Рішення
від 09.03.2017 по справі 234/10948/16-ц
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/10948/16-ц

Провадження № 2/234/275/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 березня 2017 року Краматорський міський суд Донецької області в складі:

судді Марченко Л.М.,

за участю секретаря Овчарової Ю.Д.,

позивачки ОСОБА_1,

представників відповідача ОСОБА_2, ОСОБА_3,

представників третіх осіб ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Краматорську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго (треті особи - ТОВ Крамбудресурс , ДП НЕК Укренерго , відділ житлового господарства Краматорської міської ради, КП Служба єдиного замовника ) про захист прав споживачів, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго про захист прав споживачів.

У судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позов підтримала та показала, що проживає у квартирі у м.Краматорську по вул.Архангельська, 9-27. З вересня 2008 року централізоване теплопостачання до її квартири не здійснюється - радіатори опалення видалені, а транзитні труби (стояки) огорнуті теплостійким матеріалом. Опалення своєї квартири вона здійснює за допомогою електрообігрівачів, у зв'язку з чим споживає значну кількість електроенергії. З цього приводу у квітні 2016 року вона звернулася до УПСЗН Краматорської міської ради із заявою про призначення житлової субсидії для відшкодування витрат по електроенергії. У відповідь отримала роз'яснення про надання, зокрема, акта обстеження стану зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів, проведеного організаціями, які здійснюють обслуговування таких мереж. Постачання електроенергії до її житла здійснює ПАТ ДТЕК Донецькобленерго в особі Краматорських РЕМ, з яким укладений відповідний Договір. У зв'язку з чим вона звернулася із заявою до відповідача з прохання провести обстеження електромереж та надати їй вищевказаний акт. Відповідач в особі Краматорських РЕМ відмовив їй та рекомендував звернутися з приводу акту до ДП НЕК Укренерго (енергонагляду) та ТОВ Крамбудресурс , які знову спрямували її до відповідача. Вважає, що саме відповідач ПАТ ДТЕК Донецькобленерго в особі Краматорських РЕМ порушує її права, чим перешкоджає оформленню субсидії. Просить суд зобов'язати енергопостачальника ПАТ ДТЕК Донецькобленерго провести обстеження та видати їй акт обстеження стану зовнішніх і внутрішньо будинкових електричних мереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів.

У судовому засіданні представники відповідача ПАТ ДТЕК Донецькобленерго ОСОБА_2 та ОСОБА_3 проти позову заперечували, остаточно обґрунтувавши свої заперечення тим, що у листі УПСЗН Краматорської міської ради від 27.04.2016 року не міститься вимоги про надання вищевказаного акту; позивачкою не доведена законність відключення квартири від централізованого опалення, у зв'язку з чим складання вищевказаного акту не потрібно, та як наслідок ОСОБА_1 не має підстав для застосування соціальних нормативів користування електропостачанням для індивідуального опалення; відповідно до постанови НКРЕ №498 від 23.04.2012 року акт видається державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії, в даному випадку - ДП НЕК Укренерго . Просили в позові відмовити.

Приймаючи участь у судових засіданнях представник третьої особи ДП НЕК Укренерго ОСОБА_7 вважав позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, зазначивши, що листом від 09.06.2016 року позивачці ОСОБА_1 було роз'яснено, що складання потрібного їй акту не належить до компетенції Держенергонагляду, та з огляду на положення п.2 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій …, затвердженого постановою КМУ №848 від 21.10.1995 року, рекомендовано звернутися з відповідною заявою до центру обслуговування клієнтів або відділу енергозбуту енергопостачальної компанії з якою укладено договір про користування електроенергією, а саме до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго . Також зазначив, що відповідно до ст.ст.11, 12 Закону України Про електроенергетику НКРЕКП здійснює державне регулювання в електроенергетиці та забезпечує захист прав споживачів в цій сфері, а виконавці послуг повинні виконувати її рекомендації. Зокрема в листі НКРЕКП від 04.02.2016 року зазначило, що акти обстеження електромереж мають складати енергопередавальні організації. Вважає, що відповідач ПАТ ДТЕК Донецькобленерго неправомірно ухиляється від обстеження електромереж, до участі у якому може залучити інших балансоутримувачів, та складання акту, потрібного позивачці.

У судовому засіданні представник третьої особи ТОВ Крамбудресурс ОСОБА_4 вважав позов обґрунтованим та показав, що між товариством та ПАТ ДТЕК Донецькобленерго укладено Договір, за яким товариство обслуговує виключно внутрішньобудинкові електромережі у виді освітлення місць загального користування та електрозабезпечення ліфтів. До розводки електромережі по квартирах вони відношення не мають. Споживачкою ОСОБА_1 укладено Договір саме з ПАТ ДТЕК Донецькобленерго , за яким останній зобов'язався поставляти електроенергію не до лічильника, а в квартиру позивачки. Остання же проводить оплату відповідачу. З цього приводу вважає, що позивачка вірно звернулася до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго , з яким у неї існують договірні стосунки. Відповідач повинен був залучити інші організації та провести обстеження електромереж, склавши спільний акт. Просить позов задовольнити.

У судовому засіданні представник третьої особи відділу житлового господарства Краматорської міської ради ОСОБА_5 показав, що у грудні 2016 року всі будинки житлового фонду та відповідні мережі були передані на баланс КП СЄЗ , у зв'язку з чим на даний час відділ не є балансоутримувачем зокрема електромереж у будинку позивачки та до складання акту відношення не має. Також зазначив, що незалежно від законності чи незаконності відключення квартири позивачки ОСОБА_1 від централізованого опалення, остання має право вимагати від енергопостачальника складання акту обстеження електричних мереж. Чи буде за своїм змістом акт підставою для нарахування субсидії, то рішення з цього приводу прийме УПСЗН. Вважає, що позов може бути задоволений.

У судовому засіданні представник третьої особи комунального підприємства Служба єдиного замовника ОСОБА_6 просила позов задовольнити, показавши, що як баласноутримувачи певної частини електромереж у багатоквартирному будинку по вул.Архангельська, 9-27 КП СЄЗ може бути включений до складу спільної комісії по обстеженню зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж. Враховуючи те, що Договір про користування електричною енергією позивачкою ОСОБА_1 укладено саме з ПАТ ДТЕК Донецькобленерго , на користь якого остання проводить оплату, а то остання правомірно звернулася саме до відповідача з приводу акту, а відповідач повинен був скликати комісію, провести обстеження та видати акт.

Вислухавши учасників по справі, дослідивши надані докази - копії заяв позивачки та відповіді на них (а.с.3-9, 14, 53-55), ксерокопію паспорту позивачки з відомостями про реєстрацію у м.Краматорську по вул.Архангельська, 9-27 (а.с.15-17), витяг з Положення про порядок призначення субсидій (а.с.65), копію листа НКРЕКП від 04.02.2016 року (а.с.66-67), копію витягу з ЄДРЮО та положення про ВЖГ Краматорської міської ради (а.с.77-78), копію Договору про постачання електроенергії №218 від 01.11.2011 року між ПАТ ДТЕК Донецькобленерго та ТОВ Крамбудресурс з Додатками про розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін (а.с.80-94, 104-106), копію рішення виконкому Краматорської міськради від 07.09.2011 року №769 про визначення ТОВ Крамбудресурс виконавцем послуг з управління певними будинками, зокрема по вул.Архангельська, 9 (а.с.99-101, 107-108), копію Договору про користування електричною енергією від 25.07.2016 року №434 між ПАТ ДТЕК Донецькобленерго та ОСОБА_1 (а.с.95-98, 102-103), копію інформаційної довідки ТОВ Краматорськтеплоенерго від 02.02.2017 року про відсутність відомостей про відключення квартири позивачки від мережі центрального опалення (а.с.127), копію заяви та акту про відключення від 30.09.2008 року, направлених позивачкою ОСОБА_1 на адресу ТОВ Краматорськтеплоенерго рекомендованою кореспонденцією, яка була отримана адресатом 09.10.2008 року, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 проживає у ІНФОРМАЦІЯ_1.

Позивачка стверджує, що з вересня 2008 року радіатори централізованого теплопостачання в її квартирі видалені, а транзитні труби (стояки) ізольовані, у зв'язку з чим вона опалює своє житло електрообігрівачами.

Законність такого переобладнання не є предметом перевірки та оцінки у даному судовому провадженні та, на думку суду, суттєвого значення для вирішення порушеного у позові спору не має.

Бажаючи отримати субсидію для відшкодування витрат по електроенергії ОСОБА_1 отримала роз'яснення УПСЗН Краматорської міської ради, що викладені у листі від 27.04.2016 року (а.с.8), та звернулася до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго в особі Краматорських РЕМ з приводу складання акту обстеження стану зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів, проведеного організаціями, які здійснюють обслуговування таких мереж (а.с.5).

Відповідачем в складанні акту було відмовлено (а.с.53-54) з огляду на те, що ПАТ ДТЕК Донецькобленерго не є балансоутримувачем будинку, а також відповідно до роз'яснення НКРЕКП від 16.02.2015 року №1342/17.1.2/7-16 обстеження стану електричних мереж, в тому числі внутрішньобудинкових, не є функцією енергопостачальної компанії, а є функцією Держенергонагляду України.

Згідно п.2 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 року №848 (із змінами) якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ та/або електроенергія, субсидія надається тільки на один вид палива. Якщо в установленому порядку здійснено відключення споживачів від централізованого теплопостачання та населення для обігріву приміщень використовує побутові електроприлади, то для розрахунку субсидії в опалювальний сезон застосовуються соціальні нормативи користування електропостачанням для індивідуального опалення. Зазначені розрахунки здійснюються на підставі акта обстеження матеріально-побутових умив сім'ї та акта обстеження стану зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів, проведеного організаціями, які здійснюють обслуговування таких мереж.

Таким чином перевірка та доведення законності відключення споживачів від централізованого теплопостачання є підставою для призначення та розрахунку субсидії або відмови в наданні житлової субсидії. Таке рішення приймається управлінням праці та соціального захисту населення на підставі наданих громадянином передбачених Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій документів, зокрема акта обстеження стану зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж.

Згідно ст.11 Закону України Про електроенергетику органом державного регулювання діяльності в електроенергетиці є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Згідно ст.12 вказаного Закону до основних завдань НКРЕКП зокрема відносить захист прав споживачів електричної і теплової енергії.

Згідно п.п.25 п.4 Положення про НКРЕКП, остання, серед іншого, надає роз'яснення з питань застосування нормативно-правових актів НКРЕКП.

Відповідач у своїх запереченнях послався на роз'яснення НКРЕКП №498 від 23.04.2012 року не звернувши увагу на пізніші в часі роз'яснення №03/32-1220 від 04.02.2016 року (а.с.66-67), які безпосередньо надані на звернення Мінсоцполітики України з приводу складання акту обстеження електромереж для призначення субсидії, де зазначено, що акт обстеження стану зовнішніх внутрішньобудинкових електромереж мають складати за компетенцією балансоутримувачі таких мереж, а саме енергопостачальник (електропередавальні організації, ЖЕК/ОСББ).

Постачальником електричної енергії у квартиру позивачки ОСОБА_1 є ПАТ ДТЕК Донецькобленерго , між якими укладено відповідний Договір (а.с.95-98, 102-103).

Таким чином суд вважає, що ОСОБА_1 правомірно звернулася до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго з приводу обстеження електричних мереж, до складання акту по яким відповідач повинен був залучити інші організацій, які здійснюють обслуговування електричних мереж, зокрема ТОВ Крамбудресурс , КП СЕЗ .

На підставі наведеного суд вважає, що позов ОСОБА_1 слід задовольнити та зобов'язати енергопостачальника ПАТ ДТЕК Донецькобленерго із залученням організацій, які здійснюють обслуговування електричних мереж, провести обстеження та видати споживачу ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, акт обстеження стану зовнішніх і внутрішньо будинкових електричних мереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів.

Відповідно до ст.88 ЦПК України у зв'язку з прийняттям рішення на корись позивача, звільненого від сплати судового збору, судові витрати слід покласти на відповідача, стягнувши з ПАТ ДТЕК Донецькобленерго на користь держави судовий збір в розмірі 551,20 грн.

Керуючись ст.ст.8,14,15,215,223 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ПАТ ДТЕК Донецькобленерго (треті особи - ТОВ Крамбудресурс , ДП НЕК Укренерго , відділ житлового господарства Краматорської міської ради, КП Служба єдиного замовника ) про захист прав споживачів, задовольнити.

Зобов'язати енергопостачальника публічне акціонерне товариство ДТЕК Донецькобленерго із залученням організацій, які здійснюють обслуговування електричних мереж, провести обстеження та видати споживачу ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, акт обстеження стану зовнішніх і внутрішньо будинкових електричних мереж на їх відповідність вимогам нормативно-правових актів.

Стягнути з публічного акціонерного товариства ДТЕК Донецькобленерго на користь держави судовий збір в розмірі 551,20 грн. (п'ятсот п'ятдесят одну гривню 20 коп.)

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Донецької області через Краматорський міський суд протягом десяти днів з моменту його проголошення, а особою, яка не була присутня під час проголошення рішення суду, в той же строк з моменту отримання його копії.

Суддя Л.М.Марченко

СудКраматорський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення09.03.2017
Оприлюднено22.03.2017
Номер документу65401761
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —234/10948/16-ц

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Мазур Лідія Михайлівна

Ухвала від 26.06.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Мазур Лідія Михайлівна

Ухвала від 02.06.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Мазур Лідія Михайлівна

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Соломаха Л. І.

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Соломаха Л. І.

Ухвала від 18.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Соломаха Л. І.

Ухвала від 12.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Соломаха Л. І.

Ухвала від 28.03.2017

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Соломаха Л. І.

Рішення від 09.03.2017

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Марченко Л. М.

Ухвала від 17.11.2016

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Марченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні