Рішення
від 24.05.2017 по справі 925/869/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" травня 2017 р. Справа № 925/869/16

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М. з секретарем судового засідання Буднік А.М., за участю представників сторін:

від позивача: Рачковська А.О. - голова ліквідомісії;

від відповідача: не з'явився;

від третіх осіб: ОСОБА_2 не з'явився; від ЗАТ "Рось" - ліквідатор Іванюк О.М.; ОСОБА_4 - особисто;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Рось-Лада" до товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" про визнання недійсним рішення загальних зборів та визнання недійсним статуту товариства

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання недійсними рішення загальних зборів засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013", оформлених протоколом № 1 від 17.05.2013 та визнання недійсним Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" від 2013 року, затвердженого рішенням загальних зборів засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013", оформленого протоколом № 1 від 17.05.2013, на підставі яких 23.05.2013 Державним реєстратором Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області Шакун Н.В. за номером запису 10171020000001328 було проведено державну реєстрацію юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" з мотивів відсутності законного та добровільного волевиявлення позивача на створення товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013".

В судовому засіданні представник позивача заявлені позовні вимоги підтримала повністю, та просить суд їх задовольнити.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, не направив свого представника у жодне судове засідання, заперечень проти позову суду не надіслав. Суд вважає за можливе розглядати справу за відсутності представника відповідача, за наявними у справі матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.

Представник третьої особи - закритого акціонерного товариства "Рось" позовні вимоги підтримав повністю та просить їх задовольнити в повному обсязі.

Представник третьої особи - ОСОБА_4 просить у позові відмовити повністю. Представник третьої особи ОСОБА_2 в засідання жодного разу не з'явився, його позиція по суті спору не відома.

У відповідності до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

За приписами п. 1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" господарським судам пiдвiдомчi справи, що виникають з корпоративних вiдносин у спорах мiж юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числi учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акцiонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними із створенням, дiяльнiстю, управлiнням та припиненням дiяльностi такої особи, крім трудових спорiв.

За змiстом положень п. 4 ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, ст. 167 Господарського кодексу України, ст. 2 Закону України "Про акцiонернi товариства" сторонами у корпоративному спорi є:

1) юридична особа та її учасник (засновник, акцiонер, член), у тому числi учасник, який вибув;

2) учасники (засновники, акцiонери, члени) юридичної особи.

У відповідності до роз'яснення п. 2.7. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" відповідачем у спорах про визнання недійсним рішення загальних зборів та інших керівних органів юридичної особи виступає сама юридична особа.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та пояснення представників сторін, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з наступного:

Згідно положень ст. 1.2 чинного статуту "Рось-Лада", затвердженого установчими зборами учасників товариства 11.11.1991 протокол № 1, зареєстрованого у виконкомі Черкаської районної ради народних депутатів 15.01.1992 за реєстраційним № 6 (а.с. 140) вбачається, що засновниками та учасниками товариства є:

- акціонерне товариство "Рось",

- фізична особа громадянин України ОСОБА_4.

Відповідно до ст. 5.2 Статуту для забезпечення діяльності товариства, за рахунок вкладів учасників у вигляді грошових коштів, створюється статутний фонд в розмірі 50 тисяч карбованців, який розподіляється між ними в наступних долях: АТ "Рось" 30 000 карб., ОСОБА_6 20 000 карб.

В зв'язку з цим слід вважати, що частки в статутному фонді товариства з обмеженою відповідальністю "Рось-Лада" становлять: АТ "Рось" 60% статутного фонду, ОСОБА_4 - 40% статутного фонду (30000 х 100 : 50 000 ; 20000 х 100 : 50 000)

Корпоративні відносини регулюються Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законами України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та іншими законодавчими актами.

Частинами 1 і 3 ст. 167 Господарського кодексу України визначено зміст корпоративних прав та корпоративних відносин, а саме: корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Поняття товариства з обмеженою відповідальністю визначено нормами ч. 1 ст. 140 Цивільного кодексу України, ч. 3 ст. 80 Господарського кодексу України, ч. 1 ст. 50 Закону України "Про господарські товариства", за змістом яких це господарське товариство, засноване однією або кількома особами, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Для створення юридичної особи, її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

За змістом положень ч. 1 ст. 82 Господарського кодексу України та ст. 4 Закону України "Про господарські товариства" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут. Установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного (складеного) капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства. Відсутність зазначених відомостей в установчих документах є підставою для відмови у державній реєстрації товариства.

У відповідності до роз'яснень п. 2.12.-2.14 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" -- рішення загальних зборів учасників (акціонерів, членів) та інших органів юридичної особи не є правочинами у розумінні ст. 202 Цивільного кодексу України. До цих рішень не можуть застосовуватися положення ст.ст. 203 та 215 Цивільного кодексу України, які визначають підстави недійсності правочину, і, відповідно, правові наслідки недійсності правочину за ст. 216 Цивільного кодексу України. Зазначені рішення є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути:

- невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства;

- порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів;

- позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах.

Під час вирішення питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час їх скликання та проведення, господарський суд повинен оцінити, як ці порушення вплинули на прийняття загальними зборами відповідного рішення.

Як вбачається із матеріалів справи, 17.05.2013 товариство з обмеженою відповідальністю "Рось-Лада" та ОСОБА_2 провели Загальні збори засновників товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013", оформлені протоколом № 1 від 17.05.2013 (а.с. 20) на яких було прийнято наступні рішення:

- заснувати (створити) товариство з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013";

1) затвердити Статут Товариства;

2) затвердити статутний фонд товариства у розмірі 110 000 (сто десять тисяч) гривень та розподілити його між учасниками на частки пропорційно до вкладу кожного, а саме: ОСОБА_2 - 10 000 (десять тисяч) гривень, ТОВ "Рось-Лада" - комплекс нежитлових приміщень, що складається з приміщень літ. А-І, літ. А , -І, літ. а, літ. Б-І, літ. б , -І, літ. Д, замощення І, огорожі 1-3, зливної ями 4, розташованих в АДРЕСА_1, загальною вартістю 100 000,00 грн.;

2) визнати основними видами діяльності товариства:

- 45.11 торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами;

- 45.32 роздрібна торгівля деталями та приладдям для транспортних засобів;

- 45.20 технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;

3) призначити директором Товариства ОСОБА_2;

4) призначити бухгалтером Товариства ОСОБА_2.

З матеріалів справи також вбачається, що попередньо, 16.05.2013 було проведено загальні збори засновників ТОВ "Рось-Лада", які оформлено протоколом № 3 (а.с. 120), якими прийнято рішення виступити засновником ТОВ "Антарес-2013" та внести до статутного фонду цього новоствореного товариства комплекс нежитлових приміщень, що складається із приміщень літ. А-І, літ. А , -І, літ. а, літ. Б-І, літ. б , -І, літ. Д, замощення І, огорожі 1-3, зливної ями 4, розташованих в АДРЕСА_1, загальною вартістю 100 000,00 грн.

Рішенням господарського суду Черкаської області від 17.11.2016 у справі № 925/876/16 задоволено позовні вимоги ЗАТ "Рось" до ТОВ "Рось-Лада" та визнано недійсними рішення загальних зборів засновників ТОВ "Рось-Лада", що оформлені протоколом № 3 від 16.05.2013, на підставі яких державним реєстратором проведено державну реєстрацію юридичної особи ТОВ "Антарес-2013" та зареєстровано за цим товариством право власності на майновий комплекс нежитлових приміщень у складі приміщень літ. А-І, літ. А , -І, літ. а, літ. Б-І, літ. б , -І, літ. Д, замощення І, огорожі 1-3, зливної ями 4, розташованих в АДРЕСА_1 (а.с. 179).

Постановою КАГС від 11.04.2017 рішення суду першої інстанції по справі № 925/876/16 залишено без змін. Судові рішення мотивовані тим, що збори учасників, оформлені протоколом № 3 від 16.05.2013, було проведено за відсутності учасника, який володіє 60% статутного капіталу, а тому є неповноважними. Відсутність кворуму на зборах є безумовною підставою для скасування всіх рішень загальних зборів учасників товариства.

Про це також вказано у п. 2.13 роз'яснення постанови Пленуму ВГСУ від 25 лютого 2016 року N 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" -- безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з порушенням прямих вказівок закону, зокрема, є:

- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення або у разі неможливості встановлення наявності кворуму (статті 59 та 60 Закону України "Про господарські товариства", статті 41 та 42 Закону України "Про акціонерні товариства", стаття 15 Закону України "Про кооперацію").

Отже, встановлені вище обставини вказують на незаконність рішень загальних зборів засновників про створення ТОВ "Антарес-2013", оформлених протоколом № 1 від 17.05.2013, оскільки ОСОБА_4, як учасник ТОВ "Рось-Лада" прийняв незаконне одноосібне рішення про вступ ТОВ "Рось-Лада" в якості засновника до ТОВ "Антарес-2013" і про передачу майна ТОВ "Рось-Лада" до статутного фонду ТОВ "Антарес-2013".

Тому слід вважати, що будь-які рішення, які приймались на вищезазначених зборах від імені товариства з обмеженою відповідальністю "Рось-Лада" не відповідають внутрішньому волевиявленню цього товариства, порушують його майнові права через протиправну передачу майна до статутного фонду новоствореного товариства, оскільки такі рішення приймались без відома другого учасника товариства з обмеженою відповідальністю "Рось-Лада", а саме закритого акціонерного товариства "Рось", яке володіє 60% статутного капіталу Товариства "Рось-Лада".

У відповідності до ст. 92 Цивільного Кодексу України (про цивільну дієздатність юридичної особи) встановлено, що юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. У випадках, встановлених законом, юридична особа може набувати цивільних прав та обов'язків і здійснювати їх через своїх учасників. Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

Рішенням у справі № 925/876/16 доведено, що дії ОСОБА_4, який одноосібно прийняв незаконне рішення від імені ТОВ "Рось-Лада" виступити засновником ТОВ "Антарес-2013" положенням ст. 92 ЦК України не відповідають.

В ході розгляду справи виникло питання, чи можуть бути рішення загальних зборів засновників ТОВ "Антарес-2013", які оформлені протоколом № 1 від 17.05.2013 визнані частково недійсними, щоб у складі засновників цього товариства залишився лише ОСОБА_2 як єдиний засновник.

З цього приводу судом встановлено таке:

У відповідності до ст. 141 ЦК України, яка була чинною і станом на 17.05.2013, максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю встановлюється законом. Товариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа. Особа може бути учасником лише одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

Тобто, чинним законодавством допускається створення товариства з обмеженою відповідальністю у складі однієї особи, але при цьому така особа може бути учасником лише одного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

Представником третьої особи ЗАТ "Рось" подано суду витяги із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 17.05.2013 року, з яких вбачається, що ОСОБА_2 станом на дату проведення спірних заборів вже був єдиним засновником ТОВ "Партнер Плюс", та є єдиним засновником ТОВ "Вікторія КВ", ТОВ "Сосновий бор ЛС" (а.с. 218-242).

На вимогу суду ОСОБА_2 не надав суду спростування цих відомостей.

Отже, третя особа ОСОБА_2 не може залишитися єдиним засновником ТОВ "Антарес-2013", а тому всі рішення загальних зборів засновників, які оформлені протоколом № 1 від 17.05.2013 підлягають до скасування.

З підстави незаконності рішення загальних зборів засновників про створення ТОВ "Антарес-2013" підлягає до задоволення і позовна вимога про визнання недійсним статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" (19640, Черкаська область, Черкаський район, с. Леськи, вул. Фрунзе, 1, ідентифікаційний код 38729228), затвердженого рішенням загальних зборів засновників ТОВ "Антарес-2013", оформленим протоколом загальних зборів засновників № 1 від 17.05.2013 року, на підставі якого 23.05.2013 року державним реєстратором Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області Шакун Н.В. за номером запису 10171020000001328 було проведено державну реєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013".

У відповідності до роз'яснення 5.1. постанови Пленуму ВГСУ від 25 лютого 2016 року N 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" під час вирішення корпоративних спорів про визнання недійсними установчих документів господарські суди повинні виходити з того, що затвердження установчого документа є необхідною дією у процесі створення юридичної особи. Тому під час визначення підстав для визнання установчих документів недійсними господарським судам слід керуватися пунктом 2 частини першої статті 110 ЦК України. З урахуванням положень цієї норми підставами для прийняття рішення про визнання недійсними установчих документів є порушення закону, які не можуть бути усунуті.

Встановлені порушення під час створення ТОВ "Антарес-2013" усунуті бути не можуть, тому і затверджений статут при створенні даного товариства є недійсним.

На підставі викладеного позов підлягає до повного задоволення.

На підставі ст. 49 ГПК України, при задоволенні позову з відповідача на користь позивача слід стягнути 2 756,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору за розгляд обох позовних вимог.

Керуючись ст. 49, 82-85 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати недійсним рішення загальних зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" (19640, Черкаська область, Черкаський район, с. Леськи, вул. Фрунзе, 1, ідентифікаційний код 38729228), які оформлені протоколом № 1 від 17.05.2013 року, на підставі якого 23.05.2013 року державним реєстратором Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області Шакун Н.В. за номером запису 10171020000001328 було проведено державну реєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013".

3. Визнати недійсним статут Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" (19640, Черкаська область, Черкаський район, с. Леськи, вул.Фрунзе, 1, ідентифікаційний код 38729228), затверджений рішенням загальних зборів засновників ТОВ "Антарес-2013", оформленим протоколом загальних зборів засновників № 1 від 17.05.2013 року, на підставі якого 23.05.2013 року державним реєстратором Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області Шакун Н.В. за номером запису 10171020000001328 було проведено державну реєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013".

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Антарес-2013" (19640, Черкаська область, Черкаський район, с. Леськи, вул. Фрунзе, 1, ідентифікаційний код 38729228) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Рось-Лада" (ідентифікаційний код 21379191, Черкаська область, Черкаський район, с. Леськи, вул. Яблунева, 10) -- 2756,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Наказ видати.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

Повне рішення складено 29 травня 2017 року

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.05.2017
Оприлюднено02.06.2017
Номер документу66800601
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/869/16

Постанова від 27.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 14.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Постанова від 10.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 31.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 06.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Судовий наказ від 22.06.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 14.06.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Рішення від 24.05.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 18.05.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 04.05.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні