Ухвала
від 11.04.2017 по справі 640/2031/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/2031/17

н/п 1-кс/640/2775/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" квітня 2017 р. Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова Колесник С.А., при секретарі Боденко Д.О., за участю слідчого Шермазанова А.Х., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого першого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області, лейтенанта податкової міліції ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження за №32015110000000015 від 16.03.2017, за ознаками ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205-1 КК України ,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий першого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області, лейтенант податкової міліції ОСОБА_1 03.04.2017 року звернувся до Київського районного суду м. Харкова з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Харківської області молодшим радником юстиції ОСОБА_2, яким просив задовольнити клопотання і винести ухвалу про надання органу досудового розслідування, тимчасового доступу до оригіналів реєстраційної справи ТОВ Ворлд Груп (код ЄДРПОУ 40078732), з можливістю вилучення всіх документів, з яких складається зазначена реєстраційна справа, яка знаходиться у Шевченківській районній в м. Києві державній адміністрації, за адресою: 01030, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, буд. 26/4. (E-mail: cnap@shev.gov.ua).

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області перебуває кримінальне провадження №32015110000000015 за фактом того, що ОСОБА_3 у квітні 2016 року, перебуваючи біля станції метро Ботанічний сад , діючи за попередньою змовою з невстановленою в ході досудового слідства особою, від якої отримав попередньо складені у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про реєстрацію ним суб'єкта підприємницької діяльності - ТОВ Ворлд Груп (код ЄДРПОУ 40078732), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис проекти документів містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для придбання (перереєстрації) суб'єкта підприємницької діяльності - ТОВ Ворлд Груп реалізуючи свій злочинний намір, засвідчив їх своїм підписом, наділивши їх, таким чином, значенням документів, серед яких, в тому числі, реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи та інші реєстраційні документи ТОВ Ворлд Груп .

Також встановлено, що ОСОБА_3, у квітні 2016 року, перебуваючи у складному матеріальному становищі, усвідомлюючи той факт, що діяльність підприємства буде носити незаконний характер, та буде здійснюватися від його імені, розуміючи, що для цієї діяльності необхідний формальний засновник підприємства, який не має бухгалтерської освіти, погодився з пропозицією невстановленої в ході слідства особи, на ім'я Микола, підписати установчі та статутні документи товариства з обмеженою відповідальністю Ворлд Груп (код ЄДРПОУ 40078732) та набути формального статусу засновника даного підприємства. Одночасно ОСОБА_3, достеменно усвідомлював, що він не збирається вести законну фінансово-господарську діяльність, натомість вчинив дії щодо набуття статусу засновника ТОВ Ворлд Груп за винагороду в розмірі 3-4 тисяч гривень.

Вказані обставини повністю підтверджуються протоколами допитів ОСОБА_3

На підставі підписаних ОСОБА_3 документів, точна дата на даний час не встановлена, державним реєстратором юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Головним територіальним управління юстиції у місті Києві проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ Ворлд Груп .

Реєстрація ТОВ Ворлд Груп в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів: назва, юридична адреса, дані засновника підприємства та зразки його підпису, індивідуального податкового номера платника податку, відкриття поточного рахунку в банківській установі, дала можливість невстановленим слідством особам використати реквізити цього підприємства для здійснення незаконної діяльності.

В подальшому, невстановлені в ході досудового розслідування особи, на протязі 2016 року, точна дата під час слідства не встановлена, діючи умисно з метою прикриття незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з мінімізації бази оподаткування та конвертації, переведення з безготівкової форми в готівкову, грошових коштів шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій, використовуючи реквізити низки юридичних осіб, у тому числі ТОВ Ворлд Груп , створювали та формували податкову і бухгалтерську звітність, де відображалися безтоварні фінансово-господарські операції з підприємствами-контрагентами, під приводом яких здійснювалось перерахування грошових коштів, шляхом віднесення вартості товарів, робіт та послуг до складу податкового кредиту та податкових зобов'язань з податку на додану вартість, а на адресу підприємств-контрагентів здійснюється видача відповідних податкових накладних та первинних фінансово-господарських документів, в яких документально зафіксовані вказані безтоварні операції. Таким чином, після отримання вказаних документів, підприємства-контрагенти всупереч вимог ст.198 Податкового кодексу України відносять суми, перераховані на поточні рахунки фіктивних підприємств під приводом оплати безтоварних фінансово-господарських операцій, до складу податкового кредиту з податку на додану вартість, зменшуючи тим самим всупереч вимог ст.200 Податкового кодексу України суму податку на додану вартість, яка підлягає сплаті до бюджету, та здійснюючи таким чином ухилення від сплати податків підприємствами-контрагентами шляхом незаконної мінімізації бази оподаткування.

Також встановлено, що ТОВ Ворлд Груп перебуває на обліку в ДПІ у Шевченківському районні ГУ ДФС у м. Києві.

Відповідно ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий вказав, що документи реєстраційної справи ТОВ Ворлд Груп , які містять в собі установчі документи, протоколи загальних зборів та їх рішення, а також інформацію про зміну керівників даної юридичної особи, їхні права та обов'язки, відповідно до установчих документів, інформацію про осіб, які безпосередньо за відповідними дорученнями вносили вказані данні (відомості) до реєстраційної служби мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, дана інформація може бути використана в якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані не можливо, на думку органу досудового розслідування - потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в даному клопотанні.

У судовому засіданні слідчий просив про задоволення клопотання.

Представник Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про час та місце розгляду клопотання слідчого повідомлений належним чином, проте в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив, його неприбуття за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши думку слідчого, дослідивши ОСОБА_3 з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015110000000015 від 16.03.2017, за ознаками ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205-1 КК України, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, оскільки сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація перебуває у Шевченківській районній в м. Києві державній адміністрації, за адресою: м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, буд. 26/4, сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; містить охоронювану законом таємницю, ці відомості можуть бути використані як докази, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації.

Разом з тим, слідчий всупереч вимог ч. 7 ст. 163 КПК України, не довів необхідності вилучення оригіналів вказаних у клопотанні документів, а саме те, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Так, слідчим не надано документів на підтвердження призначення експертизи по справі, клопотання експерта про необхідність отримання саме оригіналів зазначених документів, тощо. Враховуючи викладене, слідчий суддя не вбачає підстав для вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, а тому в даній частині клопотання задоволенню не підлягає.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого першого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області, лейтенанта податкової міліції ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження за №32015110000000015 від 16.03.2017, за ознаками ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205-1 КК України, - задовольнити частково.

Дозволити старшому слідчому першого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області, лейтенанту податкової міліції ОСОБА_1 тимчасовий доступ до оригіналу реєстраційної справи ТОВ Ворлд Груп (код ЄДРПОУ 40078732), яка знаходиться у Шевченківській районній в м. Києві державній адміністрації, за адресою: 01030, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, буд. 26/4, а також можливість вилучити завірені належним чином копії вищевказаних документів.

Зобов'язати представника Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, розташованої за адресою: 01030, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, буд. 26/4, надати старшому слідчому першого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області, лейтенанту податкової міліції ОСОБА_1 тимчасовий доступ до оригіналу реєстраційної справи ТОВ Ворлд Груп (код ЄДРПОУ 40078732), яка знаходиться у Шевченківській районній в м. Києві державній адміністрації, за адресою: 01030, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, буд. 26/4, а також можливість вилучити завірені належним чином копії вищевказаних документів.

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 11.05.2017 року.

Роз'яснити представнику Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя Колесник С.А.

Дата ухвалення рішення11.04.2017
Оприлюднено14.04.2017
Номер документу65911189
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження за №32015110000000015 від 16.03.2017, за ознаками ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —640/2031/17

Ухвала від 19.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 08.11.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні