 Федерації ОСОБА_5, який постійно проживає на території Республіки Молдови (Придністровської Молдавської Республіки). Директором вказаного підприємства є товариш комерційного директора одеського офісу ОСОБА_3 - ОСОБА_6. Відділення займається розповсюдженням та підтримкою програмного забезпечення, яке реалізуються ПП ОНІКС-СОФТ на території АР Крим. Разом з тим усі договори, бухгалтерська та податкова звітність даного відділення готується та візується в одеському офісі ПП ОНІКС-СОФТ . Середньомісячний прибуток сімферопольського офісу компанії складає приблизно 10 тис. доларів США. Після сплати податків російській окупаційній владі, вказані кошти ОСОБА_6 передає готівкою ОСОБА_2, який періодично відвідує з вказаною метою АР Крим. Печатка сімферопольського відділення ПП ОНІКС-СОФТ знаходиться в офісі даного підприємства в м. Одесі. Даною печаткою візуються договори з кримськими клієнтами, які діють в Криму. Крім того, в одеському офісі ПП ОНІКС-СОФТ є окремий журнал, де фіксується чорнова бухгалтерія по роботі з кримськими клієнтами.

Також одеський офіс ПП ОНІКС-СОФТ має діючі договори техпідтримки з мережею магазинів Амстор а також ТОВ Дон-Рітейл , код 39447813, в м. Донецьку, які позиціонують себе як найбільші роздрібні мережі так званої ДНР та контролюються на даний час її функціонерами. Зазначені підприємства оплачують послуги ПП ОНІКС-СОФТ шляхом оплати на банківські рахунки сімферопольського відділення підприємства.

За право вести господарську діяльність на території, окупованій терористичною організацією ДНР , ПП ОНІКС-СОФТ через своїх представників на цій території сплачує представникам ДНР податки, інші обов'язкові платежі, введені терористичною організацією, та добровільні грошові внески на підтримку незаконних військових формувань терористичної організації ДНР .

ОСОБА_2 не вказує та приховує в офіційній бухгалтерській та податковій звітності факт співробітництва з донецькими та кримським клієнтами, факт контролю сімферопольського підприємства, а також всіляко приховує факт сплати податків та інших обов'язкових платежів, в тому числі добровільних, представникам терористичної організації ДНР та російській окупаційній владі в АР Крим.

02.03.2017 старшим слідчим слідчого відділу УСБУ в Одеській області лейтенантом юстиції ОСОБА_7 проведено обшук приміщення, за адресою: АДРЕСА_2 під час якого, виявлені та вилучені вищезазначені речі.

У зв'язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність у накладанні арешту на вказане в клопотання слідчого майно.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі з наведених підстав.

Вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, заслухавши слідчого приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Вилучені предмети та документи, відповідно до ст. 98 ч. 1 КПК України, містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно до ч. 2 ст.167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, пов'язаного з їх незаконним обігом; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 170 КПК України арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно до п.1 ч.2 ст. 170 КПК України метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 170 КПК України треті особи, майно яких може бути арештовано, - особи, які отримали чи придбали у підозрюваної, обвинуваченої чи засудженої особи майно безоплатно або в обмін на суму, значно нижчу ринкової вартості, або знали чи повинні були знати, що мета такої передачі - отримання доходу від майна, здобутого внаслідок вчинення злочину, приховування злочину та/або уникнення конфіскації.

Згідно до п.3 ч.2 ст. 170 КПК України відомості щодо третьої особи повинні бути встановлені в судовому порядку на підставі достатності доказів.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли санкцією статті Кримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному, обвинуваченому, передбачається застосування конфіскації, до підозрюваної, обвинуваченої особи заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

Відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно до ч. 7 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у випадках, якщо існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Згідно до п.2 ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Керуючись ст. ст. 167-173 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_1 - задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучені у кримінальному провадженні № 22016160000000083 від 29.03.2016 предмети та документи:

-блок персонального комп'ютера чорного кольору з надписом Spire ;

-планшет IPad 32 GB, ІМЕІ: 013116003345617, serial: DMQH912HDVGH;

-мобільний телефон IPhone 6 , ІМЕІ: 359296068082537, з сім-картою з номером мобільного телефону: НОМЕР_1.

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_1

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п'яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: Іванов В.В.

03.03.2017

Дата ухвалення рішення03.03.2017
Оприлюднено10.03.2017
Номер документу65168294
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —522/17258/16-к

Ухвала від 30.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 03.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 03.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 03.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 03.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 15.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні