Постанова
від 02.06.2017 по справі 815/1528/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1528/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          02 червня 2017 року                                                                       м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Корой С.М., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Одеси до Державного університету “Інститут Морської Біології Національної академії наук України” про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах, -

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Державного університету “Інститут Морської Біології Національної академії наук України” про стягнення з Державного університету “Інститут Морської Біології Національної академії наук України” (код ЄДРПОУ 03534529) заборгованості перед управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (код ЄДРПОУ 26302649, банк ВАТ “Державний ощадний банк України”, МФО 328845, р/р 256013013705) в сумі 5844,00 грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком № 1.

В обґрунтування позовних вимог Позивач зазначив, що Відповідач не сплачує фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, чим порушує вимоги п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в результаті чого Відповідач має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах в розмірі 5844,00 грн. В добровільному порядку заборгованість Відповідачем погашена не була, у зв'язку із чим Позивач звернувся до суду.

У судовому засіданні 19.04.2017 року замінено позивача у справі з управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси на його правонаступника - Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Одеси

Представник відповідача у судове засідання не прибув про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним чином та своєчасно, що підтверджується письмовими доказами наявними в матеріалах справи. 28.04.2017 року надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності. Також надав письмові заперечення проти позову, в яких зазначив, що згідно платіжних доручень про сплату 2380, 15 від 21 лютого 2017 року та від 22.03.2017 року про сплату 1590, 64 грн. підприємством у повному обсязі погашено заборгованість за лютий 2017 року.

У судове засідання 02.06.2017 року представник позивача прибув, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, зазначив, що надані відповідачем платіжні доручення про сплату 2380, 15 від 21 лютого 2017 року та від 22.03.2017 року про сплату 1590, 64 грн. були зараховані управлінням в рахунок заборгованості, що виникла після лютого 2017 року. За таких обставин у відповідача рахується заборгованість у сумі 5884 грн. за лютий 2017 року. Також, представник позивача надав відповідні докази, в тому числі карту особового рахунку підприємства.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене, у зв'язку із неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце судового розгляду, а також за відсутності потреби заслухати свідка чи експерта, суд ухвалив рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження за наявними у справі письмовими доказами.

Вивчивши матеріали справи, а також дослідивши обставини, якими обґрунтовувалися позовні вимоги та заперечення, перевіривши їх доказами, судом встановлені наступні факти та обставини.

Судом встановлено, що ДУ “Інститут Морської Біології Національної академії наук України” перебуває на обліку в Центральному об'єднаному управліні Пенсійного фонду України м. Одеси (управлінні Пенсійного фонду України у Приморському районі м. Одеси), як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, відповідно до ст. 1 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

На підприємстві виконуються роботи з особливо шкідливими та важкими умовами праці за Списком виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 16.01.2003 року № 36.

Відповідно до п. 2 Розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою КМУ «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 16.01.2003 року №36 (далі – постанова КМУ), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, зазначеним вище особам пенсії призначаються за нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цього Закону.

Відповідно до п.6.1 п.6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону.

Відповідач, зобов'язаний згідно з п.6.8 Інструкції в термін до 25 числа щомісячно забезпечувати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «а» та «б-з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» згідно наданих розрахунків.

Позивачем на адресу відповідача були направлені розрахунки по фактичним витратам на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах, призначених відповідно до п. «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно розрахунків заборгованості по відшкодуванню сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, виплачених пенсіонерам, та картки особового рахунку, підприємство повинно було відшкодувати заборгованість по Списку № 1 – 5844 грн. (за лютий 2017 року) На момент розгляду справи вказана заборгованість не погашена.

Суд не бере до уваги твердження відповідача про погашення заборгованості згідно платіжних доручень 2380, 15 від 21 лютого 2017 року та від 22.03.2017 року про сплату 1590, 64 грн., оскільки згідно матеріалів справи у відповідача станови на 01.01.2017 року рахувалася переплата у розмірі 2311, 59 грн. У 2017 році відповідачу нараховано 12964, 36 грн. суми відшкодування, яка частково була погашена відповідачем та з урахуванням суми переплати складає 7120, 36, відтак суму заборгованості у розмірі 5844 грн. відповідачем не погашено.

Прикінцеві Положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» не передбачають будь-яких правил щодо звільнення від сплати збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 6, 9, 11, 69-72, 86, 94, 128, 158-163, 167,186, 254 КАС України суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Одеси до Державного університету “Інститут Морської Біології Національної академії наук України” про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах– задовольнити.

Стягнути з Державного університету “Інститут Морської Біології Національної академії наук України” (код ЄДРПОУ 03534529) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Одеси (код ЄДРПОУ 41248812, адреса: 65121, Одеська область, м. Одеса, вулиця Ільфа і Петрова, 4а) заборгованість в сумі 5844,00 грн.(п'ять тисяч вісімсот сорок чотири грн. 00 коп.) на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком № 1.

Судові витрати розподілити відповідно до приписів ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                                                 С.М. Корой

Дата ухвалення рішення02.06.2017
Оприлюднено12.06.2017

Судовий реєстр по справі —815/1528/17

Постанова від 02.06.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 24.05.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 19.04.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 31.03.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 30.03.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 17.03.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні