Ухвала
від 13.04.2017 по справі 05/102-38
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЯВИ

"13" квітня 2017 р. № 01-39/05/102-38

Суддя господарського суду Волинської області Шум М.С., розглянувши матеріали заяви Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону про встановлення способу та порядку виконання рішення суду у справі

за позовом: Державної спеціальної (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби в особі Західного регіонального спеціального (воєнізованого) аварійно-рятувального загону

до відповідача: Державного підприємства "Волиньвугілля", м. Нововолдинськ

про стягнення 591040,39грн.

          

          Встановив: Львівсько-Волинський воєнізований гірничорятувальний(аварійно-рятувальний) загін звернувся до господарського суду Волинської області із заявою, в якій просять встановити спосіб та порядок виконання рішення суду в частині стягнення з ДП «Шахта №5 Нововолинська» в користь Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону 162879,21 грн. та видати відповідний виконавчий документ про стягнення з ДП «Шахта №5 Нововолинська» в користь Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону 162879,21 грн..

Подана заява не може бути прийнята господарським судом Волинської області, оскільки не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України(далі - ГПК України).

Згідно п.7.3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. №9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" заяву про надання відстрочки, розстрочки, зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. Зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо. У разі неподання заявником доказів надіслання другій стороні відповідних копій заява і додані до неї документи не пізніше трьох днів з дати надходження заяви повертаються заявникові без розгляду на підставі пункту 6 частини першої статті 63, статті 121 ГПК, про що виноситься ухвала.

Згідно ч.1 ст.56 ГПК України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Відповідно до вищезазначеної норми, обов'язок позивача направити відповідачам копії доданих до позовної заяви документів не залежить від того чи є у наявності у відповідачів дані документи.

Згідно п.2 ч.1 ст.57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно п.п.59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином, належним доказом відправлення стороні позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі.

До заяви не додано касових чеків або розрахункових квитанцій, як доказів на підтвердження надання поштових послуг із відправлення останньої на адреси сторін.

Суд зазначає, що відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950р. кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Згідно практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права згідно ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", - право на справедливий суд охоплює не лише стадію розгляду справи по суті, але також дотримання всіх процедур, що передбачені національним законодавством і повинні відбуватися до порушення провадження у справі(призначення заяви до розгляду).

Національним законодавством України (ст.56 ГПК України) передбачено забезпечення права відповідачів на інформацію про подану заяву та ознайомлення з її змістом і доданими документами, а також передбачено механізм реалізації такого права - шляхом встановлення обов'язку позивача(заявника) надіслати сторонам копії заяви та доданих до неї документів.

Таким чином, право на справедливий суд, передбачене ст.6 Конвенції, включає в себе обов'язок заявника належним чином інформувати сторони про подання до суду шляхом направлення їм копії такої заяви з додатками.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні в справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Таким чином, на стадії прийняття заяви до розгляду, суд має бути впевненим у тому, що зазначені засади не були порушені заявником.

Зазначені обставини є суттєвими, оскільки нормами ст.59 ГПК України передбачено право сторони надіслати суду відзив на заяву, тоді як у даному випадку сторони позбавляється можливості підготувати обґрунтовані заперечення на заяву, з урахуванням усіх обставин, на які посилається заявник та поданих ним доказів.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Викладені обставини виступають підставою для повернення даної заяви без розгляду що, в свою чергу, не позбавляє заявника права на повторне звернення з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених недоліків.

Керуючись п.6 ч.1 ст.63, ст.86 ГПК України, господарський суд, -

                                                                      ухвалив:

заяву Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону про встановлення способу та порядку виконання рішення суду на 2-х арк. з матеріалами на 6-ти арк. - повернути заявнику без розгляду.

Суддя                                                                                 М. С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65968846
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —05/102-38

Ухвала від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

Ухвала від 03.05.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 25.01.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

Ухвала від 02.04.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв С.В.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв С.В.

Ухвала від 20.07.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Костюк С.В.

Ухвала від 11.07.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні