Постанова
від 28.10.2009 по справі 3012/08-1/38-пд-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2009 р. № 3012/08-1/38-пд-09

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів:

Остапенка М.І . (головуючого),

Гончарука П.А.,

Стратієнко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн і скарги товариства з обмеже ною відповідальністю комерц ійно-виробничої фірми "Резер в", товариства з обмеженою від повідальністю "Готель Європе йський", ОСОБА_1 на ухвалу г осподарського суду Херсонсь кої області від 11 березня 2009 ро ку у справі № 3012/08-1/38-пд-09 за заявою товариства з обмеженою відп овідальністю виробничої фір ми "Дніпронафта" до товариств а з обмеженою відповідальніс тю комерційно-виробничої фір ми "Резерв" про видачу виконав чого документа, -

Встановив:

Рішенням постійно діючо го третейського суду ”Гаран т” від 5 листопада 2008 року у сп раві 3012/08 позов товариства з о бмеженою відповідальністю в иробнича фірма "Дніпронафта" задоволено. Визнано дійсним договір купівлі - продажу нерухомого майна за адре сою м. Дніпропетровськ, вул. Ле ніна, 22, укладений між товар иством з обмеженою відповіда льністю виробничою фірмою "Д ніпронафта" та товариством з обмеженою відповідальністю комерційно-виробничою фірмо ю "Резерв". Визнано за товарис твом з обмеженою відповідаль ністю виробничою фірмою "Дні пронафта" право власності н а нерухоме майно, що склада ється з : будівлі ділового це нтру літ. Б-4, загальною площею 1721,4 м2, вхід у підвал літ. б1, ганки літ.б2, б4, б5, приямок літ. б3, поже жні сходи літ. б6, огорожа та мо стіння № 1-5, І-ІІІ, та знаходятьс я за адресою: м. Дніпропетровс ьк, вул. Леніна, 22, яке підлягає державній реєстрації в Ко мунальному підприємстві "Дн іпропетровське міжміське бю ро технічної інвертаризаці ї" Дніпропетровської обласн ої ради. Зобов' язано зареє струвати в Комунальному під приємстві "Дніпропетровськ е міжміське бюро технічної інвертаризації" Дніпропетр овської обласної ради за то вариством з обмеженою відпов ідальністю виробничою фірмо ю "Дніпронафта" право власно сті на нерухоме майно, що складається з: будівлі ділов ого центру літ. Б-4, загальною п лощею 1721,4 м2, вхід у підвал літ. б 1, ганки літ.б2, б4, б5, приямок літ. б3, пожежні сходи літ. б6, огорож а та мостіння № 1-5, І-ІІІ, та знах одяться за адресою: м. Дніпроп етровськ, вул. Леніна, 22. В поря дку визначення способу ви конання рішення, Комунально му підприємстві "Дніпропетр овське міжміське бюро техн ічної інвертаризації" Дніпр опетровської обласної ради визнано недійсним догові р купівлі - продажу нерухом ого майна за адресою: м. Дні пропетровськ, вул. Леніна, 22, у кладений 4 травня 2007року між товариством з обмеженою відп овідальністю комерційно-вир обничою фірмою "Резерв" та ОСОБА_1 а також скасовано в Державному реєстрі прав власності на нерухоме майн о, запис про реєстрацію за ОСОБА_1 право власност і на нерухоме майно що склад ається з: будівлі ділового це нтру літ. Б-4, загальною площею 1721,4 м2, вхід у підвал літ. б1, ганки літ.б2, б4, б5, приямок літ. б3, поже жні сходи літ. б6, огорожа та мо стіння № 1-5, І-ІІІ, та знаходятьс я за адресою: м. Дніпропетровс ьк, вул. Леніна, 22.

Вилучено з незаконного во лодіння ОСОБА_1 та перед ано у володіння товариства з обмеженою відповідальніст ю виробничої фірми "Дніпрона фта" нерухоме майно, що склада ється з: будівлі ділового цен тру літ. Б-4, загальною площею 172 1,4 м2, вхід у підвал літ. б1, ганки літ.б2, б4, б5, приямок літ. б3, поже жні сходи літ. б6, огорожа та мо стіння № 1-5, І-ІІІ, та знаходятьс я за адресою: м. Дніпропетровс ьк, вул. Леніна, 22, та усунено пе решкоди у користуванні това риством з обмеженою відповід альністю виробничою фірмою " Дніпронафта" зазначеним нер ухомим майном шляхом наданн я представникам, працівника м товариства з обмеженою від повідальністю виробничої фі рми "Дніпронафта" безперешко дного доступу в зазначені пр иміщення, з правом звільненн я приміщень від сторонніх ос іб та недопущення в подальшо му сторонніх осіб в приміщен ня з метою неправомірного заволодіння майном, в тому числі із залученням на до говірній основі послуг стор онніх охоронних організаці й.

У березні 2009 року товариство з обмеженою відповідальніст ю виробнича фірма "Дніпронаф та" звернулося до господарсь кого суду Херсонської област і з заявою про видачу виконав чого документа - наказу про виконання рішення постійно д іючого третейського суду "Га рант" від 5 листопада 2008 року у с праві № 3012/08 за позовом товарис тва з обмеженою відповідальн істю виробничої фірми "Дніпр онафта" до товариства з обмеж еною відповідальністю комер ційно-виробничої фірми "Резе рв" про визнання дійсним дого вору купівлі-продажу нерухом ого майна від 12 квітня 2007 року, щ о підлягає державній реєстра ції, визнання права власност і.

Ухвалою господарського с уду Херсонської області від 11 березня 2009 року заяву позивач а задоволено. Видано наступн і накази по вирішених третей ським судом питаннях:

1. Зареєструвати в комунальн ому підприємстві "Дніпропетр овське міжміське бюро техніч ної інвентаризації" Дніпропе тровської обласної ради за т овариством з обмеженою відпо відальністю виробничою фірм ою "Дніпронафта" право власно сті на нерухоме майно, що скла дається з: будівлі ділового ц ентру літ. Б-4, загальною площе ю 1721,4 м2, вхід у підвал літ. б1, ганк и літ.б2, б4, б5, приямок літ. б3, пож ежні сходи літ. б6, огорожа та м остіння № 1-5, І-ІІІ, та знаходять ся за адресою: м. Дніпропетров ськ, вул. Леніна, 22.

2. В порядку визначення спос обу виконання рішення комуна льному підприємству "Дніпроп етровське міжміське бюро тех нічної інвентаризації" Дніпр опетровської обласної ради п ро визнання недійсним догово ру купівлі-продажу нерухомог о майна, розташованого за адр есою: м. Дніпропетровськ, вул. Леніна, 22, укладеного 4 травня 20 07 року між товариством з обмеж еною відповідальністю комер ційно-виробничою фірмою "Рез ерв" та ОСОБА_1 скасувати в Державному реєстрі прав власності на нерухоме майно запис про державну реєстрац ію за ОСОБА_1 права власно сті на вказане нерухоме майн о.

3. Вилучити з незаконного во лодіння ОСОБА_1 та передат и у володіння товариства з об меженою відповідальністю ви робничої фірми "Дніпронафта" вказане нерухоме майно, а так ож усунути перешкоди в корис туванні товариством з обмеже ною відповідальністю виробн ичою фірмою "Дніпронафта" заз наченим нерухомим майном шля хом надання представникам, п рацівникам товариства з обме женою відповідальністю виро бничої фірми "Дніпронафта" бе зперешкодного доступу в зазн ачені приміщення, з правом зв ільнення приміщень від сторо нніх осіб та недопущення в по дальшому сторонніх осіб в пр иміщення з метою неправомірн ого заволодіння майном, в том у числі із залученням на дого вірній основі послуг сторонн іх охоронних організацій.

У касаційних скаргах това риство з обмеженою відповіда льністю комерційно-виробнич а фірма "Резерв", товариство з обмеженою відповідальністю "Готель Європейський", ОСОБ А_1, посилаючись на порушенн я господарським судом першої інстанції норм матеріальног о права, просять ухвалу місце вого суду скасувати, у видачі відповідних наказів у даній справі відмовити.

Ухвалою Заступника Голов и Вищого господарського суду України від 21 жовтня 2009 року ві дмовлено у задоволенні заяви товариства з обмеженою відп овідальністю виробничої фір ми "Дніпронафта" про відвід ко легії суддів.

В судовому засіданні оголо шувалась перерва до 28 жовтня 2 009 року.

Ухвалою Заступника Голови Вищого господарського суду України від 28 жовтня 2009 року ві дмовлено у задоволенні клопо тання товариства з обмеженою відповідальністю виробничо ї фірми "Дніпронафта" про розг ляд справи колегією у складі п'яти суддів.

Заслухавши пояснення пре дставників позивача, відпові дача, товариства з обмеженою відповідальністю "Готель Єв ропейський", ОСОБА_1, вивчи вши матеріали справи, обгово ривши доводи касаційної скар ги, суд вважає, що касаційна ск арга підлягає частковому зад оволенню з таких підстав.

Задовольняючи заяву товар иства з обмеженою відповідал ьністю виробничої фірми "Дні пронафта", господарський суд Херсонської області виходив з того, що рішення постійно ді ючого третейського суду «Гар ант»від 5 листопада 2008 року від повідачем у справі не оскарж ено, набрало чинності і, оскіл ьки, не виконано відповідаче м добровільно, - підлягає ви конанню у примусовому порядк у.

Проте, з таким висновком поп ередньої судової інстанції п огодитись не можна, оскільки він прийнятий з порушенням н орм матеріального права.

Статтями 5, 6 Закону України « Про третейські суди»до відан ня третейських судів віднесе но розгляд будь-яких справ, що виникають із цивільних та го сподарських правовідносин, к рім випадків, передбачених з аконом.

Як передбачено нормами ч. 2 с т. 2 Закону України "Про держав ну реєстрацію речових прав н а нерухоме майно та їх обмеже нь", державна реєстрація речо вих прав на нерухоме майно та їх обмежень є офіційним визн анням і підтвердженням держа вою фактів виникнення, перех оду або припинення речових п рав на нерухоме майно та їх об межень, що супроводжується в несенням даних до Державного реєстру речових прав на неру хоме майно та їх обмежень. Від повідно до ч. 4 ст. 3 зазначеного закону, державна реєстрація прав є публічною і здійснюєт ься місцевим органом державн ої реєстрації прав.

Повноваження щодо державн ої реєстрації прав на нерухо ме майно покладені на центра льний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів , який забезпечує реалізацію державної політики у сфері д ержавної реєстрації прав, ст ворену при ньому державну го спрозрахункову юридичну осо бу з консолідованим балансом (Центр державного земельног о кадастру) та її відділення н а місцях, які є місцевими орга нами державної реєстрації пр ав. До створення такої систем и, п. 5 Прикінцевих положень вк азаного закону зазначає, що в ідповідні повноваження покл адені на комунальні підприєм ства бюро технічної інвентар изації.

За таких умов, органи Бюро т ехнічної інвентаризації явл яються суб' єктами делегова них їм владних повноважень, в ідносини з реєстрації прав н а об' єкти нерухомого майна є публічно-правовими, а будь-я кі спори з питань її проведен ня (або з приводу ухилення від її здійснення) - справами ад міністративної юрисдикції з гідно ст.ст. 2, 3, 17 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни. Правовідносини з приво ду державної реєстрації прав а власності на нерухоме майн о не є цивільними або господа рськими і, відповідно, не можу ть розглядатися та вирішуват ися третейськими судами в ме жах їх компетенції, визначен ої Законом України «Про трет ейські суди».

Таким чином, спори щодо пров едення державної реєстрації прав на об' єкти нерухомого майна, зокрема, про внесення ч и скасування відповідних зап исів, третейським судам не пі двідомчі.

З урахуванням розмежуванн я публічно-правових та прива тно-правових відносин, в трет ейських судах, що є приватним и юрисдикційними органами, м ожуть розглядатися виключно спори приватного характеру, а інші справи мають вирішува тися виключно судовими устан овами, які визначені законод авством.

У розумінні положень Закон у України «Про третейські су ди», суд при розгляді заяви пр о видачу виконавчого докумен ту має перевірити законність та обґрунтованість рішення третейського суду, встановит и чи відповідає рішення вимо гам законодавства та чи не по рушує його.

Відповідно до п. 2, 9 ч. 4 ст. 56 Зак ону України «Про третейські суди», суд відмовляє в задово ленні заяви про видачу викон авчого документа, якщо: справ а, по якій прийнято рішення тр етейського суду, не підвідом ча третейському суду відпові дно до закону; третейський су д вирішив питання про права і обов'язки осіб, які не брали у часть у справі.

У разі прийняття третейськ им судом рішень з питань, що не відносяться до їх компетенц ії, згідно чинного законодав ства України, та, вирішивши пи тання про права і обов'язки ос іб, які не брали участь у справ і, місцевий господарський су д має відмовити у видачі вико навчих документів за рішення ми третейських судів відпові дно до вимог ст. 56 Закону Украї ни «Про третейські суди».

На зазначене, місцевий госп одарський суд уваги не зверн ув і вказана норма не була ним застосована.

При цьому, судом встановле но, що на момент укладення уго ди купівлі-продажу, за якою не рухоме майно було придбане ОСОБА_1, жодних нотаріально посвідчених та зареєстрован их договорів купівлі-продажу нерухомого майна, яке знаход иться за адресою: м. Дніпропет ровськ, вул. Леніна, 22, не існува ло. Жодна інша особа, окрім тов ариства з обмеженою відповід альністю комерційно-виробни чої фірми "Резерв", не мала пра ва власності на це майно. Ні на момент підписання договору купівлі-продажу від 12 квітня 2 007 року, ні на момент прийняття рішення постійно діючим тре тейським судом «Гарант»від 5 листопада 2008 року у справі № 3012/ 08, до позивача право власності на нерухоме майно не переход ило. На момент прийняття ріше ння третейського суду від 5 ли стопада 2008 року власником об' єкта нерухомості була ОСОБ А_1, на підставі нотаріально посвідченого договору від 4 т равня 2007 року, який був зареєст рований в установленому зако нодавством порядку, зокрема, відповідно до Закону Україн и «Про державну реєстрацію р ечових прав на нерухоме майн о та їх обмежень».

На вказані обставини мі сцевий господарський суд ува ги не звернув, як і на те, що, роз глядаючи справу, постійно ді ючий третейський суд «Гарант »не залучив до участі у справ і власника спірного нерухомо го майна, і даного порушення н е усунув.

З огляду на викладене, ухв алу місцевого господарськог о суду від 11 березня 2009 року у да ній справі не можна визнати з аконною, обґрунтованою, прий нятою з дотриманням норм і ви мог чинного законодавства, т ому вона підлягає скасуванню , а заява товариства з обмежен ою відповідальністю виробни чої фірми "Дніпронафта" про ви дачу виконавчого документа - наказу про виконання рішення постійно діючого третейсько го суду "Гарант" від 5 листопад а 2008 року у справі № 3012/08 - залише нню без задоволення, в зв'язку з відсутністю правових підс тав для її задоволення.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11110, 11111, 11112, 11113 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційні скарги товарист ва з обмеженою відповідальні стю комерційно-виробничої фі рми "Резерв", товариства з обме женою відповідальністю "Готе ль Європейський", ОСОБА_1 з адовольнити.

Ухвалу господарського су ду Херсонської області від 11 б ерезня 2009 року у справі № 3012/08-1/38-пд -09 скасувати.

Заяву товариства з обмеже ною відповідальністю виробн ичої фірми "Дніпронафта" про в идачу виконавчого документа - наказу про виконання ріше ння постійно діючого третейс ького суду "Гарант" від 5 листо пада 2008 року у справі № 3012/08 залиш ити без задоволення.

Головуючий Остапенко М.І.

Судді Гончарук П.А.

Стратієнко Л.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення28.10.2009
Оприлюднено20.01.2012
Номер документу6762443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3012/08-1/38-пд-09

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Губіна І.В.

Ухвала від 10.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Постанова від 22.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 10.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Постанова від 28.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 01.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 23.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 22.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 17.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні