Ухвала
від 19.04.2017 по справі 903/1136/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"19" квітня 2017 р. справа № 903/1136/15

Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання Сердюкова А.О.

за участю:

Василюк І.М. - ліквідатор

розглянувши в відкритому судовому засіданні клопотання про затвердження ліквідаційного балансу та звіту про роботу ліквідатора у справі за заявою ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Волинської області від 28.10.2015 року порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин № 36" ЛТД, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів ТОВ "Магазин № 36" ЛТД.

29.10.2015р. оприлюднено на офіційному сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення справи про банкрутство ТОВ "Магазин № 36" ЛТД.

04.11.2015р. судом винесено постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

10 квітня 2017 року ліквідатор Василюк Ігор Миколайович звернувся до господарського суду із клопотанням про затвердження ліквідаційного балансу та звіту про роботу ліквідатора.

Ухвалою суду від 10.04.2017р. клопотання про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ТОВ "Магазин № 36" ЛТД було призначено до розгляду в судовому засіданні на 19.04.2017р.

19.04.2017р. від кредитора ОСОБА_2 надійшла заява від 18.04.2017р. в якій кредитор не заперечує щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, просить суд розгляд справи здійснювати за його відсутності.

19.04.2017р. від кредитора ПАТ "ВТБ БАНК" надійшла заява від 19.04.2017р. про розгляд справи без участі представника банку та про затвердження поданого ліквідатором звіту та ліквідаційного балансу.

19.04.2017р. від ліквідатора Василюка І.М. надійшов уточнений звіт та ліквідаційний баланс ТОВ "Магазин № 36" ЛТД.

Присутній в судовому засіданні ліквідатор, просить суд представлений ліквідаційний баланс та звіт про роботу ліквідатора затвердити, ТОВ "Магазин № 36" ЛТД ліквідувати та припинити у зв'язку з цим провадження у справі.

За наслідками дослідження в судовому засіданні матеріалів справи і додатково долучених арбітражним керуючим до неї документів, заслуховування пояснень арбітражного керуючого, судом приймається рішення щодо можливості задоволення відповідного клопотання ліквідатора, затвердження наданого суду ліквідаційного звіту та балансу, ліквідацію ТОВ "Магазин № 36" ЛТД та припинення у зв'язку з цим провадження у справі.

При цьому господарським судом було взято до уваги наступні обставини:

Згідно ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011р. №4212-VI (далі Закон про банкрутство) ліквідація - припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Як передбачено ст. 41 Закону про банкрутство, ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Законом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню на строк не менше п'яти років з дати визнання особи банкрутом; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи-банкрута.

Відповідно до положень ст. 46 Закону про банкрутство, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Звіт ліквідатора має бути схвалений комітетом кредиторів, власником майна (органом, уповноваженим управляти майном) боржника (для державних підприємств або підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків).

На виконання постанови господарського суду від 04.11.2017р. ліквідатором ТОВ "Магазин № 36" ЛТД відповідно до ст. 41 Закону про банкрутство вчинялись дії на виконання заходів ліквідаційної процедури.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 8-11) Товариство з обмеженою відповідальністю "ДОМ ЕКС ЗАХІД" з кодом ЄДРПОУ 34146694 зареєстроване за адресою: (45313, Волинська область, Іваничівський район, с. Будятичі, вул. Шосе Іваничівське, 7), керівником боржника є ОСОБА_3, основний вид діяльності товариства - 51.82.0 Оптова торгівля машинами та устаткованням для добувної промисловості та будівництва, розмір статутного капіталу становить 62500.00 грн.

З метою виявлення майнових активів подано запити до: Луцької ОДПІ; Державної інспекції сільського господарства у Волинській області; ТУ Держгірпромнагляду у Волинській області; Територіального сервісного центру МВС; Головне управління статистики у Волинській області; КП "Волинське ОБТІ"; Укррічінспекції; Державної авіаційної служби; Волинської митниці; Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку; ГУ Держгеокадастру у Волинській області.

На визначені запити ліквідатором було отримано відповідь Територіального сервісного центру 0741 РСЦ МВС у Волинській області за ТОВ "Магазин №36" ЛТД зареєстровані транспортні засоби; згідно відповіді Державної інспекції сільського господарства у Волинській області за ТОВ Магазин №36 ЛТД трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні причіпні та начіпні машини не зареєстровано; Державна авіаційна служба України повідомила, що у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України за ТОВ "Магазин №36" ЛТД повітряні судна не зареєстровані; Управління Держпраці у Волинській області повідомляє, що за банкрутом технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації у велично-дорожній мережі загального користування, не зареєстровано; згідно відповіді ГУ Держгеокадастру у Волинській області за ТОВ "Магазин №36" ЛТД зареєстровано земельні ділянки; згідно відповіді Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області в єдиному реєстрі документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів інформації щодо ТОВ "Магазин №36" ЛТД не виявлено; згідно відповіді Луцької ОДПІ повідомлено про банківські установи, в яких було відкрито рахунки банкрутом.

Ліквідатором в якості ліквідаційного використовувався рахунок, відкритий в ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", оформлено та подано у встановленому порядку документи щодо зміни розпорядника банківських рахунків та закриття рахунків.

Ліквідатором подано запит №02-37/5 від 11.01.2017р. до АТ "Укрсиббанк" щодо надання інформації про наявність (відсутність) вимог, що забезпечені заставою майна ТОВ "Магазин №36" ЛТД. Згідно відповіді ПАТ "Укрсиббанк" кредиторських вимог, що є предметом забезпечення не заявлялись.

Серед виявлених майнових активів банкрута значиться майно, що є предметом забезпечення ПАТ "ВТБ Банк", а саме приміщення магазин з кафе за адресою: м.Луцьк, пр-т Відродження, 18.

Крім цього, з відповіді Територіального сервісного центру МВС повідомлено про реєстрацію за банкрутом транспортних засобів. Як повідомлено ОСОБА_5, як особою, що здійснювала управління товариством в період перед банкрутством, транспортний засіб було вилучено близько 5 років органом ДВС. Відомості щодо вказаного вилучення відсутні. Знаходження транспортного засобу шляхом направлення ліквідатором запитів не вдалось.

Ліквідатором подано запит до ПАТ "ВТБ Банк" задля з'ясування позиції банку щодо можливого відчуження заставного майна.

Згідно відповіді ПАТ "ВТБ Банк" не заперечує щодо відчуження майна ТОВ "Магазин №36" ЛТД.

Ліквідатором подано оголошення про пошук торгуючої організації для проведення торгів (аукціону) з продажу майна боржника у процедурі банкрутства.

З врахуванням положень Закону ліквідатором банкрута проведено конкурс з визначенням торгуючої організації з продажу майна ТОВ "Магазин №36" ЛТД. За наслідками проведеного конкурсу та відповідного клопотання комітету кредиторів банкрута, ухвалою господарського суду від 28.11.2016р. ТБ "ЦУБ" визнано учасником провадження у справі про банкрутство.

Торгуючою організацією вчинено дії щодо проведення аукціону з продажу майна банкрута шляхом розміщення відповідних оголошень на веб-сайтах ВГСУ та Міністерства юстиції України.

Проведення аукціону з продажу майна було призначено на 30.11.2016р.

Станом на кінець дня реєстрації заяв - 14.11.2016р. заяв на участь в аукціоні, а також реєстраційних та гарантійних внесків, не надходило. Аукціон визнається таким, що не відбувся, у зв'язку з відсутністю учасників аукціону.

У зв'язку з відсутністю покупців та бажаючих придбати на аукціоні з початковою ціною за сумою всіх вимог кредиторів, згідно положень Закону про банкрутство, ПАТ "ВТБ Банк" залучено суб'єкта оцінюючої діяльності.

Згідно висновку незалежної оцінки вартість заставного майна становить 5 094 910,34 грн.

Торгуючою організацією повторно розміщено оголошення щодо проведення аукціону з продажу майна банкрута.

Аукціон з продажу майна банкрута, що призначався на 30.01.2017р. визнано такими, що не відбулись у зв'язку з відсутністю заявок від покупців.

Черговий аукціон з продажу майна банкрута призначено на 24.03.2017р.

Згідно Протоколу про проведення аукціону з продажу майна банкрута №1 від 24.03.2017р. визнано переможця аукціону ПП "МУН", яким запропоновано найвищу вартість за майно - 4 126 877,41 грн.

Переможцем аукціону сплачено грошові кошти за придбання майна банкрута на ліквідаційний рахунок (з врахуванням коштів, сплачених як гарантійний внесок). Також різницю грошових коштів на ліквідаційний рахунок банкрута сплачено торгуючою організацією. У відповідності до вимог Закону про банкрутство та положень цивільного законодавства України ліквідатором укладено з переможцем аукціону договір купівлі-продажу майна від 14.04.2017р.

У відповідності до вимог ст.45 Закону про банкрутство ліквідатором здійснено часткове погашення кредиторських вимог кредитора, вимоги якого забезпечені майном банкрута (за рахунок продажу предмету застави).

За вирахуванням коштів, утриманих торгуючою організацією за надані послуги, часткову оплату винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, ліквідатором здійснено погашення кредиторських вимог ПАТ "ВТБ БАНК" в розмірі 3 785 417,54 грн.

В частині передачі відповідних документів банкрута до трудового архіву, ліквідатор на підставі цивільно-правової угоди залучено спеціаліста для впорядкування документів та їх підготовки для передачі до архіву. На момент складення звіту ліквідатора документи не передано до архіву з об'єктивних причин, а саме відсутність технічних можливостей для прийняття документів. Зазначені документи будуть прийняті на збереження в порядку черговості.

14 квітня 2017 року ліквідатором Василюком І.М. було ініційовано проведення засідання зборів комітету кредиторів ТОВ "Магазин №36" ЛТД з наступним порядком денним: 1) Звіт ліквідатора за наслідками виконання ліквідаційної процедури; 2) Звіт ліквідатора про оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

Відповідними зборами комітету кредиторів ТОВ "Магазин №36" ЛТД, оформленими протоколом від 14.04.2014р., звіт ліквідатора Василюка І.М. було схвалено, запропоновано ліквідатору звернутись до господарського суду з клопотанням про затвердження ліквідаційного балансу та ліквідацію товариства-банкрута, по другому питанню схвалено звіт про оплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

Судом встановлено, що в процедурі банкрутства ТОВ "Магазин № 36" ЛТД через відсутність достатніх коштів (в т.ч. майна для реалізації) остаточні розрахунки з кредиторами не проводились.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону про банкрутство після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс

Як визначено ч. 2 ст. 46 названого Закону, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури; подання звіту здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених нім дій в ході ліквідаційної процедури.

Якщо за результатами ліквідаційного звіту після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію банкрута. Копія цієї ухвали направляється органу, який здійснив державну реєстрацію особи - банкрута, органам державної статистики, органам державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута.

Згідно ч. 5 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

В процесі розгляду заяви ліквідатора, звітів про його роботу та обґрунтовуючих їх документів судом було встановлено, що за наслідками здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором було вчинено належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні та долученими до справи.

Судом також встановлені відсутність у ТОВ "Магазин № 36" ЛТД на момент розгляду остаточного звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу дебіторських заборгованостей, наявного у третіх осіб майна, котре б належало банкруту.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне звіт ліквідатора затвердити.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 83 Закону про банкрутство передбачено, що суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Законом.

У випадках, передбачених п.п. 4-7 ч. 1 ст. 83 Закону про банкрутство, господарський суд в ухвалі про припинення провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Враховуючи викладене, та беручи до уваги, що за результатами ліквідаційної процедури у товариства-банкрута не було виявлено достатнього майна, а також грошових коштів, за рахунок яких було б можливе остаточне (повне) погашення кредиторських вимог, суд прийшов до висновку, що вимоги кредиторів ТОВ "Магазин № 36" ЛТД слід вважати погашеними, зазначеного суб'єкта господарської діяльності-банкрута необхідно ліквідувати, а провадження у справі припинити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 37, 41-49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 80, 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Представлений суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД (м. Луцьк, вул. Львівська, 61, код ЄДРПОУ 20148526) затвердити.

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД (м. Луцьк, вул. Львівська, 61, код ЄДРПОУ 20148526) ліквідувати.

3. Зобов'язати державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та спрямовані на припинення державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД (м. Луцьк, вул. Львівська, 61, код ЄДРПОУ 20148526).

4. Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД (м. Луцьк, вул. Львівська, 61, код ЄДРПОУ 20148526) припинити.

5. Примірник ухвали суду надіслати:

- ліквідатору Василюку І.М. АДРЕСА_1

- ОСОБА_2 АДРЕСА_2

- ПАТ "ВТБ Банк", (м. Київ, бул. Тараса Шевченка/ вул. Пушкінська, 8/26, 01004);

- ПАТ "Укрсиббанк", (м. Харків, пр. Московський, буд. 60, 61001);

- Товарній біржі "Центральна Універсальна Біржа" (02660, м.Київ, вул.М.Раскової, 23, офіс 918);

- ОСОБА_5 АДРЕСА_3

- Луцькій об'єднаній державній податковій інспекції ГУ ДФС у Волинській області (43010, м.Луцьк, Київський майдан, 4);

- сектору з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Волинській області (м. Луцьк, вул. Володимирська, 1);

- відділу Державної виконавчої служби міста Луцька (43001, м.Луцьк, вуд.Винниченка, 27а);

- державному реєстратору відділу реєстрації бізнесу та дозвільних процедур Департаменту "Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку" Луцької міської ради (м.Луцьк, вул. Лесі Українки, 35);

- Головному управлінню статистики у Волинській області (43000, м. Луцьк, вул. Шопена,12).

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення19.04.2017
Оприлюднено25.04.2017
Номер документу66081008
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин №36" ЛТД

Судовий реєстр по справі —903/1136/15

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 05.04.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 24.03.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні