Ухвала
від 23.03.2017 по справі 915/1112/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

23 березня 2017 року Справа № 915/1112/16

Кредитор: ОСОБА_1,

АДРЕСА_1.

Банкрут: Товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка , площа Центральна, буд. 1, село Таборівка, Вознесенський район, Миколаївська область, код ЄДРПОУ 34851890.

Ліквідатор : Шульга Дмитро Леонідович (вул. Ракетна, 35, м. Миколаїв, 54039).

Суддя Ткаченко О.В.

Представники:

Від кредитора : ОСОБА_4, довіреність від 21.03.2017

Від банкрута: не з'явився.

Ліквідатор Шульга Дмитро Леонідович .

Суть спору: затвердження реєстру вимог кредиторів.

Представник кредитора у судовому засіданні підтримав заявлені ним кредиторські вимоги та просив їх визнати.

Ліквідатор у судовому засіданні просив затвердити наданий ним реєстр вимог кредиторів та погодився із визначеною ним черговістю задоволення кредиторських вимог.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши ліквідатора, дослідивши докази, суд встановив:

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 31.10.2016 за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка було порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка .

У відповідності до постанови господарського суду Миколаївської області від 23.11.2017 Товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено Шульгу Дмитра Леонідовича, який виконував повноваження ліквідатора ТОВ Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка у процедурі ліквідації товариства.

На виконання вимог постанови суду на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 24.11.2016 року за номером 37690 було здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Шульгу Дмитра Леонідовича.

Протягом місяця після офіційного оприлюднення до господарського суду та ліквідатора з заявою про визнання грошових вимог звернувся кредитор ОСОБА_1.

Згідно ч. 2 ст.25 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (далі - Закон про банкрутство), у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, у тому числі щодо яких були заперечення боржника і які не були включені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, а також ті, що визнані боржником та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, і вирішує питання про його затвердження. За результатами розгляду господарський суд виносить ухвалу, в якій зазначається розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, які вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, розмір та перелік невизнаних судом вимог кредиторів, дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів, дата підсумкового засідання суду. У реєстрі вимог кредиторів повинні міститися відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов'язаннями, черговість задоволення кожної вимоги. Неустойка (штрафу, пені) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов язань у шосту чергу та може бути предметом мирової угоди.

Черговість задоволення вимог кредиторів встановлена ч. 1 ст. 45 Закону про банкрутство: у першу чергу задовольняються вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі, а також вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі; вимоги кредиторів за договорами страхування, витрати, пов'язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді та роботою ліквідаційної комісії, у тому числі: виплати на оплату судового збору, витрати кредиторів на проведення аудиту, витрати заявника на публікацію оголошення про порушення справи про банкрутство, введення процедури санації, визнання боржника банкрутом; у другу чергу задовольняються вимоги із зобов язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому фонді, зобов язань зі сплати страхових внесків на загальнообов язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників); у третю чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов язкових платежів), вимоги центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом, у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, незабезпечені заставою, у тому числі і вимоги кредиторів, що виникли із зобов язань у процедурі розпорядження майном боржника чи в процедурі санації боржника; у п яту чергу задовольняються вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективу до статутного капіталу підприємства, вимоги щодо виплати додаткової грошової винагороди керуючому санацією або ліквідатору у частині 5 відсотків обсягу стягнутих на користь боржника активів, які на дату порушення провадження у справі про банкрутство перебували у третіх осіб, вимоги щодо виплати додаткової грошової винагороди керуючому санацією або ліквідатору у частині 3 відсотків обсягу погашених вимог конкурсних кредиторів, які підлягають позачерговому задоволенню та віднесені до конкурсних згідно з цим Законом; у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Розглянувши вимоги кредитора, господарський суд зазначає наступне.

12.12.2016 до господарського суду Миколаївської області звернувся кредитор ОСОБА_1 з грошовими вимогами в сумі 1020000,00 грн.

Ліквідатор у відповідності до наданого повідомлення кредиторські вимоги ОСОБА_1 в сумі 1020000,00 грн. визнав в повному обсязі.

Розглянувши матеріали заяви, дослідивши докази, господарський суд встановив.

14 травня 2013 року між ТОВ Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка (замовник) та ТОВ Агро-ЮТАС (виконавець) було укладено договір № 14/05/2013 про надання послуг, за умовами якого виконавець зобов'язався за завданням замовника надати послуги з обробки сільськогосподарських земель в порядку та на умовах, визначених цим договором.(п.п. 1.1. договору)

За передбаченими пунктами 2.1., 2.2. договору умовами ціна договору визначається на підставі актів про надання послуг (виконання робіт), оплата за виконані роботи проводиться замовником на підставі виставлених виконавцем рахунків в ході виконання робіт та актів про надання послуг (виконання робіт), які надаються виконавцем після виконання робіт (або закінчення певного етапу виконання робіт).

Як свідчить акт надання послуг № 205 від 10.12.2013, виконавцем ТОВ Агро-ЮТАС були виконані, а замовником були прийняті роботи на загальну суму 1020000,00 грн., у тому числі 170000,00 грн. ПДВ.

Проте замовник - ТОВ Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка взяті на себе зобов'язання по договору не виконало, а саме не сплатило ТОВ Агро-ЮТАС грошову суму в розмірі 1020000,00 грн.

01 квітня 2016 року між ТОВ Агро-ЮТАС (первісний кредитор), гр. ОСОБА_1 (новий кредитор) та ТОВ Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка (боржник) укладено договір про відступлення права вимоги від 01.04.2016, відповідно до умов якого первісний кредитор передає, а новий кредитор приймає на себе право вимоги і стає кредитором за договором № 14/05/2013 від 01.04.2016 року, укладеним між первісним кредитором та боржником. За домовленістю сторін відступлення права вимоги здійснилось на платній основі за ціною 1000,00 грн.

Таким чином, з моменту набрання чинності договору про відступлення права вимоги, тобто з 01.04.2014., кредитором за договором про надання послуг № 14/05/2013 від 14.05.2013 стала гр. ОСОБА_1, яка за умовами договору про надання послуг та договору про відступлення права вимоги має право вимагати від боржника - ТОВ Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка оплати суми 1020000,00 грн.

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Відповідно до абзацу 1 ч. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

В силу ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 ЦК України).

Приписами ст. 610 ЦК визначено, що порушення зобов'язання є його невиконання, або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно ч.1 ст. 514 Цивільного кодексу України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи викладене, судом визнаються грошові вимоги ОСОБА_1 в сумі 1020000,00 грн. боргу та 2756,00 грн. витрат на оплату судового збору, та у відповідності до вимог ч. 1 ст. 45 Закону України про банкрутство підлягають віднесенню в сумі 2756,00 грн. - до першої черги задоволення кредиторських вимог, в сумі 1020000,00 грн. - до четвертої черги задоволення кредиторських вимог.

За приписами ч.3 ст. 95 Закону про банкрутство кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується в місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

У відповідності до вимог ст. 25 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , а також п. 36.7. Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 за результатами розгляду грошових вимог кредиторів господарським судом затверджується реєстр вимог кредиторів.

Розглянувши наданий реєстр вимог кредиторів та додані до нього документи, а також заслухавши пояснення ліквідатора, господарський суд вважає, що реєстр підлягає затвердженню.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 25, 45 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське науково-дослідне підприємство Вороновка на загальну суму 1022756,00 грн., в тому числі:

- вимоги першої черги:

1) ОСОБА_1 в сумі 2756,00 грн.

- вимоги четвертої черги:

1) ОСОБА_1 в сумі 1020000,00 грн.

2. Ухвалу надіслати на адресу кредитора, банкрута, ліквідатора.

Суддя О.В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення23.03.2017
Оприлюднено29.03.2017
Номер документу65504537
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1112/16

Ухвала від 11.12.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 15.11.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 13.11.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 26.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 25.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Постанова від 22.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 05.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні