Постанова
від 04.04.2017 по справі 915/780/16
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2017 року Справа № 915/780/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Поляк О.І. (доповідач), суддів:Ходаківської І.П., Яценко О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуМиколаївської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 у справі№ 915/780/16 Господарського суду міста Києва за позовомМиколаївської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок доМиколаївської обласної ради третя особа-1,яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Новоодеська районна організація Українського товариства мисливців і рибалок; третя особа-2,яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Новоодеська госпрозрахункова організація "ГМР" Новоодеської районної громадської організації "Новоодеські мисливці"; третя особа-3,яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Миколаївське обласне управління лісового та мисливського господарства; провизнання незаконним та скасування рішення,

за участю представників

від позивача: не з'явились;

від відповідача: не з'явились;

від третьої особи-1: не з'явились;

від третьої особи-2: не з'явились;

від третьої особи-3: не з'явились;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 04.10.2016 у справі № 915/780/16 (суддя Отрош І.М.), залишеною без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 (головуючий суддя - Скрипка І.М., судді - Михальська Ю.Б., Тищенко А.І.), у позові відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеними рішенням та постановою, Миколаївська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 04.10.2016 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 у справі № 915/780/16 і прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги Миколаївської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок в повному обсязі.

Касаційна скарга мотивована порушенням та неправильним застосуванням господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, а саме: ст.ст. 36, 92 Конституції України, ст.ст. 13, 16, 91, 92 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 2, 21 Закону України "Про громадські об'єднання", ст.ст. 1, 21, 22 Закону України "Про мисливське господарство та полювання", п.п. 9, 10 Положення про мисливське господарство та порядок здійснення полювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.1996 № 780, яке було чинне на момент виникнення спірних правовідносин.

04.04.2017 до Вищого господарського суду України від відповідача надійшов відзив на касаційну скаргу в якому Миколаївська обласна рада просила залишити рішення Господарського суду міста Києва від 04.10.2016 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 у справі № 915/780/16 без змін, а касаційну скаргу Миколаївської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок - без задоволення.

Відповідно до Протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями у зв'язку з запланованою відпусткою судді Бакуліної С.В. справу № 915/780/16 передано для розгляду колегії суддів у складі: Поляк О.I. - головуючий, Ходаківська І.П., Яценко О.В.

Представники позивача, відповідача та третіх осіб не скористалися своїм процесуальним правом на участь у призначеному судовому засіданні.

Розглянувши матеріали касаційної скарги, перевіривши повноту встановлення обставин справи та правильність застосування господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено господарськими судами та вбачається з матеріалів справи, 30.05.1997 Миколаївською обласною радою було прийнято рішення № 3 "Про надання мисливських угідь області у користування державним підприємствам і громадським організаціям на 1997 - 2012 рр.", яким вирішено надати у користування строком на 15 років (з 1997 до 2012 включно) мисливські угіддя області державним підприємствам і громадським організаціям для ведення мисливського господарства згідно з додатком № 1, зокрема, Новоодеській райорганізації УТМР надано угіддя площею 123 084 га.

01.07.1998 між Миколаївським Державним лісогосподарським об'єднанням "Миколаївліс" та Новоодеською районною організацією Українського товариства мисливців та рибалок було укладено договір про умови ведення мисливського господарства, в п. 1.1 якого зазначено, що рішенням Миколаївської обласної ради № 3 надано Новоодеській районній організації Українського товариства мисливців та рибалок терміном до 31.12.2012 мисливські угіддя для ведення мисливського господарства загальною площею 123 084 га, у тому числі лісові угіддя 5 874 га, польові 108 238 га, водно-болотні 8 972 га (карта-схема угідь і опис меж додаються користувачем).

Відповідно до п. 2.1 договору Новоодеська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок має право у встановленому порядку за згодою власників або користувачів земельних ділянок зводити у мисливських угіддях необхідні біотехнічні споруди, вирощувати кормові культури, створювати захисні насадження, проводити штучне обводнення, здійснювати інші заходи, пов'язані з веденням мисливського господарства, які не суперечать законодавству та інтересам власників або користувачів земельних ділянок.

Пунктом 3.1 договору сторони погодили, що він набуває чинності з моменту його підписання.

Господарськими судами також встановлено, що відповідно до подання Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства № 1592 від 07.08.2012 Миколаївській обласній раді запропоновано винести на розгляд ХІ сесії обласної ради VI скликання, зокрема, питання про надання у користування мисливських угідь Новоодеській госпрозрахунковій організації "Господарство мисливців та рибалок" з 07.09.2012 строком на 15 років загальною площею 26 552,98 га, що розташовані в Новоодеському районі Миколаївської області на території Новоодеської міської, Михайлівської, Новопетрівської, Баловненської, Троїцької, Себинської, Підлісненської сільських рад.

07.09.2012 Миколаївською обласною радою було прийнято рішення № 30 "Про надання у користування мисливських угідь Новоодеській госпрозрахунковій організації ГМР", яким вирішено надати у користування Новоодеській госпрозрахунковій організації "Господарство мисливців та рибалок" мисливські угіддя загальною площею 26 552,98 га, що розташовані в Новоодеському районі Миколаївської області на території Новоодеської міської, Михайлівської, Новопетрівської, Баловненської, Троїцької, Себинської, Підлісненської сільських рад, з 07.09.2012 строком на 15 років (п. 1 рішення); зобов'язано Миколаївське обласне управління лісового та мисливського господарства в установленому порядку укласти договір про умови ведення мисливського господарства з Новоодеською госпрозрахунковою організацією ГМР (п. 2 рішення).

Вважаючи, що рішення Миколаївської обласної ради від 07.09.2012 № 30 порушує право користування мисливськими угіддями і переважне право на продовження строку користування мисливськими угіддями Новоодеської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, як користувача мисливських угідь, що розташовані в Новоодеському районі Миколаївської області, за рішенням Миколаївської обласної ради № 3 від 30.05.1997 та договором про умови ведення мисливського господарства від 01.07.1998, Миколаївська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Миколаївської обласної ради про визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської обласної ради від 07.09.2012 № 30.

Відмовляючи в задоволенні позову, господарські суди попередніх інстанцій виходили з того, що підставою для звернення до суду є наявність порушеного права (охоронюваного законом інтересу) і таке звернення здійснюється особою, котрій це право належить, і саме з метою його захисту. Відсутність обставин, які б підтверджували наявність порушення права особи, за захистом якого вона звернулася, чи охоронюваного законом інтересу, є підставою для відмови у задоволенні такого позову. При цьому відповідно до приписів Закону України "Про мисливське господарство та полювання" переважне право на користування мисливськими угіддями мають користувачі мисливських угідь, які продовжують строк користування цими угіддями. На підставі рішення відповідача № 3 від 30.05.1997 та укладеного договору про умови ведення мисливського господарства від 01.07.1998 мисливські угіддя було надано у користування саме Новоодеській районній організації Українського товариства мисливців та рибалок (третя особа-1), а позов про визнання незаконним та скасування рішення, яким порушено права такої особи-користувача мисливських угідь, подано Миколаївською обласною організацією Українського товариства мисливців і рибалок. При цьому, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Новоодеська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок, в інтересах якої подано даний позов, є юридичною особою, зареєстрованою у встановленому законом порядку, 07.07.2004 (ідентифікаційний код юридичної особи - 25379271), а отже така особа як самостійний (окремий) суб'єкт правовідносин здатна формувати власну волю (приймати власні рішення) та здатна виражати свою волю шляхом волевиявлення у певних формах, що, відповідно, дає підстави для висновку про наявність у такої особи правових можливостей самостійно здійснювати захист своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів. Зазначення в статуті Українського товариства мисливців та рибалок про те, що єдину систему УТМР складають, зокрема, обласні, районні організації УТМР, які є юридичними особами та здійснюють свою діяльність, керуючись єдиним статутом УТМР, не спростовує обставин наявності у третьої особи-1 права на самостійне звернення до суду з відповідним позовом про захист своїх порушених прав та не доводить наявності будь-яких спеціальних норм щодо представництва інтересів Новоодеської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок у судовому процесі іншою особою.

Суд касаційної інстанції погоджується з вказаними висновками господарських судів попередніх інстанцій, враховуючи наступне.

Предметом позову у даній справі є визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської обласної ради від 07.09.2012 № 30, яким надано у користування Новоодеській госпрозрахунковій організації "Господарство мисливців та рибалок" мисливські угіддя загальною площею 26 552,98 га, що розташовані в Новоодеському районі Миколаївської області на території Новоодеської міської, Михайлівської, Новопетрівської, Баловненської, Троїцької, Себинської, Підлісненської сільських рад.

При цьому обґрунтовуючи позовні вимоги про визнання незаконним та скасування вказаного рішення Миколаївської обласної ради, Миколаївська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок зазначала про порушення цим рішенням права користування мисливськими угіддями і переважного права на продовження строку користування мисливськими угіддями Новоодеської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, як користувача таких угідь.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про мисливське господарство та полювання", в редакції, яка була чинною на момент прийняття спірного рішення, ведення мисливського господарства здійснюється користувачами мисливських угідь. Не допускається користування мисливськими тваринами та ведення мисливського господарства без оформлення відповідних документів у встановленому цим Законом порядку. Умови ведення мисливського господарства визначаються у договорі, який укладається між територіальними органами спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань лісового і мисливського господарства та полювання і користувачами мисливських угідь.

Згідно зі ст. 22 Закону України "Про мисливське господарство та полювання", в редакції, яка була чинною на момент прийняття спірного рішення, переважне право на користування мисливськими угіддями мають: власники та постійні користувачі земельних ділянок; користувачі мисливських угідь, які продовжують строк користування цими угіддями.

Таким чином, з вказаних законодавчих приписів вбачається, що ведення мисливського господарства обов'язково повинно здійснюватися на підставі договору, який укладається з територіальними органами спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань лісового і мисливського господарства та визначає умови ведення мисливського господарства, відповідні права та обов'язки сторін. При цьому переважне право на продовження користування мисливськими угіддями, а відтак і на поновлення дії відповідного договору, мають саме користувачі мисливських угідь за договором.

Як встановлено господарськими судами, на підставі рішення Миколаївської обласної ради № 3 від 30.05.1997 та укладеного з Миколаївським Державним лісогосподарським об'єднанням "Миколаївліс" договору про умови ведення мисливського господарства від 01.07.1998 мисливські угіддя було надано у користування саме Новоодеській районній організації Українського товариства мисливців та рибалок, в той час як позов до суду було подано Миколаївською обласною організацією Українського товариства мисливців і рибалок.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтею 1 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Отже, з викладеного вбачається, що підставою для звернення до суду є наявність порушеного права (охоронюваного законом інтересу), і таке звернення здійснюється особою, котрій це право належить, і саме з метою його захисту. Відсутність обставин, які б підтверджували наявність порушення права особи, за захистом якого вона звернулася, чи охоронюваного законом інтересу, є підставою для відмови у задоволенні такого позову, що відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній в постанові Верховного Суду України від 21.10.2015 у справі № 3-649гс15.

Таким чином, як обгрунтовано зазначили господарські суди попередніх інстанцій, враховуючи, що позивач не є особою, відносно прав та обов'язків якої прийнято рішення Миколаївської обласної ради № 30 від 07.09.2012, у справі про визнання його незаконним та скасування Миколаївська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок повинна довести, яким чином зазначене рішення порушує її права та охоронювані законом інтереси.

Однак, як зазначалося вище, заявляючи даний позов, позивач обґрунтовував порушенням спірним рішенням прав саме Новоодеської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, як користувача мисливських угідь.

При цьому, як вбачається з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Новоодеська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок є юридичною особою, зареєстрованою у встановленому законом порядку, 07.07.2004 (ідентифікаційний код юридичної особи - 25379271), а відтак така особа як самостійний (окремий) суб'єкт правовідносин здатна формувати власну волю (приймати власні рішення) та здатна виражати свою волю у певних формах, що дає підстави для висновку про наявність у такої особи правових можливостей самостійно здійснювати захист своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів.

З огляду на викладене, висновки господарських судів попередніх інстанцій про наявність підстав для відмови Миколаївській обласній організації Українського товариства мисливців і рибалок у визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської обласної ради № 30 від 07.09.2012, враховуючи, що Новоодеська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок, порушенням прав якої обгрунтовано позов, є окремою юридичною особою, яка здатна самостійно здійснювати захист своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів, в тому числі у суді, відповідають вимогам чинного законодавства та обставинам справи.

Доводи скаржника про те, що безпосередньо ведення мисливського господарства здійснює користувач - Новоодеська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок на підставі договору від 01.07.1998, а право на користування цими мисливськими угіддями отримує Українське товариство мисливців та рибалок, яке є всеукраїнською громадською організацією, та всі його члени, в тому числі і Миколаївська обласна організація, не приймаються судом касаційної інстанції до уваги, оскільки право на користування мисливськими угіддями не є тотожним переважному праву на подовження користування такими угіддями яке, як зазначалося вище, нерозривно пов'язано з особою користувача за відповідним договором.

За таких обставин колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 у справі № 915/780/16 слід залишити без змін, а касаційну скаргу Миколаївської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок - без задоволення.

В силу ст. 49 ГПК України судовий збір за розгляд касаційної скарги покладається на скаржника.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Миколаївської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок на постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 у справі № 915/780/16 залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.11.2016 у справі № 915/780/16 залишити без змін.

Головуючий суддя О.І. Поляк

Судді І.П. Ходаківська

О.В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення04.04.2017
Оприлюднено12.04.2017
Номер документу65880047
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/780/16

Постанова від 04.04.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

Ухвала від 17.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляк О.I.

Постанова від 30.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 04.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Рішення від 04.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 16.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 12.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 29.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 18.07.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні