Постанова
від 24.10.2011 по справі 5023/7826/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"24" жовтня 2011 р. Справа № 5023/7826/11

вх. № 7826/11

Суддя господарського суду Міньковський С.В.

при секретарі судового засідання Шаршакова Н.А.

За участю представників сторін:

пр-к боржника - ОСОБА_1 (дов від 10.10.11 р.),

арбітражний керуючий - ОСОБА_2 (ліц. АВ № 347103 від 20.02.07 р.).

Розглянувши справу за заявою

ТОВ "НВП "Екоп", м. Харків

до ТОВ "НВП "Екоп", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії ТОВ "НВП "Екоп" (далі - підприємство) звернувся до суду з заявою у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» на тій підставі, що при ліквідації підприємства за рішенням вищого органу управління та після вжиття ліквідаційною комісією визначених законодавством заходів в процедурі ліквідації, не у зв'язку з процедурою банкрутства, боржник не має можливості задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, оскільки вартості майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів, в зв'язку з чим було прийнято рішення про звернення до господарського суду у порядку ст. 51 Закону.

На виконання вимог суду, головою ліквідаційної комісії було надано свідоцтво про державну реєстрацію боржника, з якого вбачається, що ТОВ "НВП "Екоп» , код 30654386, було зареєстроване рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 17.11.1999р., номер запису 14801050001006255, місцезнаходження: 61070, м. Харків, вул. Ак. Проскури, буд. 1.

В судовому засіданні ліквідатором (головою ліквідаційної комісії) подано заяву про призначення ліквідатором підприємства арбітражного керуючого ОСОБА_2

Арбітражний керуючий ОСОБА_2 надав письмову заяву на участь у справі та повідомив суд про відсутність порушень законодавства при виконанні обов'язків арбітражного керуючого і порушень строків подання інформації за час виконання своїх обов'язків, відсутність зацікавленості стосовно боржника та кредитора, відсутність заборони здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади.

Розглянувши надану суду заяву про порушення справи про банкрутство, додані до заяви документи, вислухавши пояснення голови ліквідаційної комісії, суд встановив, що голова ліквідаційної комісії звернувся до суду з заявою про визнання боржника ТОВ "НВП "Екоп" банкрутом на підставі наступного.

У відповідності до ч.1 ст. 59, ч.1 ст. 60 ГК України, ч.2 ст. 105, ч.1 ст. 110 ЦК України зборами учасників було прийнято рішення про ліквідацію товариства (протокол загальних зборів учасників від 03.06.2011р.), створено ліквідаційну комісію, визначено порядок припинення боржника, встановлено строк для заявлення вимог кредиторів боржника - два місяці з дати публікації повідомлення про прийняття рішення щодо припинення (ліквідації) підприємства, про що було опубліковано в газеті "Слобідський край" № 70 від 11.06.2011 р.

На виконання вимог ч.1 ст. 34 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців» власником було передано 06.06.11 р. державному реєстратору опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційних дій „Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи» . Державним реєстратором було внесено відповідні відомості про прийняття рішення про ліквідацію підприємства та призначення ліквідаційної комісії в ЄДР.

У відповідності до приписів ч. 3 ст. 60 ГК України та ч. 4 ст. 105 ЦК України повідомлення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації було опубліковане 15.06.2011 року - в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації „Бюлетень державної реєстрації» №181(16). У повідомленні, опублікованому в „Бюлетені державної реєстрації» , визначено двохмісячний термін звернення кредиторів до ліквідаційної комісії з дня оголошення до 15.08.2011р. та інші відомості, що вимагаються згідно із ч.7 ст. 22 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців» .

В подальшому у відповідності до ч. 3 ст. 60 ГК України ліквідаційною комісією було прийнято рішення про надіслання всім кредиторам боржника, перед якими відповідно до даних бухгалтерського обліку товариства рахується заборгованість, персональних повідомлень про припинення підприємства. Головою ліквідаційної комісії персонально письмово повідомлено всіх відомих (явних) кредиторів, перед якими відповідно до даних бухгалтерського обліку боржника рахується заборгованість, а саме: ДПІ, УПФУ, РЦЗ, ФСС НВВ ПЗ, ФСС ТВП, ТОВ "ХТПК-Сервіс" (арк. справи 29-31), про припинення підприємства шляхом ліквідації, порядок та строки заявлення кредиторами вимог до боржника, адреси, за якими приймаються вимоги кредиторів.

Також з метою виявлення усього наявного на підприємстві майна, ліквідаційною комісією на виконання вимог п. 3 Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 року № 69 (із наступними змінами і доповненнями), п.12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМ України від 28.02.2000 року №419 (із наступними змінами і доповненнями) було проведено інвентаризацію основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, нематеріальних активів, кредиторської та дебіторської заборгованості боржника. За результатами проведення інвентаризації комісією був складений відповідній інвентаризаційний опис від 08.08.2011р., який затверджений ліквідаційною комісією 08.08.11 р. (арк. справи 17).

За результатами проведеної інвентаризації в даних бухгалтерського обліку боржника відображені активи, що включають грошові кошти на рахунку підприємства 1496,94 грн, кредиторська заборгованість на суму 499800,00 грн. (ТОВ "ХТПК-Сервіс", м. Харків), яка підтверджується матеріалами справи, заборгованість із заробітній плати перед працівниками, заборгованість по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю, заборгованість по виплаті авторської винагороди, перед бюджетом у боржника відсутня.

Згідно з ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перервіркою органом державної податкової служби, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання.

Після закінчення всіх необхідних ліквідаційних заходів у відповідності до п.1 ст. 111 ЦК України ліквідатором (ліквідаційною комісією) був складений та підписаний проміжний ліквідаційний баланс підприємства станом на 08.08.2011р., який був затверджений ліквідаційною комісією (протокол від 08.08.2011р.).

Отже, враховуючи те, що в процесі здійснення ліквідації підприємства ліквідаційною комісією виявлено недостатність вартості активів боржника для задоволення вимог всіх кредиторів (активи підприємства складають 1496,94 грн., а кредиторська заборгованість - 499800,00 грн.) ліквідатором (ліквідаційною комісією) було вирішено звернутись до господарського суду з заявою про визнання боржника ТОВ "НВП "Екоп" (протокол від 08.08.2011р.) банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Дійсно, як вбачається з матеріалів, долучених до заяви ліквідатором, даних бухгалтерського обліку боржника, проміжного ліквідаційного балансу станом на 08.08.2011р. фінансовий стан підприємства має ознаки неоплатності, в зв'язку з недостатністю майнових активів боржника для задоволення вимог його кредиторів. Майнові активи, в тому числі грошові кошти, складають суму 1496,94 грн., проте кредиторська заборгованість боржника становить 499800,00 грн.

Згідно з п.5 ст.7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник зобов'язаний звернутись в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення до господарського суду з заявою боржника про порушення справи про банкрутство в зв'язку з встановленням неможливості у повному обсязі задовольнити вимог кредиторів.

У відповідності до п. 1 ст. 51 Закону, якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. В разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись в господарський суд з заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Враховуючи те, що судом перевірено правильність вжиття ліквідатором (ліквідаційною комісією) боржника всіх передбачених чинним законодавством України заходів, що є передумовою для звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст. 51 Закону про банкрутство, на час розгляду заяви ліквідатора обставини звернення до суду у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є в наявності, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ліквідатора та визнати боржника банкрутом.

Розглянувши заяву голови ліквідаційної комісії про призначення ліквідатором боржника ТОВ "НВП "Екоп" арбітражного керуючого ОСОБА_2, суд вважає можливим її задовольнити, враховуючи приписи ст. 3-1 Закону.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 22-32, 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» :

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Екоп» , м. Харків, код 30654386, зареєстроване рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 17.11.1999 р., номер запису 1 480 105 0001 006255, місцезнаходження: 61070, м. Харків, вул. Ак.Проскури, буд. 1, банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. З дня прийняття постанови підприємницька діяльність банкрута припиняється, строк виконання всіх грошових зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав, припиняється нарахування неустойки, процентів та інших видів економічних санкцій по усіх видах заборгованості банкрута, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час проведення процедур банкрутства, пред'являються в межах ліквідаційної процедури. Припиняються повноваження органів управління банкрута, ліквідатора і повноваження власника майна. Скасовуються арешти, накладені на майно боржника та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника (в тому числі, усі податкові застави, застави рухомого та нерухомого майна). Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

3. Призначити ліквідатором ТОВ "НВП "Екоп" арбітражного керуючого ОСОБА_2, ліцензія серії АВ № 347103 від 20.07.07 р., ідентифікаційний код НОМЕР_1, що мешкає за адресою: 61098 АДРЕСА_1.

4. Зобов'язати ліквідатора відповідно до п. 3, 5 ст. 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в п'ятиденний строк опублікувати в офіційних друкованих органах „Голос України» або „Урядовий кур'єр» відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури та надати докази опублікування суду, вжити заходів по оцінці та реалізації активів банкрута, представити суду реєстр грошових вимог кредиторів, повідомлення про результати розгляду вимог кредиторів банкрута, надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, в строк до 24.04.2012 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копію повідомлення органу державної податкової служби про закінчення ліквідаційної процедури, копію повідомлення пенсійного фонду і копію повідомлення центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, довідку внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, докази вжиття заходів щодо зупинення обігу акцій, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу по ліквідації банкрута.

5. Постанову суду надіслати ліквідатору, боржнику, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, ДВС у Київському р-ні м. Харкова.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення24.10.2011
Оприлюднено08.08.2017
Номер документу68135743
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/7826/11

Постанова від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 10.02.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 20.09.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 17.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 01.03.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні