Ухвала
від 27.04.2017 по справі 910/9144/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

27.04.2017Справа № 910/9144/16

За позовом Приватного акціонерного товариства фірма "Лісова"

до Київської міської ради

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

про визнання укладеним договору оренди земельної ділянки

Суддя Якименко М.М

Представники сторін:

без виклику;

Обставини справи :

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.03.2017 року по справі №910/9144/16 позов задоволено повністю та визнано укладеним Договір оренди земельної ділянки по вул. Миропільській, 2 у Деснянському районі м. Києва між Приватним акціонерним товариством фірма "Лісова" (02217, м. Київ, вул. Драйзера, 1, код 31457819) та Київською міською радою (01044 м. Київ, вул. Хрещатик, 36 код 22883141) у наступній редакції:

ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) - далі у тексті - "Орендодавень", в особі Київського міського голови Кличка Віталія Володимировича, що діє на підставі ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" - з однієї сторони, та Приватне акціонерне товариство фірма "Лісова" (ідентифікаційний код 31457819, місцезнаходження юридичної особи: 02217, м. Київ, вул. Теодора Драйзера, будинок 1; дата державної реєстрації, дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців: 14.05.2001, 19.11.2004, 1 066 120 0000 000723) - далі у тексті - „Орендар", в особі Директора Антонюк Олени Григорівни, що діє на підставі Статуту, - з другої сторони, уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті - Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.2. Орендодавець, на підставі рішень Київської міської ради від 26.09.2002 № 19/179 (п.25), від 02.10.2008 № 407/407 та від 16.07.2015 № 736/1600 передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (далі - об'єкт оренди або Земельна ділянка), визначену цим Договором.

Земельна ділянка, яка є об'єктом оренди, належить до земель комунальної власності територіальної громади міста Києва на підставі Закону України від 06.09.2012 № 5245-УІ „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності".

Реєстрація права власності на об'єкт оренди здійснюється згідно з Законом України від 14.05.2013 № 233-VІІ „Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки державної та комунальної власності у зв'язку з їх розмежуванням" одночасно з державною реєстрацією права оренди.

2. Об'єкт оренди

2.1. Об'єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- місце розташування - вулиця Миропільська, 2 у Деснянському районі м. Києва;

- розмір - 0,6880 (нуль цілих шість тисяч вісімсот вісімдесят десятитисячних) га, в межах червоних ліній;

- цільове призначення - для реконструкції, експлуатації та обслуговування ринку "Лісовий";

- кадастровий номер - 8000000000:62:023:0012.

2.2. Відповідно до витягу з технічної документації Головного управління Держгеокадастру у м. Києві Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 25.01.2016 № 7777-26-7777 нормативна грошова оцінка Земельної ділянки становить 31 711 488,77 (тридцять один мільйон сімсот одинадцять тисяч чотириста вісімдесят вісім) грн. та 77 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка передається в оренду, має обмеження, а тому земельну ділянку використовувати з обмеженнями, відповідно до вимог містобудівного кадастру.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 15 (п'ятнадцять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 3 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки. Обчислення розміру орендної плати за Земельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

4.3. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою, внесення змін до цього Договору та з урахуванням п.п. 4.4. даного Договору.

4.4. Розмір орендної плати змінюється шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою, якщо орендна ставка визначена у п.п.4.2. Договору нижча, ніж мінімальна орендна ставка визначена чинним законодавством України. Після прийняття відповідного рішення Київської міської ради та доведення даного рішення до Орендаря для ознайомлення, Орендар зобов'язаний планувати орендну плату відповідно до нової орендної ставки.

4.5. Зміна нормативної грошової оцінки Земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.6. Орендна плата вноситься Орендарем рівними частками за податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок 33212812700004, код 18010600 у ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019. Одержувач: УДКСУ у Деснянському р-ні м. Києва код ЄДРПОУ 37984978.

4.7. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов'язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.8. Розмір орендної плати переглядається у разі зміни умов господарювання, передбачених Договором, зміни розмірів земельного податку, зміни мінімального розміру орендної плати, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, погіршення стану орендованої Земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами, та у інших випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік. Після прийняття відповідного рішення Київської міської ради Орендар зобов'язаний сплачувати орендну плату відповідно до нової орендної ставки.

4.9. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює орган доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки.

5.Умови використання Земельної ділянки

5.1. Умови збереження стану об'єкта оренди:

- на Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов'язана з цільовим призначенням Земельної ділянки.

6. Умови і строки передачі Земельної ділянки в оренду

6.1 Сторони підтверджують, що Земельна ділянка, яка є об'єктом за цим Договором, передається в оренду та вважається переданою Орендодавцем Орендареві з моменту державної реєстрації права оренди.

6.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

7. Умови повернення Земельної ділянки

7.1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві Земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої Земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

8. Права та обов'язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання Земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дострокового розірвання цього Договору;

8.2. Орендодавець зобов'язаний:

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися Земельною ділянкою;

- передати в користування Земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов'язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має переважне право перед іншими особами на поновлення Договору;

8.4. Орендар зобов'язаний:

- використовувати Земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- у випадку зміни нормативної грошової оцінки Земельної ділянки або при зміні функціонального використання об'єкта нерухомості, що розташований на Земельній ділянці, у п'ятнадцятиденний термін в письмовій формі замовити в установленому порядку витяг з технічної документації (довідку) про нову нормативну грошову оцінку Земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін. Після одержання цього витягу (довідки) передати його (її) до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки, копію витягу з технічної документації, засвідчену печаткою та підписом керівника Орендаря, передати до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

- у випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування Земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни при виникненні відповідного права на землю у нового власника об'єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до Земельної ділянки представнику контролюючих органів;

- повернути Земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед органом доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки про сплату орендної плати;

- виконати вимоги, викладені у листах Головного управління містобудування та архітектури від 07.06.2002 № 18-2431, в.о. головного державного санітарного лікаря м. Києва від 05.09.02 № 4815 та управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища м.Києва від 30.08.02 № 3291;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, розміщених у межах Земельної ділянки;

- земельну ділянку використовувати з обмеженнями відповідно до вимог містобудівного законодавства;

- майново-правові питання вирішувати в установленому порядку;

- забезпечити вільний проїзд через територію ринку суміжним землекористувачам;

- виконати вимоги, викладені в листі Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 29.12.2014 № 057041- 15062.

- у десятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки.

8.5. Право на оренду Земельної ділянки державної або комунальної власності не може бути відчужено її Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано у заставу.

8.6. Сторони також мають інші права і несуть інші обов'язки, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його

частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10. Страхування об'єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об'єкт оренди.

11. 3міна умов Договору та припинення і поновлення Договору

11.1. Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2. Витрати, пов'язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3. Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- поєднання в одній особі власника Земельної ділянки та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря;

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4. Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- у разі необхідності використання Земельної ділянки для суспільних потреб у порядку, встановленому законодавством;

11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов'язків, визначених у п.п. 5.1. та 8.4. цього Договору.

11.6. Орендар має право на дострокове розірвання Договору оренди у разі істотної зміни обставин, які викликають неможливість в подальшому експлуатацію земельної ділянки та були непередбачуваними в момент укладення Договору. Орендар повідомляє Орендодавця за три місяці про дострокове розірвання Договору у зв'язку з істотною зміною обставин.

11.7. Розірвання цього Договору здійснюється в установленому законом порядку.

11.8. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов'язків, має переважне право перед іншими особами на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію та сплачувати орендну плату за період від дня закінчення дії цього Договору до дня поновлення його дії у порядку та у розмірах, встановлених цим Договором.

11.9. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві Земельну ділянку на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов'язку щодо умов повернення Орендодавцеві Земельної ділянки Орендар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.10. Перехід права власності на орендовану Земельну ділянку до третьої особи, а також реорганізація юридичної особи - Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання

Договору та вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2. У разі невиконання Орендарем умов цього Договору та обов'язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13. Суборенда Земельної ділянки

13.1. Орендар має право передати Земельну ділянку або її частину у суборенду в порядку встановленому чинним законодавством України.

13.2. Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Договір набуває чинності з моменту його нотаріального посвідчення.

14.2. Витрати, пов'язані з нотаріальним посвідченням цього договору, сплачує Орендар".

14.3. Даний Договір є невід'ємною частиною Договору оренди, посвідченого Щербаковим В.З., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу 05.12.2002 по реєстру за № 2418 та зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації 28.12.2002 за № 62-6-00044 з урахуванням Угоди про поновлення та про внесення змін та доповнень до Договору оренди земельної ділянки, посвідченої Кравченко Н. П., приватним нотаріусом Київського міського нотаріальної округу 22.05.2009 за реєстровим № 327, зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 26.05.2009 за № 62-6-00519 та Договору про внесення змін до Договору оренди земельної ділянки посвідченого Кравченко Н.П., приватним нотаріусом Київського міського нотаріальної округу 14.09.2010 за реєстровим № 754, зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 24.09.2010 за № 62-6- 00558.

14.4. Орендар сплачує орендну плату за період від дня закінчення дії Договору оренди до дня поновлення його дії у порядку та у розмірах, встановлених Договором оренди.

14.5. Витрати, пов'язані з нотаріальним посвідченням цього Договору, сплачує Орендар.

14.6. Цей Договір складений у трьох примірниках. Один примірник - для зберігання у Орендаря, один - для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Департаменті земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), один - для зберігання у нотаріуса.

Київський міський голова


Орендар


Місто Київ,


року цей договір посвідчено мною,
, нотаріусом
. Договір підписано сторонами у моїй присутності.

Особи громадян, які підписали договір, встановлено, їх дієздатність, а також правоздатність Київської міської ради, правоздатність Приватного акціонерного товариства фірма "Лісова" і повноваження їхніх представників перевірено.

Зареєстровано в реєстрі за №


.

Справлено плату

Нотаріус


Договір перевірено на відповідність рішенню Київради


.

Форму розрахунку затверджено

Постановою Кабінету міністрів України від

13 грудня 2006 р. № 1724 (додаток 2)

РОЗРАХУНОК № Ю-13633 від _____2016 р.

Розміру орендної плати за земельну ділянку

(Кадастровий номер 8000000000:62:023:0012)

Місце розташування ділянки: м. Київ, р-н Деснянський, вул. Миропільська,2

Виданий: Приватному акціонерному товариству фірмі "Лісова"

Категорія земельПлоща земельної ділянки (кв.м.)Нормативно-грошова оцінка земельної ділянки на 20.01.2016 (гривень)Ставка земельного податку, встановлена Податковим кодексом України (відсотків нормативно-грошової оцінки земельної ділянки)Добуток коефіцієнтів грошової оцінки за попередні рокиПрийнятий для розрахунку розміру орендної плати (відсотків нормативно-грошової оцінки земельної ділянки)Розмір земельного податку земельної ділянки (гривень на рік)Розмір орендної плати земельної ділянки (гривень на рік) 6880 31711488,77 3 3 951344,66 951344,66 У межах м. Києва Разом: 951344,66 грн. на рік

Орендодавець


М.П.

Орендар


М.П.

Однак з тексту вищевказаного рішення вбачається, що при його виготовленні була допущена описка, а саме в вступній, описовій та пункті 2 резолютивній частини рішення не вірно зазначено в пункті 8.4. Договору оренди земельної ділянки кількість днів на протязі яких орендар зобов'язаний надати копію Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки, а саме: зазначено: у десятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки , в той час як необхідно було зазначити у п'ятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки .

У відповідності до ст. 89 ГПК України суддя за заявою сторони чи державного виконавця роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення.

Враховуючи те, що при виготовлені тексту рішення Господарського суду м. Києва від 15.03.2017 року по справі №910/13614/15, була допущена описка в п. 3 резолютивної частини рішення, а саме не віно значено суму судового збору який підлягає стягненню з відвідача, а тому суддя керуючись ст. 86 ГПК України, -

У Х В А Л И В:

1. Виправити допущену описку в вступній, описовій та пункті 2 резолютивної частини рішення Господарського суду міста Києва від 15.03.2017 року по справі №910/9144/16 та зазначити в тексті пункту 8.4. Договору оренди земельної ділянки вірну кількість днів на протязі яких орендар зобов'язаний надати копію Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки, а саме: замість у десятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки , вказати у п'ятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки .

2. Дана ухвала є невід'ємною частиною рішення Господарського суду міста Києва від 15.03.2017 року по справі №910/9144/16.

Суддя М.М. Якименко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.04.2017
Оприлюднено13.05.2017
Номер документу66408294
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9144/16

Ухвала від 14.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Постанова від 30.08.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 04.08.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 25.05.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 27.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Рішення від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні