Ухвала
від 04.08.2017 по справі 285/2825/17
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 285/2825/17

Провадження № 1-кс/0285/547/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 серпня 2017 року м. Новоград-Волинський

Слідчий суддя Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судових засідань ОСОБА_2

за участі слідчого ОСОБА_3

представника ФГ "Аделаїда" ОСОБА_4 , власника транспортного засобу ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 про арешт майна за матеріалами кримінального провадження за №12017060090001317 від 03.08.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

03.08.2017 року до Новоград-Волинського міськрайонного суду звернулась слідчий з клопотанням, з якого вбачається, що 01.08.2017 близько 20 год. 30 хв. невідомі особи самоправно використовуючи комбайн, на полі, розташованому за с. Кам`яний Майдан, Новоград-Волинського району скосили 3,80 га зерна пшениці, що належить ФГ "Аделаїда", чим заподіяли ФГ "Аделаїда" матеріальну шкоду на суму близько 172 тис. грн.

За даним фактом 03.08.2017 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань №120170600900001317 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

02.08.2017 під час огляду ділянки місцевості (поля), що розташована між с. Кам`яний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району виявлено комбайн марки «Сlaas Lexion 570 c», cерійний номер НОМЕР_1 із жаткою до нього марки «Сlaas Lexion V- 900» та візком до неї, що належить ОСОБА_5 . В комбайні виявлено зерно пшениці, при зважуванні якого встановлено його вагу 10 кг. Зазначене зерно вилучено та передано на зберігання голові ТОВ ФГ «Аделаїда» - ОСОБА_4 . При огляді вище вказаного поля встановлено, що на ньому росте 16,2 га пшениці.

У клопотанні слідчий просить накласти арешт на вилучене майно та зобов`язати ТОВ «Аделаїда» протягом 10 днів зібрати нескошений врожай пшениці на полі між с. Камяний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району площею 16,2 га та накласти арешт на зібране зерно пшениці.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримала. Просила накласти арешт на комбайн марки «Сlaas Lexion 570 c», cерійний номер НОМЕР_1 із жаткою до нього марки «Сlaas Lexion V-900» шляхом встановлення заборони його відчуження. Визнала за можливе передати техніку на відповідальне зберігання власнику.

Представник ТОВ "Аделаїда" клопотання слідчого підтримав. Пояснив, що дане підприємство є орендарем земельної ділянки між с. Кам`яний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району, яка використовується для вирощування пшениці. Вилучений комбайн протиправно збирав врожай, що належить ФГ «Аделаїда».

ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснив, що він є приватним підприємцем та власником вилученого комбайну, який використовував для збирання урожаю за договором з СТРОВ «Нива-2012 АГРО» від 01.08.2017 року. Посадові особи зазначеного підприємства вказали на ділянку місцевості (поля), що розташована між с. Кам`яний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району, як таку, що належить підприємству та замовили виконання робіт по збиранню урожаю. Хто є дійсним власником поля та урожаю ОСОБА_5 не відомо. Просив передати комбайн на відповідальне зберігання, визначивши місцем зберігання м. Житомир, в. Косіора, 42, а також дозволити його використання для польових робіт.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_6 пояснив, що він є директором СТОВ «Нива-2012 АГРО», яке орендує ділянку місцевості (поля), що розташована між с. Кам`яний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району та вирощує на ній пшеницю. 01.08.2017 року підприємство замовило ФОП ОСОБА_5 збирання урожаю, яке виконувалось належним останньому комбайном. Між СТОВ «Нива-2012 АГРО» та ФГ «Аделаїда» фактично є спір про право на земельну ділянку, який не вирішувався у судовому порядку.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, покази свідка, дослідивши матеріали клопотання та оцінивши докази, приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

У свою чергу ст. 98 КПК України визначає, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У провадженні СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП знаходиться кримінальне провадження за №12017060090001317 від 03.08.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

Необхідність накладення арешту на вилучені речі, під час огляду місця події 02.06.2017 року полягає в тому, що відповідно до ст. 98 КПК України, вказані речі є речовими доказами, так як є знаряддями, засобами, предметами вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять відомості, які можуть бути використані як докази. Тому, з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, виникла необхідність у накладенні арешту на вказане майно.

За таких обставин, з метою запобігання можливості приховання, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження вищевказаного майна, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, повертаються власнику (законному володільцю) або передаються йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Враховуючи обставини провадження, суддя дійшов висновку про необхідність передачі вилученої техніки на відповідальне зберігання власнику. Згідно договору купівлі-продажу №19/07/17/1 від 19.07.2017 року ОСОБА_5 придбав у ТОВ «Нова Лізинг» комбайн марки «Сlaas Lexion 570 c», cерійний номер НОМЕР_1 .

Також суддя вважає за можливе дозволити власнику використання зазначеної техніки за її цільовим призначенням.

Нескошений врожай пшениці на полі між с. Камяний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району площею 16,2 га є майном, що також підлягає арешту. Враховуючи особливості такого майна, а також те, що ФГ «Аделаїда» вважає себе його власником, суддя визнав за необхідне зобов`язати зазначене підприємство протягом 10 днів зібрати нескошений врожай пшениці та передати його на відповідальне зберігання ФГ «Аделаїда», до завершення кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 395 КПК України,слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на комбайн марки «Сlaas Lexion 570 c», cерійний номер НОМЕР_1 із жаткою до нього марки «Сlaas Lexion V-900» та візком до неї, передавши на відповідальне зберігання ОСОБА_5 .

Визначити місцем зберігання м. Житомир, в. Косіора, 42.

Встановити заборону відчуження, зміни або перетворення зазначеного майна до завершення кримінального провадження.

Дозволити ОСОБА_5 використання вищезазначеної сільгосптехніки за її цільовим призначенням.

Накласти арешт на зерно пшениці вагою 10 кг, та урожай зерна пшениці на площі 16,2 га що росте на полі, за с. Кам`яний Майдан, Новоград-Волинського району.

Зобов`язати ФГ «Аделаїда» протягом 10 днів зібрати врожай пшениці на полі між с. Камяний Майдан та с. Лебедівка Новоград-Волинського району площею 16,2 га та накласти арешт на зібране зерно пшениці, яке передати на відповідальне зберігання ФГ «Аделаїда».

Попередити ОСОБА_5 та посадових осіб ФГ «Аделаїда» про кримінальну відповідальність за ст. 388 КК України за незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п`яти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду Житомирської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68125993
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —285/2825/17

Постанова від 18.01.2018

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Постанова від 15.01.2018

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Постанова від 05.01.2018

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 09.11.2017

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Ухвала від 13.09.2017

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Ухвала від 23.08.2017

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Ухвала від 04.08.2017

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні