Ухвала
від 06.03.2017 по справі 903/1136/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"06" березня 2017 р. справа № 903/1136/15 Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання - Сердюкова А.О.

за участю:

ОСОБА_1 - представник ОСОБА_2 (дов. від 18.08.2015р.)

Алюніна О.О. - представник ПАТ "ВТБ Банк" (дов. №94 від 25.01.2016р.)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні господарського суду Волинської області скаргу ОСОБА_2 на дії організатора аукціону по справі за заявою ліквідатора ТОВ "Магазин №36" ЛТД про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Волинської області від 28.10.2015 року порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин № 36" ЛТД, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів ТОВ "Магазин № 36" ЛТД.

29.10.2015р. оприлюднено на офіційному сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення справи про банкрутство ТОВ "Магазин № 36" ЛТД.

04.11.2015р. судом винесено постанову про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 28.11.2016р. клопотання ліквідатора - Василюка Ігоря Миколайовича про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД юридичної особи - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" (організатором аукціону з продажу майна боржника) задоволено та визнано організатором аукціону з продажу майна банкрута - Товарну біржу "Центральна Універсальна Біржа" (02660, м.Київ, вул.М.Раскової, 23, офіс 918, код ЄДРПОУ 32592290) учасником провадження у справі №903/1136/15 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин № 36" ЛТД.

20.01.2017р. ОСОБА_2 звернувся до господарського суду з скаргою на дії організатора аукціону.

Ухвалою суду від 24.01.2017р. скарга призначено до розгляду в судовому засіданні.

Ухвалою суду від 06.02.2017р. розгляд скарги ОСОБА_2 на дії організатора аукціону відкдадено та зобов'язано ОСОБА_2 примірник скарги від 20.01.2017р. на дії організатора аукціону направити на адресу Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" (02660, м.Київ, вул.М.Раскової, 23, офіс 918) та надати суду поштові документи в підтвердження вчинення зазначеної дії.

20.02.2017р. на адресу суду від ТБ "Центральна Універсальна Біржа" надійшло повідомлення про те, що скарга ОСОБА_2 на дії організатора аукціону на адресу біржі не надходила, ТБ "Центральна Універсальна Біржа" просить суд відмовити в задоволені скарги ОСОБА_2 на дії організатора аукціону.

20.02.2017р. від ПАТ "ВТБ Банк" надійшли заперечення на скаргу на дії організатора аукціону, в яких кредитор просить суд відмовити в задоволені скарги ОСОБА_2 на дії організатора аукціону.

20.02.2017р. на адресу суду від ліквідатора Василюка І.М. надійшли пояснення по суті скарги на дії організатора аукціону, в яких ліквідатор просить суд відмовити в задоволені скарги ОСОБА_2 на дії організатора аукціону.

Ухвалою суду від 20.02.2017р. розгляд скарги ОСОБА_2 на дії організатора аукціону відкладався.

28.02.2017р. на адресу суду від ліквідатора Василюка І.М. надійшли пояснення по суті скарги на дії організатора аукціону, в яких ліквідатор просить суд відмовити в задоволені скарги ОСОБА_2 на дії організатора аукціону у зв'язку з безпідставністю.

03.03.2017р. від ліквідатора Василюка І.М. надійшло клопотання про розгляд скарги за його відсутністю.

06.03.2017р. на адресу суду від ТБ "Центральна Універсальна Біржа" надійшли заперечення на скаргу на дії організатора аукціону в яких товарна біржа зазначає, що 03.03.2017р. отримано скаргу ОСОБА_2 із скаргою біржі не погоджується вважає її безпідставною та необґрунтованою.

Присутній в судовому засіданні представник ОСОБА_2 заявив клопотання про зміну пункту 3 прохальної частини скарги на дії організатора аукціону та просить пункт 3 викласти у наступній редакції: До моменту визначення справедливої та обґрунтованої ціни зупинити проведення будь-якого аукціону з продажу майна ТОВ "Магазин №36" ЛТД, а саме: магазину з кафе (приміщення з №58-1 по 58-43/літер А-5 / площею 1029,9 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що належить на праві власності ТОВ "Магазин №36" ЛТД та просить суд скаргу задовольнити з врахуванням заявленого клопотання.

Присутній в судовому засіданні представник - ПАТ "ВТБ Банк" з приводу скарги заперечила, просить суд відмовити в її задоволені.

Заслухавши пояснення представника заявника та кредитора, розглянувши скаргу ОСОБА_2 та обгрунтовуючі його документи, суд дійшов до висновку про часткове задоволення скарги. При цьому судом враховано наступні обставини:

Статтею 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю. Оцінка майна державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків, здійснюється обов'язково із залученням суб'єктів оціночної діяльності у порядку, визначеному Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Як визначено ч. 1 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Згідно ст. 57 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" початкова вартість майна визначається арбітражним керуючим. Початкова вартість підлягає зазначенню у договорі на проведення аукціону.

У разі наявності обґрунтованих сумнівів щодо визначеної арбітражним керуючим початкової вартості майна комітет кредиторів або окремий кредитор чи власник майна боржника можуть звернутися до господарського суду з клопотанням про проведення незалежної оцінки.

Господарський суд своєю ухвалою може призначити незалежну оцінку майна боржника за рахунок зацікавлених кредиторів (кредитора), що здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Отже, правом кредитора є, у разі сумнівів щодо визначеної арбітражним керуючим вартості майна, звернутися до суду з клопотанням про проведення незалежної оцінки, підставою для призначення якої є обґрунтовані кредитором доводи щодо невідповідності оцінки майна здійсненої ліквідатором.

На підставі приписів ст.ст. 42, 43, 57 Закону у їх сукупності клопотання ОСОБА_2 про призначення незалежної оцінки майна банкрута підлягає задоволенню.

У відповідності до п. 4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Відповідно до частини 1, 2 статті 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Згідно ч. 5 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами. Початковою вартістю у разі продажу майна боржника частинами є вартість, визначена суб'єктом оціночної діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Приписами ч.ч. 1, 2, 3 ст. 65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон.

Якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Згідно ч. 2 ст. 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону.

Частиною 3 ст. 65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Враховуючи вищевикладені положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд доходить до висновку, що продаж майна ТОВ "Магазин №36" ЛТД цілісним майновим комплексом відбувся лише оди раз і без дотримання повної процедури продажу майна, визначеної Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а тому вимога заявника про визнання неправомірними дій організатора аукціону Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до ч.8 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" спори, які виникають при проведенні та виконанні результатів аукціонів, у тому числі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна, розглядаються в межах провадження у справі про банкрутство.

Вимога щодо зупинення дій організатора аукціону - аукціону Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" із продажу майна ТОВ "Магазин №36" ЛТД до прийняття рішення по суті заявлена як забезпечення вимог скаржника, вжиття яких відповідно до ст.18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" допускається лише до дня введення процедур санації або ліквідації, а тому в задоволенні вимоги щодо вжиття заходів забезпечення вимог шляхом зупинення дій організатора аукціону - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" щодо підготовки та організації проведення аукціону із продажу майна банкрута слід відмовити.

Крім того, відповідно до ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" накладення обмежень щодо розпорядження майном банкрута з моменту відкриття ліквідаційної процедури не допускається.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 37, 38, 40, 42, 43, 44 49, 57, 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Скаргу ОСОБА_2 на дії організатора аукціону по справі за заявою ліквідатора ТОВ "Магазин №36" ЛТД про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД, задовольнити частково.

2. Визнати неправомірними дії організатора аукціону Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" з підготовки до проведення аукціону з продажу магазину кафе (приміщення з №58-1 по №58-43) /літер А-5/ площею 1029,9 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що належить на праві власності ТОВ "Магазин №36" ЛТД.

3. Призначити проведення незалежної оцінки магазину з кафе (приміщення з №58-1 по №58-43) /літер А-5/ площею 1029,9 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що належить на праві власності ТОВ "Магазин №36" ЛТД.

4. У вжитті заходів забезпечення вимог шляхом зупинення дій організатора аукціону - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" щодо підготовки та організації проведення аукціону із продажу майна банкрута відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного господарського суду в порядку ст. 106 ГПК України.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення06.03.2017
Оприлюднено10.03.2017
Номер документу65191099
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД

Судовий реєстр по справі —903/1136/15

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 05.04.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 24.03.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні