Ухвала
від 05.10.2017 по справі 404/530/17
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/530/17

Номер провадження 1-кс/404/1950/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2017 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в приміщенні Кіровського районного суду міста Кіровограда скаргу подану захисником ОСОБА_3 , в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 на постанову слідчого СВ Кропивницького ВПГУНП в Кіровоградській області від 30.09.2017 року про відмову у задоволенні поданого клопотання щодо проведення допиту підозрюваного по кримінальному провадженню 12017120020000415 з попередньою кваліфікацією за ч. 4 ст. 191 КК України, ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ :

03 жовтня 2017 року, захисник ОСОБА_3 в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 , звернулась в Кіровський районний суд міста Кіровограда з скаргою на постанову слідчого про відмову у задоволенні клопотання щодо проведення слідчих дій по зазначеному кримінальному провадженню,просить зобов`язати слідчого провести допит. Обгрунтувує вимогу тим, що підзахисний безпідставно підозрюється у вчиненні службового злочину. Тривалий час проводилось досудове розслідування, знайомлять з матеріалами кримінального провадження, але досі позбавляють можливості надати ґрунтовані спростування з обставин пред`явленої редакції підозри. У поданому письмовому клопотанні слідчий відмовив. Вважає незаконним рішення про відмову в допиті підозрюваного, просить зобов`язати допитати ОСОБА_4 .

Слідчий з прокурором викликались, не зявились через їх зайнятість в інших справах.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України, не здійснювалось фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

Вислухавши доводи присутніх учасників розгляду скарги, дослідивши долучені матеріали, встановлено наступні факти і відповідні їм правовідносини:

Відповідно до ст. 24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Статтею 303 КПК України визначено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, які можуть бути оскаржені під час досудового провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Згідно ч. 2 ст. 22 КПК України сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

За правилами ст. 93 КПК України, сторона захисту, потерпілий здійснює збирання доказів, в тому числі, ініціювання проведення слідчих та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 42 КПК України, підозрюваний має право давати пояснення, показання з приводу підозри.

За правилами ст. 220 КПК України, клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

Так, 28.09.2017 року, захисник підозрюваного звернувся з письмовим клопотанням до слідчого з наміром реалізувати основоположне процесуальне право сторони захисту у допиті ОСОБА_4 в якості підозрюваного-вперше.

30.09.2018 року заявлений суб`єкт оскарження виніс постанову, якою відмовив у реалізації процесуальних прав підозрюваного на допит. До цього, ОСОБА_4 ще не був допитувався в якості підозрюваного.

На досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником. (п. 7 ч. 1 ст. 303 КПК України)

Відповідно до положень частини 5 статті 110 КПК України постанова слідчого, прокурора складається, в тому числі, з мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу.

Всупереч загальних засад кримінального провадження: законності, рівності перед законом, забезпечення права на захист, змагальності, безпосередності дослідження показань, тощо (ст. 7 КПК України), оскаржуваною постановою відмовлено в допиті підозрюваного. Оскаржуване рішення слідчого про відмову в допиті підозрюваного не відповідає вимогам ст. 110 КПК України. Відмова у допиті не грунтується на законних мотивах оскільки підозрюваного позбавляють права бути допитаним. Відсутні розумні доводи, що перешкоджають у проведенні такої слідчої дії та реалізації процесуальних прав учасника кримінального провадження.

Прийняте слідчим рішення не узгоджується з чітким розумінням Закону і підлягає скасуванню, оскільки: обмін інформацією/відомостями, можливо забезпечити тільки у передбачений законом спосіб. Допит підозрюваного і є такою можливістю-слідчою дією, за допомогою якої реалізується право підозрюваного давати покази, встановлюється відношення підозрюваного до обставин пред`явленої підозри, можливість посилатись на докази, заперечувати оспорювані ним обставин. Обмеження права особи на захист шляхом відмову у допиті підозрюваного, є істотним звуженням його процесуальних гарантій. Крім того, цей недолік можна виправити, допитавши підозрювану особу.

Згідно п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, на стадії досудового розслідуваня. Досудове розслідування, закінчується після здійснення однієї з таких дій: закрити кримінальне провадження; звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності; звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру. Відомості про закінчення досудового розслідування вносяться прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань. (ч.ч. 2-3 ст. 283 КК України) Слідчий з прокурором не долучили письмових доказів про закінчення ними в будь-якій формі досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні, тобто заявлені скаржником вимоги необхідно вирішувати слідчому судді.

За правилами частин 2 та 3 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про зобов`язання вчинити певну дію і оскарженню не підлягає. Керуючись ст. 303 - 307 КПК України,

ПОСТАНОВИВ :

Скасувати постанову слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області від 30.09.2017 року про відмову у задоволенні клопотання щодо допиту в якості підозрюваного ОСОБА_4 по кримінальному провадженню 12017120020000415 з попередньою кваліфікацією за ч. 4 ст. 191 КК України, ч. 1 ст. 366 КК України.

Зобов`язати слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області, якому доручено проведення досудового розслідування, допитати в якості підозрюваного ОСОБА_4 по кримінальному провадженню 12017120020000415 з попередньою кваліфікацією за ч. 4 ст. 191 КК України, ч. 1 ст. 366 КК України.

Відповідно до ст. 309 КПК України, ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти такої ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення05.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69368899
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —404/530/17

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 03.10.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 30.08.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 07.07.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 23.06.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 26.04.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 26.04.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 26.04.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні