Ухвала
від 31.05.2017 по справі 279/6049/16-к
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/6049/16-к

УХВАЛА

іменем України

31 травня 2017 року м. Коростень Житомирської області

Слідчий суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір В.М., за участі секретаря судових засідань ОСОБА_1, та учасників кримінального провадження: прокурора Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_2,

розглядаючи клопотання прокурора Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016061350000026 від 29.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

в с т а н о в и в :

Клопотання надійшло до суду 25.05.2017.

Суд перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 42016061350000026 від 29.06.2016, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку учасників кримінального провадження дійшов висновку про наступне.

Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

В клопотанні зазначено, що "Коростенською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42016061350000026 від 29.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в грудні 2009 року посадові особи Васьковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області внесли неправдиві відомості до офіційних документів щодо проведення ТОВ ЕК Аква Вітта поліпшення майна за рахунок власних коштів, а саме: гідроспоруди та будівлі Васьковицької ГЕС по вул. Лещенки, 10 в с. Васьковичі Коростенського району Житомирської області, внаслідок чого, в подальшому, незаконно, шляхом викупу продали вказані приміщення ТОВ ЕК Аква Вітта оціночною вартістю 136 991 гривень 59 копійок.

Згідно ст.15 Закону України Про приватизацію державного майна , приватизація державного майна здійснюється шляхом: продажу об'єктів приватизації на аукціоні (у тому числі за методом зниження ціни, без оголошення ціни); продажу об'єктів приватизації за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону; продажу акцій (часток, паїв), що належать державі у господарських товариствах, на аукціоні, за конкурсом, на фондових біржах та іншими способами, що передбачають загальнодоступність та конкуренцію покупців.

Однак, не дивлячись на вимоги чинного законодавства у сфері комунального майна, Васьковицькою сільською радою Коростенського району Житомирської області без проведення відповідної процедури, зокрема без затвердження об'єктів, що підлягають приватизації шляхом проведення викупу; продажу на аукціоні; продажу за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону; без встановлення ціни продажу об'єктів, що підлягають приватизації, відчужено гідроспоруду та будівлі Васьковицької ГЕС по вул. Лещенки, 10 в с. Васьковичі Коростенського району Житомирської області."

Враховуючи вищевикладене, прокурор Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 просить надати тимчасовий доступ до оригіналів документів, які стосуються гідроспоруди та будівлі Васьковицької ГЕС по вул. Лещенки, 10 в с. Васьковичі Коростенського району Житомирської області, з метою встановлення об'єктивної істини у кримінальному провадженні, проведення необхідних експертних досліджень та використання як доказів відомостей, що містяться у вищевказаних документах, так як іншими способами неможливо отримати документи, що мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що зазначене клопотання підлягає частковому задоволенню .

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Отримавши доступ до вказаної інформації, орган досудового розслідування зможе отримати документи, що містять інформацію, яка в свою чергу слугуватиме встановленню осіб, які скоїли кримінальне правопорушення та можуть бути причетні до вчинення злочину.

В частині клопотання щодо надання за письмовим дорученням прокурора на підставі ст. 41 КПК України тимчасового доступу старшому оперуповноваженому управління захисту економіки в Житомирській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України капітану поліції ОСОБА_4, слід відмовити. Оскільки, відповідно до ст.ст.40, 41 КПК України, слідчий (прокурор) вправі доручити оперативним співробітникам проведення слідчих дій по виконанню цієї ухвали.

Крім того, враховуючи те, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни, або закриття рахунку власником рахунку, тому вважаю за необхідне, з метою збереження доказів, розглянути клопотання без виклику особи у володінні якої знаходяться вказані документи, на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.132, 160, 163, 164 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016061350000026 від 29.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України задоволити частково.

Надати прокурору Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів та можливість їх вилучення, які стосуються гідроспоруди та будівлі Васьковицької ГЕС по вул. Лещенки, 10 в с. Васьковичі Коростенського району Житомирської області, а саме: документів, що підтверджують набуття права власності Васьковицької ГЕС, розташованої на р. Уж, Васьковицькою сільською радою; продажу Васьковицької ГЕС ТОВ ЕК Аква Вітта (код ЄРДПОУ 34047256); технічного паспорту об'єкта, документів щодо права власності та користування земельною ділянкою, на якій розміщена Васьковицька ГЕС; рішення сесій сільської ради з даного приводу та інших документів, які стосуються відчуження Васьковицької ГЕС, розташованої на р. Уж за адресою: Житомирська обл., Коростенський р-н., с. Васьковичі, вул. Лещенки, 10, та які знаходяться у віданні Васьковицької сільської ради, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Визначити, що строк дії даної ухвали становить один місяць з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Відповідно до ст.165 Кримінального процесуального кодексу України - "1. Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. 2. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. 3. Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. 4. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів."

Роз'яснити, що відповідно до ст.166 Кримінального процесуального кодексу України - "1. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. 2. У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу внутрішніх справ за місцем проведення цих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

Слідчий суддя Коростенського

міськрайонного суду

Житомирської області підпис ОСОБА_5

Згідно з оригіналом: Слідчий суддя В.М.Снігір

Дата ухвалення рішення31.05.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66913846
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016061350000026 від 29.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —279/6049/16-к

Ухвала від 09.02.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 05.09.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 18.08.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 18.08.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 18.08.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 19.07.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Снігір В. М.

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Снігір В. М.

Ухвала від 30.05.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 04.01.2017

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Моголівець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні