Ухвала
від 25.09.2017 по справі 923/689/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

"25" вересня 2017 р. Справа № 923/689/17

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Гладишевої Т.Я.,

суддів: Головея В.М., Савицького Я.Ф.,

розглянувши апеляційну скаргу Міністерства юстиції України в особі Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України

на рішення Господарського суду Херсонської області від 28.08.2017

по справі № 923/689/17

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонтара"

до відповідачів: Міністерства юстиції України в особі Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, Державного підприємства "Сетам", Товариства з обмеженою відповідальністю "Николаос"

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" в особі філії "Південне регіональне управління" та Державної організації (установа, заклад) "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб"

про визнання недійсними електронних торгів з реалізації предмета іпотеки, що оформлені протоколом проведення електронних торгів, визнання недійсними акта про реалізацію предмета іпотеки та свідоцтва

Встановив:

           11.09.2017 Міністерство юстиції України в особі Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України звернулось за допомогою засобів поштового зв'язку до Господарського суду Херсонської області з апеляційною скаргою на рішення даного суду від 28.08.2017 у справі № 923/689/17, яка отримана Одеським апеляційним господарським судом 22.09.2017 (вх.№ 4417/17).

Крім того, скаржник в апеляційній скарзі заявив клопотання про відстрочення сплати судового збору за подачу даної апеляційної скарги до ухвалення рішення у справі, посилаючись на те, що Державна виконавча служба України є бюджетною установою, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, розрахунково-касове обслуговування якої відповідно до Бюджетного кодексу України здійснюється Державною казначейською службою України в межах відкритих асигнувань.

Частиною 1 ст. 8 Законом України „Про судовий збір” встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

У відповідності до ч. 2 ст. 44 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлені Законом України „Про судовий збір”.

За приписами ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

У відповідності до вимог пп. 2 п. 2. ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст. 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” з 1 січня 2017 року прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць встановлено у розмірі 1600 гривень.

У силу пп. 4 п. 2. ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору встановлена у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

За подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (ч. 3 ст. 6 названого Закону).

У пункті 2.15 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року N 7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» роз'яснено, що законом передбачено сплату судового збору з апеляційної та касаційної скарг на рішення суду, виходячи з розміру ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви незалежно від того, чи оскаржується все рішення (постанова) суду в цілому чи його частина.

Предметом спору у даній справі є три немайнові вимоги (визнання недійсними електронних торгів з реалізації предмета іпотеки, визнання недійсним акта про реалізацію предмета іпотеки та визнання недійсним свідоцтва), а, отже, враховуючи вищенаведені положення Закону України "Про судовий збір", за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Херсонської області від 28.08.2017 судовий збір підлягає сплаті у сумі 5280,00 грн. (1760,00 грн.*3).

Враховуючи наведене та мотиви, викладені в клопотанні скаржника, колегія суддів вважає за можливе відстрочити сплату судового збору за подачу апеляційної скарги на рішення Господарського суду Херсонської області від 28.08.2017 по справі № 923/689/17 до першого судового засідання у справі.

Крім того, враховуючи, що ухвалою суду апеляційної інстанції від 18.09.2017 прийняті до провадження апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Николаос" та Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на вказане рішення місцевого господарського суду з призначенням їх розгляду на 04.10.2017 об 11:30 год., колегія суддів вважає за можливе прийняти апеляційну скаргу вказаного вище відділу до провадження, призначивши розгляд даної скарги до сумісного розгляду із зазначеними вище скаргами.

Керуючись ст. ст. 86, 98 ГПК України, колегія суддів, –

Ухвалила:

1. Клопотання Міністерства юстиції України в особі Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про відстрочення сплати судового збору задовольнити.

2. Відстрочити Міністерству юстиції України в особі Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України сплату судового збору за подачу апеляційної скарги на рішення Господарського суду Херсонської області від 28.08.2017 по справі № 923/689/17 до 04.10.2017.

3. Прийняти апеляційну скаргу Міністерства юстиції України в особі Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України до провадження, призначивши до сумісного розгляду з апеляційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю "Николаос" та Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на 04.10.2017 об 11:30 год.

4. Засідання відбудеться за адресою: м. Одеса, пр. Шевченко, 29, у приміщенні Одеського апеляційного господарського суду в залі судових засідань № 1, тел. /0482/301-415.

5. Представники сторін повинні мати належно оформлені повноваження, в т.ч. копії довіреностей для залучення останніх до матеріалів справи.

          Головуючий суддя                                                                      Т.Я. Гладишева

          Суддя                                                                                          В.М. Головей

          Суддя                                                                                          Я.Ф. Савицький

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.09.2017
Оприлюднено29.09.2017
Номер документу69113461
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/689/17

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 09.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 20.12.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Постанова від 05.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 29.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 01.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 04.10.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 25.09.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні