Ухвала
від 11.04.2017 по справі 805/1017/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

11 квітня 2017 року Справа № 805/1017/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Волгіної Н.П.,

при секретарі судового засідання - Маковецькій О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду питання про зупинення провадження у адміністративній справі

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФПГ Юзбудмонтаж" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя Донецької області, звернулось до суду із позовом, в якому просило стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ФПГ Юзбудмонтаж" заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за листопад-грудень 2015 року, лютий-листопад 2016 року в сумі 5 627,03 грн.

Представники сторін у судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи сторони повідомлялись судом належним чином, від позивача судом в ході розгляду справи отримувалось клопотання про розгляд справи за відсутності його представника, причини неявки представника відповідача суду не повідомлені.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи наведене вище, суд вважає за можливе провести судове засідання без здійснення фіксування звукозаписувальним технічним засобом.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Згідно зі ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права; обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом, в тому числі, на підставі пояснень сторін, письмових і речових доказів.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем до стягнення з відповідача заявлена сума заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за листопад-грудень 2015 року, лютий-листопад 2016 року в сумі 5 627,03 грн.

В обґрунтування позовних вимог управлінням надано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій ОСОБА_1 з листопада 2015 року у сумі 1 071,02 грн та з 2016 року - у сумі 221,13 грн. У розрахунку ціни позову відображено, що у листопаді 2015 року витрати управління склали 1 071,02 грн, у лютому 2016 року - 442,26 грн, в інші місяці спірного періоду - по 221,13 грн. У той же час, до суми позову включено корегування за 2015 рік у сумі 226,88 грн та суму заборгованість відповідача у розмірі 1 635,57 грн, яка виникла у зв'язку із прийняттям позивачем від Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Макіївки Донецької області цієї заборгованості за актом прийому-передачі від 24 травня 2016 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 (далі - Інструкція № 21-1), розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з п. 6.7 Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Таким чином, підприємство має обов'язок по відшкодуванню тих сум витрат пенсійних органів, що відображені такими органами у відповідних розрахунках, направлених підприємству.

Разом із цим, доказів виникнення у відповідача заборгованості у розмірі 442,26 грн (за лютий 2016 року), у розмірі 266,88 грн (по корегуванню за 2015 рік) та заборгованості у розмірі 1 635,57 грн (заборгованість, що виникла у зв'язку із прийняттям позивачем від Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Макіївки Донецької області цієї заборгованості за актом прийому-передачі від 24 травня 2016 року) позивачем суду не надано (не надано розрахунків фактичних витрат на визначені суми, доказів їх направлення підприємству тощо).

Ухвалою суду від 21 лютого 2017 року зобов'язано позивача надати суду зазначені докази, втім, станом на теперішній час ухвала суду позивачем не виконана, у зв'язку з чим суд вважає за необхідне повторно зобов'язати позивача надати суду визначені докази по справі.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

До цього ж суд зазначає, що відповідно до п. 1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об'єднані управління, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України 22 грудня 2014 року № 28-2, Управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також об'єднані управління є територіальними органами Пенсійного фонду України. Управління Фонду підпорядковуються Фонду та безпосередньо відповідним головним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему територіальних органів Фонду.

ОСОБА_2 управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі відповідно до п. 4 свого Положення, затвердженого Постановою Правління Пенсійного Фонду України від 22 грудня 2014 року № 28-2, у свою чергу, організовують роботу управлінь Фонду щодо забезпечення надходжень від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших коштів, ведення обліку їх надходжень та платників відповідно до законодавства; здійснюють контроль: за додержанням вимог законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів, за призначенням (перерахунком) і виплатою пенсій, щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду, інших джерел, визначених законодавством; за стягненням у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів; призначення (перерахунку) і виплати пенсій, щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, допомоги на поховання та інших виплат відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 53 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Враховуючи наведене вище, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_2 управління Пенсійного фонду України в Донецькій області та покласти на нього контроль за виконанням цієї ухвали в частині надання позивачем зазначених вище доказів по справі.

У той же час, відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 156 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі наявності інших причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, встановленого судом.

Беручи до уваги наведене вище, враховуючи, що отримання доказів та їх дослідження у судовому засіданні є однією з підстав винесення обґрунтованого рішення у справі, з метою недопущення пропуску строку розгляду адміністративної справи, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 11, 53, 69, 71, 122, 156, 159, 160, 165, 185, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Зобов'язати позивача надати суду докази виникнення за відповідачем заборгованості у розмірі 442,26 грн (за лютий 2016 року), у розмірі 266,88 грн (по корегуванню за 2015 рік) та у розмірі 1 635,57 грн (заборгованість, що виникла у зв'язку із прийняттям позивачем від Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Макіївки Донецької області цієї заборгованості за актом прийому-передачі від 24 травня 2016 року), а саме - розрахунки фактичних витрат на визначені суми, докази їх направлення підприємству тощо.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_2 управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010, адреса: 84121, м. Слов'янськ, вул. Генерала Батюка, 8, penfond.gu@gmail.com, gu@dn.pfu.gov.ua).

Покласти на ОСОБА_2 управління Пенсійного фонду України в Донецькій області контроль за виконанням цієї ухвали в частині надання позивачем суду перелічених доказів по справі.

Зупинити провадження у справі до 26 квітня 2017 року о 16-00 год для отримання судом додаткових доказів у справі.

Ухвала прийнята у нарадчій кімнаті, її вступна та резолютивна частини складені та підписані у нарадчій кімнаті.

Ухвала суду може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі, якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали, складеної в повному обсязі.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст ухвали складений та підписаний 13 квітня 2017 року.

Суддя Волгіна Н.П.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65999472
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1017/17-а

Ухвала від 31.08.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 26.04.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 11.04.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 11.04.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 21.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 03.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 03.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні