Ухвала
від 07.07.2017 по справі 210/2807/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/2807/17

Провадження № 1-кс/210/1212/17

"07" липня 2017 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання слідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 42017040000000560, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.05.2017 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

07 липня 2017 року слідчий в ОВС другого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що другим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017040000000560 від 18.05.2017 відносно посадових осіб Дніпропетровського управління офісу великих платників податку державної фіскальної служби України за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Дніпропетровського управління офісу великих платників податку ДФС України, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, не вживають заходи по документуванню незаконної діяльності службових осіб ДП «Східно гірничо-збагачувальний комбінат» м. Жовті Води (надалі ДП «СхідГЗК») щодо незаконного заволодіння коштами вказаного підприємства під час закупівлі товарів за державні кошти за завищеними цінами.

Таким чином, внаслідок незаконної діяльності службових осіб ДП «СхідГЗК» за сприянням посадових осіб Дніпропетровського управління офісу великих платників податку Державної фіскальної служби України завдано матеріальних збитків державі.

Також, розслідуванням встановлено, що до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення причетний директор «Торговий дім «Еко-Сервіс» (код ЄДРПОУ 35935908) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , який є і засновником вказаного підприємства.

В свою чергу ОСОБА_5 , маючи вплив на посадових осіб ДП «СхідГЗК» розробив злочинну схему незаконного заволодіння коштами вказаного комбінату під час закупівлю товарів за державні кошти за завищеними цінами для реалізації яких ОСОБА_5 було залучено спеціально створені компанії посередники ТОВ «Підприємство «ЕКО» (код ЄДРПОУ 14348103) засновником якого є ДП «СхідГЗК» та компанія «Фрекст А.Г.» (Сейшельські острови) фактично власниками якої є посадові особи ДП «СхідГЗК», ТОВ «Торговий дім «ЕКО-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 35935908). Надалі з метою прикриття незаконної діяльності вищевказані кошти легалізовані через ряд підконтрольних підприємств: ТОВ «Агена» (код ЄДРПОУ 38992094), ПП «Антал» (код ЄДРПОУ 25017898), ТОВ «Всесвіт» (код ЄДРПОУ 31313654), ТОВ «Всесвіт-ойл-груп» (код ЄДРПОУ 41051402), ТОВ «Елемент нафта» (код ЄДРПОУ 39564815), ТОВ «ІНТЕР ІНВЕСТ ГРУП» (код ЄДРПОУ 37805868), ТОВ «МАНГО-ГРУП» (код ЄДРПОУ 39039648) шляхом перерахування за безтоварними операціями на розрахункові рахунки та розподілені між учасниками злочинної схеми.

У зв`язку із вищенаведеним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації директора ТОВ «Торговий дім «ЕКО-СЕРВІС» - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: АДРЕСА_1 , в ході якого планується відшукати та вилучити речі та документи, що мають значення для встановлення усіх обставин у кримінальному провадженні, зокрема: документи стосовно здійснення господарської діяльності вказаного підприємства, в тому числі бухгалтерські документи, комп`ютерна оргтехніка, а також грошові кошти та цінності набути злочинним шляхом, які мають значення у кримінальному провадженні та можуть бути доказами у суді, крім того документи стосовно здійснення господарської діяльності таких підприємств як ДП «СхідГЗК» та компанія «Фрекст А.Г.» ТОВ «Підприємство «ЕКО», ТОВ «Агена», ПП «Антал», ТОВ «Всесвіт», ТОВ «Всесвіт-ойл-груп», ТОВ «Елемент нафта», ТОВ «ІНТЕР ІНВЕСТ ГРУП», ТОВ «МАНГО-ГРУП» та інших підприємств.

В судовому засіданні слідчий та прокурор, кожен окремо, клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Суд, вислухавши слідчого та прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з урахуванням наступного.

Згідно з ч.1 та ч.2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети. Відповідно до ч. 1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Досудовим розслідуванням встановлено, що місцем реєстрації директора ТОВ «Торговий дім «ЕКО-СЕРВІС» - ОСОБА_5 є АДРЕСА_1 , та орган досудового розслідування має достатні підстави вважати, що за місцем реєстраціїОСОБА_5 можуть перебувати документи, які мають значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні.

З наданих слідчому судді матеріалів вбачається, щодругим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017040000000560, внесеного до ЄРДР 18.05.2017 р. за правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 364 КК України за фабулою: зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, не перешкоджають незаконної діяльності службових осіб ДП «Східно гірничо-збагачувальний комбінат» м. Жовті Води (надалі ДП «СхідГЗК» щодо незаконного заволодіння коштами вказаного підприємства під час закупівлі товарів за державні кошти за завищеними цінами. Таким чином, внаслідок незаконної діяльності службових осіб ДП «СхідГЗК» за сприянням посадових осіб Дніпропетровського управління офісу великих платників податку Державної фіскальної служби України завдано матеріальних збитків державі.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення причетний директор «Торговий дім «Еко-Сервіс» (код ЄДРПОУ 35935908) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , який є і засновником вказаного підприємства.

Відповідно до Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно зі ст. 236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук. Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Для дотримання зазначеної вище вимоги, слідчий суддя вважає необхідним вимоги клопотання в частині вилучення документів, стосовно здійснення господарської діяльності таких підприємств як компанія « ОСОБА_6 », ТОВ «Агена», ПП «Антал», ТОВ «Всесвіт», ТОВ «Всесвіт-ойл-груп», ТОВ «Елемент нафта», ТОВ «ІНТЕР ІНВЕСТ ГРУП», ТОВ «МАНГО-ГРУП» та інших підприємств - відмовити, так як слідчим не конкретизовано обсяг речей, та їх належність, які планується відшукати шляхом проведення обшуку. Так, неконкретність посилання слідчого на речі за своєю суттю, а також неокреслення їх вичерпним переліком, та не обґрунтованість того, яке значення вони мають для даного кримінального провадження є підставою для відмови слідчим суддею в цій частині клопотання.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, вважаю клопотання слідчого таким, що підлягає частковому задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального провадження, відшукання знаряддя кримінального провадження, необхідно провести зазначену слідчу дію.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 107, 234, 235, 236, 309, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , іншим слідчим, які входять до групи слідчих за даним кримінальним провадженням, групі прокурорів визначених у зазначеному кримінальному провадженні а також за дорученням цих слідчих відповідним оперативним підрозділам, дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації директора ТОВ «Торговий дім «ЕКО-СЕРВІС» - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: АДРЕСА_1 , в ході якого планується відшукати та вилучити речі та документи, що мають значення для встановлення усіх обставин у кримінальному провадженні, зокрема: документи стосовно здійснення господарської діяльності вказаного підприємства, в тому числі бухгалтерські документи, комп`ютерна оргтехніка, а також грошові кошти та цінності набути злочинним шляхом, які мають значення у кримінальному провадженні та можуть бути доказами у суді, крім того документи стосовно здійснення господарської діяльності таких підприємств як ДП «СхідГЗК» та ТОВ «Підприємство «ЕКО».

В іншій частині клопотання слідчому - відмовити.

Строк дії ухвали складає 30 (тридцять) днів з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.07.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67671049
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.05.2017 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —210/2807/17

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 30.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні