Ухвала
від 23.03.2017 по справі 808/763/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

23 березня 2017 року Справа № 808/763/17 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі колегії: головуючого судді Татаринова Д.В., судів Батрак І.В., Нестеренко Л.О., при секретарі судового засідання Малої Т.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про закриття провадження в адміністративній справі за позовом Запорізької районної організації політичної партії Сила Людей до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області про визнання дій протиправними, скасування постанови та зобов'язання вчинити певні дії, -

за участю представників:

від позивача - Тарасов Д.О.

(діє на підставі довіреності б/н від 21.03.2017 року)

від відповідача - Мормуль П.В.

(особа посвідчується посвідченням № 12987 від 27.02.2017 року)

ВСТАНОВИВ:

22 березня 2017 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов від Запорізької районної організації політичної партії Сила Людей (надалі - позивач) до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області (надалі - відповідач), в якому позивач просить суд:

визнати протиправними дії Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області щодо відхилення кандидатури Запорізької районної організації політичної партії Сила Людей для включення шляхом жеребкування до складу Широківської сільської виборчої комісії Запорізького району Запорізької області.

скасувати постанову Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області № 16 від 18 березня 2017 року Про формування складу Широківської сільської виборчої комісії .

зобов'язати Запорізьку районну виборчу комісію Запорізької області провести повторне жеребкування щодо включення кандидатур до складу Широківської сільської виборчої комісії, з урахуванням кандидатури від Запорізької районної організації політичної партії Сила Людей .

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 22 березня 2017 року провадження у справі відкрито та призначено до розгляду на 23 березня 2017 на 12 год. 00 хв.

Так, представником відповідача 23 березня 2017 року через канцелярію суду подано клопотання про закриття провадження у справі, обґрунтовуючи його тим, що позивач не є суб'єктом відповідного виборчого процесу, бо висування кандидатів починається лише з 27 березня 2017 року, а відтак подана позовна заява не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Представник позивача в судовому засіданні проти клопотання про закриття провадження у справі заперечив зазначив, що доводи відповідача не відповідають чинному законодавству, а відтак не підлягають задоволенню.

Розглянувши клопотання представника відповідача, заслухавши заперечення представника позивача, суд зазначає про наступне.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 157 КАС України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до частини 1 статті 172 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб'єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.

Основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост визначає Закон України Про місцеві вибори № 595-VIII від 14 липня 2015 року.

Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України Про місцеві вибори суб'єктами виборчого процесу на відповідних місцевих виборах зокрема є: виборчі комісії, сформовані (утворені) відповідно до цього Закону або інших законів України, які уповноважені забезпечувати організацію та проведення відповідних місцевих виборів місцевих виборах; місцева організація партії, яка висунула кандидата (кандидатів) для участі у відповідних місцевих виборах.

Відповідно до пункту 1 Постанови Центральної виборчої комісії № 6 від 24 січня 2017 року призначено на неділю, 30 квітня 2017 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів за переліками згідно з додатками 1 - 15.

Пунктом 2 Постанови № 6 від 24 січня 2017 року оголошено з 11 березня 2017 року початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, призначених пунктом 1 цієї постанови.

Згідно з пунктом 2 частини 3 статті 11 Закону України Про місцеві вибори , утворення, формування складу територіальних виборчих комісій, утворення дільничних виборчих комісій є етапом виборчого процесу.

Порядок формування складу територіальних виборчих комісій, передбачений статтею 22 Закону України Про місцеві вибори .

Частиною 1 наведеної статті, передбачено що склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій.

Належна реєстрація місцевої організації партій підтверджується свідоцтвом про реєстрацію структурного утворення політичної партії № 192-п від 08 жовтня 2015 року, яке надано представником позивача до матеріалів адміністративної справи.

Відповідно до частини 1 статті 6 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Частиною 1 статті 35 Закону України Про місцеві вибори висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости починається за 34 дні до дня голосування, тобто до 27 березня 2017 року.

Етап утворення, формування складу територіальної виборчої комісії передує етапу висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости і строк висування кандидатів ще не сплинув.

Згідно з абзацом 2 пункту 3.1.4 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду № 15 від 01 листопада 2013 року Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом , встановлено, що суди повинні враховувати, що кожній особі в Україні гарантовано право на звернення до суду (статті 8, 55 Конституції України, частини 1 статті 6 КАС України). Не становлять винятку щодо наявності такого права й учасники виборчого процесу, які мають відповідні права та обов'язки в правовідносинах, пов'язаних з виборчим процесом, та не є суб'єктами виборчого процесу.

Враховуючи строки формування територіальних виборчих комісій та висування кандидатів, приписи постанови пленуму Вищого адміністративного суду України, подання адміністративного позову у межах виборчого процесу з викладенням обставин порушених, на думку представника позивача, його прав, інтересів, з метою дослідження та встановлення об'єктивних обставин справи, у суду відсутні підстави стосовно закриття провадження по справі.

Таким чином, суд приходить до висновку про те, що у задоволенні клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі необхідно відмовити.

Керуючись статтями, 157, 160, 165, 172 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі - відмовити.

Ухвала за наслідками розгляду клопотання окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на постанову чи ухвалу суду, прийняту за наслідками розгляду справи.

Головуючий суддя Д.В. Татаринов

судді: І.В. Батрак

Л.О. Нестеренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.03.2017
Оприлюднено29.03.2017
Номер документу65501828
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/763/17

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 27.03.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 27.03.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Постанова від 24.03.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 23.03.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 22.03.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні