Ухвала
від 06.04.2017 по справі 922/719/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"06" квітня 2017 р.Справа № 922/719/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Савченко А.А.

при секретарі судового засідання Романченко Н.С.

розглянувши справу

за заявою Публічного АТ "Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації" м. Харків до Публічного АТ "Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації" м. Харків про визнання банкрутом за участю :

ліквідатора - ОСОБА_1

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 23.06.2016р. Публічне акціонерне товариство «Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1. Зобов'язано ліквідатора в строк до 23.06.2017 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури.

22 лютого 2017 року до суду надійшла заява ліквідатора про стягнення дебіторської заборгованості банкрута з ПАТ "Фонд екологічних заходів" (вх. №6241), в якій ліквідатор просить суд стягнути з ПАТ "Фонд екологічних заходів" на користь ПАТ «Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації» дебіторську заборгованість на загальну суму 22973600,00грн. та 3200,00грн. судових витрат.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 24.02.2017р. прийнято та призначено заяву ліквідатора про стягнення дебіторської заборгованості банкрута з ПАТ "Фонд екологічних заходів" (вх. №6241) до розгляду в судовому засіданні на "09" березня 2017 р. о(об) 11:50. Залучено ПАТ "Фонд екологічних заходів" до участі в справі №922/719/16 з розгляду заяви ліквідатора про стягнення дебіторської заборгованості банкрута з ПАТ "Фонд екологічних заходів" (вх. №6241). Зобов'язано ПАТ "Фонд екологічних заходів" надати до суду обґрунтований відзив на заяву, з наданням необхідних доказів в його обґрунтування.

Ліквідатор в судовому засіданні підтримала заяву в повному обсязі, просила суд її задовольнити.

Представник ПАТ "Фонд екологічних заходів" в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, витребуваних судом документів не надав.

Суд, вислухавши пояснення ліквідатора, дослідивши матеріали справи та заяви в їх сукупності, встановив наступне.

Згідно зі ст.4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди вирішують господарські спори у порядку позовного провадження, передбаченому цим Кодексом та розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, провадження у справах про банкрутство регулюється ГПК у випадках, коли його норми безпосередньо визначають правила даного провадження (статті 2, 41, 12 та 15) або мають універсальний характер для будь-якої стадії судового процесу, або процесуальної дії (статті, вміщені в розділах I, V, VI, VII, XII, XIII), з урахуванням встановлених Законом особливостей.

Згідно з ч. 4 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом від 22.12.2011 р. N 4212-VI ( далі - Закон про банкрутство) суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником.

Отже, частина 4 статті 10 Закону про банкрутство відносить до підвідомчості господарських судів справи зі спорів, пов'язаних з майновими вимогами до боржника, до яких, крім названих у зазначеній статті Закону, слід відносити також й інші спори з майновими вимогами до боржника, а саме: спори про визнання права власності, повернення майна, розірвання договорів, спори, пов'язані з майновими вимогами учасників (акціонерів) до боржника і дана норма кореспондується з положеннями п. 7 ч. 1 ст. 12 ГПК України (у редакції Закону про банкрутство) та застосовується незалежно від суб'єктного складу сторін.

Одночасно частиною 9 ст. 16 ГПК України встановлено, що справи у майнових спорах, передбачених п. 7 ч. 1 ст. 12 цього Кодексу, розглядаються господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

При цьому на відміну від положень частини 8 статті 23 Закону про банкрутство, якими визначено, що спори боржника з поточними кредиторами вирішуються шляхом їх розгляду в позовному провадженні господарським судом, який розглядає справу про банкрутство, норми частини 4 ст. 10 цього Закону прямо не встановлюють порядок розгляду майнових спорів, стороною яких є боржник, в окремому позовному провадженні. Тому такі майнові спори підлягають розгляду судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, та саме в межах цієї справи.

Отже, імперативними нормами ч. 4 ст. 10 Закону про банкрутство та ст.ст. 12, 16 ГПК України встановлено виключну підсудність майнових спорів за участю особи, яка перебуває в процедурі банкрутства.

Системний аналіз положень Закону про банкрутство дає підстави для висновку, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми цього Закону мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Отже, за умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника, особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Закону про банкрутство, який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Відповідна правова позиція стосовно порядку розгляду майнових спорів щодо боржника господарським судом у межах справи про банкрутство без порушення окремого позовного провадження викладена у постанові Верховного Суду України від 13 квітня 2016р. по справі № 3-304гс16. У відповідності до ст.111-28 ГПК України судові рішення Верховного суду є обов*язковими для всіх суб*єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України.

У відповідності до п. 4 ст. 40 Закону про банкрутство у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, встановлені законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч.2 ст. 41 Закону про банкрутство ліквідатор з дня свого призначення, зокрема, здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості тощо.

Ліквідатором на виконання вимог вищевказаної статті було подано до суду в межах справи про банкрутство Публічного АТ "Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації" заяву про стягнення з ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)" дебіторської заборгованості банкрута в сумі 22973600,00 грн.

Суд вважає, що звернення ліквідатора до суду з відповідною заявою має на меті збільшення ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів, що не суперечить вимогам Закону про банкрутство.

Ухвалою суду від 24.02.2017р. ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)"було залучено до участі у справі № 922/719/16 з розгляду відповідної заяви.

Надаючи оцінку поданим до заяви додаткам, суд вважає вимогу ліквідатора підлягаючою задоволенню з огляду на наступне.

05.11.2014р. між ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)" (Покупець) та ТОВ Бонанза (Повірений), що діє від імені та за дорученням АТ НТІ ТТР (Продавець) було укладено Договір купівлі - продажу цінних паперів №БВ10/11/4 (далі - Договір).

У відповідності до п. 1.1 .Договору АТ НТІ ТТР зобов'язався передати у власність ПАТ ФЕЗ цінні папери - акції, номінальною вартістю 1000,00 грн., кількістю 13000 шт. Покупець - ПАТ ФЕЗ зобов*язався прийняти та оплатити вищезазначені цінні папери в порядку та на умовах, визначених договором. Загальна договірна вартість пакета цінних паперів (далі - ЦП) склала 13000000,00 грн.

На виконання пунктів 3.2 та 5.1. договору АТ НТІ ТТР було передано ПАТ ФЕЗ відповідні акції, що підтверджено актом приймання-передачі цінних паперів до договору від 11.11.2014р. та довідкою ТОВ Пірс від 20.11.2015р.

П. 5.1. договору сторони узгодили, що Покупець перераховує грошові кошти в рахунок оплати ЦП на рахунок АТ НТІ ТТР до 10.11.2015р.

Але матеріали справи свідчать про те, ПАТ ФЕЗ не виконало своїх зобов'язань перед АТ НТІ ТТР , в термін до 10.11.2015р. грошові кошти не були перераховані, внаслідок чого заборгованість за вказаним Договором за даними бухгалтерського обліку складає 13000000,00 грн.

05.11.2013р. між ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)" (Покупець) та ТОВ Бонанза (Повірений), що діє від імені та за дорученням АТ НТІ ТТР (Продавець) було укладено Договір купівлі - продажу цінних паперів №БВ05/11/5 (далі - Договір).

У відповідності до п. 1.1 .Договору АТ НТІ ТТР зобов'язався передати у власність ПАТ ФЕЗ цінні папери - акції, номінальною вартістю 1000,00 грн., кількістю 8500 шт. Покупець - ПАТ ФЕЗ зобов*язався прийняти та оплатити вищезазначені цінні папери в порядку та на умовах, визначених договором. Загальна договірна вартість пакета цінних паперів (далі - ЦП) склала 8500000,00 грн.

На виконання пунктів 3.2 та 5.1. договору АТ НТІ ТТР було передано ПАТ ФЕЗ відповідні акції, що підтверджено актом приймання-передачі цінних паперів до договору від 06.11.2013р. та довідкою ТОВ Пірс від 20.11.2015р.

П. 5.1. договору сторони узгодили, що Покупець перераховує грошові кошти в рахунок оплати ЦП на рахунок АТ НТІ ТТР до 05.11.2014р.

Але матеріали справи свідчать про те, ПАТ ФЕЗ було частково виконано зобов*язання за договором, внаслідок чого заборгованість за вказаним Договором за даними бухгалтерського обліку складає 6108800,00 грн.

08.09.2010р. між ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)" (Покупець) та ТОВ Пирс (Повірений), що діє від імені та за дорученням АТ НТІ ТТР (Продавець) було укладено Договір купівлі - продажу цінних паперів №Б248 (далі - Договір).

У відповідності до п. 1.1. Договору АТ НТІ ТТР зобов'язався передати у власність ПАТ ФЕЗ цінні папери - векселі (АА 0242515 та АА 0242516), номінальною вартістю 17332000,00 грн. Покупець - ПАТ ФЕЗ зобов*язався прийняти та оплатити вищезазначені цінні папери в порядку та на умовах, визначених договором. Загальна договірна вартість цінних паперів (далі - ЦП) склала 17332000,00 грн.

На виконання пунктів 2.1 та 2.4. договору АТ НТІ ТТР було передано ПАТ ФЕЗ відповідні ЦП, що підтверджено актом приймання-передачі векселів до договору від 08.09.2010р.

П. 2.2. договору сторони узгодили, що Покупець перераховує грошові кошти в рахунок оплати ЦП на рахунок АТ НТІ ТТР протягом строку дії договору, до 08.09.2011р.

Але матеріали справи свідчать про те, що ПАТ ФЕЗ було частково виконано зобов*язання за договором, внаслідок чого заборгованість за вказаним Договором за даними бухгалтерського обліку складає 3864800,00 грн.

Згідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства. Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (стаття 530 ЦК України).

З метою виконання ліквідаційної процедури у встановленому законом порядку та повернення банкруту сум дебіторської заборгованості, ліквідатором на адресу боржника - ПАТ ФЕЗ , було направлено Вимогу за вих. № 03-03/320 від 11.07.2016 р. про негайну сплату заборгованості в сумі 22985830 грн., що утворилася на підставі низки договорів, в тому числі вищезазначених договорів купівлі - продажу цінних паперів.

Але ПАТ ФЕЗ , грошові кошти в рахунок виконання зобов*язання за спірними договорами купівлі - продажу цінних паперів не були виконані в повному обсязі, внаслідок чого станом на час розгляду справи заборгованість ПАТ ФЕЗ складає 22973600,00 грн.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України та ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, акту планування, договору, а при відсутності таких вказівок - відповідно до вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається. За таких обставин, суд вважає вимогу ліквідатора про стягнення 22973600,00 грн. боргу за вищезазначеними договорами купівлі - продажу цінних паперів обґрунтованою та підлягаючою задоволенню.

Керуючись ст.ст. 37- 48 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.ст. 4-1, 77, 86 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ліквідатора (вх. 28894) задовольнити.

Стягнути з ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)" (код 30428834, місцезнаходження: 61012, м. Харків, вул..Червоножовтнева,6) на користь Публічного акціонерного товариства "Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації" ( код 24473039, місцезнаходження: 61072, м. Харків, пр-т Леніна (Науки), буд.56) 22973600,00 грн. дебіторської заборгованості та 3200,00 грн. витрат по оплаті судового збору.

Після набрання ухвалою законної сили видати наказ.

Ухвалу направити банкруту, ліквідатору, ПАТ "Фонд екологічних заходів (ФЕЗ)"

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення06.04.2017
Оприлюднено13.04.2017
Номер документу65882391
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/719/16

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні