Ухвала
від 10.03.2017 по справі 742/512/17
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-з/742/16/17

Єдиний унікальний № 742/512/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2017 року

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючого судді Коваленко А.В., за участі секретаря Ринді Л.А., спеціаліста - ОСОБА_1, представника позивача - ОСОБА_2, розглянувши заяву про забезпечення доказів від ОСОБА_3 у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернувся з заявою про забезпечення доказів у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації, при цьому просить забезпечити докази у справі №742/512/17 шляхом проведення Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області огляду веб-сайту Національного антикорупційного порталу Антикор .(httр://аntікоr.соm.uа/), за результатами якого скласти відповідний протокол.

Згідно з ч.2 ст.133 ЦПК України, способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням.

Відповідно до ч.1 ст.140 ЦПК України, речові та письмові докази, які не можна доставити в суд, оглядаються за їх місцезнаходженням.

Згідно з ч.4 ст.140 ЦПК України, про огляд доказів за їх місцезнаходженням складається протокол, що підписується всіма особами, які беруть участь в огляді. До протоколу додаються разом з описом усі складені або завірені під час огляду на місці плани, креслення, копії документів, а також зроблені під час огляду фотознімки письмових і речових доказів, відеозаписи тощо.

Вивчивши матеріали справи, розглядаючи заяву про забезпечення доказів та оглянувши веб-сайт Національного антикорупційного порталу Антикор . httр://аntікоr.соm.uа/ на якому розміщена стаття Хто і як дерибанить тендерні гроші прикриваючись іменем Тoshiba наступного змісту : Відомий у світі бренд Toshiba, який, зокрема, спеціалізується на виробництві і медичного обладнання, в Україні - повністю дискредитований. Заслуга такої участі відомої компанії належить відомим у колах фармацевтичної мафії бізнесменам - ОСОБА_3, його поплічникам ОСОБА_6, ОСОБА_7, і не менш відомому аферисту Гранатіру Желько (хорват за походженням). Справа в тім, що всі вище перераховані особи мають прямий стосунок до ТОВок, які в Україні значаться дистриб'юторами медичної техніки Toshiba.

Спочатку таких фірм в Україні було 2-3, на сьогодні рахунок йде на десятки.

На старті своєї діяльності всі ці компанії, а саме УМТ + ЄДРПОУ 38716926), ПрАТ УМТ (код ЄДРПОУ 23718196), ТОВ Медторг (код ЄДРПОУ 32735938), ПП НВО ДІКСІОН Україна код ЄДРПОУ 37355747), ТОВ Сінергус (35986575), ТОВ Новафарм (31736679), ТОВ Ель Фарма (31017810) тощо - отримували право на дистрибуцію медичної техніки Toshiba від офіційного українського представництва компанії.

Згодом, головний схемач у справі - ОСОБА_3 вирішив піти у вільне плавання . Він зареєстрував у Словаччині декілька компаній, отримав на них право продажу Toshiba від словацького представництва, а вже далі сам делегував його собі ж - підконтрольним юридичним особам в Україні.

Така схема знижує ризики контролю з боку українського офісу Toshiba, а також дозволяє робити різноманітні перекиди коштів з рахунку на рахунок, частково виводячи їх зі Словаччини вже на офшорні структури.

Більше того подібна плутанина у підрядниках і субпідрядниках значно ускладнює пошук істини, на випадок, якщо правоохоронці вирішать щось перевірити. Іноземна держава Словаччина - все ж надійніша в цьому плані, і може не одразу надати згоду, наприклад на відкриття банківської таємниці..

Вказана схема ОСОБА_3 була побудована не спроста. Протягом щонайменше 5-7 останніх років він грав тендери з українськими лікарнями і департаментами охорони здоров'я. За ними - постачав медичне обладнання від Toshiba за значно завищеними цінами. Різниця між реальною вартістю апарату МРТ або рентгену, як правило, осідала на словацьких фірмах, щоб в українських податкових деклараціях та на українських рахунках - часом не спалитися. Складала ця різниця в середньому від 30% до 50%. Та були і такі випадки, коли ангіограм купувався удвічі дорожче реальної вартості.

На сьогодні, проти компанії ОСОБА_3 вже порушено чимало кримінальних проваджень в різних правоохоронних органах і різних регіонах. Деякі з них датовані ще 2011, 2012 роками, деякі 2016.

На фоні діючих розслідувань, та після серії обшуків на своїх компаніях, ОСОБА_3 вирішив трохи знизити напругу навколо підшефних фірм.

Для цього він прийняв рішення поставити в Києві нового куратора своїх компаній. Раніше ці функції виконував відомий у колі фарми ОСОБА_8, а сьогодні - ця почесна місія дісталася Гранатіру Желько.

Маючи на меті продовжити планову роботу дерибану тендерних коштів під час поставки медичного обладнання Toshiba, Гранатір Желько з перших днів роботи пішов до КМДА - домовлятися про умови грудневого тендера поставку томографів (2016 рік).

На його умови (значно завищені ціни і надвелика маржа з однієї одиниці техніки) ніхто не погодився. Тому, яка доля далі спіткала дистриб'юторів Toshiba на цих закупівлях - варто вже питати правоохоронців.

Окрім цієї біди, Гранатір Желько накликав на свого господаря й іншу.

Справа в тому, що цей персонаж вже аж занадто дискредитований скандалами і корупційними закупівлями. Саме його справі рук належать махінації з так званими реанемобілями Тимошенко (тоді хорват Желько очолював фірму ІСС Україна ). Тож, саме через його тендери в 2011 році арештували начальника Департаменту МЧС України.

Власне, тому поява Желько в столиці не на жарт зацікавила правоохоронців. Це фактично стало поштовхом до чергового витка розслідувань корупційних справ з тендерами медичної техніки Toshiba.

За попередніми оцінками слідства (прокуратури), за роки махінацій на медичній апаратурі команда ОСОБА_3 нанесла державі збитків у розмірі більше 5 мільярдів гривень.

Тож, скоро подивимося, чим завершиться слідство ... Тим часом, офіційній Toshiba, напевно, вже варто готуватися до сприяння українському слідству. ОСОБА_9 , суд дійшов висновку, що для об єктивного розгляду справи за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації, заяву про забезпечення доказів у справі необхідно задовольнити.

А тому, керуючись ст.ст.133,140 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Заяву про забезпечення доказів від ОСОБА_3 у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації - задовольнити.

За результатами огляду веб-сайту Національного антикорупційного порталу Антикор . httр://аntікоr.соm.uа/ скласти протокол.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя А.В.Коваленко

Дата ухвалення рішення10.03.2017
Оприлюднено10.03.2017
Номер документу65211754
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —742/512/17

Постанова від 21.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 05.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 23.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Скрипка А. А.

Постанова від 23.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Скрипка А. А.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Скрипка А. А.

Ухвала від 03.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернігівської області

Скрипка А. А.

Ухвала від 24.01.2018

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 05.01.2018

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 04.01.2018

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні