Ухвала
від 06.07.2017 по справі 646/1059/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/1059/17

№ провадження 1-кс/646/3382/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.07.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42016221090000240 від 27.12.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2, ч.5 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

До Червонозаводського районного суду м.Харкова надійшло клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_3 , яке погоджено з процесуальним керівником - прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення правовстановлюючих та статутних документів ОК «ЖБК «Слобожанка», ОК «ЖБК «Тихий квартал», ОК «ЖБК «Сан-Марино», протоколів та рішень загальних зборів, копій особистих документів членів кооперативів, заяв та листування з приводу процедури отримання земельних ділянок у власність, землевпорядної документації, державних актів, банківських чеків та документів з приводу оплати послуг з провадження реєстраційних та інших дій, грошових коштів, мобільних телефонів, які можуть містити відомості щодо учасників та осіб з ким здійснювали комунікацію учасники групи, чорнових записів, електронної інформації з можливістю її копіювання з комп`ютерної техніки.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні встановлено, що низка обслуговуючих кооперативів, серед яких «ЖБК Зеленоград» «ЖБК «Сонячне містечко», «ЖБК Болінья», «ЖБК «Слайс», «ЖБК «Легація», «ЖБК «Цезар», «ЖБК «Сокольники-люкс», «ЖБК «КІПЕРБУД», «ЖБК «Магнат», «ЖБК «Мілленіум», «ЖБК «Відпочинок», «ЖБК «Житлобуд-11», «ЖБК «Тихий квартал», «ЖБК «Слобожанка», «ЖБК «Сан-Марино», діючи за попередньою змовою в групі осіб із посадовими особами Харківської міською радою протягом 2008-2010 років у місті Харкові, маючи на меті особисте збагачення та заволодіння безоплатно земельними ділянками, переслідуючи корисливі мотиви, подали до Харківської міської ради заяви про безоплатне виділення їм земельних ділянок на території міста Харкова, нібито для забезпечення житлових потреб членів кооперативів та будівництва соціального житла. В той же час, фактично заволодівши земельними ділянками на підставі рішень Харківської міської ради розпорядилися ними на власний розсуд, в тому числі шляхом реалізації земельних ділянок зацікавленим особам, що не були членами кооперативу.

Зокрема, рішенням 41 сесії 5 скликання Харківської міської ради №13/10 від 24.02.2010, а саме пунктом 13.3 Додатку №1 до вказаного рішення Обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельному кооперативу «Слобожанка» (далі ОК «ЖБК «Слобожанка») передано у власність земельні ділянки площею 1,5134 га (кадастровий номер 6310136300:16:003:0033) та площею 0,6189 га (кадастровий номер 6310136300:16:003:0034), які знаходяться за адресою: вул. Дерев`янка, 19, м. Харків, Харківська область.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 09.12.2010 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Слобожанка» отримано державний акт серії ЯЛ №177761 на право власності на земельну ділянку площею 1,5134 га та державний акт серії ЯЛ №177762 на право власності на земельну ділянку площею 0,6189 га.

В результаті протиправних дій засновників ОК «ЖБК «Слобожанка» та посадових осіб Харківської міської ради із комунальної власності територіальної громади м. Харкова незаконно були відчужені земельні ділянки загальною площею 2,1323 га, вартість яких складає 23 046 396, 00 гривень.

Засновниками ОК «ЖБК «Слобожанка» є ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які також є засновниками ОК «ЖБК «Тихий квартал» та ОК «ЖБК «Сан-Марино», яким із аналогічних підстав безоплатно передавались у власність земельні ділянки територіальної громади м. Харкова.

Вищезазначені обставини в сукупності дають підстави вважати про наявність в діях ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та посадових осіб Харківської міської ради ознак кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, ч.5 ст. 191 КК України, а саме заволодіння майном, шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб з посадовими особами Харківської міської ради в особливо великих розмірах.

Виходячи з викладеного, з метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні виникла необхідність у відшукуванні та вилученні оригіналів наступних документів: правовстановлюючих та статутних документів ОК «ЖБК «Слобожанка», ОК «ЖБК «Тихий квартал» та ОК «ЖБК «Сан-Марино», протоколів та рішень загальних зборів кооперативів, копій особистих документів членів кооперативів, заяв вказаних осіб, банківських чеків та документів з приводу оплати послуг з провадження реєстраційних та інших дій, землевпорядної документації, листування з приводу процедури отримання земельних ділянок у власність, грошових коштів, мобільних телефонів, які можуть містити відомості щодо учасників протиправної схеми та осіб з ким здійснювали комунікацію учасники групи, чорнових записів, інформації, з можливістю її копіювання з комп`ютерної техніки.

Необхідність вилучення зазначених документів, обумовлено також необхідністю проведення низки експертиз у кримінальному провадженні, для проведення яких необхідно надати оригінали вищевказаних документів.

Окрім цього, на даний час виникла необхідність у встановленні місцезнаходження інших засновників кооперативів, а саме ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які не з`являються до органу досудового розслідування для проведення слідчих дій.

На підставі вищевикладеного, слідчий клопоче про проведення обшуку житлового приміщення, що належить ОСОБА_5 та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора, вивчивши надані суду матеріали кримінального провадження, приходить до наступного.

Слідчим суддею встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені дані про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2,5 ст.191 КК України, що підтверджується витягом з кримінального провадження №42016221090000240 від 27.12.2016р.

Згідно до вимогст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимогст.235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна право власності на житлове приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_5 на праві приватної власності відповідно до договору купівлі-продажу від 18.07.2007, Р №2159, посвідченого приватним нотаріусом ХМНО ОСОБА_8 .

Слідчий суддя вважає, що для повного та всебічного розслідування кримінальної провадження, отримання доказів по кримінальному провадженню, з метою відшукання та вилучення правовстановлюючих та статутних документів ОК «ЖБК «Слобожанка», ОК «ЖБК «Тихий квартал», ОК «ЖБК «Сан-Марино», протоколів та рішень загальних зборів, копій особистих документів членів кооперативів, заяв та листування з приводу процедури отримання земельних ділянок у власність, землевпорядної документації, державних актів, банківських чеків та документів з приводу оплати послуг з провадження реєстраційних та інших дій, мобільних телефонів, які можуть містити відомості щодо учасників та осіб з ким здійснювали комунікацію учасники групи, чорнових записів, електронної інформації з можливістю її копіювання з комп`ютерної техніки, необхідне проведення обшуку житлового приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та належить ОСОБА_5 .

Одночасно з цим, слідчий суддя вважає за необхідне відмовити в частині клопотання про проведення обшуку з метою грошових коштів, отриманих за вчинення неправомірних дій, оскільки кримінальне провадження за №42016221090000240 від 27.12.2016 розпочато за фактом незаконного заволодіння земельними ділянками.

Фіксування процесу технічними засобами, відповідно до положень статті 107 КПК України, не здійснювалось.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст.234,235 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_3 про проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області ОСОБА_3 , старшим слідчим першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , процесуальним керівникам прокурорам у кримінальному провадженні ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення правовстановлюючих та статутних документів ОК «ЖБК «Слобожанка», ОК «ЖБК «Тихий квартал», ОК «ЖБК «Сан-Марино», протоколів та рішень загальних зборів, копій особистих документів членів кооперативів, заяв та листування з приводу процедури отримання земельних ділянок у власність, землевпорядної документації, державних актів, банківських чеків та документів з приводу оплати послуг з провадження реєстраційних та інших дій, мобільних телефонів, які можуть містити відомості щодо учасників та осіб з ким здійснювали комунікацію учасники групи, чорнових записів, електронної інформації з можливістю її копіювання з комп`ютерної техніки.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення06.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67719425
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/1059/17

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Гребенюк В. В.

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 07.11.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 10.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Курило О. М.

Ухвала від 10.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні