Ухвала
від 31.07.2017 по справі 902/517/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про відкладення слухання

31 липня 2017 р. Справа № 902/517/17

Господарський суд Вінницької області в складі головуючої судді Нешик О.С., при секретарі судового засідання Павловій Т.С. розглянувши матеріали справи

за позовом Вінницького національного аграрного університету, м.Вінниця

до Агрономічної сільської ради Вінницького району, с.Агрономічне Вінницького району Вінницької області

треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача:

Міністерство освіти та науки України, м.Київ

державне підприємство "Науковий інноваційно-технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України", с.Агрономічне Вінницького району Вінницької області

Національна академія аграрних наук України, м.Київ

державне підприємство "Агрономічне", с.Агрономічне Вінницького району Вінницької області

про визнання недійсною частини рішення

за участю представників сторін:

позивача: ОСОБА_1, довіреність № 12-45-1273 від 31.05.17;

відповідача ОСОБА_2, довіреність № б/н від 26.04.17;

відповідача: ОСОБА_3, довіреність № б/н від 10.05.17;

відповідача: ОСОБА_4, сл. посвідчення № 2044 від 29.01.2016 - сільський голова;

третьої особи - ДП "Науковий інноваційно-технологічний центр кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України": ОСОБА_5, довіреність № 2/17 від 12.07.2017,

ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області: ОСОБА_6, довіреність № 06-14/43 від 20.01.2017,

ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області: ОСОБА_7, сл. посвідчення № 011 - головний спеціаліст відділу землеустрою та охорони земель.

присутні: ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11

В С Т А Н О В И В :

В провадженні господарського суду Вінницької області перебуває справа за позовом Вінницького національного аграрного університету до Агрономічної сільської ради Вінницького району про визнання недійсними пунктів 1, 3 рішення Агрономічної сільської ради Вінницького району Вінницької області "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації частини земель, які включені в межу населеного пункту села Агрономічне Вінницького району Вінницької області" №195 від 02.12.2016 .

Ухвалою суду від 13.07.2017 залучено до участі у розгляді справи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Національну академію аграрних наук України та державне підприємство "Агрономічне"; зобов'язано останніх надати суду відповідні письмові пояснення та докази.

25.07.2017 на електронну адресу суду від третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Національної академії аграрних наук України надійшло клопотання №14юр-63 про відкладення розгляду справи, у зв'язку із неможливістю виконати вищезазначених вимог ухвали суду у визначений судом строк через необхідність в опрацюванні значної кількості архівних справ.

Суд не приймає вказане клопотання до розгляду виходячи з наступного.

Відповідно до п.1.5.17. Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом ДСА України №28 від 20.02.2013, документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв'язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Клопотання №14юр-63 від 25.07.2017 не містить електронного цифрового підпису, оригінал відповідного клопотання у паперовій формі до суду не надходив.

26.07.2017 на електронну адресу суду надійшло клопотання, скріплене електронним цифровим підписом, третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Міністерства освіти та науки України про забезпечення надання копії позовної заяви та доданих до неї документів, а також про перенесення розгляду справи на іншу дату. Дане клопотання мотивоване відсутністю копії позовної заяви з додатками, тоді як відповідно до ст.56 ГПК України обов'язок направлення вказаних документів покладено на позивача.

Суд відмовляє в задоволенні зазначеного клопотання, оскільки пунктом 8 ухвали від 27.06.2017 відповідно до положень ч.1 ст.56 ГПК України зобов'язано позивача направити копії позовної заяви з додатками третім особам.

Оскільки всупереч вимогам ст.115 ГПК України станом на 31.07.2017 позивачем не надано доказів направлення (вручення) третім особам копій позовної заяви з додатками суд вважає за необхідне повторно зобов'язати Вінницький національний аграрний університет виконати зазначені вимоги.

Разом з цим слід зазначити, що відповідно до ст.27 ГПК України третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги, користуються процесуальними правами i несе процесуальні обов'язки сторін, крім права на зміну підстави i предмета позову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а також на відмову від позову або визнання позову. У зв'язку із чим, третя особа відповідно до ст.22 ГПК України, поміж іншого, має право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії, брати участь в господарських засіданнях. Дані права Міністерстом освіти та науки України реалізовані не були.

26.07.2017 від науково-дослідного господарства "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету надійшло клопотання №46 від 26.07.2017 про перенесення слухання справи, мотивоване тим, що останній є правонаступником ДП "Агрономічне", проте, інформацією, яку витребовує суд, не володіє, у зв'язку із цим НДГ "Агрономічне" звернулось до Міністерства аграрної політики та продовольства України та Національної академії агарних наук України із відповідними запитами та роз'ясненнями. Станом на 26.07.2017 відповіді на вказані запити науково-дослідне господарство не отримало, що унеможливлює виконання вимог ухвали суду. При цьому, зазначеним господарством не надано доказів правонаступництва державного підприємства "Агрономічне", тоді як у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців щодо ДП "Агрорномічне" (код ЄДРПОУ 00724749) містяться відомості про припинення юридичної особи із зазначенням правонаступника - Вінницького національного аграрного університету. Відомості щодо науково-дослідного господарства "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету в реєстрі відсутні.

Зважаючи на викладене, з метою вирішення питання щодо процесуального правонаступництва третьої особи в порядку, встановленому ст.25 ГПК України, суд вважає за необхідне зобов'язати науково-дослідне господарство "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету надати суду докази правонаступництва державного підприємства "Агрономічне".

Таким чином, під час судового засідання 31.07.2017 судом встановлено, що третіми особами, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Національною академією аграрних наук України та державним підприємством "Агрономічне" не виконано вимоги ухвали суду від 17.07.2017, а позивачем від 27.06.2017 в частині надання суду доказів в обгрунтування своїх вимог.

З урахуванням викладених обставин, з метою забезпечення реалізації прав, наданих учасникам процесу Господарським процесуальним кодексом України, у тому рахунку на участь в господарських засіданнях, на подання документів в обґрунтування своїх вимог та заперечень, суд дійшов висновку, що судове засідання слід відкласти на іншу дату.

Керуючись ч.3 ст.69, ст.ст. 27, 30, 65, 77, 86, 115 Господарського процесуального кодексу України суд, -

У Х В А Л И В :

1. Розгляд справи відкласти до 07 серпня 2017 р. до 10:00 год. Слухання справи №902/517/17 відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: вул.Пирогова, 29, м.Вінниця (зала судових засідань №2, каб.№303).

2. Повторно зобов'язати третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача - Національну академію аграрних наук України до початку наступного судового засідання надати суду:

- письмові пояснення з підтверджуючими доказами щодо суті позовних вимог;

- правоустановлюючі документи, на підтвердження реалізації права користування (у тому числі передачі права іншим особам) на 1229,6 гектарів (частини) згідно державного акту на право постійного користування землею серії І-ВН №001263;

- (розпорядчі документи (накази, розпорядження) щодо виділу земельних ділянок в постійне користування (на інших правах) Дослідному господарству Вінницької державної сільськогосподарської дослідної станції;

- письмові пояснення з підтверджуючими доказами щодо передачі зазначених земельних ділянок після подальших реорганізацій Дослідного господарства Вінницької державної сільськогосподарської дослідної станції іншим особам (якщо такий факт мав місце).

3. Зобов'язати науково-дослідне господарство "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету до початку наступного судового засідання надати суду:

- докази правонаступництва державного підприємства "Агрономічне";

- письмові пояснення по суті спору з доказами в обґрунтування, зокрема, стосовно того, чи отримувало зазначене підприємство право користування (інші права) на землю, що 05 квітня 1996 року передана Вінницькій державній сільськогосподарській дослідній станції у постійне користування згідно державного акту серії І-ВН №001263. Якщо такий факт мав місце, та зазначити (надавши відповідні документи на підтвердження) яким особам відповідне право передано (перейшло) від державного підприємства "Агрономічне".

4. Повторно зобов'язати позивача надати суду до 04.08.2017:

- правовстановлюючі документи, що підтверджують права позивача на земельні ділянки, що включені у межі села Агрономічне, зокрема, на право постійного користування земельною ділянкою, що є предметом судового дослідження;

- державний акт на право постійного користування землею І-ВН № 001263, який виданий відповідно до рішення 10 сесії 22 скликання Агрономічної сільської ради народних депутатів Вінницького району Вінницької області від 05.04.1996;

- докази направлення копій позовної заяви з додатками третім особам.

Додатково надати:

- письмові пояснення з підтверджуючими доказами щодо кількості господарств, які перебували у складі Вінницької обласної державної сільськогосподарської дослідної станції (код ЄДРПОУ 00729267) станом на 2003 рік, а також щодо майна, яке було закріплено за ними, коли вони були у складі Дослідної станції;

- на підтвердження наданих в судовому засіданні усних пояснень надати первинні документи, на підставі яких до дослідного господарства Вінницької державної сільськогосподарської дослідної станції (код ЄДРПОУ 00724749) перейшли права на землю згідно державного акту на право постійного користування землею І-ВН №001263.

5. Зобов'язати державне підприємство "Науковий інноваційно-технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України" надати:

- письмові пояснення з підтверджуючими доказами щодо кількості господарств, які перебували у складі Вінницької обласної державної сільськогосподарської дослідної станції (код ЄДРПОУ 00729267) станом на 2003 рік, а також щодо майна яке було закріплено за ними, коли вони були у складі Дослідної станції.

- державний акт на право постійного користування землею І-ВН № 001263, який виданий відповідно до рішення 10 сесії 22 скликання Агрономічної сільської ради народних депутатів Вінницького району Вінницької області від 05.04.1996.

6. Викликати в судове засідання господарського суду Вінницької області, що призначено на 07 серпня 2017 року на 10 год. 00 хв. спеціаліста управління ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області, відповідального за виготовлення дозволу на виготовлення проекту землеустрою земельної ділянки, що є предметом судового дослідження у справі № 902/517/17 для надання пояснень з питань, що можуть виникли в процесі розгляду справи.

7. Зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області надати суду документи, на підставі яких приймалось рішення про надання Вінницькому національному аграрному університету дозволу на виготовлення проекту землеустрою земельної ділянки, що є предметом судового дослідження у справі №902/517/17.

8. В судове засідання викликати представників сторін та третіх осіб для надання пояснень, з доказами про повноваження (для представників сторін - доручення, для керівників підприємств та організацій - документи, що посвідчують їх посадове становище), визначеними ст.28 ГПК України та з документами, що посвідчують особу (паспорт або службове посвідчення).

9. Копію даної ухвали направити згідно переліку.

10. Про зміст даної ухвали Міністерство освіти та науки України, Національну академію аграрних наук України та державне підприємство "Агрономічне", науково-дослідне господарство "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету повідомити також шляхом направлення телефонограм.

11. Копію даної ухвали направити на електронні адреси Міністерства освіти та науки України, Національної академії аграрних наук України, ДП "Агрономічне", науково-дослідного господарства "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету .

Суддя Нешик О.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу - Вінницькому національному аграрному університету (21008, м.Вінниця, вул.Сонячна, 3);

3 - відповідачу - Агрономічній сільській раді Вінницького району (23227, Вінницька область, Вінницький район, с.Агрономічне, вул.Мічуріна, 12);

4 - Міністерству освіти та науки України (01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10);

5 - ДП "Науковий інноваційно-технологічний центр інституту кормів та сільського господарства Поділля національної академії аграрних наук України" (23227, Вінницька область, Вінницький район, село Агрономічне, вулиця Мічуріна, 1);

6 - Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області (21027 м.Вінниця, вул.Келецька, 63);

7 - Національній академії аграрних наук України (01010, Київ, вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9);

8 - державному підприємству "Агрономічне" (23227, Вінницька обл., Вінницький район, с.Агрономічне)

9 - науково-дослідному господарству "Агрономічне" Вінницького національного аграрного університету ( вул. Пирогова, 3, м. Вінниця, 21018 .

Дата ухвалення рішення31.07.2017
Оприлюднено04.08.2017
Номер документу68090904
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсною частини рішення

Судовий реєстр по справі —902/517/17

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 27.07.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Окрема думка від 26.06.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 26.06.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Постанова від 26.06.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 26.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні